Skip to content

Frihet utan ansvar

Frihet under ansvar hette det en gång i tiden. Sen ströks ansvar, antagligen för att det brukar vara borgare som pratar om att folk ska ta ansvar, och vem vill bli förknippad med borgare? Så nu har människor bara en massa frihet, men inget ansvar. Rättigheter, men inga skyldigheter.

Ett par exempel:
För en tid sedan läste jag en ganska hetsig debatt om abort. For the record; jag är för fri abort, men jag blir ändå mörkrädd av en del av abortförespråkarna som hävdar att det hela handlar om kvinnans rätt till sin sexualitet. Visst har kvinnor rätt till sin sexualitet, men vad hände med ansvaret? Hur svårt är det att skydda sig liksom? Och jo, man är två (eller fler) om att ha sex. En av de inblandade kan väl för bövelen ta lite ansvar? Rulla på en kondom, den skyddar dessutom mot värre saker än graviditeter.

I skolan skiter ungarna helt enkelt i att passa tiderna. De kommer till lektionen när de känner för det, med följd att läraren får börja om flera gånger. En och annan lärare har då försökt sig på att låsa eftersläntrarna ute, men då tar det hus i helvetet, för de har minsann rätt till sin undervisning! Att de elever som är på plats i tid också har rätt till sin undervisning hör tydligen inte hit.

Eller ta tredje statsmakten, media. Man hade rätt att publicera Muhammedkarikatyrerna, bilder på kannibalen i Gävle, Hagamannen och nu senast en flicka som nyss sett sin bästa vän bli mördad. Det sistnämnda var dessutom en ytterst osmakligt arrangerad bild med nalle och hela köret. Men något ansvar för vad som händer med Hagamannens anhöriga, den unga flickan, muslimer eller för all del det egna landet när muslimerna blir arga, det har man inte.

BB-Jessica ansåg sig ha rätt att klippa sönder den norska flaggan, trots att norrmännen talade om för henne att den betydde mycket för dem, för hon bryr sig inte. För henne är det bara ett tygstycke och det kan man göra vad man vill med. Att det kan såra någon annan spelar ingen roll. Bara rättigheter, inga skyldigheter.

Och så fort någon försöker uppmana till lite ansvarstagande (sup dig inte redlös, knulla inte med allt som har en puls, skända inte andras symboler) då anklagas man genast för ”nymoralism” och allt vad det är. Nu senast Ebba von Sydow, en människa som jag på det stora hela inte har mycket till övers för, men hon hade en och annan poäng bland luddigheterna i en krönika där hon försökte ge tjejer ett par råd. Men se det fick hon inte. Nedrans nymoralist, inte komma här och förtrycka tjejerna heller. De har rätt att supa sig redlösa utan att råka illa ut.

Kanske det. Men nu är det faktiskt så att man löper större risk att råka illa ut om man är dyngrak. Är det verkligen värt det? Och vad är det som är så fel med att uppmana till ett måttfullt drickande? Ifall någon har missat det: Alkohol är skadligt! Fördelarna med måttfullt drickande gäller för övrigt i allra högsta grad också killar, eftersom unga män oftare råkar illa ut när de är packade än unga tjejer.

Nymoralism ja. Det kanske inte vore så dumt. Eller ja, någon form av moral alls vore inte i vägen. För vad är det som är så fult med att ta lite jävla ansvar för sig själv, och visa lite respekt för andra?

Det är egentligen inte konstigt att man måste lagstifta om löjliga saker som cykelhjälm på vuxna människor när vuxna människor inte klarar av att ta något eget ansvar. Eller så klarar de inte av att ta eget ansvar för att staten redan gjort det åt dem i form av löjliga lagar som cykelhjälm på vuxna människor.
Hönan eller ägget, vilket kom först?

Published inGamla humlan

4 Comments

 1. Mia* Mia*

  Det återstår väl att se om det blir någon lagstiftning i hjälmfrågan, men jag håller med dig (och MUF-ordföranden Johan Forssell – råkade se honom i SVT:s ”Debatt” igår).

  Moral i största allmänhet är nog omodernt – för varför verkar så många sakna sådan? Jag tror att det har något med diversifiering att göra. Vi saknar /gemensam/ moral idag.

 2. Josh Josh

  Mia*: Inte då. Om Ebba har tagit upp det så är det inne. Ebba vet sånt serru. ;)

 3. N|. N|.

  Men arbetslösa ska inte behöva ta något ansvar i sina kontakter med AF.

 4. Josh Josh

  N|: När sa jag det?

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: