Skip to content

Vit rök

Photo by Theo Crazzolara on Foter.com / CC BY

Först och främst; det är lättare att ge flickor namn. Det tycks vara ett empiriskt faktum. Jag vet inte varför det är så, men alla jag har pratat med säger samma sak. Å andra sidan säger de flesta att det är svårare att uppfostra flickor också så… namnproblemet väger i så fall lätt i sammanhanget. Å tredje sidan beror antagligen skillnaderna i svårighetsgrad av uppfostran på att vi envisas med att behandla pojkar och flickor olika. Men det var inte det jag skulle skriva om.

Namn ja. Något av det första man får ta hänsyn till är ju om namnet fungerar ihop med efternamnet. Tycker i alla fall jag. Det måste klinga rätt. Och eftersom vi inte är gifta får Krypet sin mors efternamn såvida vi inte anhåller om annat. Ett polskt klingande efternamn utesluter en del internationella (läs: anglosaxiska) namn. Som… Douglas och Clint. Inte för att det var ett alternativ. Jag bara säger.

På området anglosaxiska namn har det under en tid funnits något av ett fenomen. Alla barn som blivit till i baksätet på en sänkt Volvo ska heta något coolt anglosaxiskt som Kevin eller River eller Liamh med h och Melizza med z. Det är namn som triggar igång så mycket fördomar att jag inte vet var jag ska börja.

Utöver det är det ju så med pojknamn att vartenda namn betyder “Gud är stor”, “Gud rockar fett” och “heja Gud”. Ni som känner mig vet att jag har vissa problem med den där Gud. Som att jag inte erkänner dess existens till att börja med, och om jag mot förmodan har fel så har fanskapet ett och annat att stå till svars för. Så. Därför gillar jag inte namn som betyder “heja Gud”. Jag skulle lika gärna kunna kalla barnet för Jahve då.

Men jag inser samtidigt att det inte går att vara så kategorisk. För de namnalternativ som kvarstår är förkristna namn som Tor och Sten och Björn och Ulf och Torsten och Torbjörn och Torulf och Stenulf och Ulftorstenbjörn. Något mer modernt får det ju gärna vara.

Apropå omodernt så har det ett tag varit väldigt trendigt med det jag anser är gubbnamn. Ni vet, Oskar, Gustav, Melker. Vi pallade äpplen och rabarber av Oskar, Gustav och Melker när jag var liten och cyklade som om våra liv hängde på det när vi blev ertappade. Inte för att vi var sugna på äpplen och rabarber, utan för att gubbarna blev sura. Tipset till er Oskar, Gustav och Melker som växer upp idag och är framtidens sura gubbar: Ställ en bjudkorg med äpplen vid tomtgränsen så kommer ingen att röra dem.

Y-namn går också bort. Alla vet ju att pojkar med namn som slutar på Y är suspekta och halvkriminella. Kombinerar man dessutom ett Y-namn med ett polskt efternamn så är det “gå direkt i fängelse utan att passera Gå” som gäller. Av den anledningen kan jag inte ta hennes efternamn om vi gifter oss. Det blir ett typiskt kåkfararnamn. Å andra sidan kan ju inte hon gärna ta mitt efternamn heller för då måste hon bleka håret och äta falukorv och spela Bingolotto och kanske flytta till Borlänge för att starta ett dansband.

Så när allt är uteslutet återstår bara resten. Det har varit hårda förhandlingar i snart två veckor. Världen har hållit andan och varje dag stigit upp och tittat för att besviket konstatera: Ingen vit rök idag heller.

Idag har vi vit rök. Folket: Låt mig presentera Ender.

Ender, för er som inte vet, är en figur i en serie böcker författade av Orson Scott Card. Ender är ett begåvat barn och en sympatisk vuxen. Ender besitter en sällsynt förmåga att förstå andra individer. Ender är motsatsen till fördomar.

Och ja, Ender har vissa Jesuskomplex. Vän av ordning kan ju då undra varför jag tycker att Ender är ett bra namn när jag så konsekvent motsatt mig kristna namn. Men grejen är den att jag inte har några problem med Jesus personligen. Som Eddie Izzard säger; jag tror att han var en rätt skön snubbe med intressanta idéer. Skillnaden är dock att vi som har läst Orson Scott Cards böcker inte har grupperat oss och i Enders namn börjat slå ihjäl alla som inte erkänner skrifterna som Den Yttersta Sanningen. Eller de som inte ens kan läsa. Eller de som inte förstår vad vi säger för att de är ett naturfolk som inte har sett blekansikten tidigare, än mindre talar blekansiktiska. Eller de som gör en annan tolkning av vad Orson Scott Card egentligen menar i olika kapitel. Än. Det kanske kommer.

Ender är förvisso också ett turkiskt namn. Enligt behind the name betyder det ”very rare” på turkiska, vilket jag hoppas betyder väldigt sällsynt och inte håll honom över ett ljus i en minut, så very rare vill jag ha mitt kött. Statistiska centralbyrån (centralbyrån, hur kommunistiskt låter inte det förresten?) stöder min översättning. Det finns nämligen bara tjugofem män i Sverige som heter Ender, varav nitton har det som tilltalsnamn. Det torde kvalificera det som väldigt sällsynt. Det finns dessutom en kvinna som heter Ender, dock inte som tilltalsnamn, vilket torde uppfylla kraven på politisk korrekthet.

Och väldigt sällsynt är han ju. Han är ju faktiskt den enda människan i världen som är min och Drottningens son. Det blir inte mer sällsynt än så.

The future is a hundred thousand threads, but the past is a fabric that can never be rewoven.

– Orson Scott Card, ur Xenocide

 

 


Andra bloggar om: , , , intressant?

Published inÖvrigt

32 Comments

 1. Majvor Majvor

  Enver hade också varit en variant, tror att det namnet inte är helt ovanligt i forna jugoslavien. Varianten med v tycker jag klingar lite bättre på svenska och ger nog mindre hörfel till Änder.

 2. Grattis till namngivningen!
  De böckerna är väldigt bra!

  Jessika’s last blog post..Kyckling Tandoori

 3. F ö, ingen kultur steker sina ungar så din översättning är korrekt.

  Jessika’s last blog post..Kyckling Tandoori

 4. Jaså det blev en Ender till slut? Jättebra namn måste jag säga.

  Vi får hoppas han slipper Battle School dock :)

  West’s last blog post..Skrivsession på balkongen

 5. Linda Linda

  Jag trodde nånstans på en Joshua, men det är ju faktiskt typ askristet.

 6. Liv Liv

  Väldigt fint namn :)

 7. Majvor: Enver klingar också snyggt, det är sant.

  Jessika: Är du säker? För man har ju hört saker om de däringa araberna… ;)

  West: Vi får väl hoppas att Battle School inte behövs.

  Linda: Det kan fortfarande bli ett askristet Joshua i andranamn, efter pappa liksom. I uppgörelsen ingår liksom en och annan eftergift från min sida. ;)

  Liv: Tack!

 8. Mia*: Visste väl att du skulle gilla det. Och felstavningen är rättad.

 9. Visste väl att du visste det. :) Blev det bara ett förnamn, förresten? Kunde ju vara skoj att labba ihop lite coola initialer också menar jag. Gustav hade nästan varit lite roligt som mellannamn ur det perspektivet.

  Mia*’s last blog post..Epic winnage – PP i EU-parlamentet

 10. Det var ovanligt, men det blir säkert jättebra!Med ett ”plast”-barnbarn som heter Villemo kan jag inte bli förvånad. Jag kollade på SCB:s hemsida:

  * Det finns 1 kvinna som har förnamnet Ender. Av dessa har 0 namnet Ender som tilltalsnamn.
  * Det finns 25 män som har förnamnet Ender. Av dessa har 19 namnet Ender som tilltalsnamn.

  Kristina af Knusselbo’s last blog post..Och så är det vinter

 11. Kristina: Du kände dig nödgad att påpeka något redan står i texten? ;)

 12. Tycker nog att det var enklare att komma på bra flicknamn, problemen med dem var att de redan var tagna av någon annan i släkten.
  Jag hade hoppats på Isambard Kingdom, men Ender är inte så illa heller :)

 13. Per: Det hade säkert blivit Isambard Kingdom om det hade funkat ihop med efternamnet. Låt oss säga så. ;)

  Daniel: Hoppsan. Det låter ju inget vidare, men det förtar inte Enders storhet. Beträffande Card får jag nog rota lite i det där. Det verkar märkligt att en människa som i sina böcker lägger så mycket energi på att belysa varje aspekt som gör en människa till vad den är skulle vara så trångsynt, men även solen har ju sina fläckar.

 14. Inte alls märkligt, stora konstnärer är ofta skitstövlar privat.

 15. Omvänt borde då också stora skitstövlar vara riktigt älskvärda privat. Det kan ju förklara Eva Brauns val av make. ;)

 16. Jenny Jenny

  Jag tycker namnet låter bra! Lagom unikt, och inte krångligt att uttala, varken för vuxna eller barn. :)

 17. Ender är jättefint, och jag blir nyfiken på böckerna. Ja, det är svårt med pojknamn! Mina söners far att de skulle heta Johnny Rotten och Sid Vicious – men det gör de inte ;-)

  Mandala’s last blog post..Kärt besvär förgäves

 18. Älvan och Jenny: Tack.

  Mandala: Tack och lov för det! Vad heter de istället då? Lemmy och Ozzy? ;)

 19. [Comment ID #66717 Will Be Quoted Here]

  Jag ber så hemskt mycket om ursäkt! Jag läser så jävla snabbt så jag missar hälften ibland. Nu känner jag mig mer än lovligt dum. :)

  Kristina af Knusselbo’s last blog post..Och så är det vinter

 20. Åh, så fint! Ender är ett jättebra namn (tycker jag helt generöst trots att du dissar ett förkristet namn på min egen son). :-)
  Sen när han är elva år kan han få börja läsa om sig själv.
  Om Card tänker jag på ett citat som jag aldrig kommer ihåg vem som sa:
  ”Att tycka om en bok och sen träffa författaren kan vara som att tycka om gåslever och sen träffa gåsen.”

  snowflake’s last blog post..Det var Lucy Lowetts förtjänst

 21. Accidental Pirate Accidental Pirate

  Ender blir kanonbra!
  Hoppas det inte blir en ”speaker of truth” bara. Ärliga människor är oftast trevliga men sådana som absolut måste säga det som är sant blir lite jobbiga. Kollar man på filmen ”Liar liar” förstår man att små vita lögner underlättar livet ganska mycket.

  Stor grattis till den lille och att namnvåndan är över. Nu över till frågan om uppfostran…..

 22. Snowflake: Mycket bra citat där! Och dissandet av namn ska tas med en nypa salt. :)

  Accidental Pirate: En bra grundinställning kan ju vara att om man talar ska man tala sant, och det man inte kan tala sant om kan man med fördel tiga om. För jag håller med: Folk som rent tvångsmässigt måste säga precis allt som är sant är drygpåsar och saknar viss grundläggande social kompetens.

  Det där med uppfostran ja. Tänk så många åsikter jag kommer att få äta upp de närmaste åren… ;)

 23. 1. Du tror inte att det är så få som heter Ender eftersom det är så många som missförstod namnet? ;-)

  2. Om du nu skulle starta en religion tillägnad Card, meddela mig så går jag med.

  3. Att alltid tala sanning på det sätt ni beskriver har som sagt inget med ärlighet att göra. Två väldigt skilda saker.

  4. Vad gäller era efternamn vid ett eventuellt giftermål; gör som jag (planerar att göra): hitta på ett nytt!

 24. Ja, det är märkligt hur svårt det ska vara med pojknamn. Själv så var vi tvugna att ta hänsyn till två kulturer och grabben fick finna sig i att leva namnlös i flera veckor. Nå, efter många år så konfronterade oss grabben med ”hur fan tänkte ni?”. Som förälder borde man kanske ha det i åtanke lite oftare….
  Så j-vla grattis till barnet för övrigt!

  Håkan’s last blog post..Bröderna Galevi iegn

 25. Det finns helt klart sämre bokfigurer att ge sitt barn namn efter!

 26. WysiWyg: Vad ska du heta som gift då? Vore iofs coolt att ta Wysiwyg som efternamn. ;)

  Håkan: Vi får väl se vad den här grabben har att säga om saken om några år. Jag började småskrocka lite häromkvällen när jag insåg att nu när vi ansträngt oss för att komma på ett bra namn, vad gör vi om vi får en pojk till nån gång i framtiden? De kan ju inte heta Ender och… Kalle, liksom. :)

  Marcus: Det finns bara en som är bättre och det är Carl Gustaf Gilbert. Han är bäst. Han är mästerkock, mästerspion, mästerhacker, mästermördare, mästerchef, mästerpunktlig, mästerdykare, mästerfinansklippare. Förvånansvärt nog var han väl aldrig handbollsmästare dock, men han hade säkert blivit om han inte slutat spela för att bli allt det andra.

 27. Njae, inget bestämt så. Måste så klart faktiskt hitta någon att gifta mig med först, och man tycker att h*n borde få vara inblandad i det beslutet. ;-)

  Om du åsyftar Hamilton så var han mästare på amerikansk fotboll. Så klart. ;-)

 28. WysiWyg: Jag trodde förstås att du hade nån att gifta dig med redan. :)

  Ajuste! Förlåt mig, Carl Gustaf Gilbert. :) Och egentligen borde det heta amerikansk handboll. Men det heter ju World Series när amerikanerna har slutspel i baseball också så… De är bra på det där med nyspråk. ;)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: