Skip to content

Att avvärja flygangrepp med flugsmälla

När gammelmedia äntligen tar sig an 1984, Bodströmsamhället, Storebror, eller vad man nu vill kalla eländet så gör man det så tamt att jag undrar om syftet verkligen är att göra herr och fru Svensson uppmärksamma på problemet, eller om det snarare är ett sätt att ytterligare bagatellisera det hela. Ty det enda Claes Arvidsson på ledarplats tar upp är att vi får dåliga betyg av Privacy International. Och ni vet vad jag tycker om betyg; det har inget egenvärde.

Integritet har ett egenvärde, men för att herr och fru Svensson som säger sig vara villiga att granskas för att de inte har något att dölja ska förstå krävs det konkreta exempel. När Claes Arvidsson underlåter att leverera ger han snarare rättrådiga paret Svensson vatten på deras kvarn; integritetskramarna har inget att komma med. Övervakningsivrarna har brott, terrorister och pedofiler att jaga, integritetskramarna har inget alls. Det är så det måste se ut för den vars samhällsbild enbart formas av gammelmedia.

Till skillnad från flera andra som välkomnar SvD:s ledare tycker alltså att den är rent dålig. Missförstå mig rätt: Intentionen är god (eller?), men vägen till helvetet är som bekant stenlagd med dylikt. SvD måste ta i betydligt hårdare för att få folk att tänka till.

En annan del av samma ämne är den övervakningstjänst Telenor nu erbjuder föräldrar. GPS-bevakning av ungarnas mobiltelefoner. Lysande idé! Vänj knattarna vid att leva transparent så växer de upp till betydligt fogligare vuxna än sina föräldrar. Det säger sig egentligen självt; man saknar inte det man aldrig har haft. Mer om detta hos opassande.

Jag hoppas, sannolikt förgäves, att tjänsten floppar rejält. Tyvärr tror jag dock att massor av föräldrar kommer att nappa på möjligheten eftersom föräldrar värnar sina barns säkerhet. Det sägs att allt går att sälja med mördande reklam, och vill man sälja konserverad gröt idag ska man göra det med motiveringen att det håller pedofilerna borta.


Andra bloggar om: , , , , , intressant!

Published inPolitikSamhälle

3 Comments

 1. Det är väl fortfarande lite så att man bara behöver mumla T-ordet (terrorism) så tappar folk fattningen och går med på vad som helst. Likaså kameraövervakning, den som inget har gjort har inget att frukta typ. Det förenklade resonemanget köps av de flesta och så var det med det. Och så mynnar det ofta, och det skrämmer mig mer än något annat, if you are not with us, you are against us. Om vi vill smälla upp femtio kameror längs med gågatan med stort G och någon inte tycker att det är en bra idé så blir man i stort misstänkliggjord – varför tycker du inte att det är en bra idé? Det här är ju faktiskt BROTTSBEKÄMPNING! Kan hindra folk från att bli ihjälslagna… Är du emot brottsbekämpning? Om det verkligen gör det eller inte, det är naturligtvis en helt annan fråga.
  Jag fick en klocka med gps i julklapp och en massa andra finesser, detta sedan jag fotvandrat inte så långt hemifrån och gått vilse två gånger *visslar lite skamset*

  Jessika’s last blog post..Japan, miljön och fisk

 2. Ja alltså, att jag blev glad över att något över huvud taget skrevs, ekar nog egentligen din åsikt ovan. Det är solklart alldeles för lite sagt i gammelmedia om FRA osv. Helt absurt att bara en person hittills tagit upp att vi hamnat i botten över länder i integritetsfrågan.

  emma’s last blog post..Hur genomskinliga ska barn vara?

 3. Jessika: Jotack, jag har försökt diskutera saken med folk på jobbet vid ett par tillfällen. Det känns vettigare att ställa sig och dunka huvudet i väggen.

  Emma: Botten och botten. Vi var väl fortfarande före Land of the Free? :)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: