Skip to content

Hyckleri

Av alla sorters lögner är kanske hyckleri det jag har allra svårast för. Att hålla en hög svansföring i en fråga men inte leva som man lär. Sådant undergräver en människas trovärdighet totalt i mina ögon. En hycklare har helt enkelt ingen värdegrund att bygga sin åsikt på och är därför inte pålitlig.

En kollega till mig berättade att hans svåger brukade skälla på honom och uttrycka sin avsky för fildelning som naturligtvis är stöld och inget annat. Min kollega har försökt diskutera saken men det finns liksom inget att diskutera. Det är stöld, punkt.

Så en dag när svågern befann sig hemma hos min kollega surfade han in på The Pirate Bay och frågade hur man gör när man laddar hem grejer. Kollegan utbrast ”Vad fan gör du!?”
”Jag tänkte man skulle ha nån schysst skiva i bilen. Jag är så trött på radion.”
”Köp en skiva d唝, kontrade min kollega och fimpade webläsaren. Respekt!

Om man nu anser att fildelning är så gräsligt och inte är intresserad av att ta till sig argument som till exempel att fildelare faktiskt köper mer kultur än andra och att fildelning mycket väl kan öka försäljningen istället för att minska den så får man väl tycka det, men då ska man fan inte ägna sig åt det själv heller, för då är man en ohederlig hycklare som inte har någon som helst trovärdighet och inga värderingar att tala om till grund för sina åsikter.

ProjO har hittat ett annat exempel. Författarinnan Carina Rydberg vill hjälpa sin väninna Monique Wadstedt att hitta författare som vill bidra med oneliners till en slutplädering i rättegången mot The Pirate Bay. Samtidigt erkänner hon i ett annat sammanhang att hon själv tankar ner grejer från TPB. Visserligen medger Rydberg att hon är kluven till fildelning, vilket är hedrande, men det finns ett hycklande över hennes sätt att formulera sig. Fildelning är bra om det gynnar henne, typ.

Det finns dock hopp om Rydberg. Hon har uppenbarligen insett fildelningens nytta och möjligheter som kulturspridare, och kan hon bara ta ett steg tillbaka och släppa rädslan för att förlora intäkter (vilket är tveksamt) så kanske hon också upptäcker att fördelarna är fler än nackdelarna.


Andra bloggar om: , , , , intressant?

Published inSamhälle

13 Comments

 1. Tor Tor

  Jag tycker det är litet orättvist att beskriva Carina Rydberg som hycklare. Jag ser inga problem i att hon är ambivalent (det visar väl snarare på viss öppenhet) och att hon låter andra ta ställning till Wadsteds förfrågan.

 2. Ja. Som jag skrev så är det hennes sätt att formulera sig i de screenshots ProjO presenterar som jag upplever som hycklande.

 3. Mike Mike

  Läs kommentarena från exponeraren i Expressens Ledar Artikel Våra digitala liv är i fara av Isobel Hedley Kamptz

 4. Att inte hyckla kan kosta ibland. Jag kan just nu bara titta på teve och på dvd:er ur min samling. Jag deltar nämligen i bojkotten samtidigt som jag inte ägnar mig åt nedladdning, eftersom jag är skeptisk till illegal fildelning och ganska noga med att hålla rent framför egen dörr.

  Tack och lov är det skid-vm av alla möjliga slag på teve just nu.

 5. Själv har jag inga moraliska betänkligheter vad gäller illegal fildelning. Trots det tankar jag inte ner särskilt mycket. Det blir en del musik om jag snubblar över något jag tror kan vara intressant, och det jag anser är bra köper jag också på plast sen, så mitt samvete är rent.

  Jag bojkottar för övrigt också för närvarande. Det ligger ett par skivor i ”att köpa”-listan som ska beställas när bojkotten är över. :)

 6. Rätta mig om jag har fel, men handlar inte hyckleri om att man säger sig ha en åsikt gällande en fråga, & sedan inte kan stå för att man egentligen handlar på ett helt annat vis? Inte om att man tycker en sak men gör en annan? Jag tycker t.ex. att stöld/snatteri är fel men det hindrar inte mig från att snatta, just för att jag inte har något intresse i att alltid handla rätt. Ibland vill jag helt enkelt göra fel. Men jag står för det. Blir det inte hyckleri först när jag hemlighåller snatteriet & säger ”Usch & fy, såna där snattare, dom är allt jävla odågor”. Typ.

  Skinhead Barbiedoll’s last blog post..DOM TUNGA DROGERNA.

 7. Barbie: Jo, det där är väl en ganska bra sammanfattning av vad hyckleri är. Man skulle ju också kunna säga att om du snattar så är det för att du inte har något intresse av att handla. Punkt. ;)

 8. […] Detta har länge varit en källa till diskussion inom spelvärlden, där det ofta tas till stora ord från bolagens sida. Människor som laddar hem abandonware kallas gärna för pirater, och beskylls för någon sorts bortfall av inkomst som är snäppet ännu mer avlägset än den vanliga sorten. […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: