Skip to content

Året börjar med en norgehistoria och en plattnacke

Det är inte bara i Sverige som dumma lagar trädde i kraft i och med årsskiftet. I Norge har en sexköpslagstiftning trätt i kraft, en sexköpslagstiftning som bygger på den svenska modellen med en twist: Den förbjuder även sexköp utomlands!

Jag har skrivit om det här förut och jag står fast vid det. Det är en hjärndött att lagstifta om saker som ska gälla medborgarna utomlands. Fattar inte norska politiker vilken Pandoras ask de öppnar i och med detta? Vilka utländska lagar är Norge beredda att låta gälla i Norge? Hur ställer sig Norge till att utvisa utländska medborgare som riskerar hängning för homosexualitet, till exempel?

Inger Davidsson, kd, är förstås av en annan åsikt. Eftersom nordisk kristen moral är världsbäst är det såklart självklart att vår morallagstiftning ska gälla även utomlands.

Det är en sån punkt jag tycker att man ska överväga i Sverige också. Det är lika mycket människovärde i människor utanför vårt land. Och om svenska medborgare utnyttjar kvinnor och män i andra länder tycker jag att det ska kunna vara straffbart också.

Jag orkar helt enkelt inte göra mig lustig över hur dumt allt det här är. Inger Davidssons passning om att det är lika mycket människovärde i människor utanför vårt land faller ganska platt eftersom de människorna uppenbarligen inte är betrodda med att kunna lagstifta. Inger Davidsson får därmed årets första plattnackeutmärkelse.

Grattis, Inger!

Vad som stör mig allra mest är dock att Aftonbladet inte bemödar sig med att leta upp någon som säger emot Davidsson, någon som påpekar det absurda i att en nations lagstiftning ska stå över andras. Det borde inte vara alldeles svårt att hitta en sådan person, och därmed blir slutsatsen att Aftonbladet inte är intresserade av att bedriva den sortens opartisk journalistik, utan är helt nöjda med att underblåsa nymoralismen.


Andra bloggar om: , , , ,

Published inPolitikSamhälle

22 Comments

 1. Jenny Jenny

  Nog är det absurt alltid. Rysligt. Så… om svenskar ska gå under svensk lag utomlands… så kan de kriminella börja hävda och kräva att även våra straffsatser ska gälla när de begår brott i andra länder – att våra fjantiga straff ska utmätas även där (ex för medhjälp till rån i CA, inget livstidsfängelse då inte). Och likaså kan ju de utländska kriminella som kommer hit hävda att svensk lagstiftning inte gäller dem… Vilket de iof redan försöker med i ganska stor utsträckning. Oavsett partitillhörighet eller religiös åskådning måste man ju se det absurda i sådan lag. Vår sexköpslag är för övrigt idiotisk. Och jag är kristen. :)

 2. Jag har inget emot kristna, även om det ibland framstår så. Jag har något emot religiösa fanatiker som, på grund av att de hör röster i huvudet, tror att de har fått mandat från Gud och därmed är moraliskt överlägsna alla andra. :)

 3. En riktig klassisk norgehistoria. Att Aftonbladet inte orkar bemöda sig att hitta någon av annan åsikt är också det riktigt dumt. De gör precis som du säger, blåser upp nymoralismen. Och det tycker jag mig se som ett mönster i hela den svenska mediadebatten. Tyvärr.

  Timmy’s last blog post..Okunskap

 4. Javisst. Media är rätt konsekventa i att vägra släppa fram någon som framför en annan åsikt än den politiskt korrekta när det gäller sexköp.

 5. Mikael Larsson Mikael Larsson

  Väl skrivet… Jag är som sagt också emot sexköp mm… men det är sinnesjukt hur korkade jäkla lagar våra politiker v ha nuförtiden
  Jag hare iofs något emot att blanda religion och politik.
  Religionsfrihet är något vi måste ha i landet. Men den rättigheten bör inte vara så långt gående att den ska ha via lag möjlighjet att tvinga på oss andra den.

 6. eevert eevert

  ja,det är ju nästan overkligt korkat.
  En sak jag undrar över, hur är det tänkt att denna lag ska efterlevas?.Antag att jag gör ngt helt lagligt i holland eller tyskland,dvs går på bordell,vem ska då gripa mig?Knappast den lokala polisen. Ska vi ha ett koppel av statligt anställda tjallare ,som stryker omkring runt suspekta områden i utlandet?
  Hoppas verkligen inte att lagen gäller retroaktivt…

 7. Jamen, vi inser ju bara inte att vi måste skyddas från oss själva…*mycket ironiskt* KD-puckon…

  Jessika’s last blog post..Låta vara

 8. eevert: Det där med retroaktiv lagstiftning är också något som egentligen borde vara juridiskt omöjligt, men som vår kära Beatrice Ask ändå ibland tycks hota med. Senast var väl när hon gick ut med att Ipred inte skulle gälla retroaktivt, och försökte få det att låta som en eftergift. Tänk om högertrafikomläggningen gällt retroaktivt. :)

 9. Salle Salle

  Det är dags att politikerna vaknar upp ur ”törnrosasömnen”. Vi vill inte ha ett faschistiskt samhälle där staten
  lägger sig i vad vuxna människor gör av fri vilja. Självklart är jag emot påtvingad prostitution. Således föreslår jag att lagen ändras så att påtvingad prostitution skall vara olaglig. Och glöm Norgehistorian och se i stället
  med siktet inställt mot Finland. Där påtvingad prostitution är olaglig. Och till sist vill jag inte ha en
  borgerlig regering som enbart ägnar sig åt moralfrågor. Ni Svenska politiker måste lära er att
  skilja på prostitution och trafficking,som övriga EU gör. Återigen ägna i stället energi på att hjälpa
  de kvinnor som far illa, på grund av drogmissbruk o.s.v. Många av dessa kvinnor är ”nödgade” att gå
  på gatan för att få pengar till knark. Erbjud hjälp med rehalibitering, kuratorshjälp o.s.v. Och
  Sluta upp med dom förbannade moralkakorna.

 10. Anaïs Anaïs

  eevert: Ja, har egentligen någon förklarat hur lagen skall genomdrivas i praktiken? Skall utrikisk poliskår utbildas i svensk/norsk morallagstiftning för att sedan selektivt kunna gripa just svenskar/norrmän? Och hur skall det framgå med all önskvärd tydlighet att vi är just svenska statens egendom? En väl synlig märkning? En traditionell järnring om halsen kan ju idag kompletteras iofs, med ett litet övervakningschip.

 11. […] med Inger Davidson (kd) i spetsen. Inger Davidson som är vice ordförande i justiteutskottet. Håller med Enligt min Humla och hakar på med en plattnacke till […]

 12. Jag instämmer att det låter konstigt, hur som helst tycker jag att rättsystemet ska kunna ifrågasätta en misstänkt trovärdighet om denna har köpt sex, tagit droger, eller förgripit sig på någon även utomlands. Ska det vara okej att en svensk partiledare tar ut sin lön för att sexuellt utnyttja en minderårig utomlands varannan månad? Vill du att våra skattepengar ska kunna gå till en sådan verksamhet? Visst det har kanske inte hänt ännu men det ska inte heller få hända utan konsekvenser.

 13. Nu försöker du blanda bort korten. Vi pratar om prostitution, inte om sexuellt utnyttjande av minderårig.

 14. Kort och koncist och bara helt rätt från första till sista stavelse. Tack och gott nytt skit-år!

  Falken’s last blog post..Jodå

 15. Personligen hör nog en replik mot den norska varianten av sexköpslagen hemma på debattsidan än att dränkas i senaste nytt om Paris Hilton och Let’s Dance-listan.

  By the way… jag hoppas innerligt att Aftonbladet inte är den enda skådeplatsen för politisk diskussion. Vad sägs om… Riksdagen? Eller bloggosfären?!! ;-)

  Peter Harold’s last blog post..Mossvandring istället för mousserande

 16. I riksdagen diskuterar man inte. Där trycker man de knappar som man ålagts att trycka på.

 17. Mims Mims

  Daniel: Neeeej…! Nu hoppade jag till.. Generalfel!

  Det finns många beteenden som många inte tycker är ok. Det betyder inte att de ska lagstiftas mot. Att något inte är lagstiftat mot betyder inte heller att det är konsekvensfritt.

  (I ditt specifika exempel tycker inte jag det vore ok, jag är övertygad att det skulle få konsekvenser. Finns massor av saker jag inte tycker riksdagsledamöterna ska göra med sina pengar. Innebär inte alls att jag vill förbjuda dem att göra alla de sakerna.)

  Vill vi att svensk lag ska gälla för alla som vistas inom Sveriges gränser så får vi nog acceptera att landet X:iens lag gäller för alla som vistas inom landets X:iens gränser. Även om det betyder att man får gå till en 14-årig prostituerad när man är på solsemester i X:ien. Gäller även statsavlönade.

  Puh. Nu känns det bättre.

 18. […] och vi skulle definitivt inte ha en justitieminister som tycker att det verkar som en bra idé att förbjuda svenska medborgare att köpa sexuella tjänster utomlands även om det råkar vara lagligt där. […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: