Skip to content

VM i läkkött

Jag tittade på VM-finalen i fotboll ikväll. Mest för att det är ett sånt där evenemang man bör se. Mot min vilja höll jag på Frankrike. Jag har inget emot fransk fotboll, jag vill bara inte att de ska vinna för att de är… Frankrike. Men på andra sidan stod Italien och dem skulle jag inte hålla på oavsett vilket landslag de möter. Pest eller kolera alltså.

Och naturligtvis gick Italien och vann. Självklart. Dock inte på det sätt jag trodde. Jag förutspådde 1-0 till Italien på en feldömd straff efter att en italienare gjort döende svanen i franskt straffområde i en för övrigt skittråkig match. Så blev det inte. Det blev 1-1 efter full tid och förlängning i en för övrigt skittråkig match.

Värt att notera var dock att det var ovanligt få gångjärnsknän i det italienska laget dagen till ära. Kanske domaren redan från början visade att filmningar inte fungerar, vad vet jag. Italienarna stod på benen mer än jag någonsin sett ett italienskt lag göra. Kanske är Italien bara tvåa i sin paradgren dykning och de nya mästarna Portugal?

Det finns i alla fall en spelare i Italien vunnit min respekt under VM. Gennaro Gattuso. Jag hade svårt för den mannen tidigare. Han är liten och ettrig, spelar på gränsen och ibland över den, och har en uppsyn som gör att man bara vill sänka honom. Temperament verkar han också ha. Men han har också visat att när en duell är över så är den över. Då klappar man om sin motståndare, tackar för den här gången och springer vidare. Jag har inte sett Gattuso ligga och tjura som en femåring i gräset för att någon puttat honom och tagit bollen heller.

Kanske beror det på att Gattuso spelat i Skottland. Den skotska ligan är lite tuffare än den italienska. Den senaste som gjorde en dykning på de brittiska öarna styckades upp och placerades ut vid Englands fyra hörn som en varning till andra. William Wallace hette han visst. Till och med medan bödeln skar upp hans mage vrålade den engelska publiken åt honom: Res på dig, din vekling!

I övrigt noterade jag att:

  • Marco Materazzi Paparazzi är en idiot, men en mycket nyttig sådan. Nickade in 1-1 och fick Zidane Spock att tappa huvudet. Det var troligen inga snälla ord han yttrade.
  • Spock skämde ut sig. Innan han tappade fattningen var han bra, men det måste ha brunnit bra i kretsarna. Hur tänkte du? Hur kunde du få för dig att det var en bra idé att stånga ner din motståndare?
  • Lagerbäck såg som vanligt inte samma match som oss andra. En bra match? Underhållande? Jojo, och Sverige var bra också. Lagerbäck sitter nog snart i regeringen.

Tyskland själva får stå för det positiva med den här turneringen. Arrangemanget, inramningen, ordningen (det var väl några engelska huliganer som försökte få igång nånting men i övrigt verkar VM ha gått ovanligt lugnt till) och den tyska publiken som artigt applåderade sina övermän efter semifinalförlusten. Och så det tyska laget självt. Tyskland har alltid spelat en aptråkigt defensiv fotboll. En engelsk förbundskapten sa en gång att ”en fotbollsmatch pågår i nittio minuter och sen vinner Tyskland på straffar”. Årets tyska upplaga spelade en offensiv, aggressiv och rätt underhållande fotboll i ett för övrigt tråkigt VM.

Beträffande filmandet och alla spelare som ligger och vrider sig i gräset för att få till ett spelavbrott för att halvminuten senare vara helt läkta har jag ett förslag: Det räcker inte med att spelaren tvingas av banan så fort läkare eller massör varit inne. Nej, så fort en spelare ligger och dör ska båren in. Om spelaren försöker resa sig ska man slå ner honom med bårjäveln, binda fast honom i den, bära honom av banan och ut ur stadion, in i ambulansen och iväg med vraket till sjukhuset. Där kan de släppa honom och så får han försöka hinna tillbaka till matchen bäst han vill. Det borde få stopp på larvandet. Har man inte brutit nånting så kan man ta sig upp och av planen för egen maskin istället för att förstöra spelet för de andra. Kan man inte ta sig upp kan man heller inte springa för fullt en minut senare. Ingen, inte ens en italienare, har så bra läkkött.

Men ändå. Tar man sig till ett VM-guld så har man förtjänat det.
Så grattis då, era jävla gångjärnsknän.


Andra bloggar om: , , , , ,

Published inGamla humlan

2 Comments

  1. Luddevig Luddevig

    Känner igen detdär (näst) sista :P

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: