Skip to content

Ka-ching! PK-poäng till Jämo

Jämställdhetsombudsman Claes Borgström tycker att Sverige bör bojkotta fotbolls-VM i Tyskland i sommar. Anledningen är att Jämo anser att arrangemanget främjar trafficking. I Tyskland är prostitution laglig och det finns lagliga bordeller, och under fotbolls-VM väntas efterfrågan öka, vilket i sin tur då skulle leda till ökad trafficking – alltså människohandel.

Själva resonemanget är säkert korrekt. Det verkar logiskt, och även om prostitutionen är laglig så är inte trafficking legalt. Men, det är också viktigt att komma ihåg att en icke-tysk prostituerad i Tyskland inte nödvändigtvis ingår i nån sorts slavhandel. Det kommer att finnas massor av andra gästarbetare i Tyskland under fotbolls-VM. Det ska krängas prylar och servas på allehanda sätt. Jag har ingen aning om hur mycket människor ett fotbolls-VM sysselsätter och hur mycket pengar som omsätts i bakvattnet (barer, hotell, mat – folk måste ju äta! Och så vidare) men jag vet att det rör sig om massor. Inte är väl alla dessa gästarbetare och opportunister slavar?

Givetvis inte, men nu handlar det om prostitution, och den officiella, politiskt korrekta ståndpunkten i Sverige anno 2006 är att prostitution icke och aldrig sker frivilligt. Således är det också omöjligt för ryska, polska, estniska eller varför inte svenska kvinnor att gästarbeta som prostituerade under fotbolls-VM. De är alla en del av den illegala människohandeln.

Jag säger inte att trafficking inte existerar och jag vill inte på något sätt förringa hur avskyvärd den är, men jag är övertygad om att fördomarna och moralpaniken som råder kring prostitution i Sverige leder till felaktiga slutsatser. Som sagt; om man är övertygad om att all prostitution sker under tvång så är det också givet att alla prostituerade är slavar. Ett enkelt och väldigt bekvämt synsätt. Tänk så många lumpna mänskliga beteenden och mekanismer man slipper ta itu med på så vis. Tyvärr leder det högst troligt också till att de verkliga problemen – och det finns massor – inte heller tas itu med.

Självklart kommer inte Sverige att dra sig ur fotbolls-VM, det vore fullständigt otänkbart och det är Jämo givetvis medveten om. Därför är det hela ett riskfritt utspel som inkasserar ett par enkla politiska poäng.

Själv undrar jag stilla över hur det är med de manliga prostituerade i Tyskland i sommar – är de också slavar? För det förekommer faktiskt kvinnliga och homosexuella sexköpare också. Fast en fördom kan med fördel lösas med en annan – kvinnor och bögar är ju intresserade av heminredning, inte fotboll.

Published inGamla humlan
%d bloggare gillar detta: