Skip to content

Medvind

Igår var jag på Sergels Torg och delade ut flygblad tillsammans med en drös andra trevliga pirater. Det är faktiskt det första jag vill poängtera, hur förbannat trevliga alla faktiskt är.

Känslan är att vi seglar i en fantastisk medvind just nu. Jag vet inte hur många som avböjde att ta emot flygblad med motiveringen ”jag har redan röstat” följt av ett menande leende, eller som sa rakt ut; ”jag har redan röstat på er”. Människor i alla åldrar, värt att understryka. Samtidigt har jag inget att jämföra med, vet inte hur det ser ut för andra partiers valarbetare, så jag försöker hålla fötterna på jorden, men känslan är ändå att vissa kommer att få ett bryskt uppvaknande imorgon kväll.

Ett par möten som stack ut igår var dels en äldre herre som kom fram och verkligen ville diskutera. Han var helt med oss i Storebrorsfrågorna men bekymrad om det där med fildelning och så. Den vanliga omsorgen om de små upphovsmännen. Vi var ett par stycken som ägnade en god stund åt att förklara hur vi ser på saken och jag tror att vi nådde fram också. Inte så att han kommer att rösta på oss, men jag tror att han förstod hur vi menade. Och i en lång svans-teori så kan man tänka sig att när någon av hans bekanta börjar ondgöra sig om tjuvar och parasiter så kanske han i sin tur säger ”det är inte riktigt så enkelt” och använder våra argument. Det viktiga är inte att direkt vinna över sympatisörer, utan att så ett frö så att de i sin tur kan föra idéerna vidare.

Annars tycker jag att den roligaste var damen som kom fram till mig och Daniel Nyström och frågade om vi var medvetna om att på grund av den här fildelningen så går det inte att köpa klassisk musik någonstans i Stockholm. Jag svarade att det inte beror på fildelning, och då avkrävde hon svar på vad det berodde på då. Jag tyckte att det var en diskussion hon kunde ta med branschen istället och fråga dem varför de inte är intresserade av att kränga annat än Idol-tomtar. Det märkliga var att hennes ansiktsuttryck ändrades där, som att nånting liksom klickade till. Så frågade jag om det verkligen är sant att det inte går att köpa klassisk musik någonstans i Stockholm, för allt verkar ju finnas. Jo det stämde, det fanns väl lite på Åhléns men annars… Då klev Nyström in och tipsade om en butik vid Hötorget och undrade om hon kollat där. Det hade hon inte, och verkade uppriktigt glad över tipset, tackade och gick. Återigen; vi lär inte få hennes röst, men att vara trevlig och hjälpsam kan aldrig vara fel.

Roligt var också inramningen med en hel hög danskar som stod och sjöng på trappan. Två av dem kom ner och ville bli fotade ihop med en Piratpartiflagga eftersom de inte har något Piratparti i Danmark. Än.

Och en äldre dam sa åt mig och en annan skäggig kollega: ”Gå hem med er, snorungar!” Varpå vi konstaterade att det borde falla under Goodwins law och hoppades på ett skrällresultat i valet så att tanten verkligen skulle bli tvungen att ta reda på vilka vi egentligen är. Men återigen; de allra flesta möten med människor ute på Plattan var positiva och trevliga.

Noterar förresten att alla partier nu tycks vara integritetskramare och fildelningsvänner. Det har de varit ända sedan… ja, minst i förrgår. Jag instämmer med Christian Engström – det är lite si och så med trovärdigheten hos partier som givit oss FRA-lagen, Ipred och snart tänker dra igenom datalagringsdirektivet. Jag förstår faktiskt inte Erik Laaksos irritation över det riktigt. Inte tror väl Erik på fullaste allvar att man menar vad man säger när man i slutspurten av en valrörelse plötsligt adopterar ett uppstickarpartis frågor?

Erik tycker att vi dissar de goda krafterna inom olika partier på det här viset och nämner Sossar mot Storebror, Centeruppropet med mera. Låt mig då understryka att jag har den yttersta respekt för er. Inget tvivel om den saken. Men med centerstämman i färskt minne vet vi var Centern egentligen står, eller hur? Centeruppropet har inte, ännu, lyckats ändra kurs på sitt parti. Jag tror inte att sossarna har gjort det heller, inte än. Jag hoppas verkligen att det kommer, och om nu alla menar allvar med sina nya integritetsvänliga insikter, då kommer det väl också att visa sig i politiken snart. Men vi kan ju inte gärna lägga ner mitt i valspurten och säga ”jamen vad bra att ni har fattat nu då” och gå hem. Politiker ljuger nämligen, och särskilt mycket ljuger de i valtider.

Så nej, trovärdighet finns det inte mycket av i de här frågorna, men att jag misstror vissa partier betyder inte att jag misstror enskilda medlemmar och organisationer däri. Det är två olika saker. Menar man allvar så har man ett år på sig till nästa riksdagsval att bevisa det. En bra början vore att riva upp FRA-lagen och Ipred. Då är vi tillbaka på Gå.

Det finns inte mycket kvar att säga. Valdagen är här. Har du inte redan röstat så gör det. Följ gärna Linda Skugges och Staffan Heimersons exempel. Vi ses på valvakan, eller på andra sidan.


Andra bloggar om: , , , intressant?

Published inPiratPolitik

14 Comments

 1. Marlene Marlene

  Kan bara säga lycka till, till oss !
  Jag skall nu köra iväg till vallokalen här på landsbyggen och lägga ut valsedlar.

 2. Jag har bara varit med vid en flygbladsutdelning och det var i Mars, kan tänka mig att det är otroligt roligt nu när våra frågor har lyfts och folk vet vad vi står för. Det var i och för sig jättekul redan då men… =)

  Bitchslap Barbie’s last blog post..Lägg av med dagisfasonerna!

 3. RobJoh RobJoh

  Ville bara instämma det med alla åldrar, igår ringde min faster mig (75 år). Hon hade hört talas om Piratpartiet genom sin dotter men ville veta mer, så hon hade ringt min far som hade skickat vidare henne till mig.

  Jag förklarade FRA, IPRED, ACTA osv sedan sa hon: Ja men då ska ni få min röst imorgon.

  Förklarar man bara vad som är på väg att hända så är äldre människor mycket väl redo att rösta på piratpartiet. Många har föräldrar som faktiskt stod i frontlinjen för demokratin när den infördes.

 4. Jesper Jesper

  Återigen så skriver du inlägg som är underbara att läsa… Kommer nog med rutin börja kolla din blogg som jag kollar Aftonbladet varje morgon när jag vaknar!

  Angående trevliga Pirater, var ute förut och lade valsedlar, varpå jag gick bredvid en kille med en kasse… Han tittade lite underligt på mig och när jag tittade tillbaka gav han orden: ”… Är du också distributör?” växlade några ord och hälsade varandra en god fortsättning… vet fortfarande inte vem det är, men kul och trevligt var det! Gav en extra energikick sådär innan morgonkaffet :)

  Annars är det som du säger, det gäller inte att övertala folk till att rösta på Piratpartiet utan enbart ge folk våra åsikter utan att vara ohövliga mot dom själva. Svar på frågor med förståelse och med ”det där lilla extra” gör att folk kan gå från nere till solstrålar, bara för en sådan sak (jag har varit med om det). Jag har diskuterat med min morsa fram och tillbaka vad VI (underbart att säga) står för, och tillslut var det bara ”Nej, det räcker… Jag ska fan rösta på dom!”, likaså hennes pojkvän och min flickväns morsa!

 5. En av de roligaste historier jag har hört, apropå föräldrar, var ett par som ville bli fotade med Piratflaggan för att skicka till sin dotter som inte gillade att föräldrarna röstade pirat. :D

 6. E-mannen E-mannen

  Du menar nog att de inte har något stort och riktigt registrerat piratparti i Danmark. . . ännu :-)
  http://www.piratpartiet.dk/

  Gissar de ligger på ca 100-200 medlemmar för tillfället.

 7. Ja, eller så var det så danskarna menade. Jag förstod knappt vad de sa. De var danskar! Dessutom var de fulla. :)

 8. Underbar skildring! Men ”snorunge” – Haha! Det måste ändå varit länge sedan sist..! But you had it coming, helt säkert… ;)

  Anaïs’s last blog post..Det digitala ekosystemet

 9. Dubbelmasen Dubbelmasen

  Ah. Skivbutiken i konserthuset. Ja, det är ett vattenhål för de som gillar klassisk musik. Sorgligt nog den enda jag känner till. Jag tror inte att de som köper skivor med klassisk musik är några fildelare, så frågan om varför musiken försvinner från butikerna är klart berättigad. Skvalradiomusik säljer nog snabbare och mera – och i musikbranschen är det bara pengar som räknas…

 10. Det var det jag kom på att jag borde ha sagt, ja. Att klassisk musik kanske inte fildelas så mycket. Och så borde jag ha tipsat damen om att söka klassisk musik på nätet, både på Pirate Bay och på köpsiter. :)

 11. God afton (?), Herr Humla!

  Det var hemskt trevligt att få träffa dig (och hinna ge dig beröm för din utomordentliga blogg) ikväll på valvakan! Och härmed får jag också tummen ur och smäller till med en kommentar. Mest för att berätta att jag lämnat lite länkkärlek till dig på min ytterst blygsamma och dåligt uppdaterade blogg.

  Det var nog allt, för den här gången.
  /Louise

  Louise’s last blog post..Lämna plats för Piratpartiet!

 12. […] att vara en del av det ni är en del av, jag är så stolt över att stå skuldra vid skuldra med så engagerande […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: