Skip to content

Den lilla mangon som kunde

Jag var på firmafest i fredags. Efter tre dagars utbildningsmangel och diskussionsgrupper var det dags för drönarna att svänga sina lurviga till ett halvkasst coverband med en grottmänniska till sångare. Faktiskt avskyr jag dylika band mer än jag avskyr dansband, ty dansband låtsas åtminstone inte att de är något annat än töntar. Coverband som tar sig själva på för stort allvar däremot… Fy fan.

På det stora hela var det dock trevligt. Folk skötte sig, det minglades och skrattades och på det stora hela var det en lyckad fest. Åtminstone så länge jag var kvar. Ett minus dock till att krogen vi hyrt in oss på bara hade typ en sorts öl, som dessutom var någon jävla lite-variant. Det tycks som att ställen som vill vara lite fiiina rynkar på näsan åt öl, köper in några fjantiga lite samt möjligen Pripps Blå. Fast det kanske är lika skralt med vinet, vad vet jag. Det fiiina kanske består i att slippa välja?

Och så serverades det en buffé. Eller, som det skulle visa sig, en särskrivningsbuffé. Bland vanliga särskrivna förtäringsobjekt såsom oliv bröd och pasta sallad hittade jag ett par ovanligare delikatesser. Som choklad brownie. Alltså. Om vi antar att de menade chokladbrownie men inte var säkra på om det borde skrivas ihop eller isär, varför inte bara stryka prefixet choklad? Varför ska poängtera att det är just chokladbrownie? För att skilja den från all annan brownie som får sin bruna färg från höger istället för från kakao?

Som genom ett mirakel hade de lyckats skriva ihop västerbottenost, men naturligtvis inte kött spett (som för övrigt var helt vanliga, förvisso jävligt goda, kryddjärpar med en pinne i). Höjdpunkten på buffén var dock utan tvivel den lilla mangon som kunde. Mango friterade kyckling klubbor. Wow! Jag visste inte att genmanipulationen kommit så långt. En sådan mango vill jag också ha, istället för en vanlig skitmango som inte kan annat än ligga på köksbordet och ruttna. Kan den andra saker också? Dammsuga, rensa kattlådan, eller har den bara kockgener i sig? I så fall; kan den steka lax, koka potatis eller bara fritera saker? Lägg ner utvecklingar av robotar och AI, framtiden tillhör mangon!

Jag borde förstås inte ha blivit så förvånad, insåg jag senare. Jag menar, om en kiwi kunnat bli statsminister är det inte så märkvärdigt att en mango kan fritera kyckling.

Lika som frukt. Till vänster, en vanlig kiwi. Till höger, Fredrik Reinfeldt. Bilden från fruit species.


Andra bloggar om: , ,

Published inKåseriSpråk

17 Comments

 1. Bra, kul och död åt särskrivningen! Obegripligt hur en så enkel regel – det man säger ihop, skriver man ihop – kan vara så jävla svår att lära sig.

  Ozjeppe’s last blog post..TV4:s nya spya!

 2. Precis, och det man säger i hop är slagord eller hejaramsor. :)

 3. Min favorit genom alla tider är den gången jag hittade en meny där man konsekvent särskrivit alla sallader (räk sallad, kyckling sallad, etc) utom den grekiska som man skrivit ihop till grekisksallad.

 4. skum björnar

  skumma björnar som i brottsliga björnar? brandskum? marshmallowskum? vingummi? vadå liksom?

  Jessika’s last blog post..Prosapolisen

 5. [Comment ID #50640 Will Be Quoted Here]

  Ja just ja! Mango är en fantastisk frukt. Snudd på lika avancerad som babelfisken.

 6. De kanske ville se till att folk inte tog fel och valde deras ”funny brownies”? ;-)

 7. Jenny Jenny

  Särskrivningar är ett spännande fenomen. Ibland blir det riktigt roligt, eller helstolligt. Och ibland när man är trött så tänker man sig inte för- därför alltid korrekturläsa. :D

 8. förra året käkade vi julbord på ett ställe som faktiskt hade tvättat steken. Det stod nämligen ”ren stek”. Det var gott. De hade massa annan stek också men den vågade jag inte smaka, eftersom den förmodligen var skitig.

  Besökaren’s last blog post..Moralisterna är i farten igen

 9. FAST MANGON ÄR SVÅRARE ATT FÅ IN I ÖRAT, DET ÄR DÄRFÖR BABELFISKEN ÄR SÅ POPULÄR! (DET ÄR CAPS LOCK DAY IDAG!)

  Anino’s last blog post..HAPPY CAPS LOCK DAY!

 10. [Comment ID #50643 Will Be Quoted Here]

  På berget.

  [Comment ID #50648 Will Be Quoted Here]

  Du missförstod nog. De menade ”ren stek” som i ”bara stek, inga tillsatser”.

  [Comment ID #50650 Will Be Quoted Here]

  OK!

 11. Get killing! (Min favoritsärskrivning.)

 12. Haha kunde man ge sig fan på, att det var på berget, de har alltid haft särskrivna menyer. Fast Barolo tar priset.

  Danni.’s last blog post..Nystartad WoW-blogg

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: