Skip to content

Tips till antiröklobbyn

På uppmaning av Fredrik Söderhielm på a non smoking generation tänkte jag ägna några rader åt tobak. Det var nämligen så att jag nyligen utsåg nämnde Söderhielm till Veckans plattnacke v.19. Fredrik Söderhielm har svarat i en kommentar, och höjt sin egen aktie avsevärt, ty inte nog med att karln är tillräckligt jordnära för att kommentera på en privat blogg, något som många är för fina för att nedlåta sig till. Han uppvisar dessutom förmågan att ta vad som skrivs här med den grabbnäve salt som ibland krävs. Därför gör jag honom gärna till viljes när han efterlyser en mer nyanserad skrift. Han tycker tydligen inte att plattnackeutmärkelser är tillräckligt nyanserade. Hmpf!

Tekniskt sett efterlyste han konstruktiva samhällsdebattinlägg från min sida, men eftersom det är tobak Fredrik brinner för, eller snarare mot, så därför ska det handla om tobak, och mer specifikt: Hur förhindra att ungdomar börjar bruka och bli beroende av tobak?

Att nästan alla nikotinister börjar före arton års ålder är ingen hemlighet. Det vet både tobaksindustrin och a non smoking generation. Att arbeta för att ungdomar ska låta bli tobaken är alltså en nyckel. Men hur? Det vet jag inte, men jag vet hur man inte ska göra.

Det finns två sorters antirökare: De som drivs av uppriktig omsorg och de som drivs av förakt och hat. Det gäller för övrigt inte bara antirökare, utan även för nykterister, prostitutionsmotståndare, hälsofanatiker med flera. Den senare gruppen skiter egentligen i hur man blir av med rökningen (eller alkoholen, eller prostitutionen, eller tjockisarna) bara objekten för deras förakt försvinner så de slipper se eländet. Skulle någon föreslå att man helt enkelt skjuter av rökarna skulle dessa gå man ur huse.

Som rökare utvecklar man näsa för den typen. Det må så vara att näsan inte är rökarens bästa organ, men när det gäller den typen så kan man lukta sig till dem. Som antirökaktivist föreställer jag mig att det inte är fullt lika uppenbart vem som är vad. Jag hoppas att jag har fel och att den föraktfulla sorten sorteras bort. Icke desto mindre är mitt råd till Fredrik att lära sig att skilja ut den sorten och göra sig av med dem. De gör mer skada än nytta, både för er sak och för tobaksbrukarna.

När jag gick i skolan var driftkuckun från antiröklobbyn ett återkommande skämt. En gång om året (jag vet inte om det var så ofta, men jag minns det så) samlades vi i aulan och lyssnade på en skittråkig människa som berättade om saker vi gav blanka fan i. Som att rökare dör tidigare än icke-rökare. Det biter inte ett dyft på tonåringar som ser 30 som uråldrigt och 40 som den bortre gränsen för livet. Jag skojar inte när jag säger att jag tonåren tyckte att 40 skulle vara en utmärkt ålder att dö i. Vem fan vill förfalla liksom? Lev hårt, dö ung, bli ett vackert lik. Och då var jag inte ens särskilt vild eller upprorisk. Jag var en ganska välanpassad tonåring trots allt (tror jag).

Att rabbla alla sjukdomar man kan drabbas av eller visa bilder på groteskt lungsjuka människor fungerar inte heller i avskräckande syfte. Det händer inte mig. Tonåringen är nämligen osårbar. Eller som en av de där gråa trista människorna sa i en aula på min gymnasieskola: Hundra procent av rökarna dör av sin rökning, om de inte dör av något annat först. Fantastisk retorik! Hundra procent av mänskligheten kommer att dö av tarmvred, nageltrång eller tristess om de inte dör av något annat först. Det är ett ickeargument, och för mig fick det bara antiröklobbyn att framstå som fåntrattar. Dessutom som fåntrattar utan vettiga argument.

Mitt råd till Fredrik Söderhielm är alltså att hålla sig borta från dåliga argument eftersom de riskerar att överskugga de bra och dra ett löjets skimmer över hela rörelsen. Likaså är det meningslöst att prata om livskvantitet – tonåringen skiter i hur gammal h*n kommer att bli. Tonåringen har fullt upp med nuet och kan inte föreställa sig sin ålders höst. Mången tonåring vill inte ens föreställa sig sin ålders höst, eller uppleva den. De kommer att gå ut ur den där aulan och tända varsin cigg, och skoja om att ”vem vill bli ett russin liksom?”.

Vill ni ha argument som biter? Prata ekonomi istället. Sikta in er stenhårt på ekonomi. Inte bara ”om du röker x antal paket cigg i veckan så blir det y summa pengar på tio år”. Javisst, det är hiskeligt mycket pengar, men som sagt; tonåringen har fullt upp med idag. Tio år är ofattbart lång tid, och summan är ofattbar stor. Därför biter det inte. Nej, ta ner det till en nivå som speglar vardagen. Ta till exempel en månadskostnad i cigaretter, och översätt den till kläder, smink, bensin till mopeden, datorutrustning, eller vad som helst som tonåringar kan relatera till. Utöka det sen till två månader, tre månader, fyra månader. Om det är någonstans man ska nå fram till tonåringarna så tror jag det är genom deras plånböcker. De må skita i sina lungor (bokstavligen!) men inte i sina plånböcker.

Och skicka inte de tråkigaste människorna ni har! Skicka någon skön lirare som kan skoja och inte så uppenbart tar sig själv och sin sak på blodigt allvar. Någon som inte är medelålders (dvs 30) eller så förbannat pk eller fördömande. Någon som kidsen gillar, för gillar de inte personen spelar det ingen roll hur bra argumenten är.

Till syvende och sist kvarstår dessvärre det allra största problemet med tonåringar: De gillar inte när vuxenvärlden säger åt dem vad de ska göra och inte, och föredrar att göra raka motsatsen. Det ligger i tonåringens natur att göra uppror mot allt och alla. Fan vet om inte det mest effektiva skulle vara att uppmuntra rökning och snusning. Skicka ut lärarna på rasterna, men istället för att blänga surt och anteckna när de hittar smygrökare runt hörnet går de dit själva och tänder en cigg. Eller tigger till sig en. Imitera gärna deras kroppshållning och språk också. Det om något borde ge dem avsmak på cigaretter!

Slutligen vill jag återigen poängtera att jag inte tror ett dyft på att plocka bort cigaretterna från ICA. Det står förstås ICA som koncern och deras enskilda handlare fritt att göra hur de vill, men det kommer inte att göra någon skillnad beträffande rekryteringen av unga nikotinister. Det är inte därifrån ungdomarna får sina cigg och sitt snus. De införskaffar det hos sin lokala närlivsbutik, vanligtvis kallat ”turken”. Där är man inte lika nogräknad med åldersgränser, kvitton och annat. Dessutom vill jag påstå att de drastiska prishöjningar som genomförts ställer till det. Det har nämligen inneburit att cigarettsmugglingen ökat dramatiskt, och om det är några som struntar högaktningsfullt i vilka de säljer cigaretter till så är det smugglarna. Inte så att jag förespråkar en sänkning. Kanalerna är redan etablerade, det är försent. Men många av oss räknade ut med arslet att smugglingen skulle öka redan innan den första tokhöjningen på 90-talet. Det är den effekten prishöjningar har. Som min favoritrökare Denis Leary en gång sa: It’s a drug, we’re addicted. Keep raising the prices, we’ll break in to your houses, we’ll get the fucking cigarettes!

Det var några tips från en före detta tonåring och före detta rökare. Jag betvivlar förvisso att jag egentligen tillfört något som inte alla redan vet, men man vet ju aldrig. Min erfarenhet av antiröklobbyn (från tonåren) är att de inte vet mycket alls, annat än att om man inte dör av något annat så kommer man att dö av rökning.

Smoking is one of the leading causes of statistics.

– Fletcher Knebel

Everything happens to everybody sooner or later if there is time enough.

– George Bernard Shaw


Andra bloggar om: , , , , intressant?

Published inÖvrigt

20 Comments

 1. nef nef

  Wow! Vackert! *applåderar*

  Några snabba (men långa och vindlade) tankar i den ensamma natten medan ciggen pyr i askkoppen:

  Jag är nog regeln som bekräftar undataget, eller oj! – tvärtom var det ju: jag började röka först vid 20 och det efter att ha klagat på både föräldrar och syskon samt dåvarande pojkvän ett par år. Och den rökstarten kom trots att en del av dessa som jag klagat på faktiskt hade slutat då. Och börjat igen. Och slutat återigen.

  Näsan är nog faktiskt mitt bästa organ (eller, ja – jag har nog ett annat som är roligare iaf och därtill ett som sitter på sambon som jag etiketterat som ”mitt”), anyway – om nu näsans förmåga att urskilja lukter, dofter, odörer, stanker blir så pass nedsatt av rökning som många påstår så kommer jag nog aldrig att sluta röka. Min näsa kallas för ”The SuperSniffer” av ungarna (inspirerat av rollfiguren Gus i Psych) ty jag kan urskilja de flesta dofter (är det persilja och kummin i grytan?) likväl som att jag mår förbannat illa av odörer (någon av katterna har ju pissat i hallen!). Faktiskt så hatar jag lukten av nytänd cig, speciellt när jag är precis nyvaken, men röker själv gör jag som sagt.

  Av de antirökmänniskor som fullständigt hatar och föraktar rökare så är nog föredetta rökare värst. Inte för det sagt att alla föredetta rökare hatar och föraktar, men de som gör det gör det med råge. Min syster är ett exempel – man måste gå ut och röka när man är på besök hos henne, något som jag självklart respekterar, men efter att man rökt så gör man bäst i att springa 15 varv runt kvarteret för att vädra av sig. Gör man inte det så får man stå ut med viftande händer, rynkad näsa och luftrenarsprayburken i högsta hugg. För att inte tala om förmaningstalet om lungors svarthet osv som kommer oavsett.

  Ditt resonemang om att informationen bör läggas på det ekonomiska och då lite mer kortsiktigt kan jag dock instämma i och det inte bara gällande ungdomar. För egen del så köper jag iofs hellre ett paket cig så att jag har hela dagen än att jag köper mig lunch, men det är ju bara jag och bara om det är mig som det gäller – om det var så illa ställt att jag var tvungen att välja mellan cig till mig och mat till ungarna så är det självklart det sistnämnda som gäller.

  Klart är dock att det ekonomiska argumentet lär vara det som biter bäst. Längre liv gör det inte och det inte ens när man inte är tonåring längre, och det har jag empirisk erfarenhet av – en bekant fick lungcancer diagnosticerad vid 50 års ålder och tidsschemat ”sluta att röka och lev 1 år, fortsätt att röka och lev i 6 månader”. Hon valde att fortsätta att röka med argumentet ”ska jag leva så pass kort tid så ska jag iaf njuta, att leva dubbelt så länge utan njutning skiter jag hellre i”. Hon levde nu iofs i 10 månader efter ”dödsbudet”, så hon ansåg allt att hon vann iaf, vilket hon alltså sa när slutet närmade sig, ty hon hade njutit fullt ut den tid hon hade kvar och därmed så var hon nöjd.

  nef’s last blog post..Men så tokigt!?

 2. […] Sitter och klickar mig fram i min rss-feed bland alla olästa inlägg och kommentarer, läser och förundras mer än vad jag svarar/kommenterar själv. Visst, tankar av vitt skilda slag uppkommer när jag läser och konstigt är väl inte det, alltså att de är vitt skilda åt, ty inläggen jag läser är just av skilda slag. Det enda svarsinlägg av vikt jag öht gjort inatt finns på Joshens senaste inlägg. […]

 3. Håller med. Ekonomin & att få bort ”coolhetsfaktorn” är nog de effektivaste sätten.

  Tänk om man skulle ta bort åldersgränsen på tobak och istället införa det på grönsaker. Så kan ungdomarna vara rebelliska och stå och knapra på morötter på rasterna istället :-)

  Biggles’s last blog post..Kyrkklockor – kultur eller oljud?

 4. Jag ska nog börja med att säga att jag är en antirökare. Jag blir nedstämd av att se småbarnsföräldrar och speciellt gravida röka och tycker inte om starka lukter.
  När jag var 8 år gammal fick jag min första predikan mot rökning: ”Röker du så förstör du luftvägarna” eller nåt i den stilen. Han ritade en bild på svarta tavlan.
  Den lektionen sitter än i dag. Tänker jag på rökning ser jag svarta tavlan och minns min övertygelse om hur läbbigt det är när saker i kroppen slutar fungera som de ska.
  Jag är dock en minoritet. Jag hade nämligen privilegiet att inte bli påverkad av grupptryck under åren som följde. Alla andra i min klass (läs: alla som betydde något) började röka förr eller senare.
  Predikan fungerade alltså för 1 av 20 där jag växte upp.
  Bättre en fågel i handen än tio i skogen heter det visst, men det vore (som du skriver) också bra att komma åt dem som inte är socialt avskärmade.

  dinokat’s last blog post..Knas om byxlängd

 5. Hans Hans

  För att lägga mig i debatten litegrann… Jag undrar om det inte kan funka att man berättar lite om tobaksjättarnas affärsmetoder, att dom vet att det är farligt men dom försöker mörka det, att dom blir stormrika på att folk blir beroende, att dom delar ut gratis cigaretter i u-länder bara för att göra folk beroende och kunna sälja mer.
  Dessa företag tillhör ju trots allt vuxenvärlden så det kan hända att det naturliga vuxenföraktet hos kidsen kan vara till hjälp litegrann. Gärna i kombination med plånboksargumentet… ”vill du verkligen att nån fet gubbe skall bli ÄNNU mer snuskigt rik, hellre än att du skall få din xbox?”.

 6. Konstruktivt inlägg. Det är aldrig fel att få besked om vad man INTE skall göra.

  Fast jag vill påpeka att det går alldeles utmärkt att vara nykterist och prostitutionsförespråkare… ;-) Men idag kanske jag gått lite för långt i min frisinnlighet (nickar mot jordbruksministern).

  Peter Harold’s last blog post..Oväsentligt. Men det säljer lösnummer i a f.

 7. Det är ju en metod som man har använt sg av flitigt. Avskräckning. Om man så ens sniffade på en joint så var det Plattan nästa. Och så sniffade några jag kända i skolan på en joint och märkte att nej, så blev det ju inte. Och det gick vidare. För en del avstannade bruket någonstans på vägen, för särskilt två gick det sämre.
  oavsett vad det gäller så fick jag en gång lära mig att du måste prata med folk där de befinner sig. Ingen går på skräckpropaganda just för att i tonåren är vi alla osårbara.

  Jag tror att Josh mykcet pragmatiska metod, x kr över y månader. Inte år. Vad fan visste jag om år?!
  Förutom att jag psykar min mor om det där med rökning så är det en av de där grejerna som jag vill slippa. Rök du, släpp ut röken åt nåt annat håll än åt mitt. Jag tänker inte dra alla så slutar du röka yada yada yada, för den som röker har redan hört dem.
  Nu blev det här jävligt rörigt. Power Josh!

  Jessika’s last blog post..Stärkande

 8. [Comment ID #44040 Will Be Quoted Here]

  Jag har aldrig sagt att man måste vara anti allt för att man är anti något. Jag menar bara att den föraktfulla typen står att finna i alla nämnda sakfrågor.

 9. Först en besserwisseranmärkning: jag antar att du inte menar ”racing the prices”, utan snarare ”raising the prices”… Rejsa priserna liksom :D

  Sen har du fullständigt rätt, livskvantitet är ett förbannat dåligt argument. Likaså är mästrande av de som röker ingen smart taktik.

  Sen är det det där med tristhet:
  Känslan man får av att ha fötts under 60-talet och växt upp under 70 och 80-talet är att allt kul har förklarats som farligt och förbjudits.

  När jag var liten påg, så var supersportbilar det coolaste som fanns, idag är de miljömonster och jävligt o-pk.
  När jag var liten påg, så var cigaretter mindre än hälften så dyra som idag i reellt penningvärde.
  När jag var liten påg, så såldes mellanöl i affärerna, bredvid hänt i veckan kunde man mycket väl hitta vänt i häcken, den generella idén om gourmet skulle få en modern dietist att svimma.

  Fan, så sent som i mitten av åttiotalet, så besökte jag en engelsk biograf och hittade askkopp på stolen framför…
  På mitt jobb fanns ett fikarum för rökare och ett för ickerökare. Det för ickerökare var rent och fint och närmast obesökt.

 10. Givetvis menade jag ”raising the prices”. Fast ”rejsa” priserna är väl precis vad man har gjort? :D

  När jag var liten pojke (för påg har jag aldrig varit eftersom jag inte är uppväxt i en landsända där det finns pågar) cyklade man utan hjälm. Och vurpade. Utan att slå ihjäl sig. Nu trampar fullvuxna människor omkring med såna där frigolitpottor på huvudet. För att citera en annan komiker, Lennie Norman: Cykla med hjälm? Vilka jävla fegisar!

 11. linda linda

  Jag minns någon kampanj där man hällde tjära på en liten fickas nakna, outvecklade bröst.
  Jag minns att vi, halvt på skämt, halvt på allvar, undrade om reklammakarna var ”peddos”.
  Jag har själv försökt att röka, men aldrig klarat det, jag får helt enkelt inte ner röken om jag inte är nog full. och i högstadiet blev jag aldrig full, präktig som jag var… Och är…

 12. Jenny Jenny

  När jag gick i plugget hade vi mest kampanjer mot våld, inte ens mobbing. Och 9 av 10 i klassen bolmade på rasterna. ;) Fast det ska sägas att de flesta slutade i vuxen ålder när man inte fick barn-/studiebidrag längre utan behövde betala själva. Men en klok inser att det redan då kan vara för sent för de stackars lungorna. Jag tror man måste se över frågan om VARFÖR tonåringar röker. Visst det finns de som gör det för att det verkar coolt och tufft och ”alla andra gör det ju” men så finns det många som gör det, precis som med alkohol och droger, för att fly verkligheten, ha något att fokusera på i livet- som inte är genomruttet. (Vilket det självklart är). Så var det iaf för mig. Tack för bra inlägg annars.

 13. För några år sedan, jag tror jag har dragit det här exemplet x antal gånger för att det visar på dubbelmoral men nåväl. Svenska män åker utomlands och besöker prostituerade. Det är en promille eller så av svenska män som gör det eller så, eller fler, ingen vet. Ingen lär liksom sträcka upp handen. De blev lätt smittade av olika sjukdomar som de kom hem med och överförde till fruar sambos flickvänner. Så folkhälsoinstitutet utformade en pragmatisk kampanj där man varnade för oskyddat sex mellan män och kvinnor och kvinnor och män för att del i olika delar av världen. Om man nu skulle så skulle man med kondom.
  Människor gör sällan som de borde, de gör liksom som de vill.
  Och det blev ett jävla liv över den där kampanjen. Jag tyckte att den var bra utformad. Människor gör inte som de ska, men att möta människor där de befinner sig är inte det samma som att uppmuntra vad det nu är. Landstingsmänniskan i Stockholm stoppade ett framgångsrikt projekt för rena sprutor åt narkomaner för att det var att minska deras benägenhet att vilja söka behandling. Teori och praktik är två olika saker. Jag har tack och lov aldrig varit beroende av något, jo, te och det är jag fortfarande, och befinner man sig i en situation där tiden inskränker sig till några dagar i tager dä är ett år eller så långt borta.

  Jag minns inte vad som hände med den där folkhälsokampanjen riktad till män. I mina ögon uppmuntrade det inte till något beteende, det utgick från en verklighet. Vad man ska göra åt den verkligheten är en annan fråga men man enkla lösningar som att vi säger åt folk att inte göra det så gör de inte det det har vi sedan länge konstaterat att det funkar inte.

  Jessika’s last blog post..Döden ur en ny synvinkel

 14. Så sant, så sant! Jag trodde aldrig att jag skulle bli så gammal som 30 när jag började!

  Nu funderar man mer på det…kanske blir man t o m 50! Shit!
  :-)

  Christer’s last blog post..Mannen som slutade röka (?) 3

 15. Jessika: Jamen du vet väl att om verkligheten inte överensstämmer med kartan så är det kartan som gäller? :)

 16. Jo, tyvärr. Som när gps visade kompisen som körde på en väg med sjö/träsk på båda sidor där gps uppmanade h*n att svänga vänster om 20 meter. Rakt ut i sjön. Tack och hej liksom.

  Jessika’s last blog post..Sparris

 17. […] vill jag tipsa om Josh inlägg “Tips till antiröklobbyn“ och mina tidigare inlägg om att sluta röka: Mannen som slutade röka (?),  Mannen som […]

 18. […] 23, 2008 av hultmans Jag läste i bloggen Enligt Min Humla en mycket intressant diskussion om rökning, eller anti rökning kanske är bättre förklarat. Josh säger mycket bra och mycket klokt men jag håller inte alltid […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: