Skip to content

Sanningen bakom FRA-lagen

Vi är många som har grubblat oss gråhåriga över varför i alla glödheta regimen med sådan iver velat genomföra massövervakningslagen Lex Orwell. Med tanke på att det är ett politiskt självmord av sällan skådat slag bör man åtminstone ha en mycket god anledning.

Spekulationer har inte saknats. Många riktar blickarna mot USA, med ett par variationer som oftast innefattar kriget mot terrorismen eller upphovsrättsmaffian. Det ligger förvisso nära till hands att tro, men det är fel. Jag har nämligen kommit på det.

Vad är viktigare för den sittande regeringen än personlig integritet och frihet? Att få folk i arbete, förstås. Arbetsmarknadspolitik har ju varit det utmärkande för regimen. Alla kan och bör arbeta, är regimens devis. Men det går ju lite trögt att skaka fram arbete. Enter: Lex Orwell.

Tänk efter. Efterfrågan på kryptering kommer nu att skjuta i höjden. Alla entreprenörer som sitter med halvfärdiga prototyper till användarvänliga krypteringsprogram arbetar antagligen häcken av sig just nu för att komma ut på den jättemarknad som plötsligt öppnats för dem. Massor med arbetstillfällen där.

Och FRA behöver anställa fler har vi kunnat läsa om. I takt med att människor börjar kryptera kommer de antagligen att behöva ännu fler anställda, och vassare datorer och mjukvaror, vilket även det skapar arbetstillfällen. När FRA börjar komma ikapp behöver krypterarna mer kraft för att behålla försprånget, och så där håller det på. Det är genialt! Människor kommer att få jobba så inihelvete!

När regimen dessutom tycks så vilse i sin egen tid och inte verkar ha en aning om hur modern kommunikation fungerar skulle det inte förvåna mig om de tror att människor ska sitta och knäcka krypton manuellt, som under Andra Världskriget. Fatta vad arbetstillfällen! Och som lök på laxen tippar jag att försäljningen av högafflar och facklor under andra halvan av 2008 kommer att tangera toppnoteringen från artonhundrafrösihjäl.

Regimen är klok! Regimen är stor! Länge leve Regimen!

Drottningen har för övrigt sökt anställning hos FRA:

Dessutom är jag av tysk börd vilket kan innebära att övervakning av medborgare finns som en dold genetisk talang hos mig och jag skulle gärna vilja utnyttja den och för en gångs skull vara riktigt bra på någonting.

Dessutom har hon skickat en passning till Lena Forsman. Jag börjar känna min ställning som satirbloggare i det här hushållet hotad.

Spontant så vill jag önska Lena Forsman en semesterresa till ett varmt ställe, men eftersom jag inte vet hur min chef skulle reagera på det och jag behöver betala hyran varenda månad så låter jag bli.

Allt fler har nu börjat kalla Sverige för en bananrepublik. Jag måste be er att sansa er och tänka efter. Att jämföra Sverige med Sydamerikanska diktaturer är orättvist. Vi är inget så modernt som en bananrepublik, vi är en bananmonarki.

Bilden är hämtad från Backend Media och klickbar.


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

Published inKåseriPolitikSamhälle

15 Comments

 1. Krusbärsmonarki om jag får be!

  krusbär för den som inte kan sin Almqvist

 2. Ajuste. De enda bananerna i vår monarki är de partibananer som schimpanserna i riksdagen får för att trycka rätt. Ber om ursäkt. Blåbärsmonarki kanske?

 3. Du menar, FRA-lagen stöder arbetslinjen? :)

 4. Mike: Tack, men jag tror mer på min teori.

  Björn: Ungefär så ja. :)

 5. Sant. Särskilt nu när Folkets Hjälte utnämnts till hederspirat. ;)

 6. Mike: Kommer du ens ihåg var du har postat dina irrläror tidigare? Jag har släppt igenom dig ett par gånger förut, men nu har du postat exakt samma kommentarer två gånger på en artikel, och det är uppenbart att du inte är intresserad av att diskutera. Därmed är jag inte heller intresserad av att diskutera med dig heller. Jag kommer hädanefter att markera dina kommentarer som spam.

  Du är inte en foliehatt, du är en stor jävla foliesombrero.

 7. ”Man kritiserar vad man inte ver något om”.
  hmmm….
  Budda har massviss med kloka ord, men det här känns inte som en av de.och ändå, Han var också en människa, eller hur ?

  däremot tror jag att jag har hört nånstans att ”man är rädd för vad man inte vet något om” .
  eller har jag inte fått poängen kanske ? va ?

 8. Kristofer Kristofer

  I Österrike har personer nyligen gripits av polisen och häktats. För en del av de anklagade är det enda ”brottet” att de använt just kryptering och uppmanat andra att också göra det. Gripandena var en stor polisinsats med dragna vapen och insparkade dörrar, som gjordes med anklagelsen ”bildande av kriminell organisation”. Denna lag stiftades för att komma till bukt med organiserad kriminell maffiaverksamhet. De man slagit till mot nu är dock ingen maffia, utan ledande personer i den österrikiska djurrätts/djurskyddsrörelsen. Man har slagit till mot både kontor och engagerade medlemmar. Massvis med datorer, alla medlemsregister och kampanjmaterial har tagits så att deras fullt lagliga arbete inte kan fortlöpa. Myndigheterna försöker såklart rättfärdiga sitt beteende med att anklaga de gripna för diverse olagliga aktioner som djurrättsaktivister gjort. Men inga bevis har lagts fram för att de gripna (nu häktade en månad) skulle ha utfört dessa. Snarare är det väldigt framgångsrika kampanjer mot pälsfarmar/affärer etc som ses som en nagel i ögat på politiker och näringsliv. Detta har så klart relevans även för svenskar och koppling till FRA-debatten. Österrike har samma skimmer över sig som ett demokratiskt land som Sverige, men det har nu kommit fram att man övervakat mail och telefonsamtal i år, utan att få fram ett enda bevis (att avlyssna mail tycks också ha varit förbjudet enligt österrikisk lag), personer har blivit spårade via sina mobiltelefoner på ett väldigt precist avstånd (bara några meter), man misstänkliggörs (och häktas) för att man förordat kryptering, och polisen har även använt intima och personliga detaljer från privatlivet (som man avlyssnat sig till) mot de gripna. Amnesty och Miljöpartiet (även i Sverige) har kritiserat polisen och de ansvariga politikerna. Om detta kan hända i Österrike, så finns det som jag ser det inget som skulle visa på att Sverige är ett dugg bättre. Speciellt inte om man ser till senaste tidens debatt kring FRA-lagen. En sammanfattning om läget i Österrike finns på http://www.vgt.at/presse/news/2008/news20080621_en.php . En översikt över polisens övergrepp på http://www.vgt.at/presse/news/2008/news20080621_1_en.php .

 9. Huvudet på spiken! Jag tänkte också i de här banorna ett tag men glömde bort att vi hade en liberal regering som glömt bort att vara liberala. Jag hade istället en teori om att man ville signalspana på norrmännen samtidigt som befolkningen i ett försök att gifta bort Madeleine och återupprätta unionen igen.Hmm….

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: