Skip to content

Den kompakta tystnaden

Ni har väl läst i tidningarna om Rick Falkvinges avslöjande igår? Ni såg kanske tv-reportagen eller hörde om det på radion? Inte? Det kan bero på att media tiger som muren. Fortfarande. Kanske laddar de och gör källkontroller fortfarande, man kan ju hoppas, men det är märkligt att det är så tyst. Att dåvarande överdirektören för FRA Anders Wik har fastnat på inspelning med att förklara att FRA ägnar sig åt olaglig verksamhet och att de vet om det, det borde vara ett scoop. Computer Sweden har förvisso skrivit om det, men i övrigt verkar det väldigt väldigt tyst.

Jag tycker att det är märkligt, för även om media av någon anledning tror att det inte har något nyhetsvärde (till skillnad från kändisars celluliter) så borde de ha ett egenintresse. Vad tror ni händer med källskyddet om kommunikationen övervakas? Det spelar ingen roll om den inte gör det heller – blotta misstanken att någon mer lyssnar kommer att få folk att dra öronen åt sig eftersom de inte är säkra på att källskyddet skyddar dem. Tilltron har redan fått sig en törn efter Schenströmaffären där det bland annat gjordes husrannsakan hos TV4. Varifrån tror man att man ska få nyheter om människor inte längre vågar kontakta tredje statsmakten? Och då menar jag riktiga nyheter och inte tips om att Madde Bernadotte står och smaskar på en mjukglass på Djursholm eller att Fredrik Ljungberg skymtats i vad som såg ut att vara hopplöst omoderna kläder. Men man kanske tänker styra in på skvallret på heltid. Trots allt är vi nästan där redan.

Det är inte bara media som tiger. Riksdagspartierna är lika tysta de med. Sammantaget ger det mig en känsla av att man försöker lägga ett väldigt stort lock på hela historien. Det är praktiskt taget bara i bloggosfären som ämnet lyfts fram. Samma bloggosfär som media också gör sitt bästa för att ignorera. Samma bloggosfär som media reducerat till att bestå av rosabloggare. Som sagt; ett stort stort lock.

Ibland finns det mer information att inhämta än det som faktiskt sägs. Till exempel kan man inbland få ledtrådar av vad som inte sägs, eller av hur det sägs. I fallet med Anders Wik tycker jag mig få lite ledtrådar av att han säger något överhuvudtaget. Han berättar tämligen obekymrat att hans organisation ägnar sig åt något olagligt. Det säger mig att det är sanktionerat och har pågått under en lång tid, ty annars skulle den gode Anders inte vara så frispråkig.

Igår kväll roade jag mig med att läsa lite på FRA:s hemsida. Under rubriken ”klartext” skriver man följande:

I sin ledare den 24 januari 2008 skriver DN att den föreslagna signalspaningslagen ”ger Försvarsmakten rätt att utifrån ett knippe hemliga sökkriterier välja ut, granska och lagra e-post, sms och annan kabelburen kommunikation mellan vanliga svenskar som inte är misstänkta för något brott”.

Detta är helt fel. Man måste skilja på Försvarsmakten och FRA. Viktigare i sammanhanget är dock att underrättelseverksamheten enligt försvarsunderrättelselagen bara får avse utländska förhållanden.

Klarare blir det inte! Sen hittade jag också en presentation av påståenden och svar. Den här var lite rolig:

Påstående
Nu ska FRA börja spana på Sverige.

Klargörande
Nej.

Någon på FRA har uppenbarligen lite humor. Dock tolkar jag svaret som ”nej (det gör vi redan)”.

Ett litet tips till alla som vill påkalla lite uppmärksamhet kring det här i sin omgivning: Börja alla era telefonsamtal med att antyda att samtalet kan vara avlyssnat. Se vad det gör med personen i andra änden.

Arguments are to be avoided; they are always vulgar and often convincing.

– Oscar Wilde


Andra bloggar om: , , , , , , , , , intressant?

Published inMediaPolitikSamhälleSociala medier

13 Comments

 1. af af

  Men varför skulle skulle medierna vilja lägga locket på? Det går bara inte ihop.

  Detta framstår för mig som ett mysterium.

 2. Jag förstår det inte heller.

 3. DET INRE HOTET…

  Det är en vanlig arbetsdag i juni i Stockholm, de flesta av oss har precis påbörjat arbetet igen efter dagens lunch. Plötsligt rycks vi upp av en kraftigt smäll. Explosionen hörs runt hela staden. Vad är det som händer? Kaos bryter ut och räds…

 4. […] Eva-Lena Jansson, ProjO, Teflonminne, Blogge Bloggelito, Henrik Alexandersson, Hanna Wagenius, Enligt min humla Publicerat av Onsdag Arkiverad i […]

 5. […] ska klubbas igenom utan att svenskarna fått ta ställning, eller ens fått berättat för sig vad i helvete det handlar om egentligen, nästan alla jag pratar med tror att hela proppskåpet brunnit i mig när jag […]

 6. Nils2 Nils2

  Staten har troligen någon slags hållhake på DN och SVT, det skulle inte förvåna mig ett dugg. Tystnaden från de lite mindre nyhetsredaktionerna har jag svårare att förstå…

 7. Jag tror tyvärr att det är så att frågan är så oövergreppbar för många…

  Man fattar liksom inte vad det handla rom utan överlåter det till dem som kan det här. Sorgligt nog.

  Men i bästa fall så rotas det i detta lite varstans nu. Bloggare brukar vara tidiga…

  Mary’s last blog post..På Medborgarplatsen i går..

 8. […] axplock av de som vet betydligt mer än jag är Teflonminne och Josh som skriver briljant om det. Oscar Swartz, Drottningen, nef, Opassande och Blogge […]

 9. […] som vanligt när det är något viktigt att skriva är gammelmedierna tysta. Varför skriva om något obekvämt när man kan skriva om något så intressant som “Färre […]

 10. […] axplock av de som vet betydligt mer än jag är Teflonminne och Josh som skriver briljant om det. Oscar Swartz, Drottningen, nef, Opassande och Blogge […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: