Skip to content

Gatsmart?

Vad är det som är gatsmart med att betala hutlöst mycket pengar för kläder? I min värld vore det gatsmart att betala så lite som möjligt för att se ut som a million bucks.

Christoffers skjorta kostar 2100 spänn. Det är för att det ”är något italienskt märke och kommer från NK i Göteborg.” Jag hade förstått märkesbögeriet och att grabben slantar upp bara därför, om han åtminstone visste vad det var för märke!

Ta dig en titt i spegeln, Chrippa. Ärligt talat. Den där skjortan är rutig. Den ser ut som en omsydd bordsduk. Ok, italiensk bordsduk då. Den borde kosta en hundring, max, och du borde inte köpa den ändå eftersom den ser ut som tio mil dålig väg. Freulein Maria kan sy om en gardin åt dig istället.

Varför har inte din pappa lagt dig över knät och randat rumpan på dig, din bortskämda slyngel? Eller är det just för att han ska kunna göra det som du har byxor som bara sitter åt från knäna och neråt? Det ser ut som ett par ridbyxor, i fel storlek.

christoffer
(Klicka på bilden för artikel)

Ja, jag blir provocerad av snorungar som lägger tusentals kronor på kläder som ser exakt ut som något de kan få för en tiondel av de pengarna, fast då är det förstås inte ”något italienskt märke” och sen gnäller över att det inte finns nåt att göra, att samhället suger, att de är panka, att deras föräldrar är snåla, och allra bäst är när de börjar gnälla om kapitalismen.

Drottningen berättade en dag om en kollega (ensamstående mamma med deltidstjänst inom vården) vars son kommit hem och tjatat om en Canada Goose-jacka. Den kostade bara femtusen spänn eller vad det nu var, och alla andra hade ju såna. Hans mamma hade förstås inte råd med det, eftersom ensamstående mammor med deltidstjänster inom vården inte har det så fett, och då började han med ”schyssta då!”. Som att det skulle hjälpa. Hon hade visst sagt åt honom att han skulle bli nedslagen och bestulen på sin jacka inom en vecka. Jag erbjöd mig att sänka honom för en femhundring och spara fyra och ett halvt tusen åt familjen…

Jag har förstås ingen aning om huruvida just Christoffer är en sån. Han jobbar åtminstone, och så länge han betalar överpriserna för sina fula kläder själv så får det stå för honom.


Andra bloggar om: , ,
Intressant?

Published inKåseriMode

14 Comments

 1. Alltså, jag har tittat på den dära stockholm-mode-bloggen där bilder presenteras på stockholmare, och alla ser ut som clowner tycker jag. Hur fan i helvete kan man ta på sig såna byxor… och till såna skor!!? Bwahahahaha!

 2. Det är nog för att du och jag inte är gatsmarta som vi inte förstår det där.

 3. lux lux

  Jag förstår om man köper märkessaker för kvaliteten (om man har råd alltså) men varför i hela helvete man ska ha ett visst märke (eller som i det här fallet, vilket märke som helst bara det är ett märke) bara för att andra har det eller det är ”inne” eller ”tufft” begriper jag då rakt inte. Här är jag faktiskt böjd att hålla med proggtesen: Hellre varm och ute än cool och inne :)

 4. Vem är grabben? Någon man borde känna till?

 5. Studiomannen: Nej, bara nån vanlig mupp på gatan. Klicka på bilden för artikel (vilket jag borde ha förtydligat – fixar)

 6. Jag skulle inte dö av en vacker svart-röd-gul matchtröja (och det betyder verkligen mycket
  för mig till skillnad från den rutiga muppen), men är lite för snål för att köpa den. Och
  då snackar vi en tredjedel av priset. Jag med mitt synnerligen otränade öga associerar snarare
  till Ö&B än NK.

  F’resten: gävla :-) bra start på säsongen!

 7. Det här med märkeskläder är ett dilemma. Upp till en viss prisnivå brukar man kunna se ett
  tydligt samband mellan pris och kvalitet. En Lacoste eller Fred Perrypikétröja för fem-
  sexhundra brukar som regel hålla högre standard än en H&M-varant för tvåhundra. Dock kan man
  fråga sig om det är värt att punga ut flera laxar för en pikétröja från Stone Island eller
  Burberry…

  Tack för din kommentar i min blogg efter olyckan. Du har så rätt: ”tur i oturen”-käbblet får
  man höra till leda i min situation. Precis som du säger så kunde det ha gått mycket bättre
  också, inte bara sämre som alla vill få det till. Huruvida nerverna kommer att återhämta sig
  och jag kommer att kunna spela gitarr igen vet man inte ännu, men axelleden läker så sakteligt

 8. Haha! Lysande skrivet.

  Håller du på så där, åker du snart upp på min länklista.
  Nu!

 9. Lars: Visst finns det skillnader i kvalitet, och kvalitet kostar. Men en rutig skjorta för 2100 kr? Då ska den vara jävligt hållbar!

  Att axeln läker är bra. Håller tummarna.

  Bert: Tack. :)

 10. Om jag ska betala 2100 spänn för en rutig skjorta ska den vara skottsäker, flamsäker, vara motståndskraftig mot alla kända former av strålning, skydda mot kyla neråt absoluta nollpunkten, samt ge mig förmågan att flyga och gå genom väggar. Annars står jag nog över.

 11. Max Max

  Ni kanske inte har förstått konceptet ”cash is king”. Ja, iallafall så är det. Det är ingen som bryr sig om din ferarri är ful, det är en ferarri. Det är status att klä sig i statuskläder hur fult det än är.

  Dock så måste man tänka på att man attraherar en speciell typ av människor när man klär sig på ett visst sätt, vilket är ganska givet.

  Personligen så bryr jag mig inte om statuskläder mycket, jag har varken tid eller ork att jobba 15 timmar i veckan bara för att ha råd med 2 byxor och en tröja i slutet av månaden. Och inte var jag född med en silversked uppstoppad i anus heller. Men pengar är inte pengar för alla och det finns vissa som har alldeles för mycket. Som en polare till mig som kan bränna 8-10 tusen på krogen en lördag utan att det ens rubbar hans ekonomi det minsta, och när jag säger hans ekonomi så menar jag de pengar han har fått av sina päron.

  Men jag håller med lite av vad ni säger, att köpa en kortärmad skjorta för 1500 spänn som är rutig med nått fult stort märke på känns för mig lite virrigt. Men sen sprutar det inte pengar ur mitt anus heller.

 12. Flera intressanta människor finns på gatsmart.se ;)

 13. Det där var ju en fin site. Jag trodde det var ett skämt först, sen hoppades jag in i det sista att det var ett skämt. Tydligen inte. Istället läser jag att det är ”en sajt för mode intresserad personer”. Ja, uppenbarligen är det inte en site för språkintresserade personer. Man ”interljuvar” människor också. Nån har på sig converse skor – vad ska då converse ha på fötterna? Och så vidare.

 14. Tobbe Tobbe

  Underbart! Känns verkligen som om jag skulle kunna ha skrivit det själv!

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: