Skip to content

Gammelmedia missbrukar tryckfriheten

Häromdagen slog aftonbladet på stora trumman och manifesterade för tryckfriheten. Man gjorde detta bland annat genom att peka på hur ofritt det är i Kina. Om jämförelsen med Kina finns två saker att säga:

Dels det som Blogge pekar på; nämligen att det må så vara att Kina är mer ofritt än Sverige, men att Kina har en positiv utveckling medan Sverige har en negativ. Medan Kina faktiskt blir mer fritt, mer öppet, så går Sverige mot att bli mer ofritt. Den som tvivlar kan läsa Opassandes ytterst obehagliga sammanställning av övervakningslagar.

Dels att man väljer att jämföra med just Kina. För länge sen läste jag att när amerikanska politiker talar om den amerikanska demokratins förträfflighet så jämför man alltid med diverse bananrepubliker. Detta, hävdades det, beror på att den amerikanska demokratin inte står sig särskilt väl i jämförelse med de europeiska. Dylikt ska man ha i åtanke när Sverige jämförs med Kina.

Jag undrar vad media ska ha sin älskade tryckfrihet till. De använder den ju inte! De har serverats ett scoop, men vill inte skriva om det. Kan man anmäla en tidning för vad den inte skriver? För det måste väl ändå närmas betecknas som tjänstefel.

Drottningen sitter här intill och kläcker plötsligt ur sig: ”Var är alla arga kolumnister? Varför skriver inte de om det här?” Låt oss ta en titt.

Liza Marklund: Bort med juryn ur Melodifestivalen
Robert Aschberg: I skoaffären röntgades fötterna på alla barnen
Clemens Poellinger: Denna sommar blir en pärs för dysatletikerna
Anders Westgårdh: Vykort från ett kafé i London

Sådär håller det på. Ok, en del har viktigare saker än melodifestivaler och vykort att berätta om, men något att en myndighet i Sverige illegalt övervakar medborgarna hittar jag då rakt inte. Och var är Guillou, kan man undra. Han var med och avslöjade IB-affären. Han borde väl ryta till? Nä, han sitter i tv och svamlar om prinsessan Madeleine.

Upplysningen pågår nu uteslutande i bloggosvärmen. Samma bloggosvärm som gammelmedia också i bästa fall ignorerar och i sämre fall förminskar. För bloggosvärmen består ju bara av rosabloggare och dagböcker på nätet. Det är åtminstone vad gammelmedia vill att deras läsare ska tro. Det börjar klarna varför…

Bloggosfären 2008-06-03, 23:00


Andra bloggar om: , , , , , , , , intressant?

Published inMediaPolitikSamhälleSociala medier

27 Comments

 1. Men Liza Marklind tycker det är bra att medborgarna filtreras och övervakas – de stjäl ju hennes pengar, säger hon, där hon bor i sitt slott. Även Janne Giljotin, som delar verksamhet i Pirat(!)förlaget med Marklund, lär väl gå på den linjen.

 2. Piratförlaget är då sannerligen ett sorgligt missvisande namn. Att Janne går på linjen ”ni stjäl!” är förvisso inte förvånande eftersom han är en teknofob. Dock har jag alltid uppfattat honom som en herre som ogillar övervakning och godtyckliga ingripanden. Men det kanske bara gäller när det handlar om svartskallar (hans ord).

 3. Janne Josefsson är nog bara sur över att det inte var han som kom med avslöjandet. :)

 4. Äh, Liza Marklund smyger in kritiken som bara en mästerförfattarinna kan göra:

  Från debattartikeln ”Bort med juryn ur Melodifestivalen”:
  ”Diktatur fungerar inte, vare sig i musiken eller politiken eller någon annanstans.”

  buddy jesus’s last blog post..Gammelmedia i Psykologiska försvarets händer?

 5. Aha. Nå, jag ska erkänna att jag inte läste krönikan faktiskt. Rubriken avskräckte mig. :)

 6. Z Z

  Blogge:

  Om det finns en person som borde hålla med oss, så är det Jan Guillou: Han brukar ooooooofta orer…eh….berätta om övervakningens konsekvenser, faktiskt vid varje föredrag han håller, nästan!

  Fattar inte varför han är tyst just nu.

  Joshua Tree:

  Janne Josefsson borde klä av sig sina fördomar mot bloggar och börja läsa dem!

  Z’s last blog post..Språkpolisen knackar på

 7. steelneck steelneck

  @Z: Guillou sitter fortfarande och undrar vart alla postkontor tog vägen..

 8. Z Z

  Det är en skamfläck på Sveriges banér att förslaget klubbas igenom bara några efter 6 juni.

  Z’s last blog post..Språkpolisen knackar på

 9. Bloggosfären skulle bara vara en fluga så om allt ignoreras så kan vi återgå till ordningen sen.
  Där irriterande bloggare slutar blogga om sådant av vikt, som fra och sjukförsäkring.
  Men de kan använda svenska medier på sätt som ingen annan kan – uppenbarligen – och gör det inte. Och det är fanimej värst, det och att samtligas ego är för stora för att hindra dem att se något eller ta i något som en bloggare tog i först. Det gäller ju deras liv också. Det är deras tidningsredaktioner som kan buggas och husrannsakas.

  Jessika’s last blog post..Morgonrutiner

 10. Tyssst – någon kan höra er!

 11. Tja… Jag kom i hastigheten på varför det är så tyst i slutet på min förra bloggpost….

  ….om vi får den här övervakningen kommer folk inte att våga besöka annat än kända officiellt sanktionerade och menlösa webbsajter…. Drömscenariot för gammelmedia!

 12. [Comment ID #44558 Will Be Quoted Here]

  Jag tror att RedLib har knäckt gåtan.

 13. Rikard Rikard

  Ja, vill man vara barnslig så skulle man kunna lägga fram den här teorin:

  Inget terrorhot och inget yttre väpnat hot makes FRA a dull organization.

  De har olagligt avlyssnat befolkningen sedan 1976. I befolkningen ingår politiker, regeringsmedlemmar och journalister. Någon ställer till scen om att de olagligt avlyssnat befolkningen. Äskad budgetökning är hotad. Två behov uppstår: Bra om journalisterna håller tyst. Bra om politikerna röstar igenom och gör lagligt det som olagligt är. Gamla band och akter rotas fram. You do the math.

  Men så går det naturligtvis inte till i en demokrati. Sånt kan inte hända i Sverige. I Sverige följer vi Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna, så sånt här kan inte hända. I Sverige skriver journalister om vad de vill och eventuella anonyma tipsare skyddas av meddelarskyddet.

  Om man ens befarar att något sådant skulle kunna hända i Sverige så är man en rättshaverist (och när någon är det så kan rätssystemet inte ha havererat – det är en naturlag). Eller en foliehat (och är man en foliehatt så kan ingen försöka avlyssna en – det är en naturlag).

  Men man vill inte vara barnslig, så man skyndar sig och skriver att man bara skämtar. Man får ha barnslig humor. Ännu.

 14. Vad barnslig du är Rikard. Ta av dig foliehatten. ;)

 15. Det gammelmedia har störts problem med är att det finns ambitioner i Riksdagen att luckra upp meddelarskyddet (vilket innebär att polisen kan komma att fråga medierna om vilka poliser som förser medierna med icke officiell information). Den tredje statsmakten ser bara till hoten mot sig själva.

  Peter Harold’s last blog post..Och livet efter Nina?

 16. Javisst, men inte ens egenintresset tycks tillräckligt för att de ska skriva om det här. Med en massövervakning kan man kyssa meddelandeskyddet bye bye. För även om det finns kvar på pappret så kan Storebror ta reda på vem som meddelade om vad. Förutom att människor kommer att akta sig för att meddela av just den anledningen.

 17. […] Radikalen, Drottningsylt, Se till vänster, där går en arab, Frihet Fildelning och Feminism, Enligt min Humla, Cattis Blogg, Henrik Alexandersson, HAX igen, Bloggen Bent, KG Holmsten, Mina Moderata Karameller, […]

 18. Kan man månne kräva några mille i ersättning för psykiskt lidande efter att de där stolpskotten med 50k+ i månadslön beslutat sig för att rösta som (pekar åt höger) har sagt?

  Jag menar, visst finns det ett helt otroligt pyskedilliskt scenarium över hela den här frågan? Man nyper sig liksom i armen och undrar om man rent av har hamnat mitt i en film med Will Smith och Gene Hackman i huvudrollerna. Är du där Kafka? Hallå Orwell, kom fram nu då!?

  Björn Felten’s last blog post..Årets viktigaste bok — utredningen som gömdes undan

 19. […] det så tyst att man kan höra en nål falla. Det ger klart underkänt till såväl politiker som journalister och samhällsdebattörer i allmänhet – tänker de låta frågan passera obemärkt. Den kallas […]

 20. […] är i uppror. Det här är en fråga som verkligen engagerar. Det är ett rent nöje att läsa alla välskrivna och insiktsfulla blogginlägg i frågan (eller skulle vara det om inte frågan vore så allvarlig). […]

 21. […] arbetstid? Det inre motståndet växer Federley: If you talk the talk, you gotta walk the walk Gammelmedia missbrukar tryckfriheten Mitt rena mjöl Blir vi tryggare, eller tvärtom? Skit (FRA) är skit om än dränkt i parfym Det […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: