Skip to content

Osten har halkat av regimens kex

Nu är allt tvivel undanröjt: Regimen är vansinnig och bör avsättas. Det här kan inte få fortsätta! Först FRA-lagen, sen kommer en tele- och datalagringslag (för bara ett par år sedan gjordes kontroller för att säkerställa att operatörerna inte lagrade kundernas data, nu ska de plötsligt bli skyldiga att göra det) och en massa andra DDR-lagar är på gång eller har redan införts. Den senaste dumheten är en så kallad civilkuragelag. Eller, på ren svenska, en angiverilag.

För det är vad det är: angiverilagstiftning. Du som medborgare görs skyldig att ingripa om du vet att brott begås, och om du inte vill ingripa rent fysiskt och riskera livet – och det vill du inte – så är det angiveri som är alternativet.

Vad är det för dåligt med det då, kan man tänka. Det är väl bra om folk ingriper när de ser någon bli nedsparkad i tunnelbanan? Ja, absolut. Bara häromdagen såg jag ett rätt obehagligt inslag på nyheterna, fångat med övervakningskamera, där en man blev oprovocerat nedsparkad. Det fanns andra människor runt om och ingen av dem lyfte ett finger. Klart det vore bra om folk ingrep. Men de ska inte vara tvungna att ingripa. Det ska inte vara olagligt att inte ingripa.

Det här är bara ytterligare en av de lagförslag som öppnar för en ändamålsglidning. Spontant tänker vi på våldsbrott som i ovan nämnda fall, men det finns många fler brott än så. Fortkörning, hembränning, fildelning (som man envisas med att kalla det när man menar spridning av upphovsrättsskyddat material) har nämnts. Jag tänker dock spontant på prostitution.

Prostitution är inte olagligt. Många tror det, men så är det alltså inte. Det är bara så absurt att det är tillåtet att sälja en tjänst som är olaglig att köpa. Nu kommer moralisterna äntligen att komma åt hororna, ty när en prostituerad tar emot en kund blir hon eller han automatiskt en brottsling om de inte ingriper för att förhindra detta oerhörda brott, alternativt ringer polisen och anger sin kund.

Det är säkert inte så den eller de som har lagt fram förslaget har tänkt, men det är det som kan och kommer att bli effekten. Ändamålsglidningen finns där, alltid, och det är just därför det är viktigt med principer. Som att inte avlyssna medborgarna. Som att hellre fria än fälla. Som att var och en är oskyldig till motsatsen bevisats. Och som att det inte ska vara kriminellt att inte ingripa. Men den här regimen har varken principer eller förmåga att tänka längre än näsan räcker. Det räcker faktiskt inte med att kalla sig för ett demokratiskt land. Man måste leva upp till det ibland (lite oftare än vart fjärde år).

Hur blir det förresten om jag kör för fort, och min sambo som sitter bredvid inte ingriper? Då måste ju jag ange henne, för hon begår ju ett brott genom att inte ingripa!

Visst vill vi alla se mer civilkurage, men civilkurage kan inte tvingas fram. Civilkurage uppstår inte genom mer inblandning av staten, utan mindre. Om människorna gavs en chans att ta lite eget jävla ansvar kanske de skulle börja göra det också. Och personligen tror jag att om det är våldsbrott och övergrepp man vill få folk att ingripa mot så räcker det lika gott med att upplysa om att det är tillåtet att ingripa. Att rätten till självförsvar även innefattar rätten att försvara andra och att det dessutom är en förhållandevis stark rättighet. För grejen är ju att inbrott, skadegörelse, tjuveri och annat är saker som kan redas upp i efterhand. Saker kan alltid ersättas, även om de kan ha ett stort personligt värde. Men personskador är sådant som man helst vill förhindra innan de uppstår. Den som blivit sparkad till grönsaksstadiet har föga glädje av att gärningsmannen kan gripas senare.

Så ja, uppmuntra gärna civilkurage. Men försök inte tvinga fram det. Det är dömt att misslyckas.

Schwedishe Demokratische Monarchie. När byter vi flagga?


Andra bloggar om: , , , , intressant?

Published inPolitikSamhälle

18 Comments

 1. […] Josh tänker till. 26 07 2008 Det ena idiotin efter den andra radas upp på löpande band, och nog hade det varit trevligt att skriva ett vasst, genomtänkt, välskrivet och sådär löjligt bra inlägg om det, men se det har Josh redan gjort. […]

 2. Jaha, så nu försöker man avleda uppmärksamheten igen… från FRA?

  Menar man allvar med det här känns det verkligen som om man inte tänker innan man slänger ur sig nya lagförslag.

  Mia*’s last blog post..Önskat: Lamp-porr

 3. Morrica: Jag kanske är dum i huvudet av sömnbrist, men jag förstår inte riktigt relevansen i din kommentar.

  Mia: Ska vi leka konspirationer? Tänk om hela FRA-köret är en avledningsmanöver från nånting annat? Det skulle åtminstone ge mig tillbaka tron på regimens förmåga att tänka. ;)

 4. cnab cnab

  Vilket himla anmälande både hit och dit vi skulle ha haft i riksdagen den 18 juni 2008 när FRA-lagen röstades igenom om angiverilagen varit i kraft då. ALLA riksdagsledamöter hade ju enligt lag och under straffansvar varit tvingade att anmäla varandra för ja-röst, nej-röst eller kvittning, d.v.s. passivitet när brottet mot grundlagen begicks. Vad är det för lågpannade individer som funderar ut lagförslagen och vad har riksdagsledamöterna mellan öronen när de låter förslagen gå igenom, egentligen?

 5. Jaaa! Till konspirationer, alltså. Och ja, den tanken har också slagit mig och det stör mig att jag som svensk medborgare inte ska våga lita på det styre vi har här i landet. Jag är både allvarlig och inte här, for the record. Off the record… äh, det kan jag ju inte skriva på nätet heller – får eller kan FRA avlyssna telepati, tro? ;)

  Hur som helst verkar civilkurage-förslaget befängt och det ska bli väldigt intressant att så småningom få läsa själva lagtexten – som det är nu blir det ju väldigt mycket spekulationer och fria fantasier över reaktionerna. Själv tror jag inte för ett ögonblick att man kan lagstifta moral och etik…

  Mia*’s last blog post..Önskat: Lamp-porr

 6. aku aku

  Konspirationsteorirer is teh shit! Och om man ska jämföra det här med FRA så är detta något liknande, fast inom Sveriges gränser, där medborgarna står för spaningen.

  Civilkurage i all ära, det visar att folk har modet och styrkan att våga hjälpa till. Hur kommer det ses om man blir påtvingad att hjälpa till?
  Istället för rubriken ”Holger är en hjälte” blir istället ”Holger är laglydig” (om ens det). Vilket klingar bäst?

  aku’s last blog post..jag glömde några ord

 7. Holger är bara rädd om sitt eget skinn. Det är ju en udda motivation att hjälpa andra.

  West’s last blog post..Såld så det visslar om det

 8. Mycket intressanta tankar & jag håller med dig i allt du skriver. Det är helt sjukt! Och eftersom jag är ganska ivrig vad gäller att debattera prostitution & huruvida man skall legalisera sexköp eller inte [vilket jag tycker att man bör göra] känner jag också att jag genast tänker på prostitution. Skall horan alltså ange sin kund? Skall jag ange min pojkvän om han sopsorterar fel, för tom. en felaktig sopsortering kan väl leda till dryga böter [stekpanneincident on my mind] & räknas som ett brott?

  Det är väl bra att man vill uppmana till mer civilkurage, för den varan har alldeles för få & hur många de än är i en grupp som bevittnar en misshandel eller så, ingriper de inte. Men att tvinga fram civilkuraget genom ännu fler lagar känns inte okej. Vad kommer härnäst liksom?

  Fuck regimen.

 9. […] Josh har reagerat liksom många andra på civilkuragelagen = angiverilagen. Det lagförslaget öppnar upp för ändamålsglidning och Josh tänker då spontant på prostitution: “Nu kommer moralisterna äntligen att komma åt hororna, ty när en prostituerad tar emot en kund blir hon eller han automatiskt en brottsling om de inte ingriper för att förhindra detta oerhörda brott, alternativt ringer polisen och anger sin kund.” […]

 10. Med tanke på att man sedan kan bli åtalad om man använder mer våld än nöden kräver för att förhindra brott blir situationen smått bisarr. Damned if you don’t, damned if you do …

  Lisa’s last blog post..Veckans matnörd och bristsjukdomar

 11. Ber om ursäkt för mitt förvirrade, halva inlägg ovan. Jag antar att det helt enkelt var för tidigt på morgonen för att jag skulle uttrycka mig sammahängande. Min avsikt var att skriva något i stil med ’för att uppväcka motståndsandan mot kontrollsamhället kan man börja dagen med *receptet*, det verkar ju ha god effekt i V för Vendetta’. Ungefär så tänkte jag, men jag ser att det jag faktiskt skrev mer liknar grblgnff.

  Morrica’s last blog post..Var vaknar du i morgon?

 12. Ah! Då förstår jag kopplingen lite bättre. :)

 13. Skulle nog varna alla sk bloggare att ”blogga om detta är nog ganska så lönlöst”

  De måste till ”kraftag mot makteliten NU!”

  Kraftiga demonstrationer måste till för detta är bara en liten del av vad som sker..

  Har ni läst att våra kära sk Folkvalda har skrivit på ett paper med USA.

  http://sverigelyderusa.blogspot.com/

  klipp å saxat ur org doc

  AGREEMENT BETWEEN THE GOVERNMENT OF THE UNITED STATES OF AMERICA AND
  THE GOVERNMENT OF THE KINGDOM OF SWEDEN ON COOPERATION IN SCIENCE AND
  TECHNOLOGY FOR HOMELAND SECURITY MATTERS

  http://www.regeringen.se/content/1/c6/08/04/93/90057dc9.pdf
  orginal dokument.

  Sen kan ni surfa in på http://www.krisberedskapsmyndigheten.se
  kolla gärna deras loggo De borde väcka den mest sömniga Svenska Zombie som finns !!

  http://www.over-blog.com/com-1006647542/
  http://www.iai.csic.es/lopsi/default.htm ”franska ver på FRA lagen

  NWO är närmare än va ni tror

  Sen då ni har vaknat upp lite efter läst detta är de dags att ta nästa steg Vakna.se

  Sluta Tro eller läsa Tidningar eller TV de Ljuger.
  Ja har journalister som från Sveriges största tidning som säjer

  – Vi har fått munkavel med hotet skriver vi om sanningen så förlorar vi jobbet + vi blir svart listadade.

  Peder Grass’s last blog post..Handlingsplanen – ett medel för hot och trakasserier

 14. […] måste jag säga att det jag noterat mest är inlägg om den föreslagna civilkuragelagen. Eller angiverilagen som vissa väljer att kalla den. Och precis som med FRA-lagen så har regeringen inte med sig ens […]

 15. Jag vet inte vad som är mest skrämmande med detta idiotiska förslag. Att det specifikt tyder på eiktigt dålig koll eller att det generellt är präglat av symptombehandlingstänk vilket nästan alltid är direktkopplat till kortsiktigt opinionsblidkande samt att man de facto inte bryr sig/vet/har en susning om hur man kommer till rätta med de verkliga bakomliggande orsakerna…

  Om man som jag varit med i några situationer där ”civilkurage” varit påkallat så vet man att ingen lag i världen kan få människor att reagera/inte reagera. Det handlar oftast om snudd på reflexmässigt agerande vilket somliga har och somliga inte har. Det är nästan lika korkat som att läsa paragraferna om stöld ur brottsbalken för en tjackpundare som är på desperat jakt efter en fix eller sil…

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: