Camilla i tidningssörjan

Det är inte ofta jag traskar runt i den särskrivande specialklass som är den svenska tidningssörjan, men när jag gör det blir jag alltid lika negativt överraskad. Först var det FRA-frågan som skulle ignoreras av skvallerjournalister som knappt kan stava till integritet. Förutom dödshoten mot vår frihet och icke-publiceringen av Falkvinges scoop – illa nog – så… Äh!

Jag blir kort och gott förbannad när jag läser Aftonbladets fullkomligt värdelösa artikel om Camilla Lindberg och hennes tillfälligt försvunna plånbok. Det här är sensationsjournalistik på högsta nivå. Jag förstår att det är många skvallerreportrar som gnisslar tänder och har svårt att sova över att de inte hittar någon smuts om Camilla Lindberg. Så då får man väl hitta på. Ett polisförhör är förstås en fantastisk utgångspunkt eftersom det sällan är särskilt korrekt. Det borde journalister om några veta. Utan att fördjupa mig i det (jag hänvisar istället till mymlan) så får man anta att en person vid anmälan inte alltid är sammanhängande (på grund av upprörda känslor, berusning, med mera) och att den som skriver ner berättelsen knappast gör det ordagrant. Jag tänker mig stödord och sen ett återskapande i efterhand.

Detta är alltså vad Aftonbladet tycker att de ska skapa en skandalhistoria utifrån. Och det som upprör mig mest är följande fråga av reportern:

Tycker du att verkligen att alla muslimer är tjuvar?

Jag går tillbaka och läser. Har Camilla Lindberg verkligen sagt det, eller ens antytt det? Ingenting. Tittar i det urklipp från anmälan som publicerats. Fortfarande finns det ingenstans ens en antydan att Lindberg skulle ha sagt att hon tycker att alla muslimer är tjuvar. Självklart inte! För hade hon sagt något i den stilen, då hade vi fått läsa regelrätta citat. Då hade man smällt upp det ännu större, det kan ni ge er fan på! Då hade det blivit extraupplaga och nya löpsedlar med en stor svart text. Camilla Lindberg: ”Alla muslimer är tjuvar”.

Vad aftonbladet i bästa skräpjournalistiska anda försöker göra är alltså att med vilseledande formuleringar antyda att Lindberg skulle ha påstått att alla muslimer är tjuvar. Och det vet väl alla att det är zigenare som är tjuvar? Muslimer är terrorister.

Sedan har man ringt upp en imam och fått honom att säga att Lindberg ägnat sig åt ”ett rasistiskt påhopp”. Jag kan föreställa mig det samtalet.

– Hej, det här var från aftonbladet. Camilla Lindberg säger att alla muslimer är tjuvar, någon kommentar till det?
– Ojdå. Ja, om hon verkligen har uttalat sig på det sättet så skulle jag nog bli mycket besviken och ledsen.
– Skulle du säga att det är ett rasistiskt påhopp kanske? Det blir en bättre rubrik då.
– Näe. Muslimer är en religiös grupp, inte ett folkslag, så ett rasistiskt påhopp kan man nog inte kalla det.
– Ha-ha (Nelsonröst), du sa ”rasistiskt påhopp”!
– Men..? Jag sa ju..
*klick*

Det här är helt enkelt riktig skitjournalistik. Man försöker dra någon i smutsen för att sälja lite lösnummer, och kanske för att Camilla Lindberg framstår som lite för präktig och det är något som skvallerjournalister inte tål. Nåja, lycka till med det. Ni får nog gräva fram någonting lite bättre än ett tveksamt återgivet förhör med en person som är förbannad över att ha blivit av med sin plånbok. Och egentligen är det lite lustigt att någon som blivit bestulen utmålas som skurk och tjuven som offer.

Ja, titeln och det inledande stycket är en travesti av Lisa Bjurwalds berömda skrift. Det finns många sätt att bli känd på. En del gör det genom att lyssna på folket och bli hjältar, andra gör det genom att kasta skit på folket och bli avskydda.


Andra bloggar om: , , , , , , intressant?

17 reaktioner på ”Camilla i tidningssörjan

 1. Det är nog en riktig beskrivning. Men när krig råder så är sanningen den första förloraren. AB kokar soppa på en spik och Camilla Lindberg har väl ännu inte förstått hur påpassad hon är, eftersom det stör en del journalister att det finns en juste människa bland politiker. Egentligen är detta ett recept på hur man kokar soppa på en spik.

  Gun Svensson’s last blog post..Ett under har skett – moderater mot FRA

 2. Jomen hejsan. Och med tanke på att det är Aftonbladet så är det väl EXAKT så det gick till. Hos drottningen nämns Pridebiljetter. Då tänker man jamen fps, pridebiljetter?!?

  Jessika’s last blog post..Svamp, vadå svamp?!?

 3. AB har ju inte ens en spik, dom kokar sin soppa på rykten och skitsnack. Men det har dom sysslat med länge så inget nytt på den fronten.

 4. Undrade länge vad problemet var med denna historia…varför blev det förstasidesstoff…två personer bråkar och den ene tar den andres plånbok som gisslan/stjäler den…..hm….AHA….nu trillar poletten ner. Tjuven har benämnts med religionstillhörighet, vilket i vissa fall kan kopplas till folkgrupp.

  Anledning två: Det är svårt att sälja tidning, och det var en slow-news-week

  Ok, förstod först inte varför Lindberg skulle vara i knipa. Varför skulle hon behöva avgå?

  enkla Z’s last blog post..Får en känsla av att det inte är städerskor det handlar om…..

 5. Tack för alla glada tillrop.

  Dilek Isabelle: Vem?

  Lotten: Mja, det är väl schweizarna som sitter på det guldet nu. Om man ska vara petig. Fast det är ju så förbannat svårt att uttala. ;)

Kommentarer inaktiverade.