Skip to content

Infiltratören

Natten till igår, när jag satt på PR-Byrån och konspirerade, fick jag sällskap av en äldre herre med från Kosovo. Han hade blivit förflyttad från ett annat skiftlag till vårt och fick agera förstärkning på vår linje eftersom vi var kort om folk. För allt jag vet kan han ha varit en infiltratör från Anti-PR-Byrån. Det verkar bara lite för lämpligt att han blev överförd till vårt skift precis efter att DN avslöjat den stora konspirationen.

Särskilt misstänkt blev det då han helt oprovocerat frågade vad jag trodde om utgången i rättegången mot The Pirate Bay. Inte bryr väl sig äldre farbröder om sådant, såvida de inte är jurister, skivbolagsdirektörer eller politiker. Så jag drog nogsamt de vanliga lögnerna, de som vi på PR-Byrån kommit överens om; att rättegången oavsett utgång kommer att föras upp till nästa instans, att bolagen bara kan förlora på hela spektaklet, att jag inte anser det bevisat att fildelning skadar branschen och att jag däremot är övertygad om att det främjar kulturen.

Han hängde med i resonemangen hela vägen. Är det inte märkligt att en äldre herre från Kosovo med vissa språkförbistringar utan svårigheter hänger med i ett resonemang som våra politiker omöjligen kan ta till sig? Han påpekade själv att det verkade som att åklagarsidan var oförberedd, vilket verkade märkligt med tanke på att de haft rätt gott om tid på sig, och att han dessutom tyckte att åtalet tycktes vila på ytterst svaga grunder. Därtill verkade han också införstådd med de tekniska svårigheterna att faktiskt bevisa något, tillika de åtalades tekniska överlägsenhet.

Vidare frågade han mig vad som finns att finna via TPB. Han hade aldrig själv besökt siten sa han. Jag bekräftade att det finns gott om musik och film och spel och en och annan bok att få tag i, men också att allt detta inte är olagligt utan fildelat av upphovsmännen själva, och dessutom går det att hitta en del dokument som enligt offentlighetsprincipen är varje medborgares rätt att ta del av.

Jag nämnde förstås Anna Troberg som en av de där upphovsmännen som själv fildelar sitt material, men därefter kom jag ju på en till. Jag hade nämligen suttit i fikarummet och läst i Anders Widéns Under den evigt blå himlen och infiltratören sneglade nyfiket på boken, läste på baksidan, noterade att den handlade om Djingis Khan och mongolerna, och fann den intressant. Så jag nämnde såklart att även Anders har lagt ut sina böcker för nedladdning. Då hade infiltratören redan skrivit ner namnet och sagt att han nog skulle köpa den där boken. I själva verket skrev han nog ner namnet för att anti-PR-Byrån ska kunna spionera på Anders också och kartlägga vårt nätverk. Han verkade för övrigt utan vidare anse att det var ett smart drag att själv lägga ut sitt material och förstå att det visst kan öka försäljningen. Jag påtalade förresten att jag hade köpt Anders böcker främst för att han lagt ut dem själv. Ett ideologiskt köp, om man så vill.

Nu undrar jag två saker: Om min nye kollega mot förmodan inte är en infiltratör från Anti-PR-Byrån – hur kommer det sig att han med sådan lätthet kunde förstå argument som andra, framför allt äldre personer, har så svårt att ta till sig? Det sägs ju alltid vara en generationsfråga, men jag tror inte att det är själva förståelsen som är en generationsfråga, utan tillgången till informationen. Jag tror inte att det är så att den äldre generationen inte förstår frågorna på grund av teknisk okunskap eller snarare teknisk osäkerhet – jag tror att det handlar om att diskussionen främst förs på vår arena; Internet. Det här är definitivt något som vi på PR-Byrån måste ta till oss och fundera över.

Och så undrar jag också: Nu när jag förmodligen har sålt en bok åt Anders Widén, hur ska jag då få betaaaalt?


Andra bloggar om: , , , , , , , intressant?

Published inKulturPolitikSamhälle

32 Comments

 1. Jenny Jenny

  Ja… kanske får du ett glatt utrop från herr Widén när hans försäljningsupplaga ökat, tack vare att du berättar att han delar med sig – free of charge? :) Konstigt nog har jag träffat flera äldre som förstår svårigheterna med teknikbevisen och fördelen med att dela… men självklart- de sitter inte i riksdagen, någon av dem. :)

 2. Anaïs Anaïs

  Den där slutsatsen är helt sann: det är brister i förmedlingen av information som är problemet, inte bristande förståelse för teknik; eller födelseår, för den delen. Problemet är att om man låter sig (des)informeras av DN, svt eller politiska företrädare så nås man helt enkelt inte av frågorna och inser inte deras sprängkraft. Man kanske läser en rubrik om lagar som hotar ”fildelare” och konstaterar snabbt att man inte tillhör riskgruppen. Jo, ”vi” borde arbeta mer med det här…

 3. Att snubben verkade hänga med i resonemangen är ett kamouflage. Lögn, helt enkelt. Han är ju infiltratör, så det är klart att han måste låtsas vara med er. För annars är han ju emot, har jag för mig.

  Tack för tipset om Anders Widéns bokar – ska absolut kolla in dem! Jag fick förresten hem mitt inköpta döda träd-ex av Anna Trobergs bok igår – därifrån borde du också kunna få en slant eftersom köpidén kom främst från dig. (lååång inkubationstid, jag vet)

  Mia*’s last blog post..Människor man märker

 4. Anaïs Anaïs

  Förresten borde väl infiltration även funka åt andra hållet? Jag har länge funderat på att intellektuellt vandalisera ett riksdagsparti. Frågan är bara vilket av dem som mest förtjänar att utsättas för mitt inverterade engagemang? Moderaterna, förmodligen. Planen skulle vara att inom partiet framlägga den ena vansinniga övervakningslagen efter den andra – chansen är stor att ingen skulle ana oråd – och därmed driva på processen tills folk får nog och revolterar. Undrar hur långt man måste gå? Hm.

 5. Anaïs Anaïs

  Och ja – det är givetvis en självmordsplan.

 6. Mia*: Jag är bara halvvägs in i den första av Widéns böcker. Känns klart läsvärt och intressant.

  Anaïs: Din plan är spännande. Jag är bara rädd att den misslyckas kapitalt och att du driver saker som att folk ska ha siffror intatuerade, streckkod i nacken och att ett rimligt straff för fildelning är straffarbete till döds i stora läger, alternativt stora gaskammare, och att det FORTFARANDE skulle anses vara en bra idé av regimen. ”Klyftig kille den här Anaïs, så gör vi.”

 7. Anaïs Anaïs

  Uppbyggnaden av de stora Frihetslägren står i och för sig ganska långt ner på min lista…
  Och jag är en ondsint och manipulativ _kvinna_ och inget annat..!

 8. Jaja, men är du säker på att regimen bryr sig om det? ];)

 9. Anaïs Anaïs

  Man måste göra en riskbedömning. Jag skulle säkert lyckas med infiltreringen (jag ser väldigt, väldigt ofarlig ut) men problemet är ju att det snabbt skulle kunna innebära en fara för hela befolkningen.

 10. Jag är själv 77 år och har följt rättegången nästan varje dag via sr:s webbradio. Jag har då lärt mig en hel om fildelning, bit-torrent och upp och nerladdning. Inte alls så svårt att hänga med med i svängarna då jag är elektronikingenjör via kvällsgymnasium i trettioårsåldern i början av 1960-talet. Då var det elektronrör som slogs med germaniumtransitorer, samtidigt som kiseltransistorerna var på väg. Men hela vägen fram till pensioneringen i mitten på 90-talet så var det anlog elektronik som gällde för min del. Även om jag försökte följa med vad som hände inom datorteknik och på Internet. Särskilt sedan www gjorde att man kunde använda nätet då och då utan hjälp av yngre kollegor.

  Uno Hansson’s last blog post..Pengar i omlopp, månad för månad

 11. Uno: Du ger mig gott hopp om framtiden. Särskilt som jag ibland känner att jag börjar bli för gammal för att hänga med i utvecklingen. :)

 12. Infiltration sker på många sätt. Redan som debuterande författare år 1994 märkte jag att mina böcker spreds och lästes utom all kontroll.
  Bland annat fick jag ett glatt vykort från, jag tror det var Kosovo, där en svensk FN-styrka var förlagd. Vykortet berättate att hela kompaniet hade läst en viss Kapten Mohlins privata exemplar av min debutbok ”Månskensligisten”. Sen vandrade min bok vidare till nästa kompani… Och så vidare tills boken blev totalt sönderläst. Därav fräckhteten att sända mig vykortet och be att jag skulle sända dem en ny bok. Deras exemplar hade blivit oläsbart.

  Vykortet förtäljde inte om det rörde sig om infanteribrigakompanier, a’ 156 personer i varje kompani, eller om FN-bataljoner är organiserade på annat sätt. Troligt är dock att större delen av en FN-kontingent läste min debutroman utan att tänka den enda rätta tanken:
  ”Det här går inte. Det här är ANALOG-FILDELNING. Vi måste genast åka hem till Sverige och köpa ett exemplar var.”

  Som tur är snappade FRA redan på den tiden upp särksilt militärt utgående post och detta vykorts innehåll gav FRA till WBBFBBS genom att via en omständlig procedur ta fram en carbonkopia, så att WBBFBBS kunde ta del av det. En agent kontaktade i sin tur mig som upphovsrättsinnehavare, bad mig ligga lågt i ett decennium. Mot en lämplig men mycket hemlig summa låtsades jag vara anarkist, samt fortsatte att skriva böcker, vilka jag med tiden började sprida som PDF:er på det växande och helt okontrollerbara WWW om inte vi i WBBFBBS (WeryBigBrainsForBigBrotherSociety) gjorde något åt saken.
  Nu är vi där. Infiltrationen ser ut att lyckas över förväntan, eftersom även du Josh på ett helt friktionsfritt sätt glidit in i vår hemliga organisation.

  Att låta min debutbok följa med en FN-bataljon till Kosovo visade sig vara ett genidrag.

  Anders Widén’s last blog post..Mitt i snön

 13. Anaïs Anaïs

  @Anders Widen; Nu är tiden mogen för att stämma FN.

 14. @Anaïs.
  Gången är följande.
  1) Skapande av prejudikat att fildelning, analog av pappersböcker, dvs lån av desamma, samt all annan fildelning faller under upphovsrättsskyddslagen, varpå preskriberingstiden förlängs från 5-10 år till att helst bli oändlig, men minst ska den gälla 75 år efter min död, exakt som upphovsrätten.

  2) Därefter ställer vi kn Mohlin inför rätta. Han ska vittna under ed och erkänna att han lånat ut boken till en hel FN-kontingent. Brottet är alltså avsevärt.
  Han anses ha handlat uppsåtligt och till gravt förfång för upphovsrättsmannen.
  Förlikning kan tänkas sättas till 720 miljoner dollar.

  3) Massrättegång mot alla som varit på FN-mission i fd Jugoslavien, samt alla förband som lämnat Sverige för mission från år 1994 år framåt. Alla kan ju ha läst någon av mina böcker.

  Åklagaren ska yrka på strängaste möjliga skadeståndskrav, inte efter betalförmåga, utan efter hur stor skadan varit för mig.
  Skadan är som alla och en var kan se avsevärd. Jag lider. Folk läser mina böcker! Hur kan de!

  4) Därefter stämmer vi FN. Då kan ingen komma och påstå att FN så att säga betalt skadan åt dem som varit i deras tjänst.
  FN kommer att stämmas på sådana belopp att organisationen en gång för alla utplånas.

  Jag erkänner att denna stämningsplan i fyra steg hämtar viss inspiration från mina föregångare på området exv den fina organisationen Ifpi.

  Anders Widén’s last blog post..Mitt i snön

 15. Anders: Men kan då inte Ifpi stämma dig på en miljard och femtio öre för att du stulit deras affärsidé?

 16. @ Joshua. Exakt. Det är det som är det fina i systemet med immateriellt ägande och ägande av även idéer. Se på USA!
  Man stämmer skiten ur varandra i en aldrig upphörande spiral. På så sätt blir alla till sist stenrika.
  Det är som det vackraste pyramidspel.

  Men det glömde jag att införa. Det gäller att innan punkten 1 ovan ha en punkten 0.1.

  Där går jag till Ifpi, sluter ett avtal som ger mig rätten att till den dag jag dör att leasa deras affärsidé.
  Leasingsumman sätts till någon vettig procent av det jag får ut från ovan 4 processer.
  På min dödsdag stämmer givetvis Ifpi skiten ur Sverige eftersom jag är svensk och det är svensk civilrättslig lag som hämmad deras rättighet att genast stämma mig.

  Därpå delar Ifpi och mina arvingar på ett fast belopp baserat på Sveriges BNP det år jag dog. Riksgälden går in och får täcka. På det tror jag bestämt de kommer att uppbära royalty av svenska staten om 8% av PNP fram till 75 år efter det att min sista arving dött. Under denna tid kommer Ifpi givetvis fortsätta att lobba för att förlänga upphovsrätten även efter döda författares arvingar.

  Anders Widén’s last blog post..Mitt i snön

 17. Anaïs Anaïs

  @Anders Widen: Nu funderar jag verkligen på din plats i den här konspirationen. Du utraderar FN, bereder väg för Ifpi som uppnår världsherravälde – och från andra sidan graven slänger du vårt Fosterland i Ifpis käftar?? Josh! Du när en orm vid din barm!

 18. @ Anaïs: Passa sig noga! Vet du vem som numer äger strofen skriven av William Shakespeare år 1584: ”Jag har närt en orm vid min barm”.
  Att du bytt personligt pronomen från ”Jag” till ”Du” hjälper dig inte. (Se §465.334 tredje stycket, ”angående olika pronominas användande i verk äldre än upphovsmannens faktiska ålder plus trehundra år..)”
  Som bekant köpte Wärner Bros. de fullständiga rättigheterna till alla William Shakespeares pjäser av Mikael Jackson strax innan rättegången då han behövde pengar.
  I samma veva tror jag att han sålde de rättigheter till gamla Beatleslåtar som han köpt upp. Joko Ono och Paul McCartney gick ihop och köpte tillbaka dem för att slippa höra låtarna i dålig reklam.

  Och snart når denna djupa tanketråd i Joshens blogg det som kallas ”verkshöjd” varför det börjar bli hög tid att sätta ett (C) någonstans så att ingen snor hela inlägget med kommentarer, publicerar det och blir miljonär innan vi har hunnit skydda våra ord, som vi ju enkom skriver för att i slutändan bli rika.

  Anders Widén’s last blog post..Mitt i snön

 19. Anaïs Anaïs

  Allvarligt talat så tror jag Josh har copyright här. Han äger oss båda två.

 20. Anaïs Anaïs

  Josh blir rik. Han och ingen annan.

 21. @ Anaïs: Ack ja. Jag vet inte hur det är med dig, men jag inser nu att jag har förlöpt mig igen. Skrivit en massa som någon annan äger. Att jag aldrig lär mig!
  Nå. Vi får hoppas att han bjuder på bra förlagsfester. Jag gillade aldrig Bonniers, när jag låg hos dem, men deras fester gick inte av för hackor och jag blev alltid så härligt berusad i de där salongerna. De kan fester och har anrika lokaler med kristallkronor och sånt, de där ärevördiga stora och gamla företagen.

  Anders Widén’s last blog post..Mitt i snön

 22. Anaïs Anaïs

  Så går det när man slänger ord omkring sig som konfetti!

 23. -> Joshua Tree
  Hm, nu har jag sovit på saken och drabbats av en tanke: Är det inte fördomsfullt att misstänka att en man, 50+ och från Kosovo, inte har (anledning till) intresse av den tjänst som The Pirate Bay förmedlar? Känns som att du begått ett övertramp mot den politiskt korrekta etiketten…
  ;-)

  Peter Harold’s last blog post..Stavning har inget med Vasaloppet att göra.

 24. Erik Werner Erik Werner

  Josh, jag tror att du har snubblat på något stort. Nämligen att bloggbävningar inte skakar om så många överhuvudtaget. Visst, när nätjönsarna kittlar till journalisterna (som ’gammel’-stämplingen till trots förmodligen är mer moderna än, och följdaktligen mer orepresentativa av,svenska folket i stort, och faktiskt följer vad som sägs på nätet)så får folket en smak på att något är på gång. Men hur många följer upp det med lite egen research framåt småtimmarna? Jag har svårt att tro att ’Let’s Dance’ sänds för tomma burkar.

  Så diskusionen måste tas i forum som är allt annat än moderna. Vilket kanske inte är så konstigt eftersom nätet inte är så jävla långt från fikarummet när allt kommer omkring? Det är bara det att lång ifrån alla hänger här.

 25. Erik: Jag tror du har helt rätt, och här måste vi bli bättre lite till mans. Vi regimkritiska kommer inte åt fetmedia som prime time på tv så vi måste hitta andra vägar. Jag tror att om vi utnyttjar vårt antal så kan det hända saker. Vi skryter ju alltid om att det är antalet aktiva som är styrkan i deltagarkulturen, så om var och en försöker flytta ut diskussionerna till sitt fikarum eller sin släktmiddag så borde vi nå många. Jag har börjat.

  Peter: Det är möjligt att jag har brutit mot pk-ismen, men min lilla anekdot handlar ju om precis det motsatta – nämligen att det inte alls är så att man inte förstår det nya för att man är gammal. :)

 26. Jag vet nog jag. Just det! Jag VEEET minsann hur det här fungerar din lögnaktiga PR-manipulatör till nättjuv. Hela historien är uppdiktad som ännu ett pinsamt försök att massmanipulera det korkade folket och krossa den genomhederliga upphovsrättsindustrin. Allt för att sko sig och bli mångtriljardärer på de stackars kulturarbetarna som knappt har vatten bröd på bordet eller råd med en DN-prenumeration!

  Den stora frågan är vilken position Anna Troberg och Anders Widén har inom PR-byrån?

  Mig lurar ni minsann inte!

  Upprört,

  Dominique Braswed, advokatfirman SMASQ
  Södermalm (fattigkvarteren kring Pryssgränd)
  Stockholm

 27. drf drf

  Det är sådana här pärlor som gör att jag är rampljusskötaren åt dig, din jävel. :D Fan briljans som vanligt.

  Du förresten, har du kommit ihåg att skicka in kvitton för utlägg denna månad? Adminsitrationen tjatade på mig och sade att du som vanligt inte inkommit med några..

  drf’s last blog post..Corporational Singularity

 28. Jag har skickat in alla mina kvitton för Toblerone och annat ja. Måste ha kommit bort i posten.

 29. Hördu Josh – du som avfärdar mina konspirationsteorier..! Har du läst om det senaste: Q6/17? Jag antog att den übergiriga ”immaterialrättsindustrin” var ett alibi för att bygga upp fascistoida strukturer i helt andra syften. Men de behövs inte. Man kan motivera med vad som helst. HAX berättar att man nu drar in ”klimatfrågan”…Ingen Ond Master Plan? Beredd att omvärdera? ;)

  Anaïs’s last blog post..So, who’s laying these eggs?

 30. Jag är beredd att omvärdera. En ond master plan förklarar väldigt mycket. Hitta en fluffig katt som bevis så är jag såld. ;)

 31. Nu har du outat din svaga punkt, din akilleshäl, offentligt! Jag skulle vara ytterst misstänksam mot alla fluffiga kattuppenbarelser framöver.

  Anaïs’s last blog post..Vårt nya, spännande styrelseskick!

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: