Skip to content

Rikskrim har inte alla siffror på plats

Hur var det nu: Den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta? Nå, fråga killen som blev felaktigt misstänkt för barnpornografibrott vad han tycker om det resonemanget. Nu har visserligen misstaget uppdagats, han har upplysts om att han kan göra anspråk på skadestånd och jag utgår helt kallt från att han har återfått det polisen beslagtog vid husrannsakan. Rikskrim gör av allt att döma en kungspudel – så långt allt väl. Att fela är mänskligt och poliser är också människor.

Samtidigt ska vi komma ihåg att det är just på grund dylikt som polisen och inte privata intressen ska utreda brott. Det är just på grund av dylikt som upphovsrättsmaffian inte ska ha rätt att få ut IP-nummer. Ty polisens uppgift är att se till att lagen efterlevs, medan bolagens uppgift är att tjäna pengar. Så vad kommer att hända den dagen maffian får ett felaktigt IP-nummer utlämnat? Det vet vi inte. Men vi kan vara säkra på att det kommer att hända.

Det finns redan ett fall där man fått ta sig en titt på en beslagtagen dators innehåll. Det är fullkomligt oacceptabelt. Det underminerar rättssäkerheten. Om upphovsrättsmaffian även får rätt att bedriva polisiär verksamhet kan vi glömma allt vad rättssäkerhet heter. Då kommer den att vara lika utdöd som dronten.

Vår justitieminister tycks dock inte begripa detta. Hon verkar tycka att det vore en bra idé att låta bolagen bedriva polisiär verksamhet, liksom hon också tycker att det är positivt att en polis som är delaktig i en utredning får anställning hos part i målet. Förr i tiden kallades det muta och kunde även leda till att målet ogiltigförklarades på grund av jäv. Men det var då det! Folk var så jävla kinkiga på den tiden.

Klart grabben ska ha ett jobb! Det är bara den svenska avundsjuka som spökar. (Är det förresten bara jag som tänker på de misstänkta när jag hör namnet Jim Keyzer?) Det gäller att hänga med i tiden, och gissningsvis har justitieministern sneglat mot det stora föregångslandet i väst. Där är det helt i sin ordning att högt uppsatta politiker först deltar i att fatta beslut om att bomba sönder ett land för att därefter också fatta beslut om att vicepresidentens förra arbetsgivare ska ha kontraktet för återuppbyggnaden. Halliburton kanske var det bästa alternativet oavsett, men man behöver inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att tycka att förfarandet ser en smula olämpligt ut.

När jag hyllade FRA-dagen med en text om varför övervakningssamhället är en dålig idé funderade jag på att starta en insamling för att kunna skicka regeringen till Tyskland för att ta en titt på Stasi-arkiven. Jag kom dock på bättre tankar – risken är nämligen uppenbar att de bara skulle bli inspirerade…

Edit: Drottningen har skrivit några tänkvärda rader. Vi har inte alltid samma infallsvinklar.

Democracy is a device that ensures we shall be governed no better than we deserve.

– George Bernard Shaw

Ministerium für Staatssicherheit. Bilden från wikimedia commons.


Andra bloggar om: , , , , , , , intressant?

Published inPolitikSamhälle

10 Comments

 1. Nej jag har också fått De Misstänkta-vibbar av namnet Jim Keyser. Det låter märkligt taget, faktiskt.

  Beträffande Beatrice Ask kan jag inte för mitt liv begripa hur i helvete den människan kan vara justitieminister ö h t. Hon verkar hårresande okunnig och arrogant, vilket får en att undra hur ministerposten tillsattes. Lottdragning? Ole dole doff?

  West’s last blog post..Mats Strandbergs bokenkät

 2. Ask verkar okunnig, hennes föregångare Bodström verkar rent ondskefull. Frågan är vilket som är värst.

 3. Det är som pest och kolera, men okunnig är nog fan lite värre. Okunniga ministrar har bevisligen alldeles för lätt för att låta sig manipuleras. Better the enemy you know, liksom.

  West’s last blog post..Mats Strandbergs bokenkät

 4. mmmm.. och hos frun har det inte såtts ett aldrig så litet frö och grannarna kommer att hälsa lika glatt framöver också. Jojo.. fy fan. Med tanke på hur folk skvallrar om jansson som är uppe på nätterna och den där polacken på sjätte våningen som säkert slår sin fru så kan jag inte ens tänka mig vilket elände som väntar för den där familjen.

  (för det lär ju inte ha varit en ensam civilare som lite försynt knackade på)

 5. […] Josh har redan skrivit om det, men eftersom vi tänker lite olika så vill jag fylla på med tankegångar som jag tycker ofta glöms bort när man talar om “Storebrorssamhället”. Som många av oss misstänkt länge så är inte storebror ofelbar, och tidigare än i alla fall jag hade väntat mig så blev det fel i tisdags när polisen gjorde razzia i en misstänkt barnporrhärva. En liten siffra i ip-numret blev fel någonstans längs vägen och en stackare i Värmland fick sin dator och diverse annat beslagtaget innan någon på rikskrim började fundera och dubbelkollade numret. […]

 6. steelneck steelneck

  Bloggkapning på G..

  Betänk också att hans fru är högsta hönset i Lockheed Martin, världens största vapentillverkare. Bush junior är fd. misslyckad oljebaron (Harken energy) som räddats ekonomiskt av byggarfamiljen bin Ladins imperium (Ja, med svarta fåret Usama). Pappa Bush snurrar runt i toppen av The Carlyle group som är en av de störta ägarna av military contractors. Farfar Bush var bankir som dömdes under ”Trading with the enemy act” efter andra världskriget. Condolezza är fd. VD för Chevron Texaco. På Rumsfeldt kan man klistra företaget Occidental petroleum, på Gale Norton BP Amoco..

  Finns det någon administration som borde vägrat befatta sig energi, olja, krut och försvarsfrågot överhuvudtaget på grund av jäv, så är det den nuvarande juntan.

  År 1999 höll Dick ett tal inför sina peers vid London Institute of Petroleum, i det talet kan man utläsa hur mycket resurser han ansåg att hans vänner behövde behövde få kontroll över, han ansåg även att olja i grunden är government business. Ett år senare lämnade tankesmedjan PNAC in en rapport till den då sittande administrationen som bla. sade:

  While the unresolved conflict with Iraq provides the immediate justification, the need for a substantial American force presence in the Gulf transcends the issue of the regime of Saddam Hussein.

  Han skulle således bort alldelens oavsett om han var good, bad or ugly. Agendan var en annan. År 2001 var Bush president, och föga förvånande fick Dick leda en ”Presidential Energy Task force” i nära samarbete med hans tidigare kompanjoner inom energisektorn. T ex. James Baker III, Ken Lay från Enron, och givetvis fanns Condolezza Rice från Chevron Texaco med någonstans. Folk som han tidigare jobbat med rörande en amerikansk pipeline genom det oroliga Afganistan som ryssarna också försökte få kontroll över. Det var ju då som CIA finansierade mujahedin för att djäklas med den ryska björnen, och då skapade ”listan” (Al qaida).

  Rapporten (i länk ovan) rörde även många andra saker som energi, militär, övervakning och andra omorganistationer som de själva ansåg som så tuffa att:

  Further, the process of transformation, even if it brings revolutionary change, is likely to be a long one, absent some catastrophic and catalyzing event – like a new Pearl Harbor.

  Jodå, ganska precis ett år senare så fick de sitt ”Pearl Harbor”, den 11:e september 2001. Bara drygt en månad efter kom Patriot Act (över 100 sidor lagtext) som förändrade över 100 andra lagar, och som med tanke på det lilla tidsspannet måste varit påbörjat långt tidigare, antagligen långt före PNAC-dokumentet.

  Mars 2003 så framkom en rad hemligstämplade dokument från den där utredningen från 2001 som Cheney ledde. De hade tvingats fram, under protest från Vitahuset, genom en rättegång av Sierra Club och Judicial Watch rörande Californiens energikris (finns drivor om det på nätet). I dokumenten rörande denna högst nationella energikris så hittades detaljerade kartor över irakiska oljefält, pipelines, raffinaderier och gas-projekt. Men även detaljer om vilka andra länder som hade kontrakt och samarbeten med Irak rörande detta. De länderna var Ryssland, Kina och Frankrike. De tre länderna råkade, supprise, vara just de tre som öppet oponerade sig emot invationen av Irak..

  En av de första åtgärderna när Saddam störtats var att bryta alla de där kontrakten med Ryssland, Kina och Frankrike, men givetvis också att Irakisk olja nu skulle skulle säljas i dollar och inte i euro. Alltså precis det Cheney argumenterade för i sitt tal 1999 – Få ut mellanösterns naturresurser ur nationella händer och få in dem under främst amerikansk kontroll. Ren och skär geopolitik alltså, plus givetvis kolluderande intressen inom olje, energi, vapenindustri och politik. Någon ”terrorism” har det aldrig handlat om, det är bara opinionsbildande retorik, agendan är rent militärindustiell och geopolitisk.

  Jag vill nog påstå att all övervakningsiver här i sverige också har precis samma rötter. Funder en stund över hur många tusen miljarder dessa intressen lagt ned sedan typ. 70-talet på att skaffa sig ögon och öron på världen, vi snackar rymdraketer o satelliter nu. Då inser man vilken makt dessa intressen har. Att ”köpa” ett lands politiker är billigt i dessa sammanhang. Ofta behöver de inte ens köpas, det räcker med att de får sitta med vid bordet och känna sig viktiga så går de med på en hel del, de flesta politiker är ju karriärister som styrs av sina egna begär.

  Vart en lång runsten det här.. hoppas du inte misstyckte.

 7. Apropå svenska justitieministrar; ni kan nog sätta vem som helst på den posten – det blir ingen skillnad. På justitiedepartementet manglar man mer eller mindre över den politiskt tillsatta ministerns ideologiska själ. Det är tjänstemännen som härskar – inte ministern. De har mer eller mindre fritt fram att göra som de vill. Det finns bevittnat hur man skryter om att man lyckats ”göra om” Bodström när han tillträdde; jag misstänker att Ask fallit offer för samma bearbetning.

  Vi är ur ASKan i elden efter Bodström, kan man nästan säga. Och det ser inte ut att finnas något hopp om räddning. I gengäld vet vi vilket land som är den sista Sovjetstaten… Skönt att veta vad som gäller då motståndsrörelsen skall formeras.

  Peter Harold’s last blog post..Kina & Burma

 8. steelneck steelneck

  Ja Peter H. Det är nog inte alls otänkbart, fast det lär inte hjälpa att se Beatrice som ett offer.

 9. Steelneck: Det var ingen dålig bloggkapning det! :) Men det sätter fart på en del tankar som jag har haft liggandes långt bak i medvetandet: Vad är våra styrande ute efter egentligen? För det känns som att man är så ivriga att övervaka medborgarna att vilken förevändning som helst duger; terrorism, upphovsrätt, pedofili, hastighetsöverträdelser på vägarna, bidragsfusk, skolk, you name it. Jag börjar undra om övervakningen är målet snarare än medlet.

 10. steelneck steelneck

  Tillfredställa sina egna begär offentligt är nog i grunden det storta problemet, där äregirighet nog är ett av de mest framträdande. Det övergripande målet är att få sitta med vid bordet, att få känna sig viktig, inte hurvida det som beslutas är bra eller dåligt, det hör inte hit. Ja, nånstans ditåt i väldigt många fall tror jag. Självklart får också flockmentaliteten ett framträdande drag under sådana förutsättningar, det ligger ju liksom i sakens natur som en konsekvens. Sedan har vi ett nog ett stort mått av straussism som spritts som en löpeld, givetvis då med hjälp av ovanstående. Men historien om straussim och neocons med sina mörkruttna rötter är en lång, men rätt väldokumenterad historia, så jag skall inte sväva ut igen. Se gärna BBCs dokumentär Power of Nightmares – The rise of the politics of fear. Den här PDFen behndlar en del av neocon-strussismen i kombination med det industrimilitära komplexet sett ur en Kanadensisk synvinkel.

  Det är meningen att vi skall skrämmas, och mediadrevet älskar det. Men det är lika mycket straussisk ideologi om ”noble lies” för att massan(pöbeln) inte skulle kunna hantera sanning. I sin bok On Tyranny skrev Strauss om människors naturliga ojämlikhet och nödvändigheten att styras av vise män, och eftersom massan inte kan hantera sanning så måste de styrande göra detta i hemlighet. Här upphöjdes alltså lögnen till religion, ”noble lies” för att styra massan till vad eliten tycker är bäst för dem (vilket lätt leder till ”deadly truths”). Strauss läror var hårt influerade av fascisternas Machiavelli, nationalsocialisternas Nietzsche och dess uttolkare Carl Schmitt. Detta känns igen hos Strauss i saker som att målet helgar medlen så länge staten har fördel av det, att en regering måste ha vissa diktatoriska drag för att kunna vara beslutsam och att en beslutsfattare under konstitutionella lagar måste kunna bryta dem. Visst känns det igen?

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: