Skip to content

Öppenhet och dammsugarpåsar

Lars Anders Johansson har skrivit ett roligt litet kåseri om jakten på dammsugarpåsar och den fullkomliga djungel dessa triviala tingester utgör. Han frågar sig hur det kan vara på det här viset.

Jag kan inte förstå varför detta vansinne får fortgå år efter år. Ingen kan väl tjäna på detta påskaos? Flera saker är fullständigt obegripliga:

1. Hur kommer det sig att varje fabrikant inte använder sig av en och samma påse?

2. Hur kommer det sig att påsarna är kompatibla över märkesgrnserna så att en specifik påse passar på två modeller hos Hoover, en modell hos AEG och en hos Hugin etc?

3. Hur kommer det sig att marknaden inte strävar efter mer kompabilitet (åtminstone inom det egna varumärket) utan bara ökad diversifiering? Allra mest obegripligt blir det när man betänker att det är så små detaljer som skiljer de olika påsarna från varandra.

Spontant tänker jag att här finns en liknelse att göra. Dammsugarpåsar och programvara. Ni vet, öppen källkod, standarder med mera. Dessvärre är jag lite för trött för att göra något bra av det, så därför tänker jag istället dela med mig av idén och se om någon annan kan bygga vidare på den. Jag skulle förstås kunna sitta och hålla på min idé istället, men det skulle sluta med att det antingen bara blir krystat, eller inget alls. Bättre då att slänga ut den och låta någon annan göra något bra av det.


Andra bloggar om: , , ,

Published inDatorSociala medier

13 Comments

 1. Med dammsugarpåsarna gör man så att man börjar prenumerera på dem. Problem solved.

  Jessika’s last blog post..Outgrundlighet II

 2. Jo, men det resonemanget går inte ihop med det LAJ beskriver – nämligen att en påsjävel kan vara kompatibel över företagsgränserna.

 3. Det har hänt mig ett par gånger (för mycket) att jag köpt påsar och det varit fel påsar. Kanske det är där de tjänar in pengarna? ;-)

  Men om vi ska vara seriösa så beror det förmodligen på en kombination av olika utvecklingsträd av dammsugarna och gammal historia i bagaget. Min gissning iaf.

 4. Blev så jvla trött på påsinfernot att jag skaffade en ny damsugare utan påse. Riktigt skönt men inte bra! Rengöring av filter förutsätter tillgång till tryckluft, bara en sådan sak!

  Tillbaka till infernot – bara damsugarjvln vill gå sönder…

 5. http://www.dammsugarpasar.nu
  prenumerera på dyr variant, mellanvariant eller billig variant.
  Allt du behöver göra är att plonka in namnet på din dammsugare. Sedan bestämmer du intervalletpå när du vill ha påsarna.

 6. Men jag skiter i dammsugarpåsar. :D

 7. Tobbe J Tobbe J

  Jag dammsuger tre gånger om året vare sig det behövs eller inte. Jag har bytt påse tre eller fyra gånger de senaste tio åren. I förpackningen som följde med dammsugaren 1994 finns tre påsar kvar. Kan man prenumerera med tjugoårsintervall på dammsugarpasar.nu?

 8. Men alltså…! Ni måste hålla ögonen öppna. Clas Ohlson har en universalpåse, som passar alla. Men eftersom det här är en reklamfri blogg, så talar jag inte om vad den heter.

  (Och Clas Ohlson är väl en samhällsinstitution, va? Så den firman får man väl nämna.)

  ;)

  Bert’s last blog post..Hittills

 9. steelneck steelneck

  Dammsuga.. näe. Jag vet något bättre och 10 gånger snabbare, så länge vi inte talar om mattor o möbler.

  Ni har säkert set dem där städbolag städar tusentals kvadratmeter golv, inte går de omkring med en tung o bullrig dammsugare med 30cm brett munstycke. De har en nästan meterbred sån där lurvig sak som man fuktar mycket lätt med lite vatten (blomsprutan funkar fint). Jag har en sån och städar alla mina 180kvm golv i villan på på ca 5 minuter. Så hur ofta tror ni jag behöver byta dammsugarpåse? Det handlar om typ vart tredje år eller så om jag skulle köra den full, vilket jag nog aldrig gjort.

  Jepp, jag är dammsugarförsäljarens skräck.

 10. Jag tycker om dig också Josh ;), och jag retades lite.

 11. Eller så köper ni enkelt påsar av mig! Ta da!

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: