Skip to content

Teknikens under

Häromdagen köpte jag högtalare till min dator. Jag ville ha ett par schyssta högtalare med en bra ljudåtergivning för musik, och tillräckligt med kräm för att datorn ska kunna fungera som stereo så att säga. Jag hade spanat lite på ett par Creative, men när jag tittade in på OnOff för att de hade lite rea och testlyssnade högtalarna tyckte jag att de var lite sådär. Rent ljud, men klent. Bredvid stod ett par Logitech Z-10 i samma prisklass som lät betydligt bättre i mina öron. Så de fick följa med hem.

Högtalarna fick ligga kvar i sin förpackning några dagar. Anledningen var att mitt datorbord helt enkelt var för trångt, eftersom det var av den sortens icke-ergonomiskt skit som marknadsförs som just datorbord. Eller databord om man har riktig tur.

I slutet av förra veckan brummade vi iväg till IKEA och köpte ett nytt bord till min datorhörna. Jag har spanat på bord länge men nu gjorde vi äntligen slag i saken. Det gamla bordet slogs i bitar, hela vardagsrummet möblerades om, vi hittade mer skit att slänga, och sedan åkte det nya bordet upp. Ja, det var Drottningen som skruvade ihop det. Resultatet blev över förväntan. Bordet är kanon, möbleringen blev mycket bättre. Rummet ser helt enkelt öppnare ut.

Men så var det ju det där med högtalarna. Packade upp skiten och började koppla in dem, och jag började ana oråd redan där eftersom de ansluts till datorn via USB istället för gammeldags högtalarkabel. När saker ansluts via USB behöver man i regel berätta för datorn vad det är för något. Min erfarenhet är att USB och Ubuntu inte är de såtaste vänner, och när dessutom Logitech är inblandade blir det pannkaka eftersom Logitech varken släpper drivrutiner för Linux eller släpper källkoden så att nördarna kan skapa dem själva.

Högtalarna lät inte ett skit. Förvånad någon? Det visade sig att högtalarna inte bara ansluts via USB utan dessutom innehåller ett eget ljudkort. Man ska inte tro att man har köpt ett par högtalare för att man har köpt ett par högtalare.

Herr Teflonminne kom hit och drack lite sprit på lördagkvällen och vi ägnade större delen av tiden åt att försöka få högtalarna att lira under Ubuntu. Vid ett tillfälle lyckades han faktiskt få både ljud och LCD-displayen att lira. Lite för bra för att vara sant, skulle det visa sig, för när han rörde på musen började ljudet spraka. Sedan slutade musen att fungera. Mitt gamla problem alltså, när musen bara stannar. Vid ett tillfälle lyckades han även få tangentbordet att sluta fungera.

En avsevärd tid gick därefter åt till att återställa systemet så att högtalarna inte fungerade, men musen gjorde det. Efter att ha vallat Teflonminnet till pendeltåget så att han inte skulle bli gruppvåldtagen på vägen försökte jag lite på egen hand, med distansguidning från ovan nämnda herre. Det jag tror att jag har åstadkommit är att ha återskapat musproblemet. Max två minuter får jag ha Ubuntu igång innan musen lägger av. Något ljud har jag inte ens hunnit testa om jag har.

Igår blev jag så less på hela eländet att jag inte ens orkade titta på datorn. Nytt skrivbord, nya högtalare, på det stora hela kanongrejer, men jag kan inte använda dem till något för jag ska bara felsöka hela tiden.

Så nu är jag tillbaka i Windows. Högtalarna låter bra, men det känns inte bra. Trots alla problem jag har haft så gillar jag Ubuntu på ett sätt som jag aldrig har gillat Windows. Jag känner mig lite smutsig, lite besudlad, men jag orkar inte med att felsöka jämt och ständigt och framför allt inte när jag inte förstår. Jag är helt enkelt för dum för Linux.

Så. Antingen får jag ta nya tag och installera om Ubuntu från scratch, utan att kopiera över home-mappen, för det är möjligt att det är någon sorts konfiguration som kvaddar saker. Eller så får jag lägga energi på att modifiera Windows istället så att det inte ser ut som skit och framför allt inte har en stor grön blaffa till startknapp som mest ser ut som en bit godis.

Det mest deprimerande med att köra Windows igen är faktiskt teckensnitten. Det kan tyckas löjligt, men har man vant sig vid de mjuka, snygga tecknen i Linuxvärlden känns Windows fonter kantiga. Men, det fungerar ju å andra sidan.


Andra bloggar om: , , , , , , intressant?

Published inDator

36 Comments

 1. Lars Lars

  Jobbigt. Just USB-ljudkort (och mikrofoner och högtalare osv) är annars något som brukar fungera bra eftersom det finns en standard som de flesta företag följer och som är implementerad i modulen snd-usb-audio. Fast Logitech kanske är dumma i huvudet.

 2. Ja, eller så är det jag som är dum i huvudet. I det här läget kan jag inte utesluta någonting. Jag funderar om det kan vara så att min dator står på en dålig ruta, eller om det är karma inblandat. :)

 3. Daniel N i Norr Daniel N i Norr

  Det är fortfarande lite märkligt med mus-problemet. Det är möjligt att Logitech stödjer standarden för usb-ljudkort, men att det är något annat som ställer till det på underliggande nivå.

  Om du vill redogöra för vilket modermodem din dator besitter så kanske vi kan googla fram alternativa lösningar.

 4. Om du vill testa ett annat alternativ till Windows kan jag rekommendera FreeBsd (www.freebsd.org är ett bra ställe att starta). Generellt sett är det mer stabilt än de flesta Linux-varianter. Å andra sidan tar det också längre tid innan en ny och annorlunda hårdvarutyp fungerar.

  Och som Daniel N skrev; lite mer info om såväl modermodem som modell på högtalare och usb-mus kan vara till hjälp.

 5. Fredrik Fredrik

  Jag skulle helt enkelt lämnat tillbaka högtalarna/sålt dem på tradera till strax under nypris.

  Högtalare ska vara just högtalare…

 6. Fredrik Fredrik

  Jag minns att jag hade samma problem för några år sedan (har hänt mycket i linuxvärlden sedan dess men det kan ju vara något skit kvar). När jag rörde på musen så sprakade ljudet. Det löstes tid nog med nån kerneluppdatering.

 7. Moderkortet i burken är ett Asus M3N-H/HDMI, musen en Logitech MX1100 och högtalarna som sagt Logitech Z-10.

  Fredrik: Tanken föresvävade mig, men… Låt oss säga att jag inte har bestämt mig ännu.

 8. Thommie Thommie

  Om du inte är nöjd med de kantiga teckensnitten i windows, kan du alltid slå på ClearType. Som jag förstått det är inte detta påslaget från början i windows och ska vara samma sak som linux jobbar med.

  kontrollpanelen / bildskärm / apperance / Effekter >
  Kryssa för ”Use the following method to smooth edges of screen fonts:” och välj ClearType.
  Nu bör det bokstäverna se någorlunda ut som i linux, iallafall en bit på vägen.

  Blandade lite svenska och engelska, men du ska nog hitta ändå. :)

 9. Thommie: Finns svengelska att välja som språk i Windows numera? ;) (Och jo, ClearType är påslaget.)

 10. Läste nånstans:

  ”Linux is very user friendly. It’s just a bit picky about who it chooses to call a friend.”

  JörgenL’s last blog post..En sosses försvarstal

 11. Daniel N i Norr Daniel N i Norr

  Det enda jag hittar på Google är in hit igen. Du verkar vara tämligen unik med dina USB-bekymmer.

  Men något som skulle kunna vara en ledtråd är om du kan publicera din xorg.conf. Använd med fördel samma verktyg som jag tipsade om i andra USB-probleminlägget; pastebinit -i /etc/X11/xorg.conf

  Samt dumpa gärna över din ”dmesg” igen när det hängt sig: dmesg | pastebinit

 12. Jag sökte lite snabbt på din hårdvara, och det finns en buggrapport som ser ut att matcha ditt problem i Ubuntu (se https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/176422)

  Om du inte har testat det förr, så kan det vara värt att prova att sätta musen i en annan USB-port. Jag har iofs bara stött på att det varit tangentbordet som varit portkänsligt, men man kan inte så noga veta med Linux…

 13. JörgenL: *S* Det var en bra sammanfattning. :)

  Daniel: Ja, jag verkar vara rätt unik med mina USB-problem. Och jag är rätt säker på att jag gjorde någon sån där dump förut, utan att det hjälpte. Just nu orkar jag inte dra igång datorn i Ubuntu-läge. Jag vill bara ha en burk som fungerar en stund framöver. :) Men tack för engagemanget!

 14. Daniel N i Norr Daniel N i Norr

  Okej, håller utkik här efter länkar till pastebin när du orkat starta om. Dumpen från andra tråden var rätt intetsägande, men det kanske kommer med något mer matnyttigt nästa gång. Just ja; få med X.org-loggen också: pastebinit -i /var/log/Xorg.0.log (misstänker att det är där något händer eftersom dmesg var ovetandes i förra dumpen)

 15. DYRT baby! DYRT!

  Jenny: Vid tillfälle ska jag prova att byta plats på USB-prylarna, men jag känner mig väldigt tveksam alltså. Jag menar, jag flyttat runt på datorn och det vore smått otroligt om jag alltid skulle ha satt mus och tangentbord på samma USB-portar varje gång. Men jag ska prova.

  Daniel N: Tack än en gång för hjälp och engagemang.

 16. Du låter drottningen skruva ihop DITT bord?!
  Jag instämmer med Carina. Mac, darling!
  Dyrt eller inte, no more complaints.

  Jessika’s last blog post..In a Pothole

 17. Jenny Jenny

  Hm… Ubuntu har en tendens att vägra kommunicera med 1. grafikkort, 2. skrivare, 3. tangenbord via USB, 4. mus via USB, Scannrar, faxar, spel och diverse annat löst som man vill koppla in vid tillfälle. Då blir det windows, mot sin vilja. Jag gav upp, men funderar på att återgå till Ubuntu på laptoppen, dit jag aldrig kopplar skrivare, tangentbord, spelar eller lyssnar på musik. Värre om man verkligen vill få det att fungera kan jag tro. Lycka till!

 18. Jenny: grafikkort? Då har du köpt fel sort. De där som börjar på A och slutar på TI. Iofs funkar de knappt med Windows heller så vem är förvånad.

  West’s last blog post..God jul!

 19. Hoppsan, två Jenny i kommentarstråden! Jag förtydligar härmed mitt namn… och passar på att hålla med den andra Jenny om att Linux USB-stack inte är det mest stabila här i världen. Själv kör jag Mac och FreeBSD hemma, Windows använder jag bara för att läsa mail på jobbet.

  Och nu ska jag sluta föra OS-krig, åtminstone i just den här kommentaren.

 20. [Comment ID #56401 Will Be Quoted Here]

  Ja, jag låter henne skruva ihop saker. Det blir rätt från början då.

 21. [Comment ID #56401 Will Be Quoted Here]

  Förstår ni hur jag har det? Han erbjöd sig att skruva i ett par skruvar och fick ett utbrott redan innan han hade fått i första. Det går liksom inte.

  Drottningen’s last blog post..Allt hänger ihop

 22. [Comment ID #56411 Will Be Quoted Here]

  För att den inte gick att skruva i ja!

 23. Nej, hjärtat. Den gick inte att skruva i. Jag fick bara dit den för att du hade varit där först

  Drottningen’s last blog post..Allt hänger ihop

 24. West: Försökte byta till Ubuntu i somras men mitt Gforce vägrade fungera med det, så jag fick byta tillbaka till Win. Framåt sommaren är det väl dags för nytt kort och mer minne så då blir det nog nytt försök :)
  Drottningen: Hohoho, konstigt nog brukar de säga det ja, exempelvis när de inte fick upp flaskkorken, eller burken… ;)

  Jenny’s last blog post..Solkatt

 25. Jenny: Du förstår inte. Att inte få upp något är en mycket känslig sak för en man. ;)

 26. Dagobert Dagobert

  Ubuntu, eller rättare, Gnome har börjat använda ett ljudsystem som inte riktigt lirar när det finns två ljudkort. Har du testat den enkla åtgärden att helt sonika skruva ur ljudkortet i datorn?

  Jag tror faktiskt att det löser ditt problem.

  Många av problemen i Ubuntu eller någon av de andra ”användarvänliga” som Mandriva osv. beror ofta på lite väl ”bleeding edge” i diverse försök att automatisera och göra ”användarvänligt”, ofta så bleeding edge att ingen bra dokumentation finns. Många gånger hittas problemen i skrivbordsmiljön som ställer till saker o ting. Användarvänlighet och Keep It Simple Stupid går i ofta inte ihop alls, i regel för att man blandar ihop användaarvänlighet med okunnighet. Designa för den okunnige, så är det okunniga användare man får, och det har ingenting alls med användarvänlighet att göra. I synnerhet inte om man samtidigt envisas med att jämt implementera de senaste påfunden som knappt är testade ordentligt.

 27. Daniel N i Norr Daniel N i Norr

  Dagobert: Om du syftar på ”pulseaudio” kan jag bekräfta att det fungerar mer än önskvärt fantastiskt i min dator med både ett SB Live! plus ett inbyggt SoundMAX-nånting samt även en webbkamera via USB som fungerar som en tredje inkälla. Allt fungerar galant, och jag kan i realtid byta inkälla och utdestination för ljudet utan att programmen äns vet om det. Samt skicka ut ljudet på alla kanaler samtidigt, eller varför inte streama ut det via RTP och Multicast på nätverket? Allt utan något särskilt stöd i programmen.

  Kruxet är nämligen inte att det inte fungerar, utan att det inte är fullt implementerat + konfigurerat per default i bl.a. Ubuntu. Men efter manuellt rattande (tyvärr) så fungerar det som det var tänkt; tokbra.

 28. Om det hela tiden varit samma modermodem som strulat för dig, så kan det ju finnas anledning att misstänka att det är något strul med USB-portarna.

  Ett PCI-kort med tre USB-portar kostar under hundralappen, så det kan ju vara idé att testa. Glöm i så fall inte att först gå in i BIOS setup och disabla det ”inbyggda” USB-paketet.

  På min stationära har jag åtta USB-portar, och de är för det mesta fullbelagda med allsköns bråte (även ljudorienterade — som komplement till det inbyggda plus ett extra PCI-ljudkort). Aldrig haft några problem med att få Ubuntu att lira med dessa. Fast just sådant vill du förmodligen inte höra…? :)

  Björn Felten’s last blog post..The Mentalist — min nya favoritshow

 29. Vilken Ubuntu körde du? Mitt intryck är att hårdvarustödet blir bättre och bättre, och att det flyter mycket smidigare för varje version. I Intrepid Ibex (med alla uppdateringar nedladdade) funkade till och med det trådlösa nätverket, krypterat enligt alla konstens regler, att få igång med ett musklick och ett lösenord.

  ctail’s last blog post..Julcocktailsäsongen är här igen

 30. Björn: Ja, jag misstänker också att det är moderbrädans USB-hantering som är det huvudsakliga problemet. Ett separat PSI-kort för USB skulle kunna vara värt att testa. Tack för tipset. Och nej, jag är inte ett dugg intresserad av att höra hur bra det fungerar för andra. Jag vill att någon ska ha samma problem som jag så att det finns en möjlighet att det inte är SBS. :)

  ctail: Kör Intreped. Före det Hardy. Problemen har funnits under bägge. Testade en Ubuntu Studio-version också, och hade samma problem. Däremot har det varierat i jävlighetsgrad. Under Intreped hände det bara ett par gånger tills jag och Teflonminne började lattja med g15daemon för att försöka få igång högtalarna. Jag tror att det var det vi gjorde iaf. ;)

 31. Jag tror nog att Björn har fullständigt rätt — det låter helt enkelt rimligt. Jag sitter själv med en intrepidinstallation i dubbelboot och kliar mig i huvudet när jag läser om dina problem eftersom jag inte känner igen ett enda… ÖHT har det enda jag haft att anmärka på med Ubuntu/Intrepid samma skit som drabbar alla *nix installationer: idiotiska hårdvarutillverkare som inte släpper dedikerade drivisar och idiotiska mjukvarutillverkare som inte släpper program.

 32. Jag lutar allt mer åt att det är någon form av USB-knas på min moderbräda. Nu när jag har kört Windows ett tag har jag noterat att musen ibland fryser till ett par tiondelar av en sekund eller så. Kanske mer ibland. Skillnaden är dock att den släpper igen. I Ubuntu var det stört omöjligt att få igång musfan med mindre än att starta om datorn. Lurigt det här.

 33. Jag tycker att det är rätt charmigt också att du sätter gästerna i arbete också! :-)

 34. Det blir alltmer tydligt att det gamla ordstävet ”bakom varje framgångsrik man finns en stark kvinna” alltjämt stämmer… :) Krama den blåröda sockerröran så texterna fortsätter komma. ;)

  Angående högtalarproblemen så har jag liknande erfarenheter från förra året. Var på jakt efter bättre och helst portabelt ljud så jag fastnade för Logitech V20 som tycktes matcha mina preferenser. De hade också USB-koppling och jag gav efter någon veckas mekande upp försöken med att få liv i dem. Körde då iofs Gutsy (eller var det Hairy Hard-on?) så det kanske funkar bättre med Ibex. Det slutade till slut med att jag något prioriterade hyfsat ljud framför portabilitet då jag skaffade ett par Creative Gigaworks T-40 som jag är mäkta nöjd med.

 35. Dum fråga, kanske, men har du testat ClearView för windows?

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: