Skip to content

Made my day

Jag fick ett mail från en person som pluggar till skådis och som vill använda FRAnk och Jessie i ett egenprojekt. Han skriver i sitt mail att av upphovsrättsliga skäl kommer inte arbetet att redovisas utanför ”bubblan” men ville be om lov ändå, av ren hövlighet.

Jag tycker givetvis att detta är skitroligt och mailade tillbaka en bekräftelse på att jag samtycker, samt att han har fria händer att göra omarbeta och bygga vidare på min text efter eget huvud. Det enda jag vill ha i utbyte är att det på något sätt framgår att jag är upphovsman, men det är inte så att jag kommer att skicka min armé av advokater efter personen ifråga om så inte sker. Inte ens om jag hade en armé av advokater faktiskt.

Fast egentligen borde jag förstås ha nekat samt tagit ner bloggen så att inte någon annan råkar läsa vad jag skriver och, än värre, sätter upp pjäser till min ära. Hemska tanke! Hur ska jag få betaaalt!?

Ärligt talat. Jag har varit rätt trött rent allmänt under ett par veckor och bloggandet har känts lite meningslöst och tråkigt rent av. Inte nu längre. Jag vet inte om det blir något av det här projektet som det mailats om och chansen att jag någonsin skulle se resultatet av det är obefintligt, men bara vetskapen om att något jag skrivit håller på att få eget liv i och med att någon vill använda det och ta det vidare till en ny dimension, en annan uttrycksform, är glädjande och häftig. Ja, jag är en smula stolt.

Hur kan man som upphovsman ignorera den känslan och låta bolag låsa in ens verk?


Andra bloggar om: , ,

Published inKultur

22 Comments

 1. Förresten skulle jag bli ledsen om du slutade att blogga. Din och Falkvinges blogg är de enda jag läser regelmässigt (ja nån till kanske=)

  Klinikchefen’s last blog post..Veckans argumentationsövning

 2. PMyran PMyran

  Coolt, en pjäs som är ”based on a true blogg!” :o)

 3. O vad roligt!
  Visst är det härligt när någon hittar något de vill och känner att de kan göra något av, ur det man har skrivit!
  Du har all rätt i världen att känna dig stolt!
  Gratulerar!

  (Drottningen.Om det är ett elevprojekt (som enbart är för lärare och medstudenter) och inte en skolföreställning, där även ”utomstående” kan bjudas in, är chansen – tyvärr – rätt liten att någon av er får se den.)

  Nina’s last blog post..Hå hå, ja ja

 4. Blubb Blubb

  Det är rätt många artister som är rätt snea på att deras skivbolag låser in deras videos, men inte kan göra mycket åt det. Amanda Palmer från The Dresden Dolls till exempel http://blog.amandapalmer.net/post/66586355
  Hon sammanfattade det i en annan bloggpost
  »if you missed the story, all of my videos were pulled from youtube because warner records (who own my label, roadrunner) got into a penis contest.«

 5. vad fasen, varför inte vara lite osvensk och helt enkelt maila ut det här till varenda liten teaterförening som finns i landet? skriv att ”det här får ni av mig, jag vill inte ha en krona för besväret men gärna en videoupptagning av er tolkning”. det borde finnas ett gäng fria teatergrupper som skulle vilja bita i och utveckla det här. =)

  Anna’s last blog post..Bite me

 6. Drottningen. :D
  Då får du väl hoppas på att det är en skolföreställning, då…

  (Fick ont i öronen av visualiseringen, så jag lade ner den igen.)
  :D

  Nina’s last blog post..Hå hå, ja ja

 7. Klinikchefen: Jag har inga planer på att sluta blogga, så oroa dig inte. Däremot funderar jag lite kring hur jag ska komma vidare för det känns som att jag kör fast allt oftare.

  Blubb: Det är jättebra att kreatörer reagerar och protesterar när deras stora bolag ”beskyddar” dem. Uppenbarligen räcker det inte för skivbolagen att bedriva krig mot sina kunder – de vill bedriva tvåfrontskrig mot sina kunder OCH sina klienter. Bra där…

  Anna: Jag kan inte vara osvensk. Jag är svensk så långt min stamtavla räcker. :)

 8. Jag går gärna på teater så fråga om de inte ska sätta upp en pjäs och bjuda in folk framöver!?

 9. Anaïs Anaïs

  O nej – Josh kommer att bli en kreatööör…

 10. Jenny Jenny

  Vad kul att det kan bli något av din text, för den är så träffsäker! :) Klart du ska vara stolt, det är ju en ära. Betald eller ej.

 11. …och för övrigt så är jag förvånad att herr Josh inte redan får betaaalt för sitt skrivande! (Med betydelsen att det finns uppenbarligen ingen talangscouting bland de gammelmediala aktörerna.)

 12. Thomas är alltför vänlig. Men låt oss konstatera att det finns ett par anställda kolumnister som retar mig för att de helt enkelt skriver för jävla dåligt. Jag kan rada upp bloggare i hundraden, inklusive mig själv, som skulle göra ett bättre jobb.

 13. Icke, det är du som är för ödmjuk människa! :) Har ju följt ditt skrivande i sisådär 6 år nu ju och det har gått från tokbra till briljant… Redan den initiala standarden borde klarat en ordinär kolumn i de flesta av de blaskor som är lättast tillgängliga.

  Angående kolumnister som redan får pröjs, trots istället för tack vare sin ”talang”, så är jag benägen att instämma. Eller med andra ord: Somliga borde inte få betaaalt!

 14. Somliga borde verkligen inte få betaaalt nej. Det slog mig just att ”betaaalt” håller på att bli en ”wazaaa”. :D (Förresten råder det just nu akut brist på nya texter från herr Tvivlare)

 15. Haha…prata om backlash för de som gapat högst om att vad skit som helst i vilken omodern förpackning/form som helst på något konstigt vänster per automatik tarvar ersättning (eller en viss ersättning)!

  Herr Tvivlare hoppas kunna ketchupblogga inom en inte alltför avlägsen framtid. Livet är en krävande livskompanjon så tiden till det nyssnämnda har varit en smula (klick?) begränsad.

 16. Jag undrar om nån skivbolagsjeppe längs vägen har blandat ihop begreppen ”tarva ersättning” och ”uträtta sitt tarv”, med tanke på vad de faktiskt kränger. ;)

 17. drf drf

  Gratulerar! Fy fan vad roligt :) Hoppas det blir något skoj av det!

  drf’s last blog post..Ja. Vem?

 18. sissi sissi

  Men alltså har DN fått helfnatt??? Fra motståndet organiserat av en pr byrå? Detta har jag missat.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: