Skip to content

Mardrömmen: En JPA på FRA

När jag förra lördagen deltog i manifestationen mot FRA så hörde jag bland andra Christian Engström tala. Och han sådde ett frö i mitt huvud som jag nu har tänkt låta blomma ut.

Engström sa nämligen ungefär: ”Det är inte för egen del jag är orolig. Jag är en vit man ur medelklassen, såna som jag klarar sig alltid.” Och det är alldeles sant. Det är inte för min del jag är orolig heller. Jag är också en vit man ur medelklassen. Det enda jag och Christian behöver göra är att hålla ner huvudet en aning. Kanske börja blogga om kattungar och tulpaner istället för att protestera mot Storebror. Det är inte svårt. Det är så genomsnittssvensken gör varje dag på sin arbetsplats. Man tiger, ser till att inte vara alltför obekväm och behåller jobbet.

Så även om jag slåss för min egen frihet och rätt att vara obekväm, så finns det andra som är långt mer utsatta redan som kommer att få problem när Lex Orwell blir ett faktum. Minns ni somalierna som fick sina tillgångar frysta? Deras brott: De hade skickat hem pengar till sina familjer. Transaktionerna misstänktes vara för att främja terrorism och deras tillgångar frystes under en lång tid. Är det verkligen ett sådant samhälle vi vill ha?

Men man behöver inte gå så långt som till misstänkt terrorism för att det ska bli obehagligt. Jag tänker på Isabella Lund som slåss med näbbar och klor för de prostituerades rättigheter. Isabella Lund är en pseudonym, och Isabella vill inte göra sin identitet offentlig av rädsla för samhällets fördömande. Tyvärr gör hon antagligen rätt i det.

I början av förra hösten reste sig stora delar av bloggosvärmen till stöd för Isabella, vilket på många sätt var en fantastisk händelse då det visade vilken kraft vi kan utgöra. Det var också fantastiskt för att en och annan av Isabellas motståndare i själva frågan om prostitution backade upp henne. Orsaken hette Johanna Parikka Altenstedt, vid tillfället anställd som informatör vid länsstyrelsen i Malmö. Vad som fick bloggosvärmen att reagera var att JPA hotat med att outa Isabella Lunds sanna identitet. Hon körde in ett kvastskaft i getingboet och reaktionen blev därefter.

Detta exempel är relevant för att horhatet finns lite överallt, och kan mycket väl finnas djupt rotat hos någon av FRA:s 650 anställda. Och om det är något jag fruktar mer än att staten inte är god eller att vi inte vet vem som styr imorgon och vilken agenda som då gäller, så är det den mänskliga faktorn. Det är mänskligt att fela, men det är också mänskligt att ha sin egen agenda. Vi har redan sett en anställd vid Malmös länsstyrelse gå till attack. Den gången lyckades det bara nästan, och hotet om att hänga ut Isabella stannade vid ett hot, som också senare drogs tillbaka. Men nästa gång kan hotet komma från en FRA-anställd. Om jag inte vore en vit heterosexuell man ur medelklassen, utan istället en prostituerad kvinna, eller muslim, eller flykting från något land som räknas som terroristplantskola, skulle jag vara mycket orolig.

Information är makt, och makt korrumperar. Därför är massövervakning en jävligt dålig idé. Frågan är egentligen inte svårare än så. Och för att återknyta till var jag började: Nej, jag tänker inte hålla ner huvudet och vara mindre obekväm.

Aye, fight and you may die. Run, and you’ll live… at least a while. And dying in your beds, many years from now, would you be willin’ to trade ALL the days, from this day to that, for one chance, just one chance, to come back here and tell our enemies that they may take our lives, but they’ll never take… OUR FREEDOM!

– William Wallace, ur Braveheart


Andra bloggar om: , , , , , , intressant?

Published inPolitikSamhälleSociala medier

20 Comments

 1. Mm, det är inte en orimlig misstanke (tänker på din rubrik). Och jag instämmer helt med den berättigade fruktan man kan känna inför syftesförskjutning som kan uppstå.

  Dock skall jag inte säga för säkert att man är helt fri från bekymmer bara för att man är vit medelklass och man. Det går alltid att hitta något klandervärt/åtalbart om alla människor som är straffmyndiga. Men idén att stoppa FRA får inte handla om att skydda brottslingar, utan förhindra en obefogad övervakning.

  Peter Harold’s last blog post..Funkar bättre med buss

 2. Pia Pia

  Med risk för att bli tjatig: Du spelar i en liga alldeles för dig själv. Briljant, Josh. Igen.

  Pia’s last blog post..God morgon, Sverige.

 3. @Peter: Givetvis går det alltid att hitta något klandervärt och/eller åtalbart hos vem som helst. Jag har ett citat i huvudet men minns inte av vem eller dess exakta ordalydelse, men det går ungefär:

  ”Visa mig fem rader skrivna av den hederligaste man och jag ska hitta något som får honom hängd.”

  Men poängen är att det inte finns någon anledning för staten att leta efter något åtalbart hos vita, heterosexuella män ur medelklassen så länge de inte väsnas alltför mycket. Att vara vit, medelklass, heterosexuell och man är inte särskilt provokativt (utom för radikalfeminister).

  Och givetvis ska inte det här kokas ner till att skydda brottslingar. Men så är inte Isabella Lund, såvitt vi vet, någon brottsling heller. Det är en laglig verksamhet som gör henne illa omtyckt hos en del.

 4. […] 10 06 2008 Jag läser hos Josh som skriver (fantastiskt, som vanligt) om en JPA på FRA, Witchbitch undrar hur man definerar hot, fridholm hävdar med rätta att FRA-frågan inte är […]

 5. […] Enligt min Humla skriver om den ständigt närvarande risken med den mänskliga faktorn och vad det kommer innebära för utsatta minoriteter när en lag likt FRA-lagen träder i kraft. Även om vi är många som inte själva råkar illa ut per automatik så är det viktigt att principiellt göra motstånd mot lagändringar av den här typen. Ni har säkert alla hört frasen “Först tog de kommunisterna, men jag var inte…” osv. Förr eller senare så drabbar det dig, eller någon nära dig och då är det med all sannolikhet försent att börja protestera! […]

 6. Jag älskar det där citatet från Braveheart. Jag bara hoppas att jag slipper höra det ”på riktigt”…

 7. Låt oss heller integlömma bort, att även om man mot förmodan skulle kunna hålla alla ”mänskliga faktor”-misstag borta från FRA, så skall ett stort antal myndigheter ha tillgång till spaningsresultaten. Och vi vet ju hur säkra en del myndigheter är mot dataintrång, eller hur…?

  Inom kort kanske Usama och pojkarna kan direktspionera på ex.vis trafiken mellan våra ambassader i muslimska länder och UD — via en liten SQL-injektion till Högskoleverket eller så, och rakt in i FRA:s superdator.

  Björn Felten’s last blog post..Årets viktigaste bok — utredningen som gömdes undan

 8. Väl talat, än en gång. Den stora faran i ett övervakningssystem som det som planeras är inte vad de egentligen finner vid svepande scanningar av nätet (det lär inte bli mycket, i realiteten) utan snarare de som raskt kommer att använda systemet för sina egna syften. Information är, som du skriver, makt, och den som väljer att systematiskt sprida noga utvald information till noga utvalda mottagare i någons namn, alternativt om någon, kommer att kunna göra stor skada mot ’enskild person’, som det kallas.

  Morrica’s last blog post..Nu har jag skitit i det lila skåpet

 9. Fin avslutning med Braveheart citatet får alltid rysnigar av den filmen.
  Själv så tycker jag att vi närmar oss V for Vendetta med stormsteg om denna lagen går igenom.

  Det kommer aldrig sluta bra isf.

  AToTheK’s last blog post..Lex Orwell

 10. […] Ung Vänster, Nikke Index, Caught in the act #3, WitchBitch igen, Herr Klokboks Kollektion igen, Enligt Min Humla igen, Jonas Morian | PromeMorian igen, Magazine HumbleBee, Jinges web och fotoblogg, WitchBitch #3, […]

 11. [Comment ID #44757 Will Be Quoted Here]

  Det var det citatet jag tänkte på ja. Tack! (Av någon anledning hade kommentaren fastnat i spamfiltret så jag upptäckte den först nu.)

 12. […] som förklarade lådorna. * Anna Troberg som skrev ett öppet mejl till våra riksdagsledamöter. * Josh som pratade om en JPA på FRA. * Inte minst sajten om att stoppa FRA-lagen. * Åsiktstorped som skrev om min (vår) sista vecka i […]

 13. […] som förklarade lådorna. * Anna Troberg som skrev ett öppet mejl till våra riksdagsledamöter. * Josh som pratade om en JPA på FRA. * Inte minst sajten om att stoppa FRA-lagen. * Åsiktstorped som skrev om min (vår) sista vecka i […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: