Skip to content

Luftslottet som sprängdes

Nu har jag plöjt igenom även den tredje delen i Millenium-serien och även den här delen motsvarade alla förväntningar. Liksom i tidigare böcker uppvisar Stieg Larsson en mästerlig förmåga att spinna ihop en fin väv av massor av trådar. Jag förstår inte riktigt hur han får ihop det, men det får han.

Rent berättartekniskt har den här boken ett lite annat upplägg då den inte håller sig särskilt strikt till att berättas ur enstaka personers perspektiv. Här växlas ganska friskt, men så är boken mer en politisk thriller än en deckare, och i den genren är den tekniken vanligare, ibland rent av nödvändig helt enkelt för att det finns så många olika intressen som behöver redovisas för läsaren.

Ska jag klaga på något, vilket verkar onödigt, så skulle det vara att boken inte innehåller lika mycket Lisbeth som jag skulle vilja. Å andra sidan kan jag förmodligen inte få tillräckligt av henne. I övrigt hänvisar jag till tidigare recensioner av Stieg Larssons böcker istället för att upprepa mig.

Det känns vemodigt att det är över nu. Visst kan man sätta ett visst hopp till att det manus det ryktas om finns i Stieg Larssons dator är tillräckligt detaljerat för att räcka till en bok till, och att alla intressenter kan komma överens, men risken är väl stor att det snarare blir en bok av ett alltför ofärdigt manus, och därmed en besvikelse. Man kan ju förstås sätta ett fåfängt hopp till att Stieg Larsson inte alls är död utan att det hela var ett PR-trick och att han i själva verket sitter på en ö nånstans och skriver fler böcker tillsammans med Elvis, Loch Ness-odjuret och Lost-gänget.

Ja, sen står det väl inte på förrän det blir film av böckerna heller. Ska vi gissa på Micke Persbrandt som Mikael Blomkvist, Tuva Novotny som Lisbeth Salander och Helena Bergström som Erika Berger? Inte för att de vore rätt för rollerna alltså, utan för att det är de som får alla roller i Stora Svenska Filmer. Jag vill inte se den filmen. Faktum är att jag nog inte vill se en filmatisering alls, helt enkelt för att jag betvivlar att någon kan göra Lisbeth Salander rättvisa. Hon är bättre i mitt huvud än hon någonsin kan bli på en tv-skärm.

Tack för böckerna, Stieg. Vila i frid.


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

Published inBöcker

18 Comments

 1. Jag har precis börjat läsa boken. Hade höga förhoppningar innan. Ännu mera nu efter att ha läst ditt inlägg. Nu kommer jag säkert bli besviken.

  Fan ta dig. :P

 2. carina: om du blir besviken är du inte riktigt klok =P

 3. (fast jag har ju inte fått läsa den sista än iofs, ska göra det inatt tänkte jag)

 4. Om du har läst (och gillat) de två innan lär jag inte kunna skruva upp dina förväntningar nämnvärt. :)

 5. Jag är mitt inne i den just nu..spännande värre =)

 6. Om det blev Tuva som Lisbeth vore det en stor miss, tycker jag. Hon är alldeles för välgödd.

 7. Lika fel som Persbrandt som Blomkvist. Men svensk filmindustri har bara ett par stora skådisar åt gången och de får alla roller. Hade det varit för ett par år sen hade Rolf Lassgård fått spela Blomkvist istället. ;)

 8. men sluta pinga nyligen utan att skriva något, jag känner mig lurad på konfekten!
  ;)

 9. Jag rättade ett stavfel. Jag visste faktiskt inte att nyligen pingades därav. Förlåt…

 10. [Comment ID #14003 Will Be Quoted Here]

  det är okej, du är förlåten. (Anna betyder fö ”den nådiga”, så jag är väl det då)

 11. Magnus Magnus

  Vadå välgödd ;) ? Jag gillar brudar med lite former, som Tuvotny ^^

  Men det kanske inte var så du syftade heller…

  Har ej läst böckerna!

  Men Stieg Larsson kommer ju från Västerbotten som jag gör, och har bott ett tag inom samma kommun like myself.

  (då jag inte ens var född)

  Stieg Larsson tog visst aldrig körkortet, så där har jag en sak gemensamt med honom.

  Är nyfiken på att läsa hans böckisar.

 12. Magnus: enligt herr Larsson själv så ska fröken Salander vara ungefär 150 cm hög och ha en vikt på 46 kilo, i det sammanhanget är Tuva lite väl rultig. (visserligen så känns det lite absurt att skriva rultig i samma mening som jag hänsyftar till Tuva, men det _är_ ju så)

 13. jag kollade just upp det där med salanders vikt, cirkus 42 kilo väger hon, inte 46

 14. vajlan vajlan

  den närmaste jag tänker på som är i storleksklass med Lisbeth är väl Drottningen själv? synd hon inte är skådis. Gud förbjude att det blir de skådisar du sagt, särskilt Bergström har jag en sån övermättnad på så jag inte ens kan se en film med henne i!

 15. Ingemar Ingemar

  [Comment ID #18375 Will Be Quoted Here]
  Å andra sidan. Går väl att trickfilma. Naomi Rapace hur lång är hon föresten?

 16. Google is your friend, my friend. (Vilket är engelska för: ”Jag vet inte”) ;)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: