Skip to content

Katten har nio liv, Sahlin har fler

Att socialdemokraterna nu valt Mona Sahlin till partiledare borde inte förvåna. Man skulle kunna tycka att sossarna borde ha lärt sig något de senaste åren – inte minst av valresultatet – men icke. Det tar tid att vända en oceanångare.

Visserligen ska väl Sahlin väljas mer formellt framöver, men det är just bara formellt. Jag får en känsla av att det är lite si och så med demokratin inom Partiet och att det nu bara är rättning i ledet som gäller. Valberedningen har valt Mona Sahlin och därmed basta! Alla ska med.

Det som dock förvånar mig, även om inte heller det borde, är att man väljer just Mona Sahlin efter den massiva kritik man riktat mot nuvarande ministrars skumma affärer med svart arbetskraft, tv-licensskolk och allt vad det nu var. Sen utser man en fifflare som får dessa att framstå som riktiga hedersknyfflar.

En eloge till sossarnas pr-folk som lyckats förminska Sahlins förehavanden till att handla om en toblerone – något som i vanliga folks ögon så här tolv år senare framstår som en skitsak. Sanningen är emellertid att det inte alls handlade om en toblerone. Hon tog ut 25 229 kronor för privata inköp från statens kort. Det är en stor jävla toblerone. Sen försvarade hon det med att hon såg det som ett förskott på lönen. Förskott är något man ber om, inte något man bara tar.

Därefter tog hon timeout och grät ut på nån strand, på skattebetalarnas bekostnad.

Där finns svart dagmamma, där finns betalningsanmärkningar, parkeringsböter och det värsta av allt (med socialdemokratiska ögon anno 2006): tv-licensskolk!

Detta är personen socialdemokraterna vill ha till sin ledare. Detta parti som kräver att meningsmotståndarnas företrädare ska vara rena som nyfallen snö. Jag finner det märkligt, men egentligen inte förvånande. Jag har för länge sedan tappat tilltron till socialdemokratins verklighetsförankring och hederlighet.

Och så undrar man man varifrån politikerföraktet kommer. Allvarligt? Hur många ”vanliga” människor hade kunnat göra samma tavlor som Sahlin har gjort och ändå få nya förtroenden?

Som om inte alla skandaler vore nog så har kvällspressen nu upptäckt att hon inte var fackansluten i elva år. Faktiskt anslöt hon sig till Handels först nyligen. Däremot kan jag inte se vad det skulle vara för skumt med det. Det är väl fortfarande upp till var och en att vara fackligt ansluten, eller hur? Vad jag däremot undrar är på vilka kriterier Sahlin tas emot av Handels. Sist jag kollade kunde man inte gå med i vilket fackförbund som helst, utan bara ett som har hand om det område man jobbar inom. Jag ska nog ansöka om medlemsskap i Handels imorgon och se hur det går. Vi får väl se om jag presenteras som medlem på handels hemsida inom kort.

Det mest märkliga av allt är förstås att Sahlin alls ställer upp. Antingen är hon maktgalen som få, eller så drivs hon av ett uppriktigt kall. En tro på det hon gör så stark att det gör det värt all skit hon får utstå. För skit kommer, var så säkra. All den historia jag nämnt här och mer därtill kommer att snurra några varv till. Mona Sahlin har fler liv än en katt och om hon härdar ut och vinner nästa val åt sossarna, ja då är hon banne mig rätt kvinna för jobbet också.


Andra bloggar om: , , , , , , intressant?

Published inPolitik

18 Comments

 1. Jag vet inte varför, men det är något med Mona Sahlin som får det att knya sig i magen på mig. kanske är det hennes fifflande. Kanske är det vad hon sagt om immigationen. Kanske är det bara en magkänsla. Kanske det hela helt enkelt handlar om att man var tvungen att hitta en kvinna som ordförande. Jag vet inte. Jag tvivlar dock på att (s) kommer att vinna röster på det här, åtminstone inte ilnga loppet.

 2. Jag får samma obehagliga känsla av henne. Det är något i hennes ögon som ger mig en känsla av falskhet och bottenlös hänsynslöshet. Det kan förstås bara vara inbillning, men människan ger mig kalla kårar. Jag försöker dock bortse från sånt och skapa mig en objektiv uppfattning, men det är inte lätt.

 3. finns det objektiva uppfattningar? oj.

 4. Ia Ia

  Du försöker i alla fall. :)

  Men: jag har svårt att se det så. För det första är Sahlins affärer över tio år gamla. När ska brott preskriberas? Aldrig? Jag har inga problem med att de avgående borgerliga ministrarna kommer tillbaka i en avlägsen framtid, det stör mig inte ett skvatt. Kan bero på att jag inte känner personligt förakt för någon av dem. Tvärtom räds jag det här öppna föraktet som vädras till höger (bokstavligen) och vänster (också bokstavligen). Nu senast var det Axén Olin som var föraktlig och INTE skulle tyckas synd om – en snyftkärring. Sånt förstår jag inte. Förr eller senare tar individen (oavsett partifärg) över. ”Hon är en människa” som Carl Bildt sa om Gudrun Schyman.

  För det andra går Stegös licensskolk inte att jämföra med Sahlins eftersom Stegös licensskolk var politiskt – hon protesterade mot public service genom att inte betala licensen. Jag har svårt att tänka mig att Sahlin satt i sitt hus och tänkte: Nu ska vi se, kan jag slippa betala den här dagisavgiften, den här TV-avgiften, den här parkeringsavgiften… Hon var slarvig och naiv. (För vilket hon nu även säger att hon skäms.) Det förutsätter naturligtvis att man tror på henne när hon påstår att hon tycker att det är häftigt att betala skatt. Att hon är sosse alltså. Inte någon sorts förtäckt moderat.

 5. Stegös och Sahlins licensskolk går inte att jämföra, säger du. Menar du då att det är bättre att vara en slarver (Sahlin) än att ha en övertygelse (Stegö)? Själv lutar jag åt andra hållet. Problemet med Stegö var att hon inte stod för det utan ägnade sig åt dåliga ursäkter och nedlåtande attityd. Jag har ingenting till övers för henne heller.

  Dagens sossar ÄR förtäckta moderater. Socialdemokraterna är ett konservativt parti. Utnämningen av Mona Sahlin understryker det. Man kunde ha valt någon fräsch och inlett en ny era. Göran Perssons avgång kunde ha blivit en symbolisk handling som avslutade en epok och inledde en ny. Istället försöker man bita sig fast i vad man har.

  Tyvärr. För hur mycket jag än skäller på sossarna så är jag inget högerspöke. ;)

 6. come over to the dark side…. ;)

 7. Jag var mer positiv till Sahlin den gången för 12 år sedan och sen vetefan vad jag tycker efter allt fiffel, slarv eller naivitet. Jag vet uppriktigt inte vad jag tror. Men någonstans så kan jag inte låta bli att beundra Sahlin för hennes uthållighet under dessa år. Att se henne på presskonferensen igår var konstigt för hade någon för bara några år sedan sagt att hon skulle leda sossarna så är jag säker på att den personen hade blivit utskrattad.

  Det Josh skriver på slutet om att skulle hon vinna valet 2010 trots de uppförsbacke hon nu har så kommer hon garanterat att tillhöra de ”stora” inom svensk politik. Jag kan inte låta bli att beundra henne lite, trots att jag egentligen inte vill…(;-)

 8. Rättelse:
  Jag var på väg att skriva en mening, men kom på en annan och därför kan mitt sista stycke se lite konstigt ut. Jag skulle skriva:

  Det Josh skriver på slutet håller jag med om. Skulle hon vinna valet 2010 så är hon rätt kvinna för jobbet och hon kommer garanterat att tillhöra de “stora

 9. lux lux

  Ia: Eh… skulle det vara bättre att låta bli att betala licens för att man är slarvig än som politisk handling? Den ena har koll på vad hon gör och inte den andra…

 10. ole ole

  När man ser Mona lägga huvudet på sned och likt en räv grina i tvkameran kan man inte förstå hur en sådan kan bli partiledare för ett arbetareparti. Men hennes slarv med räkningar är inte det enda hon har gjort. Hon såg till att sin dotter fick ett välbetalt jobb (pratik) utomlands. Snacka om epotism. Och nu senast med att gå med i facket när hon inte varit med där på 11 år. S-partiet måste tro att deras väljare är helt korkade. När man hör gudrun Scyman från Fi-applådera valet av Mona blir man ännu mer mörkrädd.

 11. Ia Ia

  Ja, det menar jag, eftersom människor är ofullkomliga. Men Sahlin fick ju gå – just därför.

  Vad gäller Stegö menar jag framför allt att det blir konstigt med en public service-fientlig minister som ska ha ansvar för public service. Plus att hon som du skriver inte stod för det – det kunde hon inte – det gick inte. Alltså fick hon också gå.

  De flesta affärer rullar av sig själva och blir självgående och det är först efteråt vi kan ta ställning till om det var ”nödvändigt” att avgå. De flesta affärer leder till att ministrar blir tvungna att avgå för att de blir en ”belastning”. Mona är ingen belastning längre, hon har inte gjort bort sig i Perssonregeringen, hennes problem är snarare att hon inte gjort nånting. Varken hörts eller synts. Folket – väljarna – kan anse att hon är belastning eller att hon inte borde bli/vara partiledare, men det är en annan femma. Så länge hon har stöd nog.

  Jag är nog ett vänsterspöke är jag rädd. :( :)

  Svar till LUX: politiker kan inte göra politiska uppror hur som helst, de kan inte av ideologiska skäl bryta mot lagen – sorry. Det fungerar inte riktigt. Eller rättare sagt, de kan, men det riskerar att leda till deras avgång vilket det har gjort i både socialdemokratiska och borgerliga fall. Oavsett anledning.

 12. Ia: ”politiker kan inte göra politiska uppror hur som helst, de kan inte av ideologiska skäl bryta mot lagen – sorry.”

  Men Stegö var inte politiker på den tiden, eller hur?

 13. Är inte det faktum att hon tycks vara helt visionslös och en fullständigt inkompetent politiker (alltså vad gäller att föra politik, inte att ta sig fram genom maktens korridorer) betydligt allvarligare än alla skandaler i världen?

 14. Jo. Men eftersom visionslöshet verkar genomsyra hela den socialdemokratiska partitoppen så är det inget som ligger henne i fatet. Jag tror att socialdemokratin behöver förnyas och jag tror inte att det låter sig göras av vare sig Sahlin, Wallström, Jämtin, Nuder eller någon annan ur Perssons Pack.

 15. För att fortsätta på inslagen linje:

  ”Taa mej tusen dagar härifrå-håån!!”

 16. ”Är inte det faktum att hon tycks vara helt visionslös och en fullständigt inkompetent politiker (alltså vad gäller att föra politik, inte att ta sig fram genom maktens korridorer) betydligt allvarligare än alla skandaler i världen?”

  Mitt i prick.

  Det är därför jag med förfäran ser på hur Sossarna frivilligt drar ner sig själva i fördärvet.

 17. Ia Ia

  Nej, så kan man också se det. Jag har inte hävdat att det är min åsikt att hon måste avgå. Guillou skrev om det i AB:

  ”Så hur skulle det ha låtit om Cecilia Stegö Chilò dristat sig till att tala sanning om tevelicensen? Jo, ungefär så här: Eftersom jag nu blivit minister måste jag tyvärr göra avkall på min övertygelse om att man inte skall betala tevelicens. Det smärtar mej, men ministerposten kan vara värd en liten kompromiss och jag har idag faktiskt betalat min skuld till Radiotjänst. Och om Fredrik vill kan jag gå ännu längre i kompromissande och säga att vi ska behålla SVT och SR, bara jag får fortsätta vara minister.
  Hade en sådan, sannfärdig, deklaration fungerat bättre än Cecilia Stegö Chilòs uppenbara lögn om att hon inte visste varför hon licensskolkat? Ja, förmodligen, eftersom det sällan är själva skandalen som fäller politiker utan alltid deras lögner i efterhand. Men hon tyckte väl att sanningen var för skämmig.”

  http://aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,908223,00.html

 18. Studiomannen prickar rätt anser jag. Hon kan vara hur prickfri som helst. Men när det kommer till vad hennes jobb går ut på är valet av henne inte lika självklart.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: