Skip to content

Bryt mot en regel om dagen

Är det fler än jag som börjar bli duktigt trött på att höra folk försvara sina dumheter med att de har följt reglerna? Det senaste exemplet står svenska och nyzeeländska myndigheter för gemensamt. Inte någonstans i de bägge ländernas byråkratier verkar det finnas en enda människa som har förmåga att tänka självständigt. Det som i folkmun kallas sunt bondförnuft. De handlar enligt reglerna.

Jag syftar förstås på fallet med femårige Shaun som nu ska utvisas till Nya Zeeland. Hans mamma och tolvåriga syster bor i Sverige. Pappan sitter på kåken hemma i Nya Zeeland, och har sedan tidigare besöksförbud efter att ha misshandlat Shauns mamma. Tolvåringen får stanna med mamma eftersom tolvåringar själva får bestämma vilken förälder de vill bo hos, enligt reglerna. Femåringar får däremot inte bestämma, och därför ska nu Shaun skiljas från sin mamma och sin syster för att istället placeras i barnhem på andra sidan jordklotet. Allt enligt reglerna.

Men det finns andra regler. FN:s barnkonvention till exempel. Artikel tre i barnkonventionen fastslår att barnets bästa alltid skall komma i första rummet vid alla åtgärder som rör barnet. Kan någon på fullaste allvar anse att det är bättre för ett femårigt barn att flytta till ett barnhem på andra sidan jordklotet än att bo med sin mamma och syster?

Det finns säkert omständigheter i det här som jag inte känner till. Det skulle kunna vara så att mamman helt enkelt anses vara en högst olämplig förälder, men då borde väl rimligen också tolvåringen tvångsförflyttas?

Oavsett omständigheter så är det som stör mig mest att Kammarrätten försvarar sig med att ha följt reglerna. Regler är till för att förhindra ovälkomna utfall av handlanden, inte som alibi åt myndigheter. Men det är lite så det har blivit; har man bara följt reglerna så har man ryggen fri. Tydligen är det värsta som kan hända att någon bryter mot reglerna. Vi svenska lamjävlar skulle stå kvar vid ett trasigt trafikljus en hel natt, trots att det är fri sikt genom korsningen och ingen trafik, för att det är förbjudet att köra mot rött. Barn kan förirra sig upp på motorvägen och riskera att bli överkörda, men ingen stannar för att hjälpa dem därifrån, för det är förbjudet att stanna på motorvägen. En sådan händelse inträffade för nåt år sen, och om mitt minne inte sviker mig så var det ett barn i Shauns ålder. H*n hade synts längs vägen ganska länge, för det var massor med folk som hade ringt till larmcentralen och berättat det, men ingen stannade. Herregud, tänk om man råkar bryta mot en regel!

Men tänk ett steg längre. Kan man leva med sig själv om det här barnet blir överkört? Visst, du gjorde inget fel i lagens mening, men du kunde ha förhindrat det. Ni i Kammarrätten: Kan ni leva med er själva? Som individer, kan ni sova gott om natten med vetskapen att ni förvisso inte brutit mot reglerna, så ni har ett jobb att gå till imorgon, men att Shaun har förlorat sin familj?

Bryt mot en regel om dagen, det är min uppmaning till alla läsare. Det må vara en skriven eller oskriven regel, en social regel eller en trist myndighetsregel, en spelregel eller en grammatisk regel, men bryt mot den. Gå mot rött, håll gaffeln med höger hand, skriv fel namn på rabattkupongen på ICA, ljug i ett parti ”finns i sjön”. Ni ska se att det är uppfriskande, och så länge ingen tar någon skada av regelbrottet så gör det inget. Då kanske vi också lär oss att regler inte är huggna i sten, utan faktiskt kan ifrågasättas, och att det ibland finns situationer där det är läge att sätta ner foten och deklarera att det här ställer vi inte upp på. Det här är fel.

Published inGamla humlan

12 Comments

 1. Ja! Bra! Ju fler som bloggar om Shaun desto större möjlighet att det hörs utanför bloggvärlden!
  Bryt en regel om dagen – en bra regel!

 2. Hmmm… FNs barnkonvention… Den gäller ju inte i (hela) Sverige, trots att vi skrivit under den. I min kommun gäller den INTE (enl. grundskolechef och kommunjurist). Gäller den i den kommun där Shaun befinner sig?

  Därmed inte sagt att jag menar att handladet är rätt – för det gör jag inte!
  Jag vill bara belysa att vi (uppenbarligen) inte omfattas av de lagar och regler vi tror oss vara betryggade av.

  /theWitch – obstinat skorstensklättrare och trädkramare

 3. Josh Josh

  theWitch: Du efterlyser fler regler alltså? ;)

 4. Ja, gärna fler regler – så att jag har mer att opponera mig mot ;)

  Att bryta mot (minst) en regel om dagen är en bra regel, och jag skall försöka att inte bryta mot den. Jag tror nog att jag även tidigare försökt följa en sådan regel, även om det inte varit en uttalad tanke hos mig.
  Att bryta mot regler – civil olydnad – är en av demokratins viktigaste byggstenar!

 5. Visst, ett litet oskyldigt regelbrott om dagen håller stelbenheten borta.

 6. Det är så plågsamt att en bunt människor utan hjärta har sådana jobb.
  Men det är väl bara dom som klarar av skiten antar jag.
  I L L A.

 7. ahaa, nu hittar jag!
  Då ska jag läsa nu…

 8. nu har jag kollat in dnia texter lite mer och länkat till dig i min blogg – följer gärna dina skriverier…det där med att bryta mot en regel om dagen var ett utmärkt motto – hittills har jag följt ”stöter du på en regel – bryt mot den” men det har blivit så jobbigt – ditt motto verkar mer realistiskt!

 9. Josh Josh

  Petra: *skratt* Att bryta mot varenda regel man stöter på verkar lite jobbigt. Särskilt som regelbrytandet då blivit en regel… :D

  För övrigt är du välkommen, och tack för länkningen.

 10. suck… man slutar aldrig förvånas. Det finns inget som får håret på min rygg att krumma sig som när jag hör frasen ”Nja enligt våra regler…” *nasal pipig röst*

  men i Sverige är vi( myndigheter) rätt duktiga på att misshandla barn som behöver hjälp. Minns du killen som forslades bort till Somalia och inte en käft gjorde ngt föränn det kom upp i teve.

  usch!

 11. SqZ SqZ

  Alla vägar bär till dig tydligen. Jag googlade för att hitta ett klipp om fåret Shaun som visas på Barnkanalen och så hamnade jag hos dig :-)

  SqZ’s last blog post..Sju sanningar- en utmaning

 12. Coolt! Ännu coolare då det här är ett jättegammalt inlägg som inte importerats till den nuvarande versionen av bloggen förrän bara häromdagen. Mer om det snart.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: