Skip to content

”Ta er i brasan”, på fjortiska

Och så var det det där med häng på brallorna. Jag försökte lite halvhjärtat dryfta saken med Långa Farbrorn på jobbet inatt. Inte för att det engagerar mig något alldeles oerhört eller för att jag trodde att det skulle bli ett givande samtal, utan bara för att Metro låg där på bordet och skrek om brallhäng och jag kände ett visst behov av att vara social. Det gick över.

Hans enda respons, när jag pekade på artikeln och muttrade något om hur löjligt det hela är, var: ”Jamen det ser ju förjävligt ut!” Därmed skulle hela saken vara utagerad.

Långa Farbrorns spontana åsikt illustrerar ganska väl vad som är fel i samhället. Eftersom det ser förjävligt ut är det helt i sin ordning att förbjuda det, och sen tänker man inte mer på det. Det gör inte mitt liv sämre. Faktum är att min tillvaro nog blir aningen vackrare om jag slipper se ungdomar med byxlinningen vid knävecken.

Själv skulle jag inte gråta blod om man belade brallhäng, Foppatofflor och cykelhjälm med medeltida straff såsom gatlopp och stupstock. Vi har för övrigt alldeles för få medeltida straff idag. Med tanke på förnedrings-tv och komik som går ut på att göra bort intet ont anande människor på stan så borde medeltida skamstraff ligga rätt i tiden. Men det är bredvid poängen, för att direktöversätta ett engelskt uttryck.

Poängen är att det är godtyckligt. Poängen är brallhäng, piercing, tatueringar, diverse obskyra frisyrer, urringningar, smink, t-shirts med provocerande tryck, med mera, är uttryck för något. Det säger något om vem en människa är. Brallhäng kan knappast vara praktiskt, jag betvivlar att det är bekvämt, och den som påstår att det är snyggt ljuger som häst travar. Men säger något. Det säger ”fuck you” till vuxenvärlden. När jag växte upp klippte man hål i byxorna för att uttala detta fuck you. Sen började man göra hål i ansiktet, sminka sig som om varje dag var Halloween, ha keps på sig inomhus(!) och både före och efter finns otaliga exempel på detta utseendemässiga fuck you. Tänk bara på hur långhåriga Beatles var eller hur provocerande höftrörelser Elvis ägnade sig åt. Fuck you!

Poängen är också att behovet av detta uttryck är en del i den personliga utvecklingen. Vi ska inte förhindra det. Men det är här det blir riktigt intressant, för det mest effektiva sättet att få ungjävlarna att dra upp byxorna vore att uppmuntra dem att inte göra det. Ge grabbarna komplimanger för hur snyggt deras byxor sitter, eller ännu bättre: Klä er så själva! Tänk om alla lärare på skolan kom till jobbet med brallorna lite käckt på låren. Det skulle vara slutet på det modet.

Nu blir det ännu mer intressant, för jag skulle nästan kunna hävda att skolans utspel att vilja förbjuda brallhänget är rätt. Rätt eftersom ungdomar har ett behov av att göra revolt mot vuxenvärlden. Vuxenvärlden gör därmed ungarna en tjänst genom att göra motstånd. Det värsta vi kan göra är förmodligen att försöka vara kompis med dem. De behöver motstånd, de behöver utmaningen, de behöver något att göra revolt mot. Byxor, kepsar och annat är faktiskt tämligen ofarligt, och därmed ett alldeles utmärkt ämne att öva sig på.

För ärligt talat: Vill vi att ungarna ska växa upp som lydiga nickedockor? Vill vi att de ska göra som alla vuxna säger utan att någonsin ifrågasätta det? Hur sunt skulle det samhället bli?

I själva sakfrågan håller jag dock med dyslesbisk

De få klädkoder som vi faktiskt har utanför arbetet kan jag ställa upp på: Var inte naken i affären, ät inte på restaurang i bar överkropp och låt Kalle Anka vara den ende som är klädd upptill och naken nedtill.


Andra bloggar om: , , , , , , intressant?

Published inMode

19 Comments

 1. äh, spöstraff åt föräldrarna som inte har lärt ungarna att klä på sig. (nej, jag fick inte ha trasiga kläder på mig heller, inte ens trasiga strumpor)

 2. Apropå bra straff, så hittade jag ett på Linköpings Slott och Domkyrkomuseum i helgen.
  Skamstenar. Två rejäla stenar sammansatta med ett rep. Dessa fick en kvinna som ägnat sig åt rajraj med någon annan än sin make bära kring halsen och gå runt med i stan. Vad som var det riktigt roliga var det straff som älskaren fick om han fångades. Då fick nämligen kvinnan, utöver stenarna, leda runt honom i koppel med snara kring organet.

  Snacka om sexualisering av det offentliga rummet…

 3. linda linda

  Jag har alltid tänkt att detta ohyggligt fula mode ska gå över av sig själv när blåskatarrerna blir fler, men det har det inte gjort. Fjortisars immunförsvar måste vara lika ogenomträngligt som Speznaz. (orkar inte kolla stavning)

  Men jag håller med, kläderna är ju en del av att forma sin identitet, på gott och ont, för jag skulle storligen njuta av att se 16-åriga killar i sjömanskostym och snedbena.

 4. Lysande analys.
  Jag föreslår att du blir konsult (du blir rik och kan flytta från Södertälje dessutom) och reser runt och föreläser på detta tema för alla som öht har med tonåringar att göra.

 5. Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Jag kan verkligen inte, så därför citerar jag dig. You made my day!

 6. Förbjud inte stor komik- detta kommer ses på med lika stor humor som åt 80-talets hockeyfrilla och 70-talets skjortkragar! Jag har vänt på det hela, slutat slösa irritationsenergi och skrattar numera för mig själv åt hur otroligt fult det är, utan förbuds-förmyndaraktigt tänk… Det roligaste är när fjortisarna ska springa efter bussen och blir tvungna att dra upp brallorna hela tiden!

  Och vad säger egentligen tonårstjejerna? ÄR detta hur de vill att deras sexige pojkvän ska gå omkring?

 7. ….något säger mig att det egentligen var tjejernas djupa urringningar som de ville stoppa, och i jämställdhetens namn behövde de dra även killarna i öronen. ”Brallhängsprobelmatiken” känns som ett rättvisealibi.

 8. En del säger att modets ursprung kommer från fängelserna, där man markerar att man är någons bitch genom att ha brallorna neddragna. I så fall ett rätt märkligt sätt att hävda sig på.

 9. Förvisso, men helt klart är de ju någons bitchar: modeskaparnas.

 10. Linda: Var inte du också odödlig när du var fjorton?

  Tant: Mja. Jag är ganska bra på att framstå som att jag kan något i kortare textflöden som ovan. ;)

  Skrivkramp: Tack!

  Ozjeppe: Det är onekligen underhållande!

  Z: Möjligt.

  Paradigm: Den förklaringen har jag aldrig hört. Ligger det någon sanning i det tror du?

  West: Indeed.

  Knapsu: Varsågod.

 11. Linda Linda

  Jodå, det var jag, men så hade jag byxorna updragna också.

 12. När man ser ungar som rent bokstavligen måste dra upp brallorna vart sjunde steg så kan jag inte låta bli och skaka på huvudet och tänka att de växer ifrån det och som övning betraktat, varför inte?
  Nu kommer jag inte ihåg vad jag gjorde i just fjortonårsåldern men vad det än var så växte jag uppenbarligen ifrån det tillsammans med det våldsamt fula åttiotalsmodet. Åren efteråt, 18 och framåt, festade jag järnet. Det växte jag också ifrån.

 13. Man får inte klippa hål i jeans – dom ska slitas – SLITAS.

  Jag höll på att få krupp då jag läste om förbuden. Måste skriva någonting om det, men chocken sedan jag läste artikeln i Metro eller vad det var, för några dagar sedan har inte lagt sig & jag är fortfarande ställd – det borde ha varit ett dåligt skämt!

  Jag håller dock inte med Dyslesbisk. =) Idas kläder..?

 14. Hej!

  Vi på Stoppatofflorna.nu hör av oss till er för att ni liksom oss skrivit om foppatofflornas förfärliga framfart!
  För att visa vår avsky mot dessa fula skodon startade vi ett upprop emot dessa på vår hemsida: http://www.stoppatofflorna.nu . När vi når 1000 underskrifter ska vi överlämna dessas till Foppa himself så han förstår att sluta upp med den förskräckliga importen. Vi är nästan där!!

  Därför har vi sagt att vi kör stenhård uppmuntran till er och till tidningar och alla andra en vecka framåt nu (V47). Vi behöver ca 150 underskrifter till för att nå vårt mål, så det hade varit snällt av er om ni velat skriva under vårt upprop, kanske mejlat en kompis eller två att göra samma sak.

  Tycker ni bara att det här är en jäkligtjobbig kommentar och ni kanske älskar Foppa-tofflor, var lugna, vi kör bara vecka 47 ut och kommer därför inte skriva fler sådana här till er.

  Vi hoppas dock att ni sympatiserar med oss!!!

  Med vänlig hälsning

  Stoppatofflorna.nu-teamet

 15. Ja, det gäller ju att stå upp och visa sitt engagemang för tillvarons viktiga frågor.

  West’s last blog post..Mygg och kameler

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: