Skip to content

När verkligheten inte överensstämmer med kartan

När man pratar om mäns våld mot kvinnor så exkluderar man allt annat våld. Jag har alltid undrat varför man inte vill stoppa mäns våld mot män, kvinnors våld mot kvinnor och kvinnors våld mot män. Ja, jag vet att det inte handlar om överfall och slagsmål på stan. Det handlar om våld i hemmet. Dags att vakna upp och inse att de varianter jag radade upp också förekommer i hemmet. Radikala feminister, jämo med flera verkar plötsligt väldigt heteronormativa.

När man vill stoppa mäns våld mot kvinnor och bara mäns våld mot kvinnor vill man alltså att det här ska fortsätta?

Ytterligare ett exempel på heteronormativa radikala feminister: Syrran skriver att sexköpslagen är nödvändig och argumenterar sen för just det. Först ska sägas att Syrran är en av de få tokfeminister jag faktiskt står ut med att läsa, eftersom hon för det mesta är saklig och rationell i sina argument. Dock bortser hon i likhet med många andra extremister ibland från fakta som helt enkelt inte passar in i den bild hon försöker måla upp.

I en värld som är totalt ojämlik med avseende på variabler som kön, klass och etnicitet kommer perverterade förhandlingssituationer som utnyttjar den svagare parten ständigt att uppstå. Situationer av desperation och maktlöshet där det “fria valet” är ett hån. Därför kan inte heller organhandel vara lagligt, trots att det säkert finns människor som skulle trivas med att sälja sin njure för rätt pris. Och därför måste vi för tillfället förhindra att män köper sig tillgänglighet till kvinnors kroppar. För att inte tala om det patriarkat och den kapitalism som snarast måste krossas.

Ja, världen är ojämlik och ja, det förekommer perverterade förhandlingssituationer där den ena parten har att välja mellan en pissig deal eller att vara hungrig. Men prostitution kan inte jämställas med organhandel eftersom en prostituerad inte skär loss sina könsdelar och för alltid ger dem till någon (för nån tusenlapp eller så). Nej, h*n utför en tjänst. Om vi ska prata om prostitutionens vara eller icke vara så måste vi åtminstone börja med att prata om den för vad den är. Säljer massören också sin kropp? Undersköterskan? Gruvarbetaren? Elitidrottare säljer definitivt sina kroppar – där kan vi snacka om människor som är livegna; en fotbollsspelares arbetsgivare bestämmer över spelarens tillvaro 24/7, utom möjligen under ett par semesterveckor på sommaren då spelaren dock fortfarande förutsätts träna och inte äta alltför mycket tårta.

Syrrans andra fel i ovanstående stycke är att hon utgår från att det bara är kvinnor som är prostituerade. Eller så tycker hon att det bara är de kvinnliga prostituerades väl och ve som är intressanta. Män kanske inte kan befinna sig i pissiga förhandlingslägen? Hon utgår också från att det bara är män som köper sexuella tjänster, vilket inte heller är sant.

Jag förstår att det är obekvämt när verkligheten inte överensstämmer med kartan, men om verkligheten är politiskt inkorrekt så är det faktiskt kartan som är felaktig. Radikalfeminismens problem är att man inte har tittat på hela verkligheten innan man börjat rita kartan. Man har tittat på en del av skogen och sen förutsatt att resten av skogen ser likadan ut. Vid en första anblick är den också det – i synnerhet för en stadsbo – men alla som har tagit en skogspromenad vet att det finns oändlig variation.

Så hur är det nu – är det ok för en man att köpa sex av en annan man? De måste ju vara jämlika och därmed ha ett jämlikt förhandlingsläge? Om en kvinna köper sex av en man, är det fortfarande hon som blir blåst för att hon har ett sämre förhandlingsläge?

Edit: Blogge Bloggelito skriver om vetenskap på falska premisser mycket bättre än jag. läs!


Andra bloggar om: , ,
intressant, för helvete!

Published inPolitik

10 Comments

 1. stående ovationer

 2. lux lux

  Nej, för handlar det inte om en kvinna som blir kränkt av en man så har personerna bara tagit över könsrollsidentiteten. För det har en feminist förklarat för mig.

  Allvarligt talat så har du naturligtvis rätt, problemet är att argument sällan biter på den som gör en åsikt till livsåskådning.

 3. lux: Oj! ja, om det är en feminist som förklarat det för dig så måste det vara sant.

 4. Hittade ditt inlägg, när jag pingade mitt egna. Det är så kul att läsa alla olika åsikter i den här frågan. Tyvärr är det sällan man läser någon som sett hela skogen *ler* Ett väldigt bra inlägg.

 5. Greta Garbo: Ryktet om din död är betydligt överdrivet? ;)

  Nej, det är få som har sett hela skogen. Tyvärr är det alltför många som inte inser att de inte har sett hela skogen, eller att kartan kanske är ritat lite på en höft.

  VM i metaforer? :)

 6. Till människor som argumenterar som Syrran kan man ställa lite frågor som jag gjorde på hennes blogg. Hon hade dock inte lust att svara på dem!

  Jag skulle vilja ställa flera frågor till folk som är emot prostitution och som använder argument som tex. att det är fel att köpa en kvinnas kropp eller att det ytterst är en jämlikhetsfråga. Frågor som t.ex:

  Är all prostitution sexuell människohandel? För det är bara inom slaveri som du kan köpa en kvinnas kropp eller tillgången till en kvinnas kropp. Jag är också mycket nyfiken på vilket sätt ni menar att jag och alla mina kollegor som helt frivilligt, med lust och glädje erbjuder sexuella tjänster mot betalning, hur kan vi sälja våra kroppar eller tillgången till dem? Och vem vill köpa en kropp bara? Känner ni män som vill köpa kroppar?

  Vår erfarenhet är att våra kunder söker efter sällskap, bekräftelse, ömhet, närhet, upplevelser, kompetens, råd, njutning osv i kombination med sexuella tjänster. Och man har ju konstaterat att sexköpare är som helt vanliga människor. Enligt ert resonemang så skulle ju då var 8-10:e man egentligen då bara vilja ha en kropp att runka av sig i? Det är få, mycket få sådana män jag har mött i mitt liv. Vad är det för män ni umgås med som gör att ni kan få en sådan konstig syn på den manliga sexualiteten?

  Jag undrar också på vilket sätt jämställdheten skulle öka om det inte fanns någon prostitution? Det finns kvinnor som köper sex av män, bidrar dessa sexköpare också till att förtrycka kvinnor?

 7. Isabella: Befogade frågor. Jag upplåter gärna den här tråden till eventuella svar. Till skillnad från Syrran så tycker jag nämligen att diskussion är viktigt.

 8. […] slutligen: Ovan nämnda Isabella Lund har blivit svartlistad av DN. Som jag har kontaterat förut; när kartan inte överensstämmer med landskapet försöker man till varje pris få landskapet att […]

 9. […] förhållanden eller de kvinnor som förgriper sig på barn – för att de inte passar in i bilden. Som sagt: Om verkligheten inte överensstämmer med kartan så är det kartan som […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: