Skip to content

Pudel

LT har kommenterat mitt förra inlägg. Flera gånger. Kanske för att jag har varit borta ett tag och inte kunnat godkänna kommentarer. Här är den första:

Fredrik, LT

Hej den långa svansen!

Här är artikeln på lt.se.

http://lt.se/nyheter/1.475604

Kan samtidigt berätta att LT:s webbredaktion visst har koll på den långa svansen, men denna webbredaktion består endast av en person, mig.

Planen var att webba denna artikel under dagen. Men i den långa svansen finns det ju alltid någon som – inte bara vet bäst – utan också hinner före med att berätta exakt hur världen fungerar.:)

Håll till godo webbvänner och länka på!

Nu känner jag ju mig nästan lite skyldig istället. Det var ju inte min avsikt att vare sig skälla eller framstå som mästrande. Jag inser samtidigt att titeln på posten knappast kan tolkas som annat än mästrande. My bad.

WEbbredaktör, lt.se fortsätter:

Problemet vi, liksom de flesta andra tidninngar, brottas med är inte brist på trafik, utan hur trafiken ska omvandlas till intäkter. Detta eftersom det kostar att driva en nyhetkanal, ¨såväl i papper som webb.

Skulle du vara beredd att betala för nyheter via webben eller ska allt vara gratis? I så fall får du avvakta tills det att annonsmarknaden anpassat sig till 2000-talet, vilket kan ta tid.

Tina Lagerström fyller på:

Ja, även vi mossiga LT-medarbetare läser din blogg… Och faktiskt är det därför vi valde dig som piratrepresentant – därför att vi hade koll på ditt engagemang. Även före debattartikeln. Men det var iom den som du blev intressant att porträttera.

Jag har i alla fall författat ett kortfattat svar till dig i LT:s redaktionsblogg. Antagligen inte tillfredsställande men så här är läget för oss. Vi är en liten tidning och gör så gott vi kan med ganska små medel. Jag är tacksam att du ville vara med i tidningen! Och du – nu finns artikeln ute för alla som vill läsa.

Här är förresten länken till min text (hoppas jag)

Som ni ser så finns nu alltså artikeln ute på LT, liksom en förklarande bloggpost. Jag tar på mig hundhuvudet, för det pinsamt uppenbart att även om jag ibland tycker att andra behöver lära sig om hur nätet fungerar så behöver jag sannerligen lära mig ett och annat om hur en tidningsredaktion fungerar. Men mossiga har jag aldrig påstått att LT skulle vara, så den passningen antar jag var riktad till någon annan.

Vänner?

Och Emma, dina tio minuter startar… nu!


Andra bloggar om: , , , ,

Published inMediaPirat

30 Comments

 1. Apropå de bristande intäkterna för tidningarna på nätet så behandlas det ingående i P1:s Medierna från i lördags. Jag länkade och kommenterade detta lite i mitt senaste blogginlägg ”Gamla samhällsklasser och nya medier”.

  (Undviker länkar i kommentaren för att inte riskera att fastna i spamfilter.)

  ctail’s last blog post..Gamla samhällsklasser och nya medier

 2. PMyran PMyran

  Håller med Jan helt och hållet!

  Bra artikel också, klart och konkret rapporterande utan generaliserande raljeringar och förminskande skrivningar (av typ ”kondomer på golvet”).

  Känns överlag som om debattläget sakta men säkert börjar svänga ifrån det evinnerliga ”gratis-är-gott” läget såhär dagarna efter valet. Hoppas trenden håller i sig…

 3. ctail: Jag får försöka komma ihåg att lyssna på det programmet. Det känns överlag som att diskussionen kring mediers intäktsproblem börjar bli alltmer relevant.

  PMyran: Vi träffades på ett fik och jag hann inte lägga ut några kondomer. ;) Men jo, visst känns det som att det svänger, eller redan har svängt. Det är lätt att stirra sig blind på alla negativa artiklar, men vi har fått väldigt mycket positiv media också.

 4. arrgh, jag hann inte! :D Men väldigt bra läsning, för det här redovisar ju dessutom en annan sak som är jäkligt najs med den långa svansen; att man kan ha dialog, att man kan ha fel och ta det. Stilstudie i webb-etik, nästan! :D

  emma’s last blog post..Lite mer läsvärt så här på söndagskvällen

 5. Meh, jag som var så nöjd med att sitta och muttra över dumma LT. Typiskt.

  Nämen ärligt. Bra där. Rätt ska vara rätt, och det finns förhoppningsvis utrymme för oss alla att bli ännu rättare.

  Hanna’s last blog post..Pirater är kärlek

 6. Jag tror jag hann före Emma nu… betyder det att jag får hennes drottningtitel och är en queen nu? :-P

 7. Emma: Jag yrkar på att du avgår som chef. :) Men ja, visst blir det ett slags stilstudie, eller snabbstudie om man vill.

  Widham: Det är ett tufft jobb!

  Hanna och Julia: Visst ska rätt vara rätt.

 8. Jag är glad över att vi kunde föra en diskussion.
  Och nej, du kallade inte oss mossiga men jag får en känsla av att folk i allmänhet ser på lokaltidningar som lite efter när det gäller sånt här. Och det är vi inte, viljan och ambitionerna finns i hög grad.

  Förresten kan jag berätta för dig att ditt uttryck ”prasselmedia” kan komma att bli vedertaget snart – många av mina följare på Twitter gillade det skarpt!

 9. Jenny Jenny

  Det blir ju lätt fel när kommunikationen brister lite. I det här fallet att det tog lite tid för artikeln att publiceras online. Ser man inte artikeln tolkar man det ju som att den inte kommer finnas där heller.
  Det var för övrigt en bra artikel. :) Men bilden du.. haha, du ser ju ut som en liten myra, och det vet jag att du inte är. ;)

 10. Tina: Jag tror dig. Om jag får spekulera vilt (vilt eftersom jag bevisligen inte har en aning om redaktionellt arbete fungerar) så har jag en känsla av att de lokala, mindre redaktionerna är mer flexibla men saknar resurser medan en större redaktion har resurserna men samtidigt är en betydligt större koloss och därmed mindre flexibel.

  Prasselmedia är ett bra ord. Inte lika negativt laddat som gammelmedia och dessutom specifikt för att gälla tidningar. Men twitter… Jag provade Jaiku ett tag men insåg att jag nog är för mossig för det där med microbloggar. ;)

 11. Tor Tor

  En ödmjuk pudel av dig. Hög svansföring från LT:s sida. ;)
  (ok, nu ska jag lugna mig med hundmetaforerna…)

  Men ärligt talat, väldigt snyggt hanterat av LT. Håller med om att prasselmedia är ett mysigt ord. Det borde dessutom även att gå använda i debatter med Guillou utan att han får allergiska utslag och börjar hojta om ”riktiga medier”, vilket är ett extra plus.

 12. Du tror alltså fortfarande att det går att debattera med Guillou? Du är rolig du. ;)

 13. Tobbe J Tobbe J

  Det heter väl ändå mossmedia?!

 14. Fast prasselmedia klingar väl inte riktigt rätt heller, väl? Jag vill ju hemskt gärna att gammelmedia (ja, jag tänker fortsätta använda det ordet) tar steget fullt ut och prioriterar sin närvaro på nätet lika mycket som pappersupplagan. Helst mer, men så läser jag *aldrig* papperstidningar heller. Inte nyhetsvarianten i alla fall. ”Prasselmedia” antyder ju i ännu högre grad att fokus ligger på saker utanför nätet, på hårdkopior. Bästa vore ju om gammelmedia ville släppa sargen och annamma nätet fullt ut, med ordentlig bloggintegrering osv, då skulle nog det aningen negativt laddade gammel-prefixet försvinna av sig självt efter ett tag. :)

  West’s last blog post..Det behövs en ny fransk revolution

 15. Jo men med prasselmedia menar jag ju just sånt som ligger utanför nätet. Prasselmedia måste ju specifikt vara tidningar tryckta på papper. :)

 16. smen smen

  Snygg pudel. Onekligen en stilstudie för våra politiker. Man behöver visst inte dra ut på det i det sista. Fast det är kanske lite för lite snack och för mycket verkstad för rosenbad.

 17. ”Johnny Olsson är nöjd med sin roll som opinionsbildare och debattör.
  – Jag är obunden inom partiet och har ingen karriärsplan, säger han och skyndar vidare till sitt arbete som industriarbetare.”

  Ingen karriär?
  Men nu när du skaffat en merit till i och med din första pudel i ett offentligt sammanhang? Ser början på ett fint politiker-CV här… ;)

  Joshen for president!

  Beelzebjörn’s last blog post..Epic Fail

 18. Nemz Nemz

  Nätverkskommunikation är vackert. That is all. :D

 19. Som (bland annat) TV-journalist funderar jag ju på var vi och radio hamnar då – är vi… antennmedia?

  Julia’s last blog post..Pappa om morgonsupen

 20. Ysabelle: Jag ställer upp, men bara för att jag tycker att monarki är ute. ;)

  Julia: Bra fråga. Du får utlysa en tävling. Tills ni kommer på nåt bättre får ni vackert heta gammelmedia, lite kärleksfullt retsamt sådär. ;)

 21. Har gått och grunnat lite på ditt nya uttryck.
  ”Prasselmedia”, det vinner i längden, det gör det faktiskt, känns mindre laddat.
  :)

  Nina’s last blog post..Jag är omgiven av ljushuvuden!

 22. Jag tror inte att det är jag som har hittat på ordet dock. Antingen fick jag en snilleblixt när jag skrev ”olänkbar prasselmedia” eller så har jag hört det någonstans förut. Det var ingenting jag kände att jag ”kom på”. :)

 23. Tycker att skadeverkningen i denna historia blev tämlingen ringa. Och det är ju bra för alla parter. Finns inget som är så onödigt som krig som startar p.g.a. missförstånd. Vilket är ganska många krig, tyvärr…

  Peter Harold’s last blog post..Porrpungsassociationer

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: