Skip to content

Nya krav på OS-bojkott

Den här gången är det SvD:s Jonas Arnesen som sätter ner foten. Som argument för sina krav anför han bland annat att Kina inte efterlever FN:s deklaration om mänskliga rättigheter i och med att man begagnar sig av dödsstraff. Jag antar att Jonas Arnesen protesterade lika högljutt inför OS Atlanta och Salt Lake City…

Och för att förekomma den som inkommer med argument som att Kina avrättar många fler än USA: Hur många av sina medborgare får man avrätta och fortfarande räknas som schysst? Jag vill ha en siffra, tack.


Andra bloggar om: , , ,

Published inNotiser

14 Comments

 1. Själv undrar jag bara varför inte bowling är en OS-gren?!?!

  Tilda’s last blog post..Ny kurs

 2. Nja, jag är ingen anhängare av Jonas Arnesen, tvärtom, men jag tycker nog att han har en poäng när han pekar på hur landet styrs
  och på vilka grunder man kan fängslas och ev avrättas. Att jämföra med USA är lite för långsökt, det måste väl ändå anses vara en demokrati.
  Kan Kina anses vara det?

  Peppe’s last blog post..Lokko loco

 3. Spelar ingen roll om människor avrättas i en demokrati eller en diktatur, eller varför. Arnesen lutar sig mot en rad ur FN-stadgarna som betonar att dödsstraff är oförenligt med mänskliga rättigheter.

 4. OK, då tolkar vi nog honom olika.
  Sen tycker jag nog att det är viss skillnad på att bli straffad/ev avrättad för en åsikts skull jämfört med att bli straffad/ev avrättad för en handling.

  Peppe’s last blog post..Lokko loco

 5. Man blir inte avrättad för en åsikts skull i Kina. Däremot för korruption, narkotikabrott och mord.

 6. Schwanhof Schwanhof

  Och sen när blev det en nyhet att Kina avrättar folk för diverse brott? När blev det en nyhet att Kina bryter mot de mänskliga rättigheterna? På 50-talet?

  Det var ingen nyhet när Kina fick OS och det är ingen nyhet nu. Att man börjar protestera nu och inte har kört en kampanj sedan OS gavs till Peking luktar bara opportunism.

 7. Jag håller nog egentligen med Arnesen. Jag kommer att strunta fullständigt i OS – den stora skillnaden är att jag uppfattar Kina som mångfalt värre än USA (vilket inte betyder att USA är bättre) men också att Kina genom OS gör någon sorts reklam för sitt samhällssystem, samtidigt som de ljuger sig blå (eller kanske röda). Att ge de motbjudande kreatur som styr Kina en av världens bästa reklampelare var ett särdeles korkat stolpskott av IOK. En eventuell bojkott skall alltså ses som en fingervisning, inte bara mot Kina för att de beter sig som de gör, utan framför allt mot IOK, som skall lära sig att inte sticka tungan i diktatorers arslen.

  Besökaren’s last blog post..Djävla Ni!

 8. ”Jag kommer att strunta fullständigt i OS – den stora skillnaden är att jag uppfattar Kina som mångfalt värre än USA (vilket inte betyder att USA är bättre)”

  ska du bestämma dig för om USA är värre eller inte? ;)

 9. Och jag står fast vid min ursprungliga poäng: Om man uppmanar till bojkott mot Kina på grund av dödsstraff inte är förenligt med mänskliga rättigheter så måste man vara konsekvent. Det kan inte vara förenligt med de mänskliga rättigheterna att ha ens lite dödsstraff.

 10. [Comment ID #36493 Will Be Quoted Here]

  *muttrar* det skulle stå ”…inte betyder att USA är bra”.

  Det är klart att det inte är förenligt emd de mänskliga rättigheterna att ha lite dödsstraff. Men det är lika förbannat skillnad på att ha dödsstraff och åtminstone skuggan av en rättsstat och att mer eller mindre godtyckligt avrätta folk, förfölja alla de som kritiserar systemet, med mera. Det handlar inte omatt USA eller något annat land som till äventyrs haft OS är bra utan om att Kina är ovanligt jävla dåligt. Och som jag skrev – att ge fan i OS är en signal till annonsörer och annat som bidrar med pengar att inte stödja diktaturer än en signal till diktaturen själv. Där argument inte hjälper brukar ekonomin bita…

  Besökaren’s last blog post..Djävla Ni!

 11. Det finns bevisligen anledningar att vara starkt kritisk till Kina. Men vad jag vände mig mot var att Arnesen tog upp dödsstraffet som ett argument, och det sätt han formulerade det på.

  För övrigt har Blogge skrivit bra om det hela. Läs.

 12. […] utvecklar det jag inte orkade beträffande Jonas Arnesens krav på OS-bojkott. Blogge är förstås bättre rustad än jag att utveckla ämnet då mina kunskaper om Kina är […]

 13. @Besökaren: ”men också att Kina genom OS gör någon sorts reklam för sitt samhällssystem”

  Dags att gnugga ögonen och stänka kallt vatten i ansiktet så du vaknar till för det finns väl få sportsliga evenemang som har en så gedigen propagandisk historia som OS. Om du tvivlar (vilket för det mesta är bra att göra) så tycker jag du ska googla lite på OS i Berlin 1936, Moskva 1980 och Los Angeles 1984…

  ”Det är klart att det inte är förenligt emd de mänskliga rättigheterna att ha lite dödsstraff.”

  Kan något bli mer binärt än livet kontra döden? Har du ljussvarta tapeter också? :) ”Lite” död är ju inte död men du kanske använde uttrycket med undertonen ”en och annan stryker med i rättsskipningen men det är sådant som händer”? Fråga den som avrättas om vederbörande har samma nonchalanta inställning…

  ”Och som jag skrev – att ge fan i OS är en signal till annonsörer och annat som bidrar med pengar att inte stödja diktaturer än en signal till diktaturen själv. Där argument inte hjälper brukar ekonomin bita…”

  Än en gång, vakna till! Inse att Kina är en stormakt med stort S numera. I kombination med att Ryssland har fullt upp med att återupprätta sin position som forna stormakt och att USA är på dekis och står på ruinens brant efter ett antal decenniers vanstyre krönt med Dubyas regeringsperiod så kan man ju lugnt konstatera att det inte är Kina som behöver stå med mössan i hand utan övriga världen i relation till dem vad ekonomin beträffar…

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: