Skip to content

Mansgrisigt musiklyssnande?

De kvinnliga artister och musiker som förekommer i mina lurar är lätträknade. Jag vet inte om det beror på att jag är en mullig mansgris, eller om det beror på att musikindustrin i stort är det. Jag vill gärna tro det senare. Att få kvinnliga artister är intressanta helt enkelt för att även om de har talang och kan skriva låtar, så skiter musikindustrin i det eftersom tits & ass säljer bättre.

Och således förminskas kvinnorna i branchen till just artister. De kvinnliga musikerna är på det stora hela i minoritet, och av de som letat sig fram till mina öron och fått stanna där kan nämnas Alanis Morissette (givetvis), Tori Amos (vilken pianist!) och Norah Jones (vilken röst!). Nämnas bör också att jag föll pladask för Sofia Karlssons Svarta Ballader där hon tolkar Dan Andersson. Dan Andersson är flitigt tolkad, men mig veterligen är Sofia Karlsson den första kvinna att ge sig på det och hon gör det med den äran. Lyssna gärna på Jag Väntar och förtrollas av hennes röst.

Men min favorit bland kvinnorna just nu är en singer/songwriter vid namn Jewel Kilcher. Varför jag inte har upptäckt henne tidigare kan jag inte förklara. Hennes album This Way har legat på min dator länge och jag vet ärligt talat inte hur det har hamnat där. Gudomligt ingripande? Hur som helst går The New Wild West varm i mina lurar.

Ska man kategorisera musiken, något jag generellt helst inte gör, så skulle det kanske närmast betecknas som ”folkpop”. Hennes musik är rättfram, ärlig och naken. Hon gömmer sig inte bakom stora produktioner utan litar till sin egen röst. Som för övrigt är mycket charmig. Framför allt ger Jewel mig intryck av att vara en kvinna med integritet. Det är fan inte vanligt i dagens musikindustri.

Och så är hon vacker. Inte sådär våpigt, billigt utmanande som sina kvinnliga kollegor i branchen, utan med personlighet. Om ni minns vad det är.

Att söka efter Jewel på susning.nu leder inte till några träffar för just den Jewel jag söker, men väl någon porrskådis vid namn Jewel De’Nyle. Det är till att prioritera.


Andra bloggar om: , , intressant?

Published inMusik

16 Comments

 1. Snoka rätt på Regina Spektors senaste platta ”Begin to Hope”, svinbra!
  Andra kvinnliga artister som sparkar stjärt är Neko Case, Amy DiFranco och Patti Smith.

 2. I princip alla artister jag lyssnar på är kvinnliga. Men så har jag också lämnat den kultursfär du och andra är så låst till. Kan rekommendera Wang Fei, Chen Lin, Lu Qiaoyin, Chen Huilin och Zhang Huimei för den som vill bryta konventionernas gissel.

 3. *fnys* jag ska nog skriva ett såntdär inlägg om brad bitt eller… vad heter han? george clooooney!

 4. förresten! om man skriver om en manlig artist så skriver man knappast om hur vacker han är, att han inte är våpig och att det är fantastiskt att han inte visar upp pungen för hela kvarteret. Vad har Jewels skönhet med hennes musikaliska talanger att göra? Skulle hon vara en sämre artist om hon inte var det?

  Jo jag vet, du menade inte så.

 5. Brad Bitt – är det Bombi Bitts brorsa? :P

 6. din förtryckande sexistiska gris =P

 7. Andreas Andreas

  Tänk utanför ramarna för en stund, och inse att det ”musikbranschen” som du menar (vilket betyder ”det kommersiella utbudet”) är extremt begränsat och oftast hårt kontrollerat av skivbolagen. Fundera sedan över hur många fantastiskt duktiga icke-kommersiella artister det finns ute i världen. Du skulle nog bli förvånad om du visste hur mycket trevligare det är att lyssna på några av de många fantastiska icke-kommersiella artisterna vars musik är precis lika bra som de sångerskor du ger som exempel – fast de här råkar vara okända för den stora massan…

  Det finns mycket mer icke-kommersiell musik på nätet, än vad det finns kommersiell musik i din närmsta skivbutik. Och den icke-kommersiella musiken är ofta gratis. Ge den en chans, så kommer du att hitta många timmar av underbar musik att lyssna på! Och vem vet, kanske någon ny favorit också.

  (själv har jag 11 gigabyte laglig gratismusik på iPod:en…)

 8. Andreas: Jag är väl medveten om hur snäv branchen är och jag är väl medveten om att det finns massor av talang som aldrig kommer fram genom de kommersiella kanalen. Mästra mig inte, är du snäll. Nu var det dock just ”kommersiella” kvinnliga artister jag skrev om. De som lyckats slå sig igenom träsket av tits & ass och nått ut till den stora massan – utan att falla för minsta motståndets lag och slänga kläderna. Jag tycker att det är värt en applåd.

  (Alanis Morissette har till och med lyckats med konststycket att vara näck i en video utan att det uppfattas som sexuellt utmanande, utan bara… naket.)

 9. Jarno: Tack för tipsen. Regina Spektor låter bekant men jag kan inte placera det. Patti Smith har jag hört och gått vidare, men det var länge sen – jag kanske skulle uppskatta det idag. Jag ska kolla upp dina namn.

  Blogge: Jag har provsmakat ett par av dina xingxong-artister tidigare, men inget har fallit mig på läppen. Men visst, allt är välkommet. Jag brukar få lyssna på sisådär tjugo-trettio artister för att (kanske) hitta en som jag verkligen gillar.

 10. Antalet kvinnliga artister hemma hos mig har också varit i majoritet men det beror varken på skivindustrin eller på att jag är misogyn. Jag har helt enkelt alltid föredragit den typen av musik manliga artister gör. Dessutom kan jag ibland tycka att det blir lite mycket ”SM i tonsäkerhet2 när framförallt sopraner ska sjunga.

 11. Way ahead of you: länk

  Jewel från kalla Alaska har varit en favorit hos mig i flera år. Hon är fin. Nu håller jag på att skaffa mig en till. Kolla upp Amy Millan.

 12. Mer:

  5 raka!

  För fan – nu börjar det ta sig! Egentligen borde jag inte skrivit så eftersom jag är extremt skrockfull när det gäller Brynäs. Dessutom har vi inte någon förstafemma som 98/99 (vilket lag har det förresten som är i samma klass? Jag hävdar att inte ens FBK och VF under 2000-talet haft en sådan superfemma). men det är något jävla speciellt med Boork. På tisdag möter Brynäs Frölunda och jag står och jobbar. Min far brukar serva mig med sms men när det är Frölundamatcher litar jag inte på honom eftersom han är Frölundait. Sist skrev han ”helvete” och jag begrep inte vafan han menade förrän jag såg att Brynäs vunnit…

 13. Amy Millan ey? Ska kolla.

  Beträffande Brynäs så tror jag att man har gjort det till sin styrka att inte ha en vass förstakedja. Istället har man fyra jämnbra som alla producerar. Måste vara väldigt svårt för motståndarna att knäcka. Jag är också skrockfull, men nu är säsongen så långt gången att man kan slå fast att Brynäs är oerhört svårslagna. Faktiskt det svåraste av alla enligt statistiken eftersom inget lag har lika få förluster.

 14. Kul att du gillar Sofia Karlsson! Hennes Dan Andersson-platta är den bästa sedan Thorstein Bergmans epokgörande ”Dan Andersson” på 1960-talet!

 15. Jag är inte så väl bevandrad i Dan Andersson eller tolkningar av hans alster, men Sofia Karlssons platta är riktigt bra, ja.

 16. Diana Diana

  Det gäller väl att söka sig utanför den gängse ”musikbranschen” för att hitta bra kvinnliga artister. Det är idogt letande som gäller.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: