Skip to content

Det finns en (1) liberal i Alliansen

Uppdaterad

Med 143-138 gick Lex Orwell igenom. Mattekunniga ser snart att den väntade övervikten på sju röster bara är fem. Så vad gick inte enligt planerna?

Jo, det finns nämligen en liberal i Alliansen. Hon heter Camilla Lindberg och till skillnad från andra påstådda liberaler kan hon se sig själv i spegeln imorgon.

Camilla är en hjälte. Inte bara för att hon står för sina principer, utan framför allt för att hon gör det trots att andra fegade ur. Trots att det inte gjorde skillnad. Hon kunde ha valt den bekväma vägen, med hänvisning just till att en person inte kan göra skillnad i omröstningen. Hon gjorde inte det. Det finns fortfarande politiker med ryggrad.

Sextiosju ledamöter uteblev. 67! Tycker de inte att det här är viktigt? Förstår de inte att vi – folket – tycker att det är viktigt? Och Birgitta Ohlsson la ner sin röst. Jag visste väl att det var för mycket begärt att hoppas på henne.

Tack, Camilla! Tack för att du står upp för folket och för dig själv. Jag glömmer inte. Vi glömmer inte. Och det gäller er andra också.


Andra bloggar om: , , , , , , , intressant?

Published inPolitik

24 Comments

 1. Jenny Jenny

  Säger som jag gjorde hos Emma; Sorgligt att den 18 juni ska gå till historien som dagen då demokratin dog i Sverige. All heder åt Camilla som röstade emot, men fy 17 för de andra ”kritikerna” som inte har ryggrad nog att lyssna på sina väljare, folket. Utan folket finns ingen demokrati. Alltså bor vi inte längre i ett demokratiskt land. Det är dags att skandera för nyval (inte för att det säkert gör någon skillnad) eller emigrera.

 2. Fan vad pissigt… All heder alltså åt Camilla Lindberg som ställde sig upp men vi har en borgerlig regering som inte står för liberala principer. Och som du säger Josh, ingen av dem ska kunna se sig i spegeln imorgon. Federley har hyllats som någon sorts hjälte som jag har inget till övers för någon av dem. När det verkligen brände var det ingen förutom en person som ställde sig upp för vad hon tror på. Och det lämnar 348 människor som leder landet varav 143 är paranoida idioter.

  Jessika’s last blog post..You can put a dress on a pig but it’s still a pig

 3. Du glömmer inte. Jag glömmer inte. Vi är många som inte glömmer, men är vi tillräckligt många som inte glömt till nästa val, när regeringen lockar med guld och gröna skogar om de får sitta kvar? En tusenlapp extra i plånboken till förra valet, kanske lovar de två inför nästa? Minns folk då?

  Tystna inte, tröttna inte, ge inte upp. Nu är det viktigare än någonsin att fortsätta prata, berätta, skriva.

  Morrica’s last blog post..Nu har jag skitit i det lila skåpet

 4. Tobbe J Tobbe J

  Det Camilla gjorde idag är stort. Mitt i all den här otroligt deprimerande skiten är hon den enda ljusstrålen som ger mig en liten gnutta hopp om att alla inte går att köpa. Jag har redan mejlat och tackat henne, men jag säger det gärna igen, hur många gånger som helst: tack, Camilla.

 5. Staffan Staffan

  Här har du missförstått. De blev utkvittade, de uteblev inte. Utkvittning innebär att deras röstar drogs av från en röst i motståndarlägret, så att slutresultatet blev +- noll. Resultatet hade inte blivit annorlundas om så varedna riksdagsman suttit i bänken.

 6. Jag vet inte om det är mest hoppfullt att Camilla faktiskt tryckte på nej-knappen och Birgitta åtminstone avstod – eller om det är mer sorgligt att de andra fem folkpartisterna som aviserat till sin partiledning att de inte tänkte rösta ja ändå vek sig sista dygnet mot löfte om en ”domstolsliknande nämnd”.

  Undrar om någon mer än en riksdagsledamot under press känner trygghet vid den formuleringen?

 7. Att lägga ner sin röst är faktiskt ett halvt nej, så dissa nu inte Birgitta!

  Men det finns lite smolk i den där birgittabägaren. Åtminstone om man, luttrad av allt tjuv- och rackarspel som försiggått, misstänker det värsta. Nämligen det faktum att det var 67 som var frånvarande. 33 från vardera sidan som kvittade bort varandra — plus en från oppositionen som inte var kvittad.

  Och här kan man alltså då ta på sig foliehatten och konspirationsbyxorna och undra om det kan vara så att Birgitta valt att fusk-kvitta ut sig. Det vill säga komma överens med en från oppositionen om att kvitta sig, men be att få trycka på Avstår i stället. Slutresultatet blir detsamma, men det ser bättre ut i protokollet.

  Men nä, så utstuderade kan de väl ändå inte vara, de små liven…?

  Björn Felten’s last blog post..Av fyra hjältar blev det bara en och en halv

 8. Tam Tam

  Jag är MYCKET besviken på regeringen. Och på en massa påstått liberala riksdagsledamöter som agerat viljelöst röstboskap.

  Tur i alla fall att Reinfeldts desperata försök att flytta fokus till fotbollen misslyckades idag:

  http://www.weirdscience.se/?p=992#comments

 9. [Comment ID #45221 Will Be Quoted Here]

  Nej, jag har inte missförstått. Jag är medveten om hur kvittning fungerar. Däremot uttryckte jag mig klumpigt. Det var ju bara (minst) 34 som inte tyckte att det var viktigt att gå till jobbet. För (minst) 52 900 kr/mån. Mitt slarv berodde på att jag själv behövde hinna till jobbet, för mycket mindre.

  [Comment ID #45225 Will Be Quoted Here]

  Jag håller inte med om att en utebliven röst är ett halvt nej. Det är det bara om man inte kan bestämma sig, eller om man på förhand vet att man är tillräckligt många som lägger ner sina röster och därmed fäller ett förslag. Att lägga ner sin röst när man aviserat ett ”nej” är däremot fegt. Och din teori kan mycket väl stämma. Ingenting förvånar mig längre.

  Däremot ska vi komma ihåg att de riktiga skurkarna inte främst är Federley, Johansson, Sigfrid, Ohlsson, med flera som vi hade hoppats på. Det är de grusade förhoppningarna, i kombination med hög svansföring från nämnda ledamöter, som utlöser ilskan. Men de riktigt fula fiskarna är de som med pennalism tvingar sina kollegor att antingen kröka rygg eller få den knäckt. Stjärnsbergsandan lever.

 10. Det kan vara värt att ha i åtanke att den FRA-lag som antogs igår har sitt ursprung från den föregående socialdemokratiska regeringen. Det är samma idé och drivkraft då som nu. Att (s) är emot JUST NU beror ju på deras benägenhet att alltid vara motvalls. Och just nu gynnar det ju dem särskilt väl att vara motvalls. men bara för att vänsterblocket IDAG är EMOT FRA-lagen behöver det inte betyda att de kommer ändra sig efter en eventuell valseger. Vi vet redan att politiker sviker väljarna – oavsett kulör.

  Jag har själv redan bestämt mig; vid nästa riksdagsval stannar jag hemma. Eller tar en lång skön höstpromenad. men till valbåset går jag inte förrän jag hittar en kandidat som jag vet står för mina värderingar. Tyvärr är det så illa att jag måste nog ställa upp själv om jag skall hitta någon att lita på.

  Joshua! Om du gör slag i dina planer på att flytta till Avesta (som jag tror du nämnde tidigare) så hamnar du ju i Camillas valkrets! ;-)

  Själv nöjde jag mig med att skicka ett e-postmoddelande till henne. Blommor föredrar jag när de sitter med rötterna i jorden.

  Peter Harold’s last blog post..Tack, Camilla!

 11. Just det: Glad midsommar skall jag väl önska dig och dina kommenterande läsare också!
  ;-)

  Peter Harold’s last blog post..Tack, Camilla!

 12. @Josh: Om man bara skulle våga rösta enligt sin övertygelse när man vet att det påverkar utgången av omröstningen, så skulle demokratin fungera ganska dåligt.

  Visst är vi många som hade hoppats på att Birgitta skulle våga gå hela vägen och rösta nej, men det vågade hon alltså inte. Men hon fegade i alla fall inte ur så fullständigt som de andra tre som faktiskt hade en chans att bli hjältar här, men i stället valde att fortsätta att suga på mammas tutte framför att prova lite äventyrligare föda.

  De hade ju faktiskt alla kunnat bli politiska vildar och sedan röstat enligt eget huvud resten av mandatperioden. Vilken makt dessa fyra vågmästare hade fått! De är ju ändå totalrökta när det gäller att bli återvalda, som vildar hade de förmodligen haft större chans till en politisk framtid.

  Nåja, den ungdomen, den ungdomen… :)

  Björn Felten’s last blog post..Två skäl att inte rösta på piratpartiet

 13. @Björn: Du har rätt. Och hur som helst är de riktiga skurkarna de som tvingat, inte de som tvingats.

 14. Med frihet följer ansvar…

  Ni har inte bara visat er totalt oförmögna att göra detta när det verkligen behövdes. Fredrick Federley och Annie Johansson har dessutom på ett skrämmande föraktfullt sätt varit delaktiga i en på bästa sändningstid förevisad korruptionst…..

 15. […] 2, Dexion #4, Ting och Tankar, Reza Javid, No size fits all, andra sidan igen, media:screen, Enligt Min Humla igen, deep.edition, Conjoiner igen, WitchBitch igen, Lennart Regebro, urban_anjar’s blog igen, […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: