Skip to content

Planet har lutat länge

Vi frågar oss emellanåt hur dumheter som Lex Orwell och dylikt har kunnat tillkomma. Svaret är ganska enkelt även om det kan formuleras på olika sätt: Det lutande planet; att koka en groda; de små medlens tyrrani. Alla formuleringarna innebär dock samma sak; nämligen att samhället gradvis rört sig åt det här hållet. Det är ingalunda den nuvarande regimen som bär huvudansvaret, även om den har sin del. Men det är många politiker före dagens som med sina små bidrag har fört oss hit.

Ett tydligt exempel kan man idag läsa om i SvD. Det handlar om en gymnasieskola i Uddevalla där eleverna måste lämna fingeravtryck för att få nyttja sin rätt att äta i skolmatsalen. Hemskt, eller hur? Själv trodde jag knappt mina ögon när jag läste det. Det är bara det att detta har pågått sedan 1997! Hur fan har det gått igenom?

Det här är ett bra exempel eftersom det visar att planet har lutat länge. Sedan långt innan 1997, för annars skulle det aldrig ha fått förekomma. Men det är också ett skrämmande exempel på hur indoktrinerade vi är i Storebrorssamhället. Sedan 1997 har nämligen endast tio elever vägrat lämna fingeravtryck. Tio av många tusen. En skrämmande låg siffra. Men ännu mer skrämmande är att i skrivande stund har 934 personer röstat på huruvida skolor ska få ta fingeravtryck på sina elever, och 59% har röstat ja! När kommer metalldetektorerna? Obligatorisk visitering på morgonen kanske, eller slumpmässig sådan under dagen? Papieren, bitte!

1997 hade jag nyligen lämnat gymnasiet. Men redan ett par år innan eländet i Uddevalla införde min gymnasieskola, Borgarskolan i Gävle, en åtgärd för att förhindra tjyvätandet som de påstod var ett stort problem. Deras åtgärd var att köpa in en maskin för x antal tusen kronor som låste in tallrikarna. Så här i efterhand är det rent komiskt. Varje elev försågs därefter med ett kort som skulle dras i en springa på maskinen för att man skulle få en tallrik.

Det var bara det att den där maskinen aldrig togs i bruk. Så under en övergångsperiod fick vi visa upp de där korten för att bespisningspersonalen skulle utfodra oss, men eftersom man lätt kan överlåta ett kort till någon annan så kunde personalen begära att få se ett schema eller dylikt som bevis på att man var elev på skolan om de inte kände igen ansiktet. Något som bara ökade köerna och irritationen, så till den milda grad att många av oss emellanåt valde att gå någon annanstans och betala för vår mat, vilket torde ha kompenserat tjyvätandet något.

Därefter installerades kortläsare vid mattrågen där man skulle dra dem. Grön ljus betydde ”grattis, idag får du äta den mat som dina föräldrar har betalat för via skattsedeln”. Rött ljus betydde ”tyvärr, datorn säger att du redan har ätit, alternativt att ditt kort inte är giltigt” eller något annat dumt. Jag fick rött ljus ett par gånger, liksom flera klasskamrater. Inte en enda gång var larmen korrekta. Systemet fungerade helt enkelt inte.

Tallriksmaskinen då? Tja, den stod i ett hörn och samlade damm så att alla kunde se varför vi hade gamla trasiga böcker och bänkar. Sen kom väl någon på att det kunde sticka lite i ögonen så den försvann. Vem vet; den kanske byggdes om till lerduvekastare på skjutbanan ute i Älgsjön?

Vad vi däremot vet är att det måste ha tjyvätits något alldeles förbannat för att investeringarna som gjordes för att förhindra det skulle vara värt det. Vilket jag har svårt att tro, för jag kan inte minnas att det brukade dyka upp ansikten som inte hörde till. Vilket leder till slutsatsen att man utsatte oss för ett visst mått av integritetskränkning och mycket mer besvär än vad som rimligen kan ha varit nödvändigt. Varje gång den där röda lampan tändes så anklagades jag ju faktiskt indirekt för att vara tjuv. Det ska dock sägas att bespisningspersonalen verkade tycka att systemet var minst lika irriterande som vi tyckte, så det var aldrig något problem att få sitt krubb. Jag känner inte till att någon nekades att äta under min tid. Berodde det på att systemet fungerade så att tjuvätarna försvann, eller att de aldrig fanns? Det lär jag aldrig få veta.

Men varje gång man genomför åtgärder som drabbar alla skötsamma oskyldiga för att komma åt ett fåtal bovar bör man ha väldigt torrt på fötterna. Är problemet verkligen så stort att det befogar inskränkningarna och följdproblemen det orsakar? Som när man på gatorna i Hull, England, förbjuder all försäljning av CD och DVD, för att en del av dem är piratkopior. Jag blir inte förvånad om någon förvirrad rektor får för sig att stänga skolbespisningen för alla för att förhindra att någon hungrig själ som inte hör hemma på skolan tjyväter. Om det inte redan har hänt.

Det måste bli ett slut på de här dumheterna snart. Varför är det så svårt att ta ett steg tillbaka och titta på den stora bilden?

Nämen!? Är det inte Kevin Bacon?


Andra bloggar om: , , , , , , intressant?

Published inPolitikSamhälle

8 Comments

 1. Erik Werner Erik Werner

  Skolmaten måste ha blivit avsevärt mycket bättre än under min skoltid om de har folk som tjuväter. Är det verkligen ett reellt problem?

 2. Det är precis så jag tänker också! Med tanke på hur illa omtyckt skolmaten är förstår jag inte hur tjyvätandet verkligen kan vara ett problem.

 3. Det där provade man när jag gick på gymnasiet också. Man skulle dra kort, senare fingeravtryck för att få ut en tallrik för att folk under 18 inte skulle komma in och äta. De fick ta bort alltsammans efter något halvår efter det att brandmyndigheten dömt ut alltihop. Funktionshindrade kom inte in heller. Men de har säkert kommit på något ”bra” sedan jag gick ut skolan.

  Jessika’s last blog post..Sist ut är en rutten… gurka

 4. Teori 1: En (1) lullig och hungrig a-lagare försöker få mat. Inget farligt händer men det upplevs som lite obehagligt, och tänk om hundratals uteliggare, knarkare, tyska läderbögar och svältande barn från etiopen med en massa flugor i släptåg skulle invadera matbespisningarna varje dag. Klart byråkraterna måste stämma i bäcken.

  Teori 2: Det är mitt fel. Vid mitten av 80-talet läste jag datateknik vid högskolan (nu HIG) medan det låg i grannbyn sandviken. Högskolan låg i besemergymnasiets lokaler, granne med matsalen. Jag och hela högskolan åt 2-3 dar i veckan i ett par terminer innan någon kom på att vi inte fick. Någon kan ju ha räknat ut vad det kostade, de siffrorna kan sedan ha spritt sig, utan sitt sammanhang, som ett generellt mått på svinn i skolbespisningar. Det kan ha orsakat att det gått en våg av väl underbyggda beslut över landet.

  Hmm… Båda förklaringarna verkar rimliga :-)

 5. Ooh! Laser Videodisc…
  Baconlänken var också kul.

 6. Håkan Åberg Håkan Åberg

  Det får mig att tänka på det ökade antalet övervakningskameror på offentliga utrymmen eller på vätskeförbudet på flyget. Kameror minskar inte brott så värst mycket, möjligen kan de användas i bevissyfte. På samma sätt har jag aldrig hört någon med insikt säga att vätskeförbudet skulle minska risken för attentat. Syftet är i huvudsak att öka känslan av säkerhet. Någon gör ju nåt och vi känner oss tryggare.
  Problemet är just att de inte förhindrar ett brott och att det därför alltid kommer en skärpning med tiden. Voila! Det sluttande planet, ingen kan väl vara emot mer trygghet, eller hur.

 7. RedLib: Teori 1 får mig av någon anledning att tänka på South Park. Nåt avsnitt där en av ungarna ger en uteliggare lite växel, och sen invaderas stan av tiggare som i ett zombieliknande tillstånd går runt och begär ”change”. :)

  Per: Såg jag inte ens. Laser videodisc, det måste ha varit tidigt.

  Håkan: Kamerorna är definitivt en del av det sluttande planet, ja.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: