Skip to content

Veckans plattnacke v.35

Ulf Johansson, chefredaktör på Nerikes Allehanda, som är förvånad över den uppmärksamhet publiceringen av Lars Vilks klotter har fått. Just det, förvånad. Godmorgon, Uffe.

För det är faktiskt som Lennart på det progressiva usa är inne på: Det är lätt att vara principfast så länge det inte kostar något. Ty det spelar ingen roll att vi har yttrandefrihet, och att vi har rätt enligt svensk lag att publicera kladd och påstå att det är profeten Muhammed, frid över hans minne. Inte för muslimska fundamentala stater där religionen är den enda rådande lagen. Så länge man bränner ”svenska” flaggor är det lugnt, men vad händer om det eskalerar? Är det fortfarande värt det, i yttrandefrihetens namn?

Självklart försvarar jag publiceringen; yttrandefriheten ska icke kompromissas med. Däremot har man också rätten att låta bli att publicera saker; yttrandefrihet innebär också frihet från att yttra sig. Och framför allt har man rätten att fundera över konsekvenser innan man publicerar. Att som Uffe bli förvånad är mer än lovligt korkat.

Uffe kanske ska ta en promenad genom Ronna med en t-shirt med texten ”Din morsa också” på. Eller varför inte löpa linan ut och ta med sig ett plakat med en hyllning till Seyfo när han ändå håller på. Han kommer nog att bli förvånad över reaktionerna då med.

Poängen är hur som helst att bara för att man har rätt att skrika ”stjärtgossar!” till Hells Angels så är det ytterst oklokt. Hells Angels skiter i dina rättigheter och det är inte säkert att lagen hinner skydda dig. Det kallas konsekvensanalys. Om man blir förvånad över en reaktion som vem som helst hade kunnat förutspå, då har man inte gjort sin konsekvensanalys ordentligt.

Ulf Johansson vinner en Pakistantillverkad brännbar dockversion av sig själv.


Andra bloggar om: , , , , , , , intressant?

Published inPlattnackar

2 Comments

  1. Snyggt släggslag :D

    Man får vara bra korkad om man tror att man slipper konsekvenser om man skriker stjärtgossar till hell’s angels, likaså får man vara bra korkad om man inte tror det blir en reaktion på ytterligare muhammedkarikatyrer. Naturligtvis är ND i sin fulla rätt att publicera vad de vill ifråga om Muhammed, frid vare över honom — men man hoppas att ND är lite mer verklighetsförankrade ifråga om resten de publicerar…

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: