Skip to content

Visionärer

Den ljusnande framtid är vår

Det är lustigt hur saker förändrats på femton år. På halvannat decennium har i princip varenda skivbolag dött och ersatts av agenturer och syndikering. När artisterna väl fattade att fördelningen av stålar gick från 10-90 till 70-30 till deras fördel, så insåg de också att de tjänade lika mycket, eller mer per låt som tidigare. Detta trots att låtarna sjönk i pris från en dryg tia per låt 2009 års pengar, till en fjärdedel. Och trots att en femtedel av alla låtar laddades ner utan betalning, leechers finns alltid, även när saker är billigt. Upphovsrätten diskuteras överhuvudtaget inte mer, eftersom den ideella existerar för evigt, och den ekonomiska nu är helt ointressant.

Du sköna nya värld

I den framtid som upphovsrättsmaffian drömmer om har nöjesindustrins alla lobbyorganisationer smält samman till en internationell supermyndighet: GCIPC, Global Communications and Intellectual Property Consortium. GCIPC och dess nationella avdelningar övervakar och reglerar all elektronisk kommunikation för att beivra upphovsrättsbrott och maximera klienternas intäkter. Den svenska avdelningen heter Upphovsrättsmyndigheten, eller URM, och är baserad i Stockholm med flertalet lokala kontrollstationer över hela landet. URM har liksom sina systeravdelningar polisiära befogenheter och har helt övertagit handhavandet av upphovsrättsbrott. Deras arbete sker helt utan insyn från resten av statsapparaten, så när som på de årliga verksamhetsrapporterna som är föga mer än en formalitet. Rapporterna uppvisar år efter år positiva resultat och en häpnadsväckande avsaknad av oegentligheter.

Både Sagor från livbåten och West har skrivit fantastiska framtidsvisioner, med helt olika utfall. Sagor från livbåten tror på en utopi, West på en dystopi. Klart läsvärda är de bägge två, och även om alla vet att det är livbåten som gäller när skutan springer läck sjunger besättningen i kör: Go West!


Andra bloggar om: , , , , ,

Published inNotiserSamhälle

2 Comments

  1. Haha, jag läste ”Pippad av rosa mannen” där i början. :)

    Den där låten är… motsägelsefull. Med reservation för att jag inte lyssnar på texten så kändes den först glad och positiv men efter en stund lät den bara uppgiven och desillusionerad. Bra illustration till ett bra inlägg (även om det var kortfattat)!

    Mia*’s last blog post..Äntligen!

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: