Fildelningens vånda

Sam Sundberg, författaren bakom Piraterna tillsammans med Anders Rydell, har skrivit om våndan med fildelning på SvD. Jag tror att hans berättelse är ganska typisk för den upphovsman som ser sina verk spridas på fildelningsnätverk. Å ena sidan räknar man reflexmässigt, och för att upphovsrättsmaffian tutat i oss det, med att varje nedladdad kopia är en utebliven försäljning. Man ser dollartecken med vingar.

Å andra sidan vill de flesta upphovsmän se sina verk spridda. Ja, om inte deras enda incitament för att skapa något är just att tjäna pengar – den sorten finns också. Varje nedladdad kopia innebär trots allt att någon tar del av det. Rädslan för att förlora försäljning blandas med stolthet över spridningen. Det kan inte vara lätt.

Men Sam Sundberg och andra kan vara lugna. Varje nedladdat exemplar innebär inte utebliven försäljning. Det finns folk som jag, som vill äga fysiska exemplar av bra kultur men inte köpa grisen i säcken. Så jag laddar ner saker, och är det bra så köper jag det. Men det fina, det som inte går att mäta riktigt, är att varje sålt exemplar och varje nedladdad kopia innebär uppmärksamhet, som i sin tur leder till mer försäljning (och nedladdning) förutsatt att verket är bra. Så fungerar det. Det är något helt annat än den megafonmarknadsföring som används för att få ut något på marknaden till att börja med. Väl där, när spridningen satt igång, lever den sitt eget liv.

De flesta människor, tror jag, lyssnar mer på sina vänner vars smak de känner, än på reklamsnuttar i tv, recensenter i tidningar och affischer på busskurer. Jag tror aldrig att jag har köpt en bok, film eller skiva för att en recensent har hyllat den. Däremot har jag köpt massor på rekommendation från vänner, och ännu mer efter att först ha tankat hem och upptäckt att jag gillar det.

Sam: Jag ska strax tanka hem din bok. Utifrån vad jag har hört är det stor chans att jag köper den också. Om jag inte köper den beror det helt enkelt på att jag inte gillar den. Då får du skriva en bättre bok.

Edit: Redan i bokens inledning hittar jag det hittills bästa argumentet mot fildelning.

Min inställning till fildelning är positiv.
Utan den hade jag varit en fis i rymden.

Basshunter


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

19 reaktioner på ”Fildelningens vånda

 1. och sen får jaaag en räkning från skivbolagen som ruinerar mig! jag laddar ju aldrig ner nåt och eftersom du har så dålig musiksmak så nyttjar jag inte ditt nedladdade skräp eller =/

  Drottningen’s last blog post..Försäkringskassan del 2

 2. Är det bara jag som förutsätter att han själv släppte boken på tpb och sedan skrev till svd för att få ännu mer publicitet? Med tanke på bokens ämne borde han väl ha insett att det är utmärkt reklam att bli spridd av folk… och texten i sig var så dålig att den omöjligt kan ha varit genuin.

  Men jag provläste lite grann på adlibris och upptäckte att jag inte kunde sluta, så jag köpte den. Men inte på adlibris eftersom de hade skickat ett presentkort som jag inte får använda… up yours, falska jävlar.

 3. Jag misstänker samma sak som du Andreas. Men jag har inget emot om så skulle vara fallet. Klart grabben vill ha publicitet och sälja sin bok. Vem vill inte det (ja, om man har skrivit en bok alltså)?

  Presentkort som du inte får använda? Det låter intressant.

 4. Klockren bok med mycket info och små detaljer som jag tidigare inte kände till. Jag beställde ett fysiskt exemplar redan innan jag läst ut det digitala.

 5. Jag beställde ett fysiskt exemplar efter att både ha läst bra saker om boken på diverse bloggar och, som den cyniske Andreas, ha provläst hos Adlibris – pallar verkligen inte med att läsa böcker på annat än döda träd.

  Mia*’s last blog post..Ett par av mina svagheter

 6. Det Basshunter-citatet borde jag skälla på honom för. Om han nu inte yttrade det innan 2002 då jag använde det flitigt inför ett skivsläpp… Är citatet möjligtvis daterat?

  Andreas’s last blog post..Time to suit up!

 7. Läste om boken i Svenskan. Såvida den inte är ren propaganda för ena eller andra sidan (vilket jag inte uppfattat att den är) kan jag säkert tänka mig att läsa den. När den inte är dyr längre, köper gärna böcker, film, musik, you name it, bara det inte _kostar_ för mycket. Jag tänker med plånboken i första hand ;)

 8. Läste lite av boken ikväll, fritt tankad givetvis. Kunde inte heller släppa den men hatar att läsa det som kan fås i bokform och pryda mina bokhyllor på skärmen… så… köpte den.

  Med tanke på hur förbaskat bra den är så tror jag det är fler som gör som jag. Så, han tjänar nog en fin liten slant på den i slutändan :)

  Hoppas han kommer ihåg att tacka oss ”snåla pirater”.

  //

 9. Andreas: den här tråden är inte stor nog för oss båda… ;)

  Josh: jag borde nog blogga om det, men man får ett presentkort när man handlar hos dem, som ser ut som ett presentkort men inte är det förrän man beställt något från lovefilm… visserligen gratis men ändå. :P

 10. Som så många andra, köpte boken. Mitt första litteraturköp på ett årtionde ungefär. Jag gick dock på alla bloggrecensioner, är för lat för att tanka pdf’er ;-)

 11. Alltså, jag läser också hellre fysiska exemplar. Att jag sa att jag skulle ladda ner pdf:en (och gjorde det) var mer ett statement.

 12. Boken gav mersmak så jag läste ut hela PDF:en i ett par sittningar (kommer att tänka på tiderna med Phrack och FNA då sådant var vardagsmat) men ser fram emot att få den tryckta boken om några dagar. Bra referensmaterial bl.a.

 13. Har lite funderingar kring detta med youtube Själv ägnar jag det en del tid, youtube-lyssnandet. Mest på låtar jag redan äger på cd, men även gammal blues som bara går att få tag på på antikvarier och loppmarknader i kävlinge etc… ja, ni vet…reahyllorna, lp-skivor…

  Men youtube-filer har också så pass låg kvalitet, för det mesta, att jag inte ens får dåligt samvete.

  Dessutom kan man t ex få tips om en bra låt från 1997, av en okänd popgrupp. Radion har kanske aldrig spelat den, så enda sättet att få nys om dess karaktär, är via nätets spelningar

  Cecilia’s last blog post..Hej Vem kan redogöra för evolutionen?

Kommentarer inaktiverade.