Skip to content

Peter har rent mjöl i påsen

Jag fick en lång kommentar som var så bra att jag vill, med skribentens goda minne, lyfta ut den som en egen bloggpost. Det här är något för alla som har rent mjöl i påsen att tänka på. Titeln är en liten travesti på en viss studioman.

Gästbloggare: Orkut.

Mustafa, svensk medborgare född i Sverige brevväxlar elektroniskt med sin kusin Hani på universitetet i Teheran, givetvis på persiska. Mustafa gillar att hålla kontakt med sina rötter så att säga, han ser det också som ett bra sätt att träna språket, han är givetvis även nyfiken på landet, dess kultur, politik osv… I något mail har de kanske nämnt de i väst så kontroversiella anläggningarna i Natanz. Mustafa förklarar för Hani hur det rapporteras i svensk media, och får Hanis syn på saken och vad som sägs om det i Teheran. I övrigt skriver de mest om släkten, kulturskillnader och lite religion. Mustafa är själv inte särskilt religiös, knappt mer än vad svenskar som firar jul och går till kyrkan vid bröllop och begravningar, men han finner ett intresse i religon av kulturhistoriska skäl och finner det både intressant och stimulerande.

Mustafa studerar till ingenjör, med en viss inrikting mot datorer och datakunskap. Han är med i några programprojekt kring fri mjukvara, så han finns med på ett antal mailinglistor.

Peter Gustavsson är gruvarbetare i Garpenberg, villa, familj, två barn på 8 och 12 år. Peter är en riktig datornörd på fritiden, djupt engagerad i fri mjukvara och programmeringskunnig. Men i övrigt en vanlig svensson som inte sticker ut på något sätt, jobbar, sliter och unnar sig och familjen en solsemester en vecka om året.

Peter och Mustafa råkar vara engagerade i samma programprojekt, så de har kontakt på samma mailinglista som hör till programmet de båda buggtestar och skriver patchar till. Ett program som ingår i de flesta linuxdistributioner. Ibland kommunicerar de privat också, fast ingen av dem känner varandra IRL, Peter vet inte ens om att Mustfa är svensk, en gmail-adress säger ju inte så mycket, så de skriver på engelska. Mustafa å sin sida har alltid utgått från att Peter som har en gnu.org adress är amerikan eller britt. De har bytt kryptonycklar med varandra så att de kan e-posta krypterat när de språkar om utvecklingtekniska saker kring programmet, för vissa saker i programmet ligger verkligen i utvecklingens framkant och de vill hålla somliga saker lite hemliga så länge det bara är på idéstadiet.

Vad får nu en paranoid (o)säkerhetjänst ut av detta? För det första torde mail från Sverige skrivna på persiska adresserade till en server i Teheran väcka nyfikenhet, ännu mer så när anläggningarna i Natanz nämns. Mustafas trafik blir granskad närmare.. De hittar då Peter, och de hittar krypterad trafik mellan Mustafa och Peter. Nu undersöks Peter närmare, och här ringer varenda jävla alarmklocka, för Peter är en gruvarbetare och en sådan arbetar med sprängämnen! Det är därför som Peter, hans fru och framförallt deras barn får sin semster förstörd när helvetet bryter ut på flygplatsen när de är på väg att checka in för sin solsemester…


Andra bloggar om: , , , , intressant?

Published inPolitikSamhälle

12 Comments

 1. Hej!

  Mycket bra skrivet och fullständigt realistiskt!
  Lägger gärna ut den på min blogg också om det är OK?

  Hälsn. Micke

 2. Jag tror inte att författaren har några invändningar, och har h*n det så lär vi bli varse. :)

 3. Jenny Jenny

  Precis därför det är legitimt att börja bli rejält paranoid. /Svensk gift med utlänning

 4. [Comment ID #50700 Will Be Quoted Here]

  Jag förstår dig. Bor du i Södertälje också? I så fall är det omöjligt att undvika personer med kopplingar till mellanöstern. ;)

  (Tog mig friheten att radera den kommentar där Jenny bad mig korrigera ett stavfel i hennes kommentar, samt förstås korrigera stavfelet.)

 5. Får passa på att fildela nu innan nya lagen slår oss på tangentbordsfingret…..;-)

 6. Jenny Jenny

  Josh: javisst gör jag det. Och ja det är omöjligt att undvika att träffa dem, men det är inte en mellanöstern jag är gift med. :)

 7. MrTeatime MrTeatime

  hmmmm. Möjligt, möjligt..mjöligt.

 8. Peter kommer aldrig med det där planet ändå, för bombunden på flygplatsen kommer att nosa på hans skor och falla död ned av chocken. Dagarna då gruvarbetare kunde flyga otrakasserade är nog förbi. :-)

 9. Dagobert Dagobert

  @lholmq42: Njae.. för om jycken skulle reagera på det, då är det många andra som inte skulle kunna närma sig en flygplats, bland annat bönder. Detta då såvida gruvarbetaren inte trampat på klassisk dynamit eller någon form av primer innehållande trotyl. Huvudingrediensen i det produktionssprängämne som det används tonvis av varje dygn i gruvor är också något som bla. bönder trampar omkring i nästan dagligen, ja alla som sysslar med odling av grödor, nämligen gödsel. Nu skall jag inte publicera ett komplett recept på sprängämne, men resten av det som behövs är också mycket vanliga förbrukningsvaror som vi alla hanterar och ofta köper, det är dessutom mycket vanligt på flygplatser.. Men detta innebär också att gruvarbetare i Orkuts historia lika gärna kan bytas ut mot bonde.

  Man kan också tänka sig en lång rad andra yrken som sysslar med saker som kan användas på ett för samhället potentiellt farligt sätt. Programmerare (hacker), folk i läkemedelsindustrin, militärer, poliser, byggjobbare (återigen sprängämnen). Orkuts historia skulle nästan bli ännu mer ”explosiv” om Peter var polis eller militär som kommunicerar krypterat med någon som har kopplingar till Iran. När man egerar utifrån rädsla på ett preventivt sätt, då ryker allt vad oskyldighetspresumtion heter, då kan precis varenda människa utan några som helst undantag betraktas som misstänkt och behandlas därefter. Då blir tom. information farligt och ”böcker börjar brännas”.

 10. Dagobert!

  Du glömde den allra farligaste o mest obekväma gruppen av dom alla mot vilken fördomar, förutfattade meningar och rasande kritik redan riktas från de folkvalda i landets riksdag. Den grupp som skyldigpresumtion gäller för, bloggarna….!! ;-)

 11. Det bjuder jag på så gärna. Förresten: den senaste veckans resultat börjar kännas bekanta. Känns tryggt att allting egentligen är precis som vanligt.

 12. […] jaga pirater som ägnar sig åt stöld. Staten övervakar för att den bryr sig om och du har väl rent mjöl i påsen? […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: