Skip to content

Lästips

Ibland är det överflödigt att skriva om saker helt enkelt för att andra redan gjort det bättre. Som till exempel om Herr Gårman. Mängder av bloggare har skrivit både fyndigt och spydigt om det hela, men Blogge har övertrumfat dem alla.

Det nya arbetarepartiet (m) intensifierar nu ansträngningarna för att råda bot på könsdiskrimineringen i samhället, och ett viktigt led i denna politik är att skapa könsmässig balans i floran av vägmärken. Det kan tyckas trivialt, men är vid en närmare anblick en grannlaga uppgift. Betrakta exempelvis den för allmänheten tämligen välbekanta ”Herr Gårman”, vars populärnamn är en metaforisk utvidgning av ”här går man” – en alternativ skylt med en kvinna i motsvarande situation kan förstås stöpas i samma anda som ”Fru Gårman”, men konsekvensen blir då dels att den vitsiga ordleken går förlorad, dels att ordet ”man” alltjämt finns i skyltnamnet, vilket är olämpligt. ”Fru Gårkvinna” är å andra sidan knappast en benämning som faller allmänheten i smaken. Dessutom är det problematiskt att använda titeln ”fru”, eftersom den är reserverad för gifta kvinnor – det neutrala ”fröken” (som i ”Fröken Ur”) är då en mer tillfredsställande lösning, om vi nu överhuvudtaget ska slänga oss med titlar. Till yttermera visso är äktenskapet ett patriarkalt fenomen vi vill fjärma oss från.

– ur Fru Gårman

Och det är bara början. Själv anser jag att det är dylikt är ett symptom på att vissa politiker är så fastkörda i sina tankebanor att de till slut inte ser skogen för alla träd. Dessutom är dylika fånerier kontraproduktiva; om något gör de det bara svårt för medborgarna att ta jämställdhetsfrågor på allvar. Jag menar, om vi inte har större problem än sådär..? Min konspiratoriska sida undrar ibland om inte dylikt iscensätts av ”motståndarsidan”. Hur bättre ta kål på jämställdhetssträvan än genom att sysselsätta dess förespråkare med nonsens, och dessutom därigenom underminera deras trovärdighet?

Många är också de bloggare som skrivit om SVT:s märkliga beslut att sända Englas begravning. Ämnet är känsligt, då detta nationella trauma lett till att alla som uttrycker sig kritiskt på något sätt är stygga. Är du inte med oss är de mot oss, så att säga. Deep|Edition klarar balansgången med bravur.

Som en del vet så har jag jobbat som präst. Jag har begravt många personer och vet hur oerhört fantastiska begravningar kan vara. För de som är anhöriga. Det som sker nu är att man bjuder in vem som helst till den här begravningen, det kommer innebära att de anhöriga störs rejält i sitt avsked. Det blir en “händelse” snarare än en kyrklig förrättning, det blir en “manifestation” istället för ett avsked av en person. Engla är ingen “symbol” som Peter Yng försöker förklara det hela med; hon är en liten tjej som blev mördad. Genom att sända begravningen skapas en fiktion istället för en verklighet. TV är ett starkt media – men också ett media som skapar distans. Det förminskar i de fall där saker är svåra att ta till sig, och förstorar det som annars inte skulle vara en fullt så viktig sak i tittarens liv.

– ur Engla och den kollektiva sorgen

Även Drottningen har skrivit ett och annat om det hela. Här innan SVT fattade beslutet.

Det kanske handlar om att familjen hanterar sin sorg helt enkelt. När min mamma dog kunde jag inte förstå varför världen inte stannade upp. Hur kunde världen fortsätta som om ingenting hade hänt? Min mamma var ju död! Förstod de inte? Ja vet än idag inte vilka “de” är, men jag hoppas att svt väljer att inte sända begravningen, för ärligt talat, man fungerar inte särskilt bra när hela ens tillvaro slås i bitar.

– ur Inte mer nu

Thomas Tvivlaren har skrivit en utläggning som utgår ifrån en undersökning som påstås visa att var femte mellan 15 och 25 anser att man får skylla sig själv om man blir våldtagen. Han börjar med att plocka isär trovärdigheten i detta antagandet och går sen vidare till att diskutera personligt ansvar. Tydligen provocerande att döma av kommentarerna. Det säger förmodligen något om hur laddat ämnet är. Och bara för att förtydliga: Nej, att man har ett basalt ansvar för sin egen säkerhet betyder inte att man får skylla sig själv, att man är lovligt byte, att man bär skuld, att man tiggde om det, eller något annat. Det betyder bara just att man har ett ansvar för sin egen säkerhet.

Till att börja med så bör inflikas att undersökningen lämnar en del att önska. För det första var det, enligt Amnesty själva, en ovetenskaplig enkätundersökning. Exakt vad detta innebär går inte riktigt att utröna på deras hemsida men det borde bl.a. innebära att den statistiska kontrollen över de som svarar ofta är bristfällig. Är den svarande verkligen man, kvinna, flicka, pojke eller cockerspaniel? Dessutom så kan undersökningar som dessa frammana svar som inte alltid är identiska med de som skulle givits i en opinionsundersökning ansikte mot ansikte eller åtminstone röst till röst med en frågeställare. En dålig hårdag kanaliseras fantastiskt väl i ett neggosvar i en undersökning som denna. Sist men inte minst är frågorna luddigt formulerade. Det är en väsensstor skillnad på ”helt ansvar” och ”delvist ansvar” samt en utebliven definition av vilket ansvar som avses. Jag utvecklar detta längre fram. Tråkigt är att nyheten i massmedia vinklats in absurdum till ett ”dagens ungdom”-problem. Den framtonande och oroväckande bilden av dagens ungdom går nämligen lite stick i stäv med vad som faktiskt går att utläsa i rapporten:

Värt att notera är att personerna över 66 år överlag är mest benägna att tycka att kvinnan har ett eget ansvar vid våldtäkt samt att det finns förmildrande omständigheter för gärningsmannen.

– ur Självbevarelsedriften tarvar ansvarstagande

Avslutningsvis skriver Rick Falkvinge om en påstådd husrannsakan mot en person som misstänks för ”medhjälp till upphovsrättsintrång”. Det tycks finnas ett och annat att ifrågasätta, och om Falkvinges uppgifter stämmer så innebär det att en och annan journalist inte har gjort sitt jobb utan glatt upprepat IFPIs uppgifter som papegojor.

Notera “en populär DC-hubb”. Populär. Detta är det som ger ett nyhetsvärde på storyn. Men det är också en ren lögn. Hade det varit en hubb som varit det allra minsta populär, så hade det varit känt på nolltid vilken det handlade om. Nu har det gått ett dygn sedan storyn bröt, och piraterna med de största kontaktnäten ”” mig inkluderat ”” går fortfarande som yra höns och undrar vilken det skulle varit, och i den mentala checklistan har man kommit ner till ungefär “kusinen i Skövdes systers hubb i sommarstugan åt barnen”. Normalt vet man inom tio minuter. Jämför med skandalen i samband med razzian mot Pirate Bay ”” där hade Piratpartiet skickat ut sitt första pressmeddelande elva timmar före upphovsrättsindustrin, trots att de var informerade hela vägen om vad som skulle hända och när.

Medhjälp är alltså inte ett självständigt brott i fildelningsmål. Annars kan medhjälpsbrott ge straff upp till och med straffsatsen för huvudbrottet. Och även om det vore så – 80 dagsböter – så skulle detta inte vara grunder för husrannsakan, ty även för en sådan åtgärd krävs att fängelse är föreskrivet.

Så på vilka grunder skedde husrannsakan? Enligt åklagaren var det bara skivindustrins uppgifter som låg till grund.

– ur Varför vilseleder IFPI journalister?

På Falkvinges retoriska fråga till titel vet vi redan svaret: För att de kan.

Det var allt för den här gången.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Published inSociala medier

10 Comments

 1. Oavsett varför de anhöriga till det mördade barnet vände sig till SVT så hade jag också önskat att SVT sagt nej.
  Min egen erfarenhet av sorg var så stark i början. Jag var förbannad på allt, jag sökte samma utlopp som drottningen, jag kände samma ilska över att tiden hade den dåliga smaken att fortsätta som ingenting. Att allt fortsatte som om ingenting hade hänt.
  Att familjen söker utlopp för sin sorg är naturligt. Jag vet bara inte hur smart det var av svt att ge dem det utloppet. Som drottningen påpekar, man tänker inte direkt rationellt när man befinner sig i kris.

  Jessika’s last blog post..Permis & tack

 2. Beslutet är märkligt på många sätt.

 3. Hasse U Hasse U

  Undrar hur de kommer att göra om ”ojämn väg-skylten” till en manlig variant. Själv ser jag bara två kvinnobröst när jag kör förbi den skylten. För det är väl aldrig så att jämställdheten bara fungerar åt ett håll?

 4. Å andra sidan finns ju broöppning (ståfräs) så det jämnar väl kanske ut sig.

 5. Jag tyckte också att det kändes tveksamt när jag först hörde talas om att Englas begravning skulle sändas i tv. Så vitt jag förstått är det dock ett önskemål från föräldrarna, vilket förändrar det hela rätt ordentligt, eller hur?

  Cliff Hanger’s last blog post..Handy man

 6. Mja. Att det är ett önskemål från föräldrarna kan knappast vara tillräckligt skäl till att sända. Inte för att vara småaktig, men vem som helst ska knappast kunna få vad som helst sänt i SVT för att man vill det. Nu är det här naturligtvis inte vad som helst eller vem som helst, och det finns tydligen ett allmänintresse. Fast jag upplever det som att det är ett allmänintresse som i mångt och mycket är skapat av media själva, och inte ett genuint sådant som när till exempel ett statsöverhuvud begravs.

  Dessutom finns det skäl att ifrågasätta föräldrarnas önskan också. Jag är den förste att försvara var och ens rätt att tala i egen sak och jag hatar verkligen när man i olika sammanhang förminskar människor genom att antyda att de inte förstår sitt eget bästa. Men det här är ett extremfall, och sorgearbetet har bara börjat. Förstår de verkligen till fullo innebörden i att begravningen tevesänds?

 7. josh: den sista meningen (och förvisso även andras meningar) lät oroväckande likt ett argument som frekventerar prostitutionsdebatter…

  Jag skiter i föräldrarna, de får fan skylla sig själva om de skulle ångra sig. Däremot tror jag inte på att det finns någon egentlig efterfrågan efter denna tjänst.

 8. Jag vet. Därav mitt påpekande att jag egentligen inte alls gillar det argumentet. :)

 9. du kanske ska ta tillfället i akt att känna dig in i hur antihordebattörerna tänker? ;)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: