Skip to content

Seyfomonument i Södertälje

Tydligen ska Södertälje föräras med ett Seyfomonument. Beslutet är förvisso inte klubbat än, och det är ännu inte klart hur det ska se ut, hur texten ska lyda eller var det ska placeras rent geografiskt. Heta tips i kommentarerna till artikeln i Länstidningen är Anders Lagos trädgård och Jallavallen. Ställer man monumentet på Jallavallen kan det dessutom samtidigt bli ett monument över hur krossat Assyriska blev under sitt enda år i fotbollsallsvenskan.

Seyfomonumentet, för er som inte är bevandrade i Södertäljes kulturella arv, ska uppföras för att hedra offren för slakten på assyrier/syrianer/kaldéer och armenier 1915. Seyfo betyder förresten svärd på den lokala dialekten. Enligt vissa svärdets år men jag lutar åt bara svärd. Det är råder förvisso viss oklarhet kring Sveriges inblandning i det hela, men i en debattartikel för något år sedan kunde man läsa att Sverige måste erkänna folkmordet så det kanske var vi som utförde det då. Det kan förklara varför Turkiet inte känner till något om saken.

I samma gamla debattartikel kunde man också läsa att skurken i dramat var en viss Kemal Atatürk, det moderna Turkiets grundare. Problemet är att eftersom man sköt in sig på 1915 som ett särskilt viktigt år så är det svårt att ställa Atatürk till svars för det hela. Detta eftersom ögonvittnen sett honom i en skyttegrav på Gallipoli där han var strängt upptagen med att hålla tillbaka 14 allierade divisioner. Visserligen kan han hunnit mörda civila under sina permissioner, men det känns inte troligt.

I själva verket pågick slakten av assyrier/syrianer/kaladéer och armenier under åren 1915-23 (årtalen varierar något beroende på källa) så nog hann Kemal Atatürk få (mer) blod på sina händer, men den där debattartikeln jag minns fragmentariskt och diverse andra artiklar jag läst om det hela visar på att det råder en del oklarhet kring vad som egentligen hände.

Det man anser att Sverige bör erkänna är givetvis inte utförandet av själva slakten. Däremot anser man att vi borde erkänna det som ett folkmord. Ni förstår, de lärde tvistar ännu om huruvida det var ett folkmord, en tragedi, en olyckshändelse eller något annat. Har man inte en tillräckligt stor matta att sopa skiten under får man avleda uppmärksamheten istället.

Jo, det är faktiskt sant. Turkiet utförde ett folkmord på armenier, och på kuppen ”råkade” man slå ihjäl än massa andra. Slakten på armenier är vedertaget som ett folkmord, men mördandet av övriga har inte uppnått samma höga status, något efterlevande gnisslar tänder över fortfarande. Sverige erkände officiellt den armeniska förintelsen som ett folkmord år 2000.

Ja, jag raljerar lite. I all välmening. Jag är lite fascinerad av hela grejen. Varför har samma folkgrupp så många olika namn på sig själva? Förutom assyrier/syrianer/kaldéer förekommer även araméer och nestorianer. Vad var det egentligen som hände under 1900-talets första folkmord? Varför vet vi ingenting om det? Jag kan garantera att de allra flesta svenskar utanför Södertälje inte känner till det alls. Så jag skulle gärna belysa det hela lite mer, men jag vet alldeles för lite själv och Internet verkar fullt av motstridiga uppgifter. Så i den här posten håller jag mig konsekvent till wikipedia och hoppas att deras uppgifter åtminstone inte är helt uppåt väggarna.

Och vill man uppföra ett monument i Södertälje så varsågod. Kanske kan vi lära oss något på kuppen istället för att sura. Vad är det egentligen att bråka om, ärligt talat? Att uppföra ett monument lär väl kosta motsvarande vad en minister lägger på bjudsprit vid en representation.

Kostnaderna bör rimligen fördelas på hela landet, inte bara Södertälje kommun. Detta för att Sverige regering en gång lovat att stå för kostnaderna vid uppförandet av ett Seyfomonument. Ja, jag tycker förvisso också att vi behöver laga hålen i vägarna innan någon kör ihjäl sig, men de pengarna finns/fanns redan. Södertälje har nämligen nyligen förärats med ett antal helt nya fina cirkulationsplatser. Tänk om man hade lagt den asfalten i alla jävla hål istället. Men några arga läsarkommentarer i LT om cirkulationsplatserna har jag inte sett. Är inte det konstigt?

För övrigt finns det idag tre Seyfomonument i världen. Två i USA; i Chicago, Illinois respektive Tarzana, Kalifornien och ett i Paris, Frankrike. Det antyds också att Armenien kan komma att uppföra ett Seyfomonument i sin huvudstad, bredvid monumentet över den armeniska förintelsen.


Andra bloggar om: , , , , , , , , intressant!

Published inPolitikSamhälle

23 Comments

 1. jamen ställ dit ett seyfomonument då, men för att min förståelse för deras situation ska öka så förväntar jag mig att texten på monumentet är på svenska. Hur ska jag annars förstå och ta till mig?

  Samtidigt så förstår jag att folk blir förbannade, men nog finns det viktigare strider som aldrig ens utkämpas än den här?

 2. och när jag ändå håller på… suryoyo-tv som sänder från Södertälje kunde ju texta sina program på svenska. Dels för att syrianerna får en chans att se skriven text på svenska och för att vi andra ska kunna ta del av deras kultur.

  Och ja, jag har framfört det, och fick svaret att ”vi” (svenskarna alltså) inte har något intresse av det. Jag tycker snarare att det skulle vara en win/win-situation.

 3. Jag håller med. På monument i Sverige är det rimligt att texten är på svenska.

  Visst finns det säkert viktigare strider som aldrig utkämpas. Å andra sidan utkämpas det långt oviktigare strider också.

  Att texta suryoyo-tv vore definitivt en grej. Skitsamma om majoriteten av svenskarna inte skulle titta. Några skulle, och det räcker en bit. Plus att det, som du säger, skulle hjälpa nyanlända att lära sig svenska. Win/win.

 4. Neny Neny

  Jag tycker också monumentet borde vara på svenska, om det ska stå i Sverige, och självklart borde hela landet bidra till det, inte bara folket i kommunen. Ett minnesmonument av det här slaget rör inte bara några invånare i en kommun, utan ett helt folkslag. Skillnad vore det om man ville resa ett minnesmonument över nån gubbe som levde för, och gjorde något bra för Södertälje…

 5. Typ… Björn Borg?

 6. Neny Neny

  Haha, han lever ju. ;)

 7. Javisst fan, det gör han ju! ;)

 8. vi har ju björn borg-promenaden, hur fan den nu går, men jag vet att den finns iaf

 9. Björn Borg-promenaden går väl från kvinna till kvinna? Lustigt att efter att Borg slutade vinna vandringspokaler blev han en själv…

 10. Intressant…

  Intressant är att det här tämligen ointressanta, och framför allt oinspirerade, inlägget puttats upp på intressant.se:s förstasida, medan det här betydligt intressantare och mer genomarbetade inlägget inte blivit klickat på alls på samma sit…

 11. Hej, har länkat till det här inlägget i mitt senaste inlägg. ;-)

 12. Nice. Ska kolla.

 13. Ok, läser man LT så kan man tolka det som att det är Södertälje som ensamt beslutat om det hela. Men LT har väl alltid rätt ? ;-)

 14. Jo jag vet att man kan tolka LT så. Källor som wikipedia hävdar dock att Sveriges regering en gång i tiden förpliktat sig att ta kostnaderna för byggandet av ett monument. Jag vet förvisso inte hur säker just den källan är, men LT säger å andra sidan inte att Södertälje är ensam beslutsfattare heller.

 15. Lena Johansen Lena Johansen

  Intressanta diskussioner på den här sidan. Som assyrier fast icke boende i Södertälje kommun så tycker jag att det är en kanon bra idé att uppföra ett seyfomonument. För att det var inte länge sedan folkmordet skedde 1915 och det ska/kommer inte att glömmas bort. Tillhörande den andra generationens invandrare född i Sverige vill jag veta varför mina föräldrar kom hit till Sverige från vårt hemland. Jag vill kunna berätta för mina barn varför vi landade just i Sverige, och ett steg på vägen kan vara ett upprest monument, det är inte stenen i sig utan bekräftelsen på att det har skett och varför Söderälje har blivit en sån viktig huvudstad för oss assyrier idag. Tack Sverige!

  Lena Johansen

 16. Ett monument tjänar ett syfte inte bara för andra generationens assyrier/syrianer utan också i allra högsta grad för oss infödda svenskar. Vi behöver också veta varför ni är här (och jag ogillar verkligen ”vi och de”-resonemang men du förstår nog vad jag menar).

 17. Lena Johansen Lena Johansen

  Absolut håller med om att monumentet är viktigt för alla. Om det lät annorlunda så var det inte menat. Ville bara förklara hur jag kände det inför seyfomonumentet eftersom jag såg att det diskuterats tidigare.

  Kanske som en påminnelse om att det sker folkmord än idag på samma folkgrupp – assyrier i Irak men även på många andra håll i världen.

  Lena

 18. Jag vill inte ägna mig åt hårklyverier, men man bör använda ord som folkmord restriktivt.

 19. NY EU-LAG NY EU-LAG

  EU har antagit en ny lag (april 2007) ang. folkmordsfrågan och enl. den kan INTE Turkiet skyllas för ngt folkmord.

  Här kommer artikeln om den nya EU-lagen:

  EU har äntligen fattat beslut om det så kallade armeniska folkmordsfrågan (och andra folkmordsfrågor)…och Turkiets fall. Det så kallade ”armeniska folkmordet” kommer i fortsättningen att hamna UTANFÖR EU’s DEFINITION av folkmord och det kommer dessutom INTE att kunna leda till rättsliga påföljder…vilket innebär att alla 27 EU-länder måste anpassa sina lagar efter EU-lagarna om vad som gäller som folkmord.

  Eu definierar folkmord som det som hände

  1.Judarna under andra världskriget,

  2.Det som hände 800 000 Tutsier i Rwanda(Frankrikes inblandning med vapen, pengar och utbildning av HUTUER)

  3.Samt det som hände i Yugoslavien på 90-talet.

  Dessutom så KRÄVER EU att för att det i fortsättningen ska stämplas som folkmord, måste ICC (International Criminal Court-Internationella Brottmålsdomstolen))tar ett JURIDISKT BESLUT om det.

  Alltså det som hände under första världskriget i Ottomanska riket dvs Armeniers KONSPIRATION med invaderande krigsmakter som Frankrike och Ryssland i förhoppningen om att ha egen stat inom Ottomanska riket, räknas INTE som folkmord utan snarare som OTTOMANSKA RIKETS BEFRIELSEKRIG enl. den senaste EU-lagen som blev antagen april 2007.

  Gratulerar Turkiet! Deras enorma insatser i historiebeskrivning har äntligen gett resultat.

  Går att läsa mer om den nya EU-lagen i följande länk:

  http://business.timesonline.co.uk/tol/business/law/article1680192.ece

 20. Emanuel Emanuel

  jag läste inte alla inlägg på forumet men jag såg en rätt intressant grej,, att man skulle kunna texta Suryoyo tv, o det var faktiskt en ganska bra ide, fast jag aldrig har tänkt på det, men det skulle inte vara dåligt

  kontakta Suryoyo sat istället , det e en mycket bättre kanal

 21. […] också” på. Eller varför inte löpa linan ut och ta med sig ett plakat med en hyllning till Seyfo när han ändå håller på. Han kommer nog att bli förvånad över reaktionerna då […]

 22. jag hade ingen anning om detta att de tänkte skaffa ett sayfomonument helt coool idee, vem var det som kom på det? På detta sätt motverkar man även den segregation som råder i Södertälje kommun idag mellan Assyrier och Syrianer som egenligen är det samma ska jag påpeka!

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: