Skip to content

Perspektiv, tack!

Så kom då det oundvikliga. Det var bara en tidsfråga innan någon tidning skulle publicera Lars Vilks klotter och därmed väcka den muslimska världens ilska (vilket tycks ganska lätt att göra). Nerikes Allehanda tycks ha mängder av läsare i Pakistan, ty där har det tagit fyr ordentligt.

I Örebro protesterade muslimer utanför den onda tidningens redaktion. Ett par hundra till antalet. Men det bor i runda slängar hundratusen muslimer i Sverige (enligt islam i sverige) och jag är övertygad om att de allra flesta av dem skiter i Lars Vilks, inte ser någon anledning att bli upprörd och skakar på huvudet åt den skrikande mobben utanför Nerikes Allehanda. Det viktigaste nu är att dessa inte är tysta. Använd era rättigheter, säg ifrån!

För om ni tiger, då kommer dessa tvåhundra i Örebro att representera er, i andras ögon. Ni kommer också att representeras av färgblinda fladderflaggishbrännare i Pakistan. Om ni vill att man ska ha en annan bild av er, säg då ifrån.

Själv skiter jag i att man bränner flaggor. Det rör mig inte ryggen. Däremot känner jag mig kränkt över att man påstår att vår svenska fana är grön-gul! Muhammed, frid över hans minne, kanske också var färgblind?

Jag bryr mig heller inte nämnvärt över att man tänder eld på en docka som man påstår är Fredrik Reinfeldt. Det hade jag inte kunnat gissa mig till av utseendet att döma. Å andra sidan hade jag inte sett vad Vilks klotter föreställde om ingen sagt det heller. Vad som stör mig är dock att de som riktar sin ilska mot vår statsminister har så noll koll att de tror att han har att göra med vad Nerikes Allehanda publicerar. Det är liksom det som är den springande punkten här: Tidningar publicerar vad de vill. Regeringen har inte med det att göra. Det är själva poängen med ett fritt samhälle. Om Nerikes Allehanda vill publicera en teckning av Fredrik Reinfeldt som rondellhund så gör de det.

Beträffande Lars Vilks så kan jag bara beklaga att karln har fått så mycket uppmärksamhet som han har fått. Ty hans klotter är bokstavligen skit. Vilken femåring som helst kan kladda ner något som är mer likt en hund. Det är så uppenbart att Vilks enda syfte är att provocera, och även om han har rätt att göra det så ser jag helst att yttrandefriheten används till att faktiskt säga något. Det bästa hade varit om alla världens muslimer hade skrattat åt eländet och hånat Lars Vilks för hans brist på talang.

Nordic Dervish publicerar ett Syntest som är mycket tänkvärt, högst obehagligt och sätter saker i perspektiv. Vilket är det som borde uppröra?

Men för all del. Bränn flaggor, bränn dockor, gapa och skrik bäst ni vill. Jag kommer att försvara er rätt till det likväl som jag tänker försvara Lars Vilks rätt att klottra och Nerikes Allehandas rätt att publicera skiten. Men vad jag verkligen vill är att de sekulära muslimerna, eller alla muslimer som inte instämmer i galenskaperna, säger ifrån. Det är inte de ondas gärningar jag fruktar, utan de godas tystnad.

Sverige ska fortsätta vara ett land där muslimer och kristna, de som tror på gud och de som inte tror på Gud, kan leva sida vid sida i ömsesidig respekt. Samtidigt är vi måna om att stå upp för den yttrandefrihet som är grundlagsfäst och som är naturlig för oss och som handlar om att vi inte politiskt fattar beslut om vad som publiceras i tidningar. Jag vill försvara att vi har den ordningen.

Fredrik Reinfeldt

Och som tack för de orden sätter man eld på en tygklump som påstås föreställa just Reinfeldt.

”Frihet!? Vi vill inte ha nån jävla frihet! Brinn!”


Andra bloggar om: , , , , , , , intressant!

Published inSamhälle

8 Comments

 1. Gizmo Gizmo

  Tack för de orden!
  Vill väll påstå att jag inte kan förstå ett så förbannat pådrag för några karikatyrer. Veckans hola baloa för ingenting. Men visst, fula var de, fast jag har sett många andra fula bilder oxå…som blivit publicerade…

  Muhammed eller inte, de som inte säger emot brännandet av flaggor och vodoodockor är märkligast av alla. Muslimer som accepterar att de dras i smutsen för att deras bundsförvanter blir halvgalna och går bärsärkargång bara för några ritade bilder. Nu får det fan ta mig vara nog på dårskap!

 2. Jack Jack

  Nån som minns ”Ecce homo”? Vilket liv det blev. Att muslimer blir upprörda över Muhammedbilder och annat, är väl för fan samma sak!

 3. Jack: Jag tyckte att ”rasandet” mot Ecce Homo var lika löjligt. Mest löjligt genom alla tider är nog upprördheten kring Madonnas ”Like a prayer” där Jesus gestaltades av en svart kille i videon. Personligen tycker jag att det verkar troligare att Jesus var svart än att han var en blond och blåögd hippie med långt hår.

 4. ”Nån som minns “Ecce homo

 5. *ler* Paradigm har visserligen rätt men onekligen var Elisabeth såväl mordhotad som knappast gulligt bemött från samma sorts fundamentalister bland de kristna som de som vi idag ser i muslimska grupper.

 6. […] de menade var en svensk flagga – fast de hade missat lite: den var grön och gul. Jag håller med i Joshens uppmaning till moderata muslimer: då kommer dessa tvåhundra i Örebro att representera er, i andras ögon. […]

 7. Jöns Jöns

  Fredrik Reinfeldt? Ser mer ut som en tygelefant tycker jag.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: