Skip to content

Här ska läsas!

Rättelse: Han heter Hawks, inte Hawkes. Jag hade skrivit fel rakt igenom. Nu har jag rättat.

I samband med att jag hämtade min 19″-monitor hos Jessika passade jag också på att låna tre böcker av henne. En trilogi, författad av Andrew Taylor. Jag har läst de första två, och börjat på den tredje. Det går lite trögt. Inte för att de är dåliga, för det är de inte, men de fångar liksom inte mitt intresse riktigt. Ändå känner jag att jag måste läsa ut dem, för jag vill veta hur de hänger ihop. Än så länge famlar jag i blindo. Kudos till författaren för det. Jag återkommer förmodligen med en recension när jag är färdig med hela trilogin.

Så jag gör en paus. Igår anlände nämligen ett paket med böcker adresserade till Drottningen och mig, varav delar av innehållet är min försenade födelsedagspresent. Jag slet upp förpackningen och kastade mig genast över Vandraren av John Twelve Hawks. Det verkar som en mycket bra bok efter knappt tvåhundra lästa sidor. Jag lovar att återkomma med recension, och någonting säger mig att det är en bok som kan intressera fröknar Opassande och Anna Troberg, och även andra.

För inte så länge sen gjorde jag också bokenkäten. En av frågorna löd: Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Det är dags att göra ett par tillägg till mina svar där, för två av böckerna i vårt bokpaket har jag valt ut av anledningar som inte fanns i mitt ursprungliga svar.

Den ena boken är nämnda Vandraren. Jag ögnade igenom bokhyllorna på Akademibokhandeln, hamnade bland de engelska titlarna eftersom jag inte hittade något som lockade bland de svenska, och fastnade för The dark river, också den av John Twelve Hawks (som jag för övrigt aldrig hade hört talas om). Jag läste på baksidan och tyckte att den lät intressant, men insåg att det är del två i en svit. Alltså måste jag hitta del ett.

Så långt följde jag ett vant mönster. Jag tittade på en bok för att titeln eller omslaget så intressant ut, läste på baksidan och tyckte att det var något jag ville läsa. Men det som verkligen knuffade mig över kanten var faktiskt marknadsföring.

John Twelve Hawks är nämligen en pseudonym (nähe!?) men ingen tycks veta för vem. Sånt kittlar alltid min fantasi, så jag besökte mr Twelve Hawks hemsida. Den är… konstig. Snygg, fantasieggande, och ganska obegriplig. Lösryckta fragment ur Twelve Hawks skapelser, ett par bilder, nyheter om hur storebror hela tiden höjer temperaturen. Inget tycks hänga samman, och det är just därför jag ville ha Vandraren. Om jag ska bli ”blåst” av marknadsföring så är det här en marknadsföring jag gladeligen blir blåst av.

Den andra boken jag valde av en anledning som jag inte angav i bokenkäten var Anna Trobergs, alias Rosetta Stens, Chefer från helvetet. Man skulle kunna säga att också det var av marknadsföringsskäl, men snarare av ideologi. Jag valde den för att hon har spridit den fritt. Jag väljer att betala för något, inte trots att det är gratis utan för att det är gratis. Det är något för ekonomerna att fundera på!

Lilla katten däremot tror att jag har köpt den för att ha ska ha något att ligga på. Vilket är en fullkomligt logisk slutsats för en katt som är egocentrisk till och med för att vara katt. Katter godkänner saker enligt två och endast två kriterier: Går det att äta? Om inte; går det att ligga på? Om inte det heller; putta ner det! I det här fallet gick det tydligen att ligga på.

Böcker är bra för huvudet. Det har jag alltid sagt.


Andra bloggar om: , , , , , , , , intressant?

Published inBöcker

10 Comments

 1. Men se där! Det är nog den finaste komplimang min bok någonsin fått. Jag har ju själv två katter och vet precis hur svårt det är att göra de små liven nöjda. De kräver liksom en hel del mer pompa och stått kring sin person än vad till exempel hundar gör. (Eller också är det min hund som står speciellt stadigt med tassarna på jorden, vad vet jag?) Jag tippar att det kommer att bli sura miner när du försöker stjäla huvudkudden för läsning. :-)
  /Anna

  Anna’s last blog post..FRA-förslaget – all skit försvinner!

 2. Jenny Jenny

  Måste säga att jag blev nyfiken på Vandraren nu. :) Och författaren.
  Har inte sett lilla katten förut så det var roligt att se att han (det är väl en han?) är precis som vår katt. Och du har så rätt; går det inte att äta eller sova på så puttas det i golvet. Vår katt äter blommor, kablar, hörlurar, så de går inte att sova på, eller putta i golvet. Dator däremot kan man både äta på och sova på. Speciellt min übervarma laptop. Nå, intresseklubben har roligt och jag beger mig på jakt efter boktipset. Tack!

 3. Fredrik Fredrik

  Är det en Korat eller Ryss du har?

 4. Och Taylor blir lite jobbig eftersom den är upplagd som den är. Det är ju rätt överraskande när man upptäcker upplägget.

  Jessika’s last blog post..Döden ur en ny synvinkel

 5. Anna: Det är på nåt sätt den där självklara egoismen jag gillar hos katter. :)

  Jenny: Ja, det är en han. Hans specialitet är tydligen att äta snören.

  Fredrik: Ryss.

  Jessika: Det är inte upplägget jag lider av, men väl att det blir för mycket information, för mycket ovidkommande detaljer, vilket sänker tempot.

 6. Josh, jo, engelska böcker kan vara lite så. Liksom, kom till saken då.

  Jessika’s last blog post..Sparris

 7. Nu är jag nyfiken. Jag ska å det snaraste klicka hem Hawkes’ böcker, för det låter som något både jag och M skulle finna ganska intressant. tack för tipset =)

  Anna’s last blog post..Helg!

 8. Ang. ”Chefer från helvetet” – blir det någon recension på den? *nyfiken*

  Mia*’s last blog post..Önskat: Lamp-porr

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: