Skip to content

Babels torn 2008

När jag läste att fildelaren i Link ping valt att inte överklaga började mina varningsklockor ringa. Mina första spontana tankar var: Har han blivit mutad av upphovsrättsmaffian? För om jag vore maffian och hade fått igenom en dom i tingsrätten som var ytterst tveksam skulle jag inte vilja ha upp den i hovrätten. Jag skulle vilja att tingsrättens dom fick stå fast så att jag fick ett prejudikat. I det läget skulle jag, om jag saknade ett samvete, gott och väl kunna betala det skadestånd som ålagts den åtalade att betala mig. Plus minus noll för stunden, gott om klirr i kassan senare eftersom jag skulle kunna vifta med mitt prejudikat och få till förlikningar som i fall som aldrig skulle hålla i rätten.

Men sen tänkte jag: Nej Josh, nu är du paranoid.

Idag läser jag hos Opassande att the pirate bay har fått tips som tyder på precis det mitt paranoida larmsystem hoppade jämfota och skrek sig lila om. Och när jag följer länken blir det nästan otäckt. I fortsättningen ska jag lita på min intuition, oavsett hur paranoid den verkar.

Det jävliga med intuition är, som Anna-Lena Brundin en gång sa, att man aldrig kan vinna. Man kan antingen lita på sin intuition och undvika en fara och därmed inte få veta om intuitionen var rätt kalibrerad. Eller så kan man låta det hända. Pest eller kolera. Ja, exakt så uttryckte sig inte Anna-Lena, men innebörden var den samma. Hon var roligare, men så hade hon förmodligen inte jobbat fyra raka nattpass och var på väg ut på sitt femte när hon sa det heller.

Regeringen har bjudit in maffian till ”branschsamtal” om fildelning. Varför då? Att regeringen sitter i knät på upphovsrättsmaffian visste vi redan, men att de är så djupt insyltade att de är i branschen och inte hymlar med det var nytt. Det kan vara så, som Christian Engström insinuerar, att man hör sig för om nya jobb eftersom man inte kommer att sitta kvar en mandatperiod till. Beatrice Ask tycker ju att det är positivt att privata intressen vill anställa våra poliser, så varför inte våra politiker?

Det är tamigfan skrattretande. Regeringen vill verkligen inte ha en nyanserad bild. Den vill bli övertygad. Själv funderar jag på att bjuda hem Jehovas Vittnen, bara, och låta dem tjata mig religiös. Det verkar faktiskt mycket enklare än att vara frustrerad över världsliga saker som personlig integritet och frihet. Jag menar, Gud kan ju ändå läsa alla mina syndiga tankar, så varför ska jag bekymra mig om att staten också gör det? Ah, ljuva frälsning!

Och i en helt annan fråga har justitiedepartementet beställt ett svar. Förlåt, en utredning. Fast med ett på förhand givet svar. Sexköpslagen ska nämligen utvärderas, och utvärderarens uppgift är att komma fram till att den är bra. Det står förvisso utvärderaren fritt att komma fram till att mer av samma medicin kan behövas, eller att dagens dosering är utmärkt, men det är också allt. Det sägs att man har satt en lobotomerad schimpans på ärendet för att undvika oönskade utbrott av självständigt tänkande, och skulle schimpansen vara för uppkäftig finns guldfisken Gunnar redo att rycka in.

Allt detta sammantaget ger en ytterst obehaglig bild av dagens Sverige. Vi har ett modernt Babels torn, där de däruppe har en annan utsikt och talar ett annat språk än vi andra. Vi har en regering och en riksdag som inte tycks förstå att det är resten av folket som är dess arbetsgivare. Inte upphovsrättsmaffian, inte dubya, inte Gud eller någon av hennes lobbygrupper, utan vi. Medborgarna. Den politiska eliten tycks tro att det kommer på dem att guida oss vilsna får genom livet. Det är fel. Politikern har till uppgift att lyssna på folket och handla i enlighet med folkets vilja. Det är inte alltid lätt, det förstår jag också, men det är uppenbart för alla utom de längst upp i Babels torn att folket inte vill bli övervakat, inte tycker att vår gemensamma skattekista och vårt rättsväsende ska gå enskilda företags ärenden, och inte heller stöder sexköpslagen.

Det är vår rätt att sparka dem. Problemet är att det saknas alternativ, ty dagens opposition är gårdagens regering och de var inte ett dugg bättre. Det var de som drev igenom sexköpslagen och det var de som började lägga fram integritetskränkande förslag. Ledtråd: Det finns en anledning till att det kallas Bodströmsamhället.

Frågan är om det är någon mening med att vänta till nästa val, eller om vi helt enkelt ska plocka fram högafflarna ur förråden, tända facklorna och avsätta fanskapen redan nu.

A paranoid is someone who knows a little of what’s going on.

– William S. Burroughs

Babels torn, av Pieter Bruegel d.ä.


Andra bloggar om: , , , , , , intressant!

Published inPolitikSamhälle

19 Comments

 1. Jag skulle vilja ge killen lite svängrum och typ hur mycket orkar man liksom? Att vara förgestalt är kul bara så länge liksom.

  Är det det här eller ett annat som målsäganden bestämde sig för att driva som enskilt åtal?

  Jessika’s last blog post..Lite fjunig

 2. Jag har full förståelse för om killen inte orkade ta kampen. Icke desto mindre fick jag onda aningar, och nu kommer det antydningar från annat håll än bara mitt huvud. Jag kan inte uttala mig om trovärdigheten i TBP:s påståenden eftersom jag inte vet vad de har för källa.

  På B svarar jag ”vet ej”.

 3. Pelle Pelle

  Har jag sagt länge med tanke på vart det lutat de senaste åren i så gott som samtliga rent smaklösa ämnen som dessa styrande herrar och damer jämt och ständigt dyker upp med i Sverige.Ut med skiten och låt brottsligheten frodas som de nu själva startat.
  Hur går det nu med pengarna som några bloggare samlat in till denna man som fildelat då !?.

 4. steelneck steelneck

  Prejudkat sätts inte i tingrätter i sverige. Men det förändrar inte det skruvade i ”nyheten” oavsett om den är sann eller inte.

  Wu Tui. Om logiken är att fiendens fiende är din vän, vad är då den största hemlighet som kan föreslås? Jo, att vi bara är fiender på låtsas och bästa vänner i hemlighet.

  Då blir det riktigt skruvat..

 5. Du har säkert rätt. Jag är inte så väl bevandrad i juridiken. Men det hindrar inte att domen kan ha samma prejudicerande effekt som ett verkligt prejudikat om den används i utpressningssyfte. ”Ge oss tjugotusen, annars drar vi dig till domstol” och så hänvisar man till Linköpingsfallet.

 6. josh och steelneck: poängen är inte att få ett prejudikat utan att de kan göra husrannsakan för brott som kan ge fängelse.

 7. Mårten Fjällström Mårten Fjällström

  Jessika,
  det är samma. Han verkade tycka att det var jäkligt jobbigt att domstolen beslutade att ta om rättegången på den första rättegångens sista dag, när han trodde att skiten skulle vara över. Han verkar inte heller haft något intresse av att vara förgrundsgestalt. Det är en sak när man valt det självt, en annan när man blir framslängd. Vilket bidrog till att min intuition sade mig att han inte skulle överklaga.

  Pelle,
  Angående insamlingen är villkoren följande:
  ”Samtliga intäkter går oavkortat till finansiering av böter, skadestånd och rättegångskostnader.
  Eventuellt överskjutande belopp kommer att skänkas vidare i liknande syfte.
  Vid en friande dom finns möjlighet att få ditt belopp återbetalt, annars kommer det att skänkas vidare i liknande syfte.”

  Om min intuition skulle vara fel och Joshuas rätt så får han väl antingen ge tillbaka (vlilket han i sin senaste bloggpost erbjuder sig att göra till folk som tror på ryktena) eller skänka vidare de pengar han fått in. Men min magkänsla säger mig att TPB blivit dragna vid näsan av de enda vi vet så gott som alltid ljuger: upphovsrättslobbyn.

 8. Med tanke på att upphovsmänniskorna nu har eldat upp sig rejält så hoppar de säkert på något annan stackars sate som har lite mer kraft och där det finns mer bevis. Och där den tilltalade orkar fortsätta processen vidare upp till högre rätt. Man måste upp till HD för prejudikat. Skulle bli förvånad om ett enskilt åtal kom så högt upp om de överklagade. Däremot kan motsatsen bli klart intressant.

  Jessika’s last blog post..Lite fjunig

 9. Mårten: Jag hoppas att min intuition har fel och att TPB har blivit dragna vid näsan. Och självklart är det jobbigt att bli en förgrundsgestalt när man aldrig har önskat det. Om jag varit otydlig vill jag förtydliga med att jag icke har något otalt med den åtalade. Om han inte orkar så förstår jag det och om han har fått tillbaka pengarna off the record så har jag full förståelse för det också. Jag vet hur det är att sitta med skulder. Det är inte roligt.

 10. Henrik Hansson Henrik Hansson

  Angående regeringens samtal om upphovsrätten bör man ha följande citat i åtanke:

  ”För att den olagliga fildelningen ska kunna motverkas krävs att berörda branscher tar sitt ansvar. Används upphovsrätten för att skydda föråldrade affärsmodeller blir det i förlängningen omöjligt att försvara den.

  Branschen måste alltså ta sitt ansvar och fortsätta utvecklingen av lagliga, innovativa och användarvänliga affärsmodeller. För att bidra till denna utveckling ska vi bjuda in rättighetshavare och internetleverantörer till branschsamtal”

  http://tinyurl.com/24ce4j

 11. En regering som kallar sig liberal…..

  Fenomenet som liberala retat sig på under hela kalla kriget: östblockets stasi-kontroll,
  är det man vill införa nu.

  Vad är definitionen på liberal?

  enkla z’s last blog post..Snigelpost – för bibehållen integritet

 12. steelneck steelneck

  Enkla Z: Under kalla kriget var de mänskliga rättigheterna och vår frihet att inte vara ständigt övervakad av staten vårt moraliska vapen gentemot regimerna bakom järnridån. Jag är gammal nog att komma ihåg propagandan från den tiden, speciellt en stämplad CCCP kommer jag ihåg, där de framhöll sitt förträffliga systems överlägsenhet genom att visa en bild från tunnelbanan i Moskva och en från NewYorks sämre kvarter… Hade detta övervaknings-förslag kommit under kalla kriget, då hade politikern fått avgå och i stort sett ruinerat hela sin fortsatta karriär som politiker. Då räckte det med att några tjänstemän hade inhandlat lite mikrofoner ämnade för avlyssning så blev det ett djävla liv, och detta var ändå i samband med ett statsministemord mitt under kalla kriget. Idag vill de tvinga operatörerna att kopiera allas kommunikation till ett regimkontrollerat nät av datorer för analys, helt utan någon som helst brottsmisstanke! Men inga som helst röster höjs för deras avgång, man diskuterar istället detaljer i FRA-förslaget som om det var storleken på någon bidragsersättning. Det säger en del om vad det är för kreatur vi har i riksdagen idag!

 13. […] Christian Engström, Anna Troberg, Pär Ström, Dexion, polymeriska tankar, Teflonminne, Enligt min Humla, Drottningsylt, Gardebring, BetaAlfa, Trottens betraktelser, Cynism och flera andra, har visat hur […]

 14. […] Christian Engström, Anna Troberg, Pär Ström, Dexion, polymeriska tankar, Teflonminne, Enligt min Humla, Drottningsylt, Gardebring, BetaAlfa, Trottens betraktelser, Cynism och flera andra, har visat hur […]

 15. […] jäv, linköpingsdomen, prejudikat, rättsäkerhet, till salu, upphovsrättslobby |   *Babels torn 2008 Regeringen har bjudit in maffian till “branschsamtal” om fildelning. Varför då? Att […]

 16. Carl-Johan Carl-Johan

  Jessika: Även Hovrätt/KamR har viss prejudikatsverkan. Dock inte Tingsrätt.

  Vad är det för fel på sexköpslagen? Den är skitbra.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: