Skip to content

Hur säger man ”arrr” på tyska?

Igår morse nåddes jag av nyheten att Piratpartiet numera sitter i det tyska parlamentet. Anledningen till detta är att en ledamot för de tyska Socialdemokraterna SPD, Jörg Tauss, hoppat av till Piratenpartei.

I konsekvensens namn borde jag ogilla tilltaget. Jag tyckte att det var ohederligt av Gudrun Schyman att en gång i tiden hoppa av Vänsterpartiet och sitta kvar i riksdagen för sitt nya Feministiskt Initiativs räkning. Jag tycker att det är att blåsa folk. Byter man parti är det rimliga att man avstår sin plats i parlamentet. Nu kan det förvisso räknas som klart förmildrande omständigheter om man är invald via personval, och hur det är med den saken i Tauss fall vet jag inte, men alldeles oavsett om man blivit personvald eller inte så har man haft uppbackning av ett parti med allt vad det innebär i form av kampanjpengar och dylikt. Det är den ena sidan av saken.

Å andra sidan har vi i Sverige ett helt parti som driver en helt annan politik än vad de gick till val på att de skulle göra. Ett parti som driver en annan politik än vad partiet självt en gång i tiden har bestämt. Och vi har en majoritetsregering som inte heller driver den politik den gick till val på. Vi har åtminstone ett par ledamöter som är inkryssade på vackert prat, men som visat med knapptryckningar vad pratet är värt. Med det som jämförelse är det avhopp Schyman en gång i tiden gjorde inte mycket att orda om.

Återigen; jag vet föga om hur det ser ut i Tyskland, men en inte alltför vågad gissning säger att SPD knappast har gått till val på att öka övervakningen av den egna befolkningen. Eller att man ska öka censuren, vilket är den direkta orsaken till Tauss avhopp. Och i så fall kan man hävda att Jörg Tauss hoppar av för att kunna fortsätta bedriva den politik han anser att han fått mandat att driva. Hans egna ord tyder också på det:

Ich bin und ich bleibe Sozialdemokrat – und werde deshalb ein Pirat

”Jag är och förblir socialdemokrat – därför blir jag pirat”.Min tyska är obefintlig, så i det här fallet väljer jag att lita på Erik Hultin, trots att han är centerpartist. Det är ett coolt citat och mycket skarp kritik mot det egna partiet. En lakeism, kan man säga.

Det står rätt klart att övervakningsivern går över alla partifärger, från höger till vänster. Liksom att motståndet gör det. Vi som bekämpar det har lagt våra övriga meningsskiljaktigheter åt sidan och enats under piratflagg. Det rakryggade vore om storebröderna vågade låta slöjorna falla och lämna de kidnappade partierna för att bilda ett Storebrorsparti.

Och till Jörg Tauss: Välkommen ombord!


Andra bloggar om: , , , , intressant?

Published inPiratPolitik

18 Comments

 1. @ Joshen: På tyska blir det…”Arrrsch”? :D:D

  @ Lake: därefter följer ett adjektiv! Och kanske ett substantiv.

  Peace,

  /Pastorn

 2. AArrr på tyska = Geschmeckte Ponténer
  Typ…

 3. Nemz Nemz

  …eller kanske ”Arrsch”

  Oj, blev det snuskigt nu?

 4. Jörg Tauss är tydligen inte personvald, enligt förbundsdagens ledamotsdatabas. Han är invald på SPD:s lista i Baden-Württemberg, där han kommer från valkrets 273 (Karlsruhe-Land).

  Jag läste någonstans att ledamöter i Europaparlamentet inte får vara bundna av några instruktioner från partier eller andra grupper, utan hur de röstar i parlamentet skall de kunna avgöra efter eget huvud. Även om de har blivit valda med stöd av ett parti, så sitter de i parlamentet på väljarnas mandat, inte partiets. Partiet kan inte avsätta en ledamot som börjar rösta ”fel” i diverse frågor och plocka in en ersättare, vare sig ledamoten kvarstannar som medlem i partiet eller ej. Samma sak gäller i princip i Sverige, fast jag har inte sett det formulerat i någon lag.

  Denna ordning är nödvändig för att inte exempelvis ett maktskifte med åtföljande politisk kursändring inom ett politiskt parti skall åsidosätta det faktiska valresultatet (låt oss säga att Schyman inte hade lämnat Vänsterpartiet frivilligt, utan uteslutits av en EU-kramande, antifeministisk falang inom partiet som kuppat in sig i styrelsen och krävt att hon antingen rättat sig efter de nya direktiven eller lämnat sin plats till förmån för en mer partilojal kappvändare). Det är ledamoten själv som måste få avgöra när det är dags att lämna uppdraget.

  I det aktuella fallet är det knappast heller något större problem; det är bara tre månader kvar till nästa förbundsdagsval, och Tauss har meddelat att han under den tid som återstår kommer att fortsätta att rösta med SPD såvida det inte strider mot hans samvete eller tyska PP:s program (som han verkar acceptera helt och hållet). Han kommer inte att kandidera i höstens val (det deklarerade han redan i mars) utan ägna sig åt att stödja piratpartiets valarbete (till exempel genom att efterlysa fler aktivister i Brandenburg).

  Han verkar vara populär bland väljarna också, att döma av kommentarerna på YouTube och andra ställen. Det finns just nu några troll som kutar runt på bloggar och försöker associera honom med sådana hemskheter att Godwin måtte spy; det känns ganska uppenbart att någon har en agenda som går stick i stäv med Tauss och nu satsar allt på att bidra till justitiemordet…

  Kolla hans egen webbplats också; SPD-loggan byttes ut mot PP:s nu under måndagen (domänen tauss.de är hans egen, fast jag undrar hur länge han får ha kvar webbplatsen på samma server som SPD använder).

 5. Odin Odin

  Hallo

  Arrrrrhh på tyska blir Grrrrrrr !

  Odin

 6. Magnus Magnus

  ”För övrigt anser jag att…det fanns en god sak med att stollepartiet PP tog sig in i Europaparlamentet. De tog så många röster från Sverigedemokraterna att vi slapp en ännu värre skam.”-Jan Guillou

 7. Gråsosse Gråsosse

  Som jag ser det står Piratpartiets ideer väl i samklang med traditionella socialdemokratiska värderingar. Läs historieboken: socialdemokratin gick i bräschen för medborgarrätten. Inget konstigt alltså att vara pirat och sosse samtidigt. Som Tauss säger – man kan bli pirat och förbli socialdemokrat!

 8. Per Sandström Per Sandström

  @ Markus

  Verb var väl ändå att ta i… :-)

 9. Odin Odin

  Hallo

  Att citera ärkefienden Guillou
  är knappt särskilt populärt …
  En stolle är han själv – och
  dessutom piratkapten i Piratförlaget.

  Odin

 10. Jay Jay

  Kanske läge att gräva fram några gamla Guillou citat från tiden runt IB affären, han lär ju ha gjort ett och annat uttalande MOT övervakning då.
  Vore kul att konfrontera honom med citat av honom själv och fråga ”vad har ändrats ?”.

 11. +1 Odin

 12. Mange Mange

  Jag citerar inte Guillou för att jag delar hans åsikter, jag citerar Guillou för att det han skriver är så stolligt ;)

 13. Hrm, bara för att inte folk skall tro att det bara är gnälliga vänstertomtar som blir piratpartister… så säger jag bara att ”Du vet varifrån jag kommer, politiskt sett…!”

  Peter Harold’s last blog post..Kursförbud

 14. Ping. Jag har skrivit något i denna tråd, men det syns inte, fast det verkar finnas där ändå, för jag hindras från att skriva det igen. Josh, kolla din spam-låda eller var någonstans dylikt nu kan tänkas hamna.

 15. Anders: Lagat. Tack för påpekandet, och tack för upplysningarna i övrigt också.

 16. Ber att få ta mig friheten att penetrera frågan i din rubrik, Josh. Du frågar hur man säger ”Arrr” på tyska. Med hjälp av Google Translator konstaterade jag att stavningen av ordet på tyska är identisk med den svenska stavningen.

  Nu vill jag inte slå mig för bröstet, ty mina tre års tyskastudier i högstadiet gav inte det resultat min stränge lärare önskade (vilket han också manifesterade med att sätta en ”2:a” i mitt betyg. Dock anser jag mig att vara tillräcklig auktoritet i ämnet att ifrågasätta om tyskar säger ”Arrr”. Jag har en stark övertygelse om att tyskar är mer resoluta i sina ställningstaganden och hellre skriker ett sträng ” – NEIN!!!” istället för att börja göra en massa konstiga ljud. Jag tror att det beror på att det morrande lätet låter illa med tyskt uttal eftersom det språket har mer tryck på vokalerna än konsonanterna i sin språkmelodi.

  Beklagar att det tog så lång tid för mig att komma fram till detta resultat; känner mig lite trögtänkt p.g.a. långvariga sömnbesvär. Eh, ja, du kommer själv att få uppleva samma sak som nybliven pappa…

  Peter Harold’s last blog post..LGL/LBL: Idag är bloggämnet givet

 17. Jörg Tauss sista anförande i förbundsdagen före utträdet ur SPD (kanske hans sista anförande där överhuvudtaget) får mig att vilja öva upp min 30 år gamla och mestadels oanvända gymnasietyska. Han talar oavbrutet i fem minuter, och när talmannen påpekar att tiden är ute höjer han ogenerat rösten och ökar tempot för att hinna till punkt…

  Finns hans tal återgivet i skrift någonstans, kanske som en del av förbundsdagens officiella protokoll?

  Han har trefaldigat antalet twitter-följare (från 2.000 till nära 6.000) på mindre än en vecka, och torde vara en av få förbundsdagsledamöter som blivit kända utanför Tyskland.

  Nu har han dessutom enligt egen uppgift låtit flytta sin webbplats till en ny server, så att partibytet inte skall medföra att han tappar kontakten med sina anhängare.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: