Skip to content

Bocken

Skattemyndigheten har avslagit Claes Eric Alexander Krusells önskan att byta namn till Bocken. Motiveringen är, enligt Aftonbladet, att man bara får ta sig namn efter djur som vi människor har en positiv relation till. Ursäkta!?

Vad är det för fel på får och getter nu då? Det duger att i predikningar likna människor vid vilsna får, och Jesus är vår herde, men vi får inte ta oss namn efter dem? Vidare går det utmärkt att heta Björn och Ulf. Inte ens med bästa välvilja kan man påstå att människan har en positiv relation till björn och varg. Åtminstone inte bättre än med får och getter. Får man heta Hynda då tro? Hunden är trots allt människans bästa vän, nog måste man väl få ta sig namn efter den?

Får och getter hör väl till människans äldsta kreatur. I stora delar av världen har de varit, och är på sina håll fortfarande, en livsnerv. Hur kan skattemyndigheten hävda att människan inte har en positiv relation till dem?

Skälet är förstås att det är just Bocken Claes Eric Alexander Krusell vill byta namn till. Just bock används i vissa negativa sammanhang såsom kåtbock, syndabock, för att inte tala om referenser till Djävulen. Men varför inte fokusera på positiva referenser istället? Gävlebocken, pepparkaksbock och Julbocken som kom med julklapparna innan Tomten tog över jobbet. (Får man heta Tomte?) Förresten undrar jag varför kåtbock skulle vara något dåligt? Är det bättre att vara en träbock?

Personligen tycker jag att skattemyndigheten ska ge blanka fan i vad en vuxen man vill byta namn till. Om han så vill heta Hin Håle eller Qaröleraehöogrööaerlbr (uttalas som det låter) så ska han få göra det. För skattemyndigheten kan det inte göra någon som helst skillnad eftersom vi i Sverige har personnummer som gör att Storebror kan hålla reda på oss oavsett vad vi kallar oss. Det är en sak att lägga sig i vad föräldrar vill ge sina nyfödda för namn, eftersom ett dåligt namn kan göra uppväxten besvärlig, men en vuxen människa? Låt karln heta vad han vill.

Vidare anser jag inte att det ska ankomma på skattemyndigheten att värdera hur positivt eller negativt ett namn är. Som sagt; jag har svårt att se hur Ulf kan ses som mer positivt än Bocken. Dessutom beror det på personliga referenser. Den person som avslagit Krusells önskan (som för övrigt heter Stare!) kanske automatiskt gör referenser till kåtbockar och helvetet. Jag gör det inte. Ska det finnas någon konsekvens i skattemyndighetens agerande så måste vi stryka betydligt fler namn.

Björn och Ulf ryker förstås direkt, liksom den feminina varianten av Ulf; Ylva. Adolf går förstås fetbort. Snacka om negativa referenser liksom. Dick och Snorre måste också förbjudas. Könsord, usch! Lillemor borde strykas av feministiska skäl. Vadå Lillemor? Ska kvinnor bara stå vid spisen och föda barn kanske? Så jävla patriarkalt förminskande namn!

Alla kristna namn bör strykas omedelbums eftersom de är just kristna. Namn måste hållas neutrala så att de inte riskerar att provocera någon. Man får heta Christian, som bokstavligen betyder kristen. Undrar om det då också går för sig att heta Muslim, eller varför inte Ateist?

Och varför får man förresten heta Björk? Tänk på alla stackars pollenallergiker.

Det blir inte så många namn kvar om det ska finnas någon konsekvens i vad som tillåts och inte. Det finns det inte, och därför tycker jag att skattemyndigheten ska sluta agera moralens väktare och ge blanka fan i vad vuxna människor vill kalla sig själva.


Andra bloggar om: , , , intressant?

Published inKåseri

11 Comments

 1. Haha, ja, mitt namn är inte mycket bättre. Döpt till Ann och har blivit kallad allt från horan och fittan till flugan och många har drömt om att jag ska gifta mig med en Göran Al…

  Rumptroll’s last blog post..För fet för försäkring

 2. […] björk, björn, bocken, christian, dick, en ska bort, lillemor, snorre, stare, ulf, ylva |   *Bocken Det blir inte så många namn kvar om det ska finnas någon konsekvens i vad som tillåts och inte. […]

 3. Hasse U Hasse U

  Bock som efternamn finns redan. Alltså måste problemet ligga i att det är ett förnamn, inte vilket djur det är?

 4. Så uppfattar jag det också. Jag tror att problemet ligger i vems bord det hamnar på.

 5. Jag tycker även skatteverket borde ta hänsyn till hur vi representerar Sverige med våra namn.

  Johan kanske t.ex. betyder ”knulla” i något land. Alla sådana tvetydigheter borde utredas och förbjudas.

 6. Självklart! Och har vi förresten ett så jävla positivt förhållande till Falken, egentligen? Du måste nog byta namn till Undulat.

 7. Klockrent inlägg. :)

 8. Jenny Jenny

  Haha, mitt i prick! *nickar och ser glad ut* Bra skrivet. /Dotter till en Björn

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: