DRM skapar fler brottslingar

514733529_7b44e658d7_oJag vet ju att det är tröstlöst. Att det enda som händer är att jag blir förbannad och att jag därför borde låta bli att försöka. Ändå gör jag nu och då ett försök. Att ärligt ”låna” en e-bok från biblioteket alltså.

Om någon undrar varför e-boksutlåning och dito försäljning inte skjutit iväg mer än det har så är svaret DRM. Upphovsrättsmaffian är så förtvivlat rädd att någon ska råka läsa böcker gratis att de hellre sätter eld på bokhyllan. Och inget illustrerar nog det bättre än hur hanteringen av e-böcker ser ut i biblioteksväsendet.

För det första är det helt orimligt dyrt, så som skattebetalare borde man väl egentligen vara tacksam att det fungerar så jävla illa, för annars skulle budgeten spräckas rätt fort. Jag ska inte fördjupa mig i det utan vill bara påminna om att biblioteken betalar en mycket högre ersättning för e-böcker än för fysiska böcker.

Nå. Så här går det då till att försöka ”låna” en e-bok på Södertälje bibliotek (inget ont om just det biblioteket – jag gissar att samtliga bibliotek använder samma eller likartade ”lösningar”). Först söker man rätt på den bok man vill läsa. Det går smidigt. Sen kommer man på att man måste logga in, men det är också väldigt smidigt. Så kontrollerar man om boken man vill läsa finns som e-bok, vilket den gjorde i det här fallet. Så man klickar på en liten symbol och kommer till en ny sida där man kan välja att ladda ned boken.

Det är nu det börjar bli roligt, för jag får naturligtvis inte alls ner boken utan nån jävla skitfil som heter URLlink.acsm. Nu litar jag på biblan så jag väljer att spara filjäveln ändå, men det normala när man inte får det man tror sig ladda ner är faktiskt att avbryta eftersom det kan vara vad för elakt virus som helst. Nåja. Jag laddar ner filen som sagt. Sen då? Ja sen händer det ingenting. Filjäveln är inte associerad med någonting som min dator känner igen. Just ja. Jag är ju en sån där Linux-användare så fuck me. Vi provar med telefonen istället då.

Att navigera på bibliotekets hemsida med mobilen är inte en lika trevlig upplevelse. Lyckligtvis kan jag med hjälp av Pushbullet skicka länken från datorn till telefonen på ett smidigt sätt. Fast sedan måste jag ändå logga in. Och när jag har gjort det får jag bara en tom sida. Så det är bara till att upprepa sökproceduren igen och försöka pricka den där lilla symboljäveln med ett klumpigt finger och till slut få ladda ner URLlink.ascm till telefonen. Där går den att öppna och så får jag upp nån ruta som vill att jag loggar in med mitt Adobe-konto. Hmm, hade jag nåt sånt? Jag har för mig att jag skapade ett sist jag höll på att traggla med den här skiten… Nå, efter att ha cyklat igenom några standardinloggningar för ramdom crap jag inte lägger någon vikt vid har jag lyckats verifiera mig så nu får jag äntligen ladda ner den faktiska boken. Fantastiskt!

Men för att få läsa boken måste jag ha en Adobe-kompatibel eboksläsare. I mitt fall Aldiko. Nu är det bara så att jag inte gillar Aldiko något vidare. Mitt weapon of choice när det kommer till e-böcker är Google Books och det av två anledningar; det ena att jag gillar dess vilsamma sepiaton som gör det bekvämare att läsa på mobilen och dels att jag sömlöst kan växla mellan vilken enhet jag läser på. Nu kan man invända att det är något av ett lyxproblem – att om jag nu prompt vill välja vilken eboksläsare jag ska använda så kunde jag ju faktiskt betala för boken. Det är en inte helt irrelevant invändning. Det är bara det att det finns ingen anledning att göra det så här omständligt. Det löser ingenting, det skapar bara irritation och motvilja.

Och det är här någonstans jag drar mig till minnes att de senaste gångerna jag försökte slutade det precis så här; jag är grinig och har helt tappat lusten och så gör jag en sökning på författare och titel och lägger till ett par nyckelord som ”epub” och ”download” och inom ett par minuter har jag hittat en icke DRM-trasig fil som jag kan ladda ner, ladda upp i Google Books och läsa. Jag har inte ett dugg dåligt samvete för det heller för mitt ”lån” är registrerat hos biblioteket så författaren och dess förlag får betaaalt. Själv får jag en e-bok som fungerar. Alla vinner.

Den analoga motsvarigheten till att skydda sina böcker från olovlig läsning på det här viset är att sticka ut ögonen på kunderna. I fortsättningen ska jag försöka komma ihåg att bara gå igenom de första stegen i den här proceduren; logga in, sök, registrera lån och sen hoppa direkt till tanka från nån obskyr fildelningssite.

P.S. På bibliotekets hemsida hittar jag efter lite letande en länk med rubriken: ”E-böcker – så funkar det.” Om den hade pekat till en sida som bara svarade ”inte” så hade jag förlåtit allt.


Andra bloggar om: , , ,

Photo credit: vrogy / Foter / CC BY

Buycotta mera

DSC_5182-1_zps366dd3ceFör ett par veckor sedan snubblade jag över en skärmdump på Twitter tagen från Stallet Mat & Bars Facebooksida. Stallet har lagt upp en blänkare om sitt fika med en lista på priser. Listan innehöll bland annat det synnerligen provocerande bakverket ”chokladboll”, varpå en surkart kommenterat ”inga negerbollar”? Här hade Stallet kunnat förhålla sig försiktigt neutrala och försökt att inte stöta sig med någon. Det är ofta så företag (och politiker) gör. Man skulle kunna kalla det ”politiskt korrekt”. Men Stallet valde istället att ta ställning och svarade ”Näpp, inga rassegubbar heller”. En kommentar som i skrivande stund har 449 likes. Efter att ha sett det letade jag själv upp deras Facebooksida och kommenterade det hela med att jag nu gjort en mental notering att stanna till på en fika nästa gång jag är i Dalarna. Efter det följde rena uppropet av folk som bedyrat att komma till Stallet Mat & Bar när de får chansen.

Poängen med det hela är att jag gillar företag som står för något. Som tar ställning. Som inte bara mjäkigt försöker undvika att positionera sig av rädsla för att förlora kunder. Jag menar inte att man som företagare ska stå på barrikaderna, men att nån gång ibland ta ställning är välkommet. Det är också något jag tycker mig se lite oftare nuförtiden.

Grejen är att det nog är rätt smart marknadsföringsmässigt också. Att göra ett ställningstagande är ett sätt att få gratis marknadsföring. Hur många av er hade hört talas om Stallet Mat & Bar före detta?

Jag har aldrig varit bra på att bojkotta saker. På senare år har jag däremot allt mer aktivt börjat rösta med plånboken såtillvida att jag gärna köper saker från företag som gör bra saker. Jag har lärt mig att det kallas buycott, som motsats till bojkott.

Ta Brewdog till exempel. Ett ölbryggeri som har den uttalade affärsidén att inte göra öl för alla. De vill göra öl som bara vissa tycker om. Huruvida det är ärligt menat eller bara en gimmick eller kanske både och vet jag förstås inte, men det fungerar på mig. Och sen hjälper det att när andra företag låtsades som det regnade när OS gick i Sotji tog Brewdog ställning för homosexuellas rättigheter och släppte ett öl med titeln ”Hello, my name is Vladimir” tillsammans med ett tydligt och sarkastiskt sågande av Rysslands antihomolagar. Så varje gång jag är på bolaget ser jag till att stödköpa minst en flaska från Brewdog. Det är förvisso ingen uppoffring då de gör riktigt bra öl.

Ett annat företag som tog ställning är Starbucks. I januari 2012 tog företaget aktivt ställning för legalisering av homoäktenskap i delstaten Washington, USA. Starbucks var då bara ett av många andra företag som valde att aktivt ta ställning, men 2013 blev just Starbucks måltavla för en bojkottkampanj från folk som inte mår bra av att människor med andra preferenser än de själva får gifta sig. Motreaktionen var dock snabb och kraftfull när åter andra satte igång att buycotta Starbucks. Jag vet inte hur det gick i slutänden, men en gissning är att Starbucks gick plus på det Själv har jag inget Starbucks i närheten men jag upptäckte att Coop kränger kalla kaffedrinkar från Starbucks så jag brukar köpa en nu och då. Bara för att.

Och så har vi förstås Internetleverantören Bahnhof. För de någorlunda insatta i integritetsfrågor behöver inte företaget någon närmare presentation men för övriga kan man sammanfatta det så här: Bahnhof är… bråkiga. De vägrar rätta sig i ledet. Bahnhof ifrågasätter lagstiftningen och driver aktivt frågan om sina kunders integritet. De gör vad de kan för att undvika att lagra uppgifter om sina kunder i enlighet med det av Europadomstolen ogiltigförklarade datalagringsdirektivet som svenska poltiker då ansåg sig tvungna att införa och nu vägrar riva upp. Bredbandsbolaget äger fibern till mitt hus så jag kan tyvärr inte välja Bahnhof som leverantör, men kanske att det får bli en VPN-tjänst därifrån istället.

Jag tror att buycott är mer effektivt än bojkott. De flesta av oss är nämligen bekväma och väljer generellt sett bort sånt vi saknar. Saker som svider att avstå från är svårare att bojkotta. Att stödja med plånboken är lättare – förutsatt man har råd kan man alltid stödköpa. Därtill är det också så att engagemang är brinner intensivt och kort. Det innebär att när ett företag gör något dåligt och straffas av sina kunder så blir det ett hack i försäljningsgrafen som snart återhämtat sig när människorna springer vidare till nästa syfte och återgår i sina invanda köpmönster. En buycott fungerar likadant men ger istället en positiv boost. En cynisk företagare kan alltså kallt räkna med att ett ställningstagande ger en bojkott som snabbt går över, eller en försäljningsboost som ger nya kunder och gratis marknadsföring.

Exemplen ovan är löjligt få och långt ifrån tillräckligt för att peka på någon trend. Ändå tycker jag mig se att det finns en sådan trend, att allt fler företag profilerar sig genom ställningstagande och samhällsengagemang, eller bara genom att ge svar på tal istället för att vara mjäkigt undfallande av rädsla att stöta bort någon. Lite surt kan man förstås tänka sig att dylikt engagemang i viss mån kommer sig för att PR-byrån har förklarat att det är en bra idé och inte är helt ”äkta”, men ärligt talat – gör det något? Om folk gör bra skit för att de tjänar på det eller för att de är övertygade om att det är rätt borde inte spela någon roll så länge de gör bra skit. I slutänden tror jag dessutom att man ganska snabbt ser vem som gick i bräschen och vem som kommer springande till täten när klungan väl är i rörelse.


Andra bloggar om: , , , ,

Enter Sandman

Sverigedemokraten Mikael Strandman föreslog nyligen åsiktsregistrering av journalister på Sveriges Radio och TV. Orsaken är medial brist på objektivitet, en kritik som fungerar allmänt men som i synnerhet gäller SVT. Strandman menar att public service inte är oberoende. Analysen är korrekt, lösningen åt helvete. Alldeles bortsett från detaljer som att det är grundlagsvidrigt och oförenligt med en öppen demokrati så lär det vara i högsta grad ineffektivt. Jag menar, enligt gängse uppfattning bland de självutnämnt Sverigevänliga ljuger PK-media ändå om allt, så varför skulle de sanningsenligt ange sina politiska sympatier?

Sandman anser att journalister bör kvoteras in för att spegla valresultatet, och hänvisar till nämndemannasystemet som modell. Men nämndemannasystemet är kraftigt ifrågasatt av alla som har något vettigt att säga om juridik (läs: Mårten Schultz) av tämligen tunga skäl som kompetensbrist och det faktum att en nämndeman i praktiken är en politiskt tillsatt domare. Ett samhälle med politiskt tillsatta domare _och_ dito journalister – vad skulle väl möjligen kunna gå fel?

I sann ”sopa framför egen dörr”-anda kan man önska att Sd går i bräschen genom att börja kvotera in vänsterjournalister på Avpixlat. Det är ju så det brukar låta annars. ”Hur många flyktingar har du inneboende då?” är slentrianmässigt svar på alla åsikter om att man bör hjälpa människor på flykt.

Men icke desto mindre har Sandman rätt i sin kritik. SVT och Sveriges Radio har politisk slagsida åt vänster. Undersökningar visar en kraftig övervikt åt det rödgröna hållet bland public service-journalister. På samma sätt som Lars Lassinantti anser att nämndemannasystemet fungerar för att de politiskt tillsatta nämndemännen inte utövar sin politik i rättssalen kan man så klart önska att journalisters politiska övertygelser inte påverkar deras yrkesutövande. Men det fungerar inte så. Vi är människor och våra värderingar återspeglas i hur vi agerar. Därför föredrar jag alla gånger att bli dömd av en skolad jurist vars värderingar i hög grad kommer från lagboken än av en politiskt tillsatt domare vars värderingar kommer från partiboken. Och kanske kan man tänka sig att journalister är tränade att se kritiskt och objektivt på saker och ting, på samma sätt som jurister faktiskt är tränade att vara verktyg åt det juridiska systemet.

SVT:s och Sveriges Radios track record tyder inte riktigt på det. Det finns en rad exempel på oegentligheter, allt från expertutlåtanden från folk som också råkar vara politiskt engagerade till människor som får representera ”vanligt folk” som också råkar vara politiskt engagerade. Det finns exempel på ställningstaganden i vem som får vara med och inte som kraftigt kan ifrågasättas. Att public service marknadsför sig själv som ”oberoende media” är ett skämt.

Så jag började fundera på hur public service och övrig media borde etikettera sig själva mer ärligt och kreativt. Trots allt är ”oberoende liberal” och dylikt skittråkigt och säger faktiskt ingenting. Så här är några ödmjuka förslag.

  Public service – statskramande rödgrön
  Aftonbladet – klickbetande vänster
  Expressen – klickbetande höger
  DN – gömd bakom betalvägg
  Nyheter24 – ogenerat populistisk
  Avpixlat – smygrasistisk
  Nya Tider – öppet rasistisk
  Smålandsposten – okritiskt övervakningsvurmande

Fler förslag?


Andra bloggar om: , ,

Photo credit: Steve Evans from Bangalore, India / Foter / CC BY

Trollmor och svansen

chimp-brain-in-a-jar

Jag måste erkänna: För en vecka sedan kände jag inte till skribenten Julia Caesar. Hade aldrig råkat på hennes alster eller ens hört henne nämnas. Med tanke på vilken enorm spridning hon påstås ha kanske det säger något om min umgängeskrets som inte sprider sådan dynga.

Det förändrades för en vecka sedan. Ett par vanligtvis resonabla och kloka människor delade hennes snyftare om hur hon förföljdes och trakasserades av PK-media i form av DN:s Niklas Orrenius och Expressens Annika Hamrud. 12000 tecken av vansinniga konspirationsteorier. Förmodar jag, för jag orkade inte läsa allt, jag bara antar att hon inte fick en lidnersk knäpp halvvägs genom texten och plötsligt blev vettig.

Sedan dess har namnet Julia Caesar nämnts överallt i såväl gamla som nya medier. Jag lärde mig längs vägen vilket inflytande hon förmodas ha haft på den nyrasistiska rörelsen; den som klätt upp sin språkskrud och kallar sig Sverigevänlig, som hellre pratar kulturer än raser, men som under kostymen har kvar samma tatueringar som förr. Julia Caesar tycks inte riktigt ha omfamnat denna pk-fiering av språket – i hennes värld har vi sedan andra världskrigets slut indoktrinerats med den ”ideologiskt betingade myten att det inte existerar några raser och därför heller inga rasskillnader”. I hennes värld finns det ”låg-IQ-länder”. Det senare har en viss bäring; det finns skillnader i IQ mellan olika delar av världen, men det är inte genetiskt betingat utan beror på yttre omständigheter som undernäring och brist på intellektuell stimulans. Knappast något som Caesar tagit med i beräkningen. Hon skriver: ”Den massiva invandringen från låg-IQ-länder i tredje världen förändrar för all framtid mottagarländernas genomsnittliga IQ och därmed också ekonomi, välfärd och på sikt möjligheten att bibehålla ett demokratiskt statsskick.” Mat och utbildning kan i princip utradera skillnaderna i kognitiv förmåga på en generation. Det är knappast ”för all framtid”.

Efter att Julia Caesar skrivit sin snyftare om PK-medias förföljelse och publicerat namn och telefonnummer till sina antagonister satte svansen igång sina trakasserier. Ska vi prata låg IQ så vet jag var vi ska leta. Expressen anlade moteld och outade Julia Caesar vid hennes riktiga namn. Julia Caesar visade sig vara en före detta DN-anställd med ett gediget mönster av paranoia, konspirationsteorier och, vad det verkar, ett gediget ointresse för vetenskapliga metoder och dess resultat. Först var det amalgamförgiftning. Sedan elallergi. Båda dessa är åkommor som aldrig har kunnat påvisas, men i Julia Caesars ögon spelar det ingen roll. Vetenskapsmännen är naturligtvis köpta och folket förrådda av sina folkvalda. Det finns ett mönster.

När Expressen outade henne ställde jag mig först bakom det. Jag tyckte att det var på tiden att folk fick veta vad det var för sorglig figur som stod bakom signaturen och att det var rimligt att en person med så stort inflytande som hon påstås ha faktiskt granskas ordentligt. Det var innan Sanna Rayman gav sin syn på saken. Efter det ändrade jag uppfattning. Det hade varit fullt möjligt att granska Julia Caesar utan att röja hennes identitet. Jag tycker fortfarande att historierna om hennes amalgamförgiftning och elallergi spelar roll, därför att det visar på ett mönster. Men det hade låtit sig göras ändå. Expressens namnröjning tycks mer handla om hämnd och sensationslystenhet, vilket inte gör någonting bättre annat än möjligen en kortsiktig boost i klick och lösnummerförsäljning.

Men hur det än är med den saken så vet vi nu att Julia Caesar (nej, jag tänker inte skriva ut hennes riktiga namn) är sjukpensionerad sedan 1993; en före detta journalist som på grund av både amalgamsjuka och elöverkänslighet (två tillstånd som lämpligt nog inte kan bevisas) kan sitta i en stuga och skogen och sprida rasistisk smörja och konspirationsteorier på statens bekostnad. En samhällsparasit, för att använda hennes och hennes anhangs retorik.

De så kallat Sverigevänliga brukar vara väldigt pigga på att ställa saker mot varandra. Ni vet hur det brukar låta; tant Asta får ingen sylt till pannkakorna därför att de landsförrädande politikerna i sjuklövern har bestämt att alla som vill ska kunna komma till Sverige och få fyrtiotusen miljarder i bidrag, och en BMW. Typ. När det publiceras artiklar och bilder på döda människor som i desperation försökt ta sig till Europa sitter dylika as och kommenterar med uttryck som att man åtminstone inte behöver försörja just de där parasiterna. Så då undrar jag – hur känner ni inför det faktum att er idol och ledstjärna är en sjukpensionär som levt på bidrag i 22 år? Skaver det lite, eller har den massiva invandringen från låg-IQ-länder sänkt intelligenskvoten så till den milda grad att ni är för jävla korkade för att se dubbelmoralen? 22 år! Fattar ni hur mycket pannkakssylt det är!?

Så om vi nu ska ställa saker mot varandra så skulle jag mycket hellre se att mina skattepengar går till att hjälpa människor på flykt till ett bättre liv. Människor som förhoppningsvis själva kan bidra till samhället så småningom. Jag satsar hellre på dem än på en inbillningssjuk rasist med vanföreställningar som jag måste försörja av den enda anledningen att hon är född på rätt sida av en röd linje på en karta.


Andra bloggar om: , intressant?

Photo credit: Gaetan Lee / Foter / CC BY

Musikens vägar äro outgrundliga

Jag satt en stund och sökte på nätet efter information om Myraths kommande album och hamnade på så sätt hos Man of much metal och en lista på albumsläpp 2015 att se fram emot. Och på den vägen kom det sig att jag upptäckte Subsignal och deras album Paraiso.

Den tyska kvintetten Subsignal rör sig tämligen obehindrat i gränslandet mellan progressive rock och dito metal och påminner i det avseendet inte så lite om svenska A.C.T. De sorteras inte helt lätt in i något fack och för att återknyta till en gammal diskussion så är det kanske fel att tänka progressive som ett prefix. Om det istället är sin egen genre så är Subsignal kort och gott progressive.

Oavsett vilket fack man vill stoppa dem i så har Subsignal en uppenbar känsla för starka melodier och harmonier. I såväl sina snabbare och tyngre låtar som i de lugnare samsas väl genomtänkta melodier med snygga stämmor och arrangemang. På bandets officiella hemsida beskriver sångaren Arno Menses och gitarristen Marcus Steffen Subsignals musik som ”melankolisk, emotionell, innovativ och melodisk”. Om det är målsättningen så måste jag säga att de lyckas riktigt bra.

Den första låten jag hörde från albumet var A New Reliance, och en spontan tanke som dök upp var att om gamla Genesis och The Police hade slagit sig ihop hade det kunnat vara resultatet. När jag senare läste att Subsignal från början var ett sidoprojekt bestående av medlemmar i två andra band, Sieges Even och Dreamscape, blir jag därför extra nyfiken på att höra vad dessa båda band har att erbjuda. Men först ska jag tugga mig igenom Subsignals övriga material, för det här är verkligen bra rakt igenom.


Andra bloggar om: , ,

Sprid kunskap, inte dumhet

Jag är, som bekant, för informationsfrihet och yttrandefrihet. Väldigt för. Jag tycker att det är fantastiskt att leva i informationsåldern och att med ett par knapptryckningar kunna ta reda på stort sett vad som helst. Internet är den största informationsteknologiska revolutionen sedan tryckpressen. Kanske rent av större.

Men det är inte utan problem. Det fria informationsflödet har sina baksidor. Dels i form av det hat och de hot som florerar, och i de drev som kan piskas upp. Folk hatade säkert den som tyckte fel saker och hade fräckheten att uttrycka det förut också, men de flesta satt hemma och gnisslade tänder framför ett envägsmedia såsom tv, radio eller tidning och nöjde sig med det. Att faktiskt skriva ett argt brev med målande beskrivningar om vilka otrevligheter man önskade att vederbörandes underliv skulle råka ut för, ta reda på en adress och faktiskt posta hade ett pris. Det kostade något i form av ansträngning och porto. De flesta blir faktiskt inte så upprörda så länge. Men med lika få knapptryckningar som man idag kan spontanbilda sig själv kan man också låta den där fittan på den där ledarsidan få veta precis hur arg man är just nu. På samma sätt kan också drev uppstå där väldigt många väldigt snabbt får veta vilket svin den där medelålders vita cis-mannen är. Att det sedan visar sig att ilskan var obefogad, att det rörde sig om ett missförstånd, ett plumpt skämt som tagits ur sitt sammanhang eller rent hittepå får aldrig samma spridning. Att rentvå sig själv är i det närmaste omöjligt.

Det finns också ytterligare en annan baksida. Nämligen att det i särklass mest omfattande informationsflöde i mänsklighetens historia alltid finns någon tomte som kan bekräfta din skeva världsbild. Så vad som borde vara ett fantastiskt lyft för den generella allmänbildningen och förståelsen för tingens ordning allt som oftast tycks vara det motsatta. För i den gamla världen var virrpannorna hyfsat isolerade öar. Den som led av vanföreställningar om chemtrails eller Illuminati hade betydligt svårare att få sina idéer bekräftade och hade det därtill svårare att undvika vedertagen kunskap. Livsfarliga stollerier som kolloidalt silver eller antivax-rörelsen hade haft mycket svårare att få fotfäste före Internet. Därmed inte sagt att dylikt inte förekom.

Misstron mot gammelmedia växer sig också allt starkare. Det är på många sätt ett sundhetstecken. Eller hade kunnat vara. Det jag lite naivt förut tolkade som att folk började tänka mer självständigt och kritiskt börjar alltmer bara framstå som fördjupad dumhet. Hur ska man annars förklara att samma människor som inte tror på saker bara för att det står i Aftonbladet gladeligen och utan ett spår av kritiskt tänkande delar vidare rent häpnadsväckande idiotier i sociala medier? Aftonbladet är inte ett under av trovärdighet, det är jag den förste att skriva under på, men det är inte automatiskt osant för att Aftonbladet skriver om det, och även om så vore så betyder det definitivt inte att bilder din kompis Kim, av oklart kön eller ursprung, sprider. Det går fan inte en dag utan att man tar sig för pannan över vilka orimligt korkade påstående som okritiskt sprids. Vanligtvis handlar det om hur ofantligt mycket pengar invandrare får i bidrag, eller om hur mycket pengar Sverige lägger på bistånd. I båda fallen gärna ställt mot att man snålat in på sylten till pannkakorna på Rövhålets äldreboende i Dalarna.

På ett sätt är det begripligt att den här typen av stupiditeter får spridning. Det är abstrakta siffror som vanliga dödliga inte har något direkt grepp om, sammanställt i ett lättbegripligt format och ställt mot något hjärtlöst och ogint som tar en genväg direkt till känslocentret. Men det är ändå oacceptabelt att vi är så dåliga på att granska. Eller granska, de flesta dylika virala lögner är så uppenbart osanna att det räcker med att tänka efter några sekunder för att inse orimligheten i dem. Men då har man redan delat vidare och är upptagen med att titta på en rolig katt.

En bidragande faktor är som sagt också att de virala lögnerna bekräftar våra egna världsbilder. Och jag skriver ”vi”, för jag är också skyldig. Jag vet att jag har bidragit till att sprida lättillgängliga illustrationer som bekräftar mina egna föreställningar. Jag har också blivit påkommen med det och skämts, för när jag tittar igen och tänker efter så är det så uppenbart. Det var någon bild om fördelningen av intäkter från sålda CD-skivor. Fördelningen var orimlig, och det hade insett om jag faktiskt hade tittat på siffrorna och tänkt efter, istället för att skynda mig att dela vidare så att alla skulle få se SANNINGEN om att skivbolagen är det verkliga skurkarna och sedan fortsätta titta på katter. Jag anser fortfarande att skivbolagen är de verkliga skurkarna, men det betyder ju inte att varje försök att illustrera detta är sant.

Därför är det extra beklämmande att se att mina fränder bland pirater så blint deltar i spridningen av den senaste virala lögnen – att skaparen av Swefilmer riskerar 15 års fängelse samtidigt som Hagamannen släpps 6 år för tidigt. Det finns inte ett uns av sanning bakom detta. Vilken normalbegåvad människa som helst borde förstå det efter en kortare betänketid, och människor som sätter en heder i att vara insatta i juridik åtminstone runt upphovsrätt i synnerhet borde kunna räkna ut med arslet att det är lögn. Sluta bidra till fördumningen!

Det är bra att vara kritisk. Det är verkligen det. Men det är skillnad på att vara kritisk och att vara ett vara tjockskallig. Och framför allt, granska allt efter samma måttstock. Håna gärna Aftonbladet, de förtjänar det, men dela då för fan inte artiklar från Fria Tider som något slags bevis för hur det egentligen ligger till. Du gör bara dig själv till åtlöje. Jag tror att om vi inte skärper oss så kommer Internet, den dag artificiell intelligens uppstår, att omedelbart ta livet av sig av skam.


Andra bloggar om: , ,

Lita på oss

Så är det dags för FRA att få en prick i protokollet igen. För umptonde gången. Kontrollorganet Siun har i sin granskning framfört kritik mot hur inhämtning av information går till. Kanske. Regimen har nämligen valt att hemligstämpla hela rapporten.

Så nu har vi alltså en organisation (FRA) som bedriver en verksamhet som av naturliga skäl måste vara hemlig. Det är inget konstigt och det är det eviga dilemmat med underrättelsetjänster – sekretess är liksom poängen med det, vilket medför att insynen är tämligen obefintlig. För att lösa det har man ett kontrollorgan som för medborgarnas räkning får granska verksamheten och meddela att inget fuffens förekommer. Detta kontrollorgan har redan vid ett flertal tillfällen rapporterat att fuffens faktiskt förekommer. Och nu väljer alltså regimen att hemligstämpla även kontrollorganets rapport om det fuffens som underrättelsetjänsten har för sig. För det är så man bygger förtroende.

Ni minns hur de alltid sagt ”lita på oss” när vi har ifrågasatt FRA-lagen, insynen, riskerna för missbruk, etcetera? Den dialogen ser nu ut ungefär så här:

”Hur vet vi att dessa befogenheter inte missbrukas?”
”Lita på oss.”
”Hur kan vi lita på er utan insyn i verksamheten?”
”Det finns ett kontrollorgan.”
”Men rapporterna hemligstämplas ju.”
”Well… Då får ni helt enkelt lita på oss.”

Som lök på laxen vill jag också påminna om att den regering som nu hemligstämplar rapporten om FRA:s förehavanden innefattar Miljöpartiet, som i opposition var mycket tydliga med att de ville riva upp FRA-lagen (och Ipred, och Datalagringsdirektivet). Jag önskar att jag kunde säga att jag är förvånad.


Andra bloggar om: , , , ,

Sanningen i mitten

Om matteläraren säger att ett plus ett är två och Kalle säger att det är fyra så betyder det inte att ett plus ett är tre. Det betyder att Kalle är en idiot.

Det här kan de flesta räkna ut eftersom de besitter den kunskap som krävs för att helt bortse från Kalles påstående. När det kommer till mer komplexa frågor blir det emellertid betydligt svårare. De flesta av oss besitter inte de nödvändiga kunskaperna för att avgöra om det ekonomiska nettoresultatet av invandring är en vinst eller förlust, hur mycket planetens medeltemperatur förväntas öka de närmaste trettio åren och hur mycket av det som är naturliga fluktuationer, eller huruvida Åsa Romson är på riktigt eller en konstinstallation. För att ta några exempel.

När vi saknar adekvat kunskap i ett ämne kan vi inte filtrera och värdera information. Då tenderar all information att väga lika tungt och sedan antar vi, i bästa fall, att sanningen ligger någonstans i mitten. Det är ett problem för det innebär att Kalle plötsligt äger legitimitet. Han låter ju tvärsäker (idioter har nämligen privilegiet att aldrig ens överväga möjligheten att de är idioter) medan de där forskarna verkar oense och dessutom pratar en massa gallimattias som ingen vettig människa begriper. De krånglar till det, helt enkelt!

För att ytterligare ställa till det så kan en ohederlig debattör spela på människors naturliga instinkt att kompromissa och därigenom flytta den tänka mitten helt åt fanders. Så medan en intellektuellt hederlig debattör försöker beskriva sanningen så som vederbörande uppfattar den kan den ohederlige dra till med helt absurda påståenden och backa upp den med diagram och räkneexempel som inte har någonting med verkligheten att göra men det ser proffsigt ut så det måste ju vara åtminstone lite sant. Sanningen ligger nog någonstans i mitten.

Den hederlige debattören kan inte vinna. Hen kan försöka bemöta sin motståndares påståenden och därigenom ge dem större uppmärksamhet och legitimitet än de förtjänar (ingen rök utan eld). Hen kan välja att _inte_ bemöta det men då riskerar hen istället att göra sin motståndare till sanningssägare (om Kalle har fel, varför vågar du inte ta debatten?). Eller så kan hen rakt av avfärda sin motståndare som den idiot hen är genom att uttryckligen påtala att hen far med osanning. Men det uppfattas som otrevligt och överlägset och kommer sannolikt också att ge sympatipoäng till motståndaren. Det går inte att vinna ärligt mot någon som fuskar.

Så det enda sättet att opinionsbilda på ett sätt som sätter den stora massans uppfattning om sanningen någonstans i närheten av där sanningen faktiskt är, är att vara lika ohederlig själv. Det är det emellertid få seriösa forskare som är villiga att göra eftersom det liksom ligger i forskarens natur att söka och presentera sanningen och inget annat. Kvar lämnas då arenan åt ohederliga debattörer på alla kanter som tävlar i att försöka dra fårskocken åt sitt håll. De få sansade röster som ger sig in i det hela och faktiskt försöker föra in lite sans blir snart uppätna från bägge håll.

Den goda nyheten med det är att sanningen nog ändå är någonstans i mitten. Den dåliga är att det får vi aldrig veta för alla seriösa forskare har facepalmat ihjäl sig.


Photo credit: WilliamMarlow / Foter / CC BY-NC-SA

Andra bloggar om: , , ,

Tim Minchin 1 – Kostymgorillor 0

Jag satt och funderade på det här med att hålla två tankar i huvudet och funderade löst på att skriva något om det. Så kom jag på att den alltid lika briljante Tim Minchin hade gjort ett fantastiskt nummer av det som jag kanske kunde ta hjälp av. Stycket heter ”Confessions” och i den låten visar Minchin att det är fullt möjligt att både vara medveten om problemen med sexism och älska tuttar. Liksom det är möjligt att både vara medveten om miljöproblem, och älska tuttar. Ja, ni förstår temat.

Så medan jag satt och funderade och njöt av Minchins säregna kombination av skickligt pianospel, underfundiga texter och kluriga ordvitsar tonade plötsligt musiken ut och ersattes med ”Hi, Tim here. So I had a bit of a copyright problem with this bit.”

Saken är den att i avslutningen av numret övergår låten till refrängen av Dolly Partons skapelse ”I will always love you”, mest känd då den framfördes av Whitney Houston. Minchin byter helt enkelt ut ”you” mot ”boobs”. Det är roligt i sitt sammanhang. Tydligen tyckte inte advokaterna det varför Minchin då ”ombetts” att sluta inkräkta på Partons verk. Vilket han klokt nog hörsammat, men kanske inte riktigt på det sätt de väntade sig.

De flesta som råkar ut för kostymgorillorna tar nog bara bort vad det nu är som ska bort och tiger still. Tim Minchin går istället sin egen väg och editerar lydigt bort det stycke som inkräktar på Partons upphovsrätt och ersätter det med ett statement där han förklarar varför han har gjort det, vad det är han har tagit bort (så att vi alla ändå kan höra det i huvudet) samt förklarar att det var jävligt roligt och att ”copyright lawyers are fucking dicks”. Och plötsligt blev stycket ännu roligare, och fick ytterligare en poäng. För det är så rätt hanterat. Det är så man uppmärksammar vad som händer utan att för sakens skull bli överkörd. Det är ju inte utan att man undrar hur mycket covers, parodier eller rent av den musikaliska eller filmiska motsvarigheten till textkonstens citat som försvinner från Youtube utan att vi någonsin får veta det. Tack vare Tim Minchin börjar nog en och annan fundera på just det.

Sedan måste man ju faktiskt uppskatta ironin i att det är just Dolly Parton. Hon om någon borde ändå kunna uppskatta att någon använder hennes låt till att sjunga ”I will always love boobs”…


Andra bloggar om: , ,