Skip to content

Troubleshooting

Jag har ett litet problem. Min dator tappar bort min mus och kan inte hitta den igen. Inte ens om jag drar musen över skärmen faktiskt. Det enda som hjälper är att starta om burken, och då fungerar det klockrent igen.

Först trodde jag att det var musen (en Logitech MX 1000) som var på väg att pensionera sig, vilket inte är så konstigt då den varit en trogen tjänare i flera år. Därför började jag leta efter en ny mus, men eftersom Logitech har en otrevlig vana att ta fram förjävla bra produkter och därefter ta bort dem igen utan att ersätta dem med något likvärdigt har jag inte hittat någon nyare mus jag vill ha. Därför finkammade jag nätet efter någon som fortfarande saluförde MX 1000.

Till slut hittade jag en återförsäljare och drog iväg en beställning, betalade lite slarvigt med mitt VISA-kort och satte mig att vänta. Och vänta fick jag göra. Efter flera dagar av ingenting drog jag så iväg ett mail till återförsäljaren och undrade vad som händer med min beställning. Då fick jag svar, nästan medsamma, om att musen var försenad från underleverantören. Låter det bekant?

Jag var beredd att vänta några dagar, men en vecka efter utsatt datum skickade jag på nytt ett mail och undrade vad de sysslar med och vad de tycker är en lämplig utlåningsränta för dryga femhundra spänn i snart en månad? Då fick jag en ursäkt, följt av information att musen var ytterligare försenad, men att de kunde kapa femtio kronor på priset om jag ville vänta ytterligare. Nu svarade jag att det vill jag inte, ge tillbaka mina pengar tack. Jag letar mus på annat håll.

Efter det: Inget. Pengarna har jag inte sett ännu heller. Och nu är det plötsligt omöjligt att hitta min mus hos andra återförsäljare, men till slut hittade jag faktiskt en som fortfarande hade en i lager. Så jag beställde den, och gissa vad? Just det; har inte hört ett skit?

Alltså: Hur jävla svårt kan det vara att få köpa saker? Jag börjar förstå hur det var i Tyskland efter första världskriget när riksbanken tryckte upp pengar så till den milda grad att de blev värdelösa, så att folk fick ta med sig en skottkärra med pengar till bageriet för att kunna betala för en limpa, bara för att upptäcka att det inte fanns någon limpa att köpa. Jag har pengar, jag får bara inte handla.

Nu har jag emellertid upptäckt att det här problemet bara uppstår i Ubuntu, inte i Windows. (Ja, problemet med musen alltså, inte problemet att jag inte får handla. Nog för att världen är windowsanpassad, men fullt så illa är det inte.) Därför börjar jag undra om det snarare är ett drivrutinsproblem. Jag misstänker till och med att det kan vara ett problem med drivrutinerna för USB, snarare än för musen, för om jag kopplar ur USB-jacket och sätter i det igen är musen obönhörligen borta. Detsamma gäller tangentbordet.

Jag har försökt söka efter lösningar på nätet men inte hittat någon som har rapporterat in samma problem, vilket mycket väl kan bero på att jag använder fel sökord. Vad vet jag om Linuxnördigt fackspråk?

Finns det någon därute som känner igen problemet och kan erbjuda en lösning? Tänk på att förklara som om jag vore fem år gammal.

Whoever said money can’t buy happiness simply didn’t know where to go shopping.

– Bo Derek


Andra bloggar om: , , , , , , intressant?

Published inDator

32 Comments

 1. Jag har också problem med min trådlösa logitech lasermus (kommer inte ihåg modellen just nu, men det kan mycket väl vara samma modell) under Ubuntu. Den får för sig ibland att börja klicka på allt möjligt (t ex öppna 30 tomma tabbar i firefox istället för en), eller hoppa från ett ställe på skärmen till ett annat, eller stänga fönster och tabbar lite hejvilt. Eftersom även min funkar klockrent under Windows (när man installerat drivrutiner) så är jag övertygad om att det är ett drivrutinsproblem. Enligt den info jag kunnat hitta så verkar logitech ointresserade av att släppa några drivrutiner för linux.

  Dock kanske du kan testa något i den här stilen? (jag har dock inte testat det själv) http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=219894

 2. Daniel N Daniel N

  Har en G7 som funkar klockrent i Ubuntu och har alltid gjort. Kan det verkligen skilja så mycket för drivrutinen mellan modellerna?

  Vill du ha en chans att felsöka så se till, medans råttan fungerar, att binda en ”keyboard shortcut” till ”Run a terminal” samt installerar paketet ”pastebinit” (sudo apt-get install pastebinit).

  När råttan dött öppnar du terminalen genom tangentbordskombinationen och skriver ”dmesg | pastebinit” samt plitar ner den URL du erhålls.

  Var du skickar URL:en får du klura på själv en stund, men som tips kan ju nämnas ubuntuforums.org eller varför inte här i kommentarerna.

  Lycka till :)

 3. Jag har också problem med min trådlösa logitech-lasermus fast i windows. men för mig hjälper det att koppla ur den och sedan stoppa tillbaka den. Jag har alltid antagit att det är det jävla helvetets vistas fel eftersom den brukar drabbas av akut demens och trots dödshot förneka att jag äger en wacom-bräda (påstår efter ett tag att drivrutinerna inte kunde hittas…) eller likaledes hävda att skärmens drivrutiner krashar och måste startas om med 1 sekunds mellanrum när jag vill använda två skärmar. Kanske är det logitechs fel ändå?

  Eller så är linux helt enkelt inte odödligt ;)

 4. Slänger ut en vild gissning här så skjut mig inte jag har fel men…det kanske kan ha att göra med känsligheten på styrplattan? Eller är det en stationär dator du har? På en av de bärbara jag använder så händer det ibland att innehållet i browsern scrollar längst ned och sedan ”fastnar” i det läget. Det tog ett tag innan jag insåg att rörde jag lite på styrplattan så avbröts tokerierna.

  Andra styrplatterelaterade problem är att text som man sitter och skriver markeras lite på måfå och när man sedan kommer åt en tangent och texten försvinner så är man färdig att börja knapra antidepressiva. Även här finns det saker man kan göra för att slippa psykofarmakan. Åtminstone om man har Ubuntu. En bra guide för detta finns här:
  http://ubuntu-bossieman.blogspot.com/2007/11/frdrjning-p-touchpad-nr-du-skriver.html

 5. Johan: Testade att följa den där guiden, vilket bara resulterade att något gick sönder och inte startade alls. Så sen fick jag ägna en stund åt att hitta kortkommandon så att jag kunde återställa grejerna. Det slog mig dock att, med lite tur, kan faktiskt en sån reset vara vad jag behöver. Det är ju inte omöjligt att det här problemet är något som har uppstått med en uppdatering eller nåt. (Hoppet är det sista som överger en)

  Daniel: Tack för tipset. Har installerat paketet nu och så får jag väl vänta på att det skiter sig igen då. :)

  Andreas: Hmm, då är vi i så fall tillbaka vid problemet att jag inte får köpa en ny mus. ;) Jag vet inte vad jag ska tro, jag körde Windows ett par dagar utan att musen tappades bort, slog över till Linux och den dog direkt. Dessutom insåg jag under de här dagarna hur mycket jag har vant mig vid Ubuntu och hur mycket jag avskyr Windows. Firefox, som flyter så smärtfritt och smidigt under Ubuntu får plötsligt kramp och när man sitter och skriver en kommentar kan man plötsligt få flera sekunders fördröjning för att sen få en kaskad av bokstäver utkastade på skärmen. Men, det går ju inte att förneka att Windows många gånger är smidigare av den enkla anledningen att hårdvarufolket anpassar sina drivrutiner därefter.

  Thomas: Nej, det är en stationär dator så någon styrplatta som kan störa finns det inte.

  Avslutningsvis: Jag blir så jävla frustrerad när grejer inte fungerar att jag verkligen måste lägga band på mig för att inte slå sönder något. Därför har jag heller inte tålamod sätta mig in i problemet, jag ser liksom rött redan halvvägs…

 6. Hm, känns bekant med dessa problem. Jag kan bara säga att jag använt datorer i ca 25 år, men jag är ingen datatekniker och jag blir mäkta störd när problem, som i sig känns små först, växer och växer.
  Man har ju liksom vant sig att leva med datorna. Den måste funka. Två dygn denna vecka med ”driftstörningar” kändes långa. Men då det inte ens var i min dator, eller mitt modem eller router som fallerade så satt jag bara vanmäktig.

  larserick’s last blog post..Leder FRA till en svensk författningsdomstol?

 7. Jovars Logitech kan det här med kvalitet. Eller kunde i alla fall. Min flickvän använder fortfarande den ”Logitech Trackman Marble”-styrkulan som jag köpte -96 (Min egen är från -99 och har ett hjul på mittenknappen, men det gillar inte hon).

  Dock har hon samma problem som du, med lite buggar i drivrutinerna, fast i hennes fall är det Windows Vista… :-/

  Markus ”LAKE” Beglund’s last blog post..Publicerad i DN-debatt och intervjuad i Radio Uppland

 8. [Comment ID #49559 Will Be Quoted Here]

  Jahapp, då dog den igen då. Och här är adressen: http://pastebin.com/f53485b73

  Vad jag kan utläsa av det här är att USB-sloten tycks disconnecta. Jag kan dock inte utläsa om det beror på att musen slutar skicka signal eller om det är USB-kanalen som havererar. De sista posterna, om en logitech optical mouse, är bara att ignorera. Det är sambons mus som jag kopplade in för att slippa navigera med kortkommandon. :)

 9. …och sen dog den andra musen också. Kan det vara nåt som slår ut USB-portarna? Nån sorts konflikt? Jag blir gråhårig.

 10. Daniel N Daniel N

  Kan du prova stoppa en USB-hub mellan datorn och musen? Det har löst ett liknande problem för mig, dock var det inte en mus.

 11. Tobbe J Tobbe J

  Kolla tio gånger på liquor & whores med Bubbles på Youtube och om problemet kvarstår är det bara att kolla några gånger till. Förr eller senare ger det sig. Om det är extra struligt kan det löna sig att kolla ifall ”bunt ihop” med lars ekborg hjälper upp situationen. Om inte detta hjälper rekommenderas bensin och eld.

 12. [Comment ID #49578 Will Be Quoted Here]

  Det kanske inte är en så dum idé. Om inte annat borde det slutgiltigt kunna reda ut om det är musen eller usb-hanteringen som är problemet.

  [Comment ID #49577 Will Be Quoted Here]

  Har ingen usb-hub, tyvärr.

 13. Joshua_Tree: ja precis. Jag brukar alltid använda PS/2, om de finns där kan man ju lika gärna använda dem liksom. Sen kanske det finns några speciella fördelar med att köra mus & kbd på usb, det vet jag inget om, men jag har aldrig stött på några problem.

  Om du vill kan jag koppla in min MX1000 igen och testköra lite i ubuntu. Funkar det bra här, då lär det ju vara något maskinspecifikt hos dig, för då har vi samma sorts mus, samma sorts tangentbord och samma OS.

  West’s last blog post..Tankar om tisdagens demonstration

 14. West: Får du gärna göra, men vi har ju olika datorer så det är ju ändå inte säkert att det bevisar något. Jag ska försöka hitta min usb/ps2-adapter. Tio spänn på att jag har slängt den i något ljust ögonblick.

  Thomas: Klassiker. Har ingen aning om huruvida den är äkta eller inte.

 15. Joshua_Tree: Ja, men om både mus och tangentbord funkar perfa här med samma version av ubuntu, då är det ju nånting med din dator som är problemet, eller hur? :)

  West’s last blog post..Tankar om tisdagens demonstration

 16. Daniel N Daniel N

  Skulle varit intressant att prova med USB-hub. Då slipper du den slöa PS2-porten också. Det jag hade problem med fungerade i andras datorer men inte min. En USB-hub hjälpte. Är det Intels chipset i burken?

 17. West: Näe, det kan ju fortfarande vara min mus, eller hur? ;)

  Daniel: Näe. AMD.

 18. Ja, men den funkade väl som den ska i windows, eller hur?

  För övrigt är min MX1000 aningen hemsökt, så jag vet inte hur bra den är att använda i problemskjutningsändamål. Det är liksom anledningen att jag inte använder den längre. Men jag har aldrig upplevt problemen som du beskriver.

  F.ö. så har du väl nvidia-chipset IIRC.

  West’s last blog post..Tempus FTW

 19. För övrigt och f.ö… inte skriva kommentarer när man har druckit. Skäms på mig.

  West’s last blog post..Tempus FTW

 20. Det är så jävla retligt med leveranstiderna. Felsökningen kan jag inte hjälpa dig med. Jag köper åtskilligt online. Framförallt musik. Inte konstigt eftersom jag jobbar som DJ. Det fungerar perfekt varje gång (CDON och Amazon använder jag mest). Men om jag skulle behöva en USB-mus knallar jag in på en SIBA, Elgiganten, Onoff, Netonnet eller någon datorbutik och köper en. Säger inte att du gjort fel, för det ska fan bara funka med ditt sätt. Säger bara att om jag behöver något snabbt åker jag till prylen och inte tvärtom.

 21. Studiomannen: Mjo. Problemet är bara att prylen jag vill ha är utdöende.

 22. Janne: Inget av problemen i trådarna tycks beskriva något som liknar mitt problem, men tack ändå. Slackware säger du? En annan linuxdistro?

 23. Jag hajar. Förresten lugnar jag mig med att vråla av lycka, vis av bittert smakande erfarenheter från de senaste säsongerna. Men glad är jag! Du hajar.

 24. Hej, jag hittade en tråd
  http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-420813.html

  ”Max_Kbrown
  April 29th, 2007, 11:33 PM
  I also had the same problem, what I ended up doing was getting a USB to PS/2 converter for my mouse. I haven’t had any problems since… I know is just a work around the problem.. but it keeps me going without the mouse freezing. May be some time later on , somebody will come up with a permanent solution.”

  Det ser ut som om en USB2PS/2 converter fixar problemet.

  Jan S’s last blog post..Geopolitik of the weak -The 51th state

 25. Tack Jan! Jag ska testa det där. Bara jag hittar min konverterare… Får väl åka till nån välsorterad datorbutik och köpa en imorgon annars. :)

 26. Titta in på Ubuntu Sveriges forum. Själv har jag inget problem alls med min Logitech-mus, och utan problem så lär man sig ju inte… Men någon av våra nästan 10000 medlemmar har nog svaret.

 27. […] börjar misstänka att jag tittade för snävt när jag felsökte min mus förra gången. Då hade jag siktat in mig på att felet hade med Linux, och Logitechs ovilja att släppa […]

 28. […] för när han rörde på musen började ljudet spraka. Sedan slutade musen att fungera. Mitt gamla problem alltså, när musen bara stannar. Vid ett tillfälle lyckades han även få tangentbordet att sluta […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: