Schweden über alles

Nu har visst Beatrice Ask fått sig ett hjärnsläpp igen. Jag börjar undra om det kanske är så att det är ett normaltillstånd. Den här gången har Norge fått för sig att norsk (ursprungligen svensk) sexköpslag ska gälla norrmän även utomlands och Beatrice, som inte kan skilja en dålig norgehistoria från ett hål i marken, utbrister: ”Bra idé!”.

Nej, fru Justitia, det är inte en bra idé. Det är faktiskt en skitdålig idé. Svensk lag gäller i Sverige, och bara i Sverige. Motsvarande gäller för andra länder. Det är ytterst märkligt att den svenska regimen kan få för sig att svenska morallagar ska gälla i utlandet samtidigt som man förfasas över hedersrelaterat våld bland vissa invandrargrupper i Sverige, och inte ser problemet.

Det är nämligen två sidor av samma mynt. Uppenbarligen anser Asken liksom en del norrmän att skandinavisk kristen moral är så överlägsen att vår morallagstiftning ska gälla universiellt, oavsett vad lokal lagstiftning säger. Samma uppfattning har antagligen de grupperingar som anser det hedersamt att mörda sina egna döttrar för att de är uppkäftiga.

Vilka andra lagar kan Asken tänka sig ska gälla svenskar utomlands? Högertrafik? Allemansrätt? Lagen om anställningsskydd kanske, så att svenska au pairer kan bli fastanställda i sina värdfamiljer i USA. Ska svenskar även förbjudas röka på i länder där dylikt är lagligt? Och vem ska se till att lagen efterföljs? Ska svensk polis också tillåtas operera utomlands då, eller är det angiveri som är lösningen? Regimen verkar ju gilla sånt.

Hur är det med svenska medborgare som är permanent bosatta i utlandet? Ska svensk lag fortfarande övertrumfa lokala då, eller finns det någon brytpunkt när man istället ska övergå till att följa de lokala lagarna?

Att man överhuvudtaget kommer på tanken får mig aningen långsökt att tänka på en artikel jag nyligen läste om en brittisk expedition, ledd av kapten Franklin, som 1845 drog ut för att finna den mytomspunna nordvästpassagen; en passage genom Arktis isar. Den försvann spårlöst och än idag vet man inte exakt vad som hände. Däremot har man slagit fast att en anledning till misslyckandet var att männen var dåligt rustade, och skälet till detta var att britter alltid måste upprätthålla en brittisk livsstil. Således var det viktigare att vara ståndsmässigt än praktiskt klädd, och antagligen lastade man te innan man lastade torkat kött.

Nu tror jag förvisso att det är ytterst ovanligt med situationer där sexköp behövs för överlevnad, men vad jag menar är att det finns likheter i synsättet. Vi är överlägsna, vår livsstil är den enda rätta och ska upprätthållas överallt, alltid. Sen förfasas man över den fanatism som uppvisas av diverse andra grupper, främst muslimer. Det är komiskt.

Vi moderna länder måste sätta ned fötterna.

Så uttalar sig Lena Olsson (v). Till skillnad från akterseglade stenåldersländer som Tyskland? Holland? Nya Zealand? Skärp dig!


Andra bloggar om , , , , , intressant?

27 reaktioner på ”Schweden über alles

 1. Hej,

  Vi har en sexköpslag numera som har gett resultat. Den farliga gatuprostitutionen med bilburna torskar har i min hemstad försvunnit. Likaså trafficking.
  Prostituerade har möjlighet att polisanmäla kunder vilket gör att torkarna måste tagga ner. I ex.vis Thailand florerar sexindustrin. Unga fattiga köps för sexuella ändamål. Orsaken är inte att tjäna storkovan utan fattigdom. Det finns modern elektronik som film- och ljudupptagning med mobiltelefoner som misshanterade prostituerade skulle kunna använda och meddela svensk polis. Det är inte för att jag är stolt över mina svenska normer jag vill kriminalisera svenskars sexköp varän i världen de sker. Jag vill stävja seximperialism som kan ta sig följande uttryck.
  En liten pojke upplåter frivilligt och mot betalning sitt anus till sexturister. Efter ett tag kan han inte längre kontrollera sin avföring. Vill du se mellan fingrarna?

 2. Jag tror inte ett ögonblick på att trafficking och prostitution minskar för att sexköp är förbjudet. Snarare gömmer sig verksamheten ännu mer, vilket snarare gynnar trafficking. Vill du se mellan fingrarna?

 3. Tro vad du vill. Polisens prostitutionsgrupp i min hemstad står för uppgiften.

 4. P.S. Prostitution är inget moraliskt problem det när ett etiskt! D.S.

 5. Förklara gärna på vilket sätt gatuprostitution skulle vara farligare (som du antyder) än annan prostitution. Din passning om den lille pojken som säljer stjärt är för övrigt ohederlig eftersom det redan är olagligt för svenskar att knulla minderåriga utomlands. Således är det ett icke-argument för det nya lagförslaget.

 6. I min hemstad avslöjades en bordell i samma hus som kvarterspolisen höll till. Den hade funnits ett tag om man säger så. Tillåt mig hysa visst tvivel till att polisen vet allt och ser allt. ;)

 7. Mycket bra skrivet!

  Håller med dig till punkt och pricka!

  Sverige har alltid fått för sig att vi är värlsdbäst när det gäller precis ALLT!

  Om nu svensk lag ska gälla utomlands, väntar jag på att tyskarna säger att tysk lag ska gälla på svenska motorvägar…vore kul att se hur svenska myndigheter skulle hantera det!

 8. Självfallet kan man vara emot prostitution men ändå inse att svenska lagar inte kan gälla utanför Sverige.
  Det är – återigen – en i sin förlängning farlig och felaktig princip som den föreslagan lagen bygger på.

  Välmenande förvisso, men feltänkt ändå.

  larserick’s last blog post..IPRED, film och pengar. Och glasögon.

 9. Eva Olsson, det som föreslås är ett ingrepp i andra länders suveränitet. Du vill med andra ord ersätta den så kallade ”seximperialismen” med ”moralimperialism”?

  Sen skulle det vara intressant att få en stipulativ definition från din sida på skillnaden mellan etik och moral… Senast jag kollade, så var etik läran om moral, den filosofiska överbyggnaden så att säga. Att säga att det är en fråga om etik snarare än moral är med andra ord en ”intressant” utsaga som du gärna får förklara.

  Om svensk lag skall gälla utomlands, så måste vi också acceptera att utländsk lag gäller här. Vill du verkligen det?

 10. Ahhhh! Nu förstår jag varför en del tycker att det är okej att kasta stem på muslimer eller gifta bort sina tonårsdöttrar. Det är klart att de ska få följa lagarna i deras hemländer, precis som svenskar ska följa svensk lag i utlandet. bra där beatrice!

  Drottningen’s last blog post..November är november är november

 11. [Comment ID #51714 Will Be Quoted Here]

  Och sen har vi ju den heliga Birgitta Ohlsson också. Jag måste byta efternamn… ;)

 12. Den nya definition på etik och moral är:

  Etik: Det är mina personliga värderingar

  Moral: Det är de värderingar som andra personer borde ha.

  Och när moralpanikens dimmor lättar brukar det ofta vara skillnad på etik och moral.

 13. Vad underligt!

  Jag trodde att man mycket väl fick veta vad som hände John Franklins expedition, inte minst därför att lady Franklin – en i historieböckerna mycket berömd personlighet – lät sända i väg expeditioner som fick eftersöka det försvunna fartyget.

  Amiralitetet utfärdade en belöning på väldigt mycket pengar som sporrade flera andra att också resa till området för att söka. Och man fann till slut lägret där huvudgruppen av besättningen slagit sig ner; dödsorsaken var lunginflamation och tuberkulos, och man hade också gett sig på varandra när maten ruttnat.

  Det måste ha varit en hemsk tillvaro där. Skeppen hade ju frusit fast och förstörts, så det fanns ju ingen möjlighet för dema tt ta sig därifrån med livet i behåll, även om väldigt många försökte. Några av besättningsmännen lyckades ta sig en bit in i fastlandet (de fick kontakt med eskimåer), men gick under innan de nådde trakter som var befolkade av européer.

  Vill dock i rättvisans namn påpeka att det inte var Beatrice Ask som kom på den korkade idén om lagförande av svenska sexköpare i utlandet, utan att det var Vänsterpartiet som fick de första spasmerna i sitt moraliserande rus. Vilket inte på något vis förtar misstanken om att Beatrice Asks kvaliteter som ideologiskt moderat har sjunkit till icke mätbara nivåer.

  Trevlig helg!

  Peter Harold’s last blog post..Harmoni genom Gröndal

 14. Man vet, precis som du påpekar, genom lady Franklins försorg mycket om vad som hände med besättningen, men man vet inte var vare sig kapten Franklins grav eller fartyg är. Dödsorsakerna, enligt artikeln, handlar mer om köld och svält än om lunginflammation och tuberkulos. Ett nyare rön är emellertid att de drabbades av blyförgiftning på grund av sina konservburkar. Även om blyförgiftningen inte var en direkt dödsorsak tros den ha varit indirekt; blyförgiftning yttrar sig tydligen i bland annat paranoia och oförmåga att fatta vettiga beslut. (Har någon kollat regimens konserver?)

  För övrigt har jag aldrig påstått att det är Beatrice Ask som föreslagit den senaste dumheten, utan bara konstaterat att hon tyckte att det var en bra idé.

 15. Allt faller på sin egen orimlighet. Just det där med andra länders suveränitet och allt sånt samt övrig internationell rätt. Vi kanske ska börja arrestera människor i förebyggande syfte (pre-emptive) också så blir det här riktigt obehagligt. Och som flera har påpekat men som jag också påpekar. Svensk lag gäller i Sverige, då kan inte andras lagar gälla här och svensk lag kan inte gälla utanför sveriges gränser.

  Jessika’s last blog post..Let there be light

 16. Nu betvivlar jag att Eva Olsson kommer läsa min kommentar, än mindre svara på den, men jag bara måste påpeka;

  det har aldrig hänt att polisen sagt saker för att se bättre ut? Jag betvivlar inte att prostitutionen syns mindre, men de undersökningar som jag har fått tag i visar att det är för att den går under jord. Hur har polisen undersökt saken om jag får fråga?

 17. Oavsett vilken lag det än gäller kan inte svenska lagar gälla i ett annat land. Det är liksom inte möjligt. Men visst… tänk om det var våra narkotikalagar som gällde när svenskar blir fast i tullen i Thailand med knark, och riskerar dödsstraff där… men 2-3 års fängelse här? Sure, om Asken tror hon får igenom det så kan hon ju försöka, men inget land kommer gå med på att någon annans lag gäller i deras land.

 18. Franklins fartyg kommer nog hittas om ett par år. Isen i Nordvästpassagen är på tillbakagång så snart kan gänget från Discovery channel åka dit med sina sidescansorarer och leta. Kan de hitta Titanic kan de nog hitta Erebus och Terror eller vad de hette.

  För övrigt kommer jag skratta ihjäl mig den dagen det kommer ett EU-direktiv som tillåter sexköp och F-skattesedel för prostituerade och Beatrice Ask får förklara varför det är så bra att det blir lag i Sverige. Hoppas det blir snart! Kanske går att tipsa något tysk eller holländsk kommissionär? Den svenska sexköpslagen är ju faktiskt ett handelshinder för tyska horor som vill jobba här, staten har ju förbjudit deras kunder…

  Sidvind’s last blog post..Stoppa skattevampyrerna!

 19. -> Sidvind
  Tyvärr tycker jag mig snarare se att moralhysterin har ganska gott fäste inom EU-administrationen. Det kommer bara bli fler morallagar, och kommer man att skriva in religionen i den nya europiska konstitutionen dröjer det nog inte länge förrän Vatikanen fått till så att doggy-style och fellatio blir kriminellt.

  Jag VET att det finns de som talar för fri prostitution, men dessa debattörer behandlas som paria av medierna (och politikerna).

  Peter Harold’s last blog post..Våga vägra skaka Carl B’s tass

 20. Det är uppenbart vansinnigt om svensk lag skall gälla utomlands, även om gärningen skett i ett land
  där prostitution är lagligt. I Tyskland och Holland har de prostituerade fackförening, samt att de
  har rätt att dra nytta av socialförsäkringssystemet.Ha ha tror lilla ”brorduktigSverige” att t ex
  Tyskland kommer att acceptera svenska civilpoliser opererar likt faschister med kameror på lagliga
  bordeller? Knappast, då kommer de säker hamna i finkan. Till Eva Olsson vill jag säga, vad gäller
  köp av sex av mindreåriga så är det olagligt i de flesta länder, vilket självklart är bra. Så det var
  ett dåligt exmempel av dig Eva. Vi har i dag dubbelbestraffningsrätt så personer kan och skall bestraffas
  vid köp av sex av mindreåriga. Vi måste se Norges förslag som en dålig historia(att straffen även skall gälla
  vid köp av sex i utlandet) Däremot tycker jag att lagstiftarna skall i stället vända sina ögon mot öster
  och vårt grannland Finland, där det har blivit olagligt att köpa sex av personer som är utsatt för påtvingad
  prostitution. Lagstiftarna(politikerna) i Finland är kloka människor som lät även de prostituerade komma till tals hur de såg på sitt arbete, innan lagstiftninen kom till. Där har ni politiker lite a lära av. Tänk till och använd förnuftet!

Kommentarer inaktiverade.