Skip to content

Dubbelplattnacken

Som påpekas på andra sidan blev utnämnadet av plattnackar något av ett sisyfosarbete och därmed mer eller mindre varit nedlagt. Men emellanåt ploppar det ändå fram såna exceptionellt pantade människor att jag är tvungen att plocka fram pokalen igen. Och den här gången är det en dubbelutmärkelse. Det är knappast någon överraskning för någon att veckans plattnacke både vecka tre och vecka fyra är Liza Marklund.

Vecka tre hade hon visserligen konkurrens av Barbro Hedwall, men om det rådde något som helst tvivel om att Marklund är en idiot så undanröjde hon dessa med sitt förtydligande vecka fyra.

I själva sakfrågan har redan skrivits uttömmande av Rick Falkvinge och Opassande så jag nöjer mig med att rista in Liza Marklunds namn i vandringspokalen. Liza vinner ett exemplar av Jan Kallbergs bok Så sänkte jag Sovjetunionen.


Andra bloggar om: , , , ,

Published inPlattnackar

4 Comments

 1. Walter Kitzinger Walter Kitzinger

  Beklagar, men jag måste hålla med Liza Marklund. Jag förespråkar i stället ett system på nätet där jag kan köpa musik/film/whatever med kreditkortet till en rimlig penning. Apple är väl på god väg, har dock ej testat själv. Jag köper ytterst sällan en CD för 200:- (eller kostar de mer nuförtiden?) när jag bara är intresserad av en låt eller två.

  Fildelning ska inte förbjudas, jag kanske vill lägga ut min egen film från ett dyk vid Azorerna i public domain, fritt för alla att tanka. Däremot är det inte moraliskt rätt att lägga ut den senast köpta CD:n med Ten Years After Live, men medge att det är guld att hitta sådan musik på nätet när den inte finns i din lokala skivbutik.

  Dilemmat är hur fasen man ska få det att ”gå rätt till”? Hycklare är vi allihopa, jag är övertygad om att Liza precis som jag har laddat ned något upphovsrättsskyddat material. Undrar om en fri marknad kan rätta till problemet, skulle just du betala 10:- för en låt i stället för att kolla på Pirate Bay? Skulle du vara mer benägen att tanka låten för 10:- direkt från artistens site?

 2. Problemet med Marklund är att hon helt enkelt ljuger. Hon förvränger saker och gör vansinniga jämförelser.

  Problemet är också, som du antyder, att det är hopplöst att hitta ny musik via traditionell media (om man inte gillar skit). Tips från mun till mun har alltid förekommit, kopiering av kassettband med mera (en kopiering som faktiskt är tillåten inom familj och vänner). Skillnaden här är att det sker i större skala, vilket jag förvisso förstår är ett problem för de stora. För de smalare är jag däremot övertygad om att det är av godo.

  Hur som helst: Jag inser absolut problematiken med piratkopiering. Grejen är dock den att skivbolag, filmindustri och Liza Marklund inte är intresserade av att hitta en konstruktivlösning. Istället misstänkliggör och förolämpar man sina kunder. Inte särskilt sympatiskt.

  Klart jag skulle kunna köpa musik direkt av artisten. Om det var bra. Jag vill fortfarande inte köpa grisen i säcken. :)

 3. […] januari 2008 skrev jag nämligen två bloggposter. Den ena utnämnde Liza Marklund till dubbelplattnacke. Hon fick alltså pris för två veckor i rad på en och samma gång, en hittills oöverträffad […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: