Skip to content

Dårfinkar och dönickar

Titt som tätt rapporteras det om hur svårt det är att skaffa körkort. Svårt och dyrt. Själv har jag i bra precis ett år arbetat som yrkeschaufför, och jag undrar: Om det nu är så svårt, och dyrt, att skaffa körkort, hur fan kan det då vara möjligt med så mycket idioter på vägarna? Kör de olovligt månne?

Några exempel:

 • Högerregel verkar ingen ha hört talas om. Här i Södertälje är den ersatt av något slags jallajalla-regel. Den som jallar högst får företräde helt enkelt. Alternativt den som kör fetast BMW. I övriga nollåttaområdet verkar det helt enkelt vara chicken race som gäller. Jag kör en ”lätt” lastbil på åtminstone två och ett halvt ton, så jag vinner ofta.
 • Att de där uppochnervända gula trianglarna med röd ram betyder ”lämna företräde” och inte ”vi hade inget annat att hänga på den här pinnen så det fick bli en uppochnervänd gul triangel med röd ram” kommer antagligen också som en fullständig överraskning för många av er. Det är så.
 • Hålla avstånd? Vad är det? Nej, jag är inte så bra på det jag heller, men det är ofrivilligt. Det är nämligen så att om man försöker hålla ett vettigt avstånd till framförvarande bil för att ge sig själv (och framförvarande) åtminstone skuggan av en chans att överleva om den behöver bromsa så kommer det genast någon annan bilist med dödslängtan och lägger sig däremellan. Och att hålla avstånd bakom mig verkar ännu mer främmande.

Låt mig fråga alla er som tycker att det verkar som en bra idé att i hundratio knyck ligga tio meter bakom en lastbil: Vad tror ni händer om det inträffar något framför den lastbilen? Till exempel att någon plötsligt tappar ett hjul, avgassystemet eller bara fattningen, att en panikslagen räv springer över körbanan, eller att någon annan av det oändligt antal situationer som kan uppstå faktiskt uppstår. Vad ger ni er själva för chans att se det, när hela ert körfält upptas av bakgaveln på en lastbil? En bakgavel som för övrigt i sig väger sisådär fyrahundra kilo, till största delen fördelade på två massiva gångjärn. Jag kan berätta det. Ni dör. Okej? Ni dammar in i de där gångjärnen i hundra blås och gångjärnen sitter tillräckligt högt upp för att helt eller delvis bomma motorblocket (åtminstone om ni kör något litet fräsigt sportåk) med resultatet att det första som får försöka stå emot är era egna tjocka skallar. Och även om motorblocket skulle få ta smällen så kan inte era bilar flytta på min, så helt plötsligt sitter ni där med en hel motor i knät. Låter det skönt?

Jag skulle vilja trimma motorn till den där bakgaveln och tjuvkoppla den lite så att man med en enkel knapptryckning kan fälla ner den inifrån förarhytten och på så sätt bitchslappa bakomvarande bilar som blir för närgångna.

Övriga sorters bilförare som borde få utegångsförbud är fegisar som inte kan köra över ett körfält och vänta in nästa lucka från mitten av vägen, utan envist står kvar till dess att det är ledigt från bägge håll. Vilket, i rusningstid, inte kommer att hända.

Russin som puttrar runt i gamla saabar i fyrtio km/h på sjuttioväg med tänderna fast förankrade i ratten och bilbältet släpande i backen borde låsas in. Såna där som liksom aldrig ens har sett att de har en backspegel. Såna som framför sitt fordon genom att peta i tvåans växel, trampa gasen i botten och sen justera hastigheten med kopplingen. Tänk att ungdomarna har så bråttom till sina egna begravningar, medan russinen inte kan skynda sig alls. Men det är kanske svårt att gasa med ena foten i graven, vad vet jag.

Och slutligen alla dessa unga killar som tror att de är odödliga för att de har lyckats skrapa ihop till en sportvagn. Eller snott ihop till den. Eller råkar ha någorlunda täta föräldrar. Lycka till. Ta på er en cykelhjälm också så kommer ni att leva för alltid.

Published inGamla humlan

5 Comments

 1. Jamen…det fattaruväl? Man kommer säkert fram en hel halvsekund tidigare dit man ska om man tätar upp mot bilen framför. Man har ju bråttom såklart.

  Det där med högerregel är så dåligt inpräntat hos folk att jag blev skälld på av en busschaufför som jag lämnade företräde till enligt högerregeln. Det är tacken för att man följer den.

 2. Igår färdades jag i dödsskuggans dal i 1,5 timmar när den bil jag åkte i kördes av en chaufför som visade prov på alla ovan nämnda bilistbeteenden utom att köra i 40km/h. Avståndet till framförvarande fordon pendlade mellan 2 till 4 meter. Vi passagerare försökte påtala detta men föraren stod över allt sådant. Hans attityd påverkades inte ens av ett vansinnigt filbyte i en rondell som klarades upp endast tack vare de övernaturliga reflexerna hos föraren i bilen bredvid – som alltså låg nästan jämnsides med oss när filbytet skedde…
  Därför tycker jag absolut att du ska utveckla den där idén om att fälla ner bakgaveln på närgångna bilar. I en gammal Svenska Mad såg jag en gång en teckning av en bil med roterande sågklingor fästade på sidorna för att åtgärda de som byter fil fel osv.

  Under min skåneresa såg jag även exempel på yrkeschaufförer som körde som galningar med sina jättelika långtradare. Absolut färre än övriga galningar men de finns och de skrämmer livet ur en.

 3. LOL, jallajalla-regel… det enda vi har här i Polen :D

 4. Sur du är då =P Skitroligt så här på morgonkvisten

 5. Josh Josh

  Ironical Clan: Man sparar soppa också, genom att sänka luftmotståndet. Med tanke på hur dyrt bränslet har blivit så är det nästan värt att riskera livet för att spara nån centiliter/mil.

  En liten tant: Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, men något utvecklande av bitchslappingbakgavel blir det inte, för imorgon ska jag skriva kontrakt för ett nytt jobb.

  Mickey J Barczyk: Därav uttrycket ”polsk riksdag”? :)

  Drottningen: Du var ju inte hemma så jag kunde inte skälla på dig. ;)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: