Skojiga namn

Namn som (förmodligen) är helt oskyldiga på det lokala språket kan bli väldigt roliga på ett annat. Nima gjorde mig en gång uppmärksam på att Nazi är ett inte helt ovanligt flicknamn i Iran, bara för att ta ett exempel. Det har inget att göra med politiska statements, som att i vår tid och med vår historia ge sitt barn namnet Adolf Hitler. Eller Aryan Nation. Nazi, om man kan bortse från det vedertagna uttalet och associationerna, är ett ganska vackert namn.

Följer man en del idrott råkar man på en hel del skojiga namn. Som Simone Luder, schweizisk orienterare. Eller kanadensiske hockeybacken P.K Subban. Jag vet inte vad P.K står för i sammanhanget, men om man tänker på svenska brukar det stå för ”politiskt korrekt” och då blir det ännu roligare.

Fast det roligaste namnet av alla måste ändå vara Dick Butkus, linjeback i det där som amerikanerna kallar fotboll trots att det inte spelas med fötterna och bollar brukar vara runda. Dick Butkus. Jag har alltid hört det som Dick Buttkiss.

Hi, my name is Dick Buttkiss. Toppa det om ni kan.


Andra bloggar om: , , , , ,

28 reaktioner på ”Skojiga namn

 1. Jag gillar den italienske fotbollspelaren Andrea Pirlo, eftersom jag bara kan tänka på ordet ”pirla” som kan betyda snopp eller att någon är en skit/dum i huvudet. Italienska svordomar är svåra att översätta, men det blir kul i alla fall :D

  Danni.’s last blog post..Kolla kolla

 2. Mitt ex har en vän i Malaysia och när han var där och hälsade på träffade han en kusin till denna vän. Vad hon hette egentligen blev han aldrig klok på, men det lät tydligen som ”So Oily”.

  Älvan’s last blog post..Duktig flicka!

 3. Jag fnittrar lite barnsligt mest varje vecka nu när det är skidskyttetävlingar och hon med efternamnet Vaygina är med. Tihi.

  saom’s last blog post..Jag och musiken

 4. Lund uttalat på engelska (”Land”, alltså) betyder inte bara kuk på hindi utan också en jättekuk. Min polare som heter just Lund i efternamn och dessutom kommer från Lund berättade vilken succé han gjorde när han var i Delhi…

  En gammal klassiker är skidåkaren KORUNKA. Så skulle jag inte vilja heta.

 5. På spanska blir både Marika och Vendela väldigt bra namn, det första betyder ”lesbisk” och det andra ger uppmaningen ”sälj henne”.

 6. [Comment ID #56058 Will Be Quoted Here]

  *asg*

  ”Tulle Ruskomsnusk” låter som en karaktär ur ett barnprogram av Staffan Westerberg. :D

  West’s last blog post..God jul!

 7. Jag vill minnas att det var i något TV-program för några år sedan när de intervjuade någon som jobbade på bensinstation och hette Dick Assman. Han hade tryckt upp klistermärken med texten: ”I’ve been pumped by Dick Assman”

 8. Inte så roligt namn kanske, men en kille på mitt jobb har döpt sin son till Zack, gissa om han fått höra det (de är byggnadsarbetare säger väl en hel del om deras humor;)), fast han har fått flera gliringar om hans andra ungar kommer heta Maj och Dick….Roligt när de ska in och äta ”Zack, Maj, Dick!! Kom in och ät!”

  Sarah’s last blog post..Full fart mot helgen!!!

 9. Fita Basia?

  Artikeln om omhändertagne Adolf hade ju ett helt fantastiskt flicknamn på slutet, en omhändertagen flicka på nya Zeeland hette Talula does the Hula from Hawaii.
  Kan inte hjälpa det, men jag tycker det var ett coolt namn!

 10. Roliga namn är en sån där kategori som jag aldrig tröttnar på… och PK Subban är ju fantastiskt! Men glöm inte enhetschefen för Nationellt centrum för kvinnofrid:
  Anne-Marie Tung Hermelin!!

 11. Och så finns det en krake i Århus vid namn Jette Bögballe. Jag gissar att han (hon?) inte tar båten över sundet så ofta. Att döma av danska eniro (ja, jag var tvungen att kolla) tillhör han avdelningsledningen, och det är ju inte att undra på.

  Fredrik I’s last blog post..Frozen River

 12. Jag hade en kund i England som hette Robin i förnamn. Inte så märkvärdigt. Han hette Banks i efternamn och det är ju heller inget särskilt. Men han hette ju faktiskt Robin Banks… när man sätter ihop namnen… Rånar Banker, alltså…

Kommentarer inaktiverade.