Skip to content

Problemet med krig är all rökning

Jag trodde för ett ögonblick att det var första april när jag klickade på länken som herr Teflonminne lagt upp på Facebook. Därefter tittade jag ut och noterade att det inte var mörkt och fullt med grått snöslask på marken. Likväl känns det som ett skämt.

Nyheten är alltså att det finns de som vill förbjuda rökning i den amerikanska armén! Det är humor. I inledningen av artikeln kan man läsa att rökning har en negativ påverkan på soldaternas hälsa, och att det bland annat orsakar lungcancer. Klassisk myggsilning och kamelsväljning alltså. Jag undrar hur många soldater som dör av lungcancer och hur ration ser ut jämfört med fientlig eldgivning och självmord. Dessutom har jag en känsla av att det förekommer rätt mycket annat som är cancerframkallande när man är ute i krig. Uttjänt uran i stridsspetsar till exempel.

Men så tänker jag att den här omsorgen kanske rör sig om passiv rökning, eller second hand smoking som jänkarna säger, vilket jag tycker är ett bättre uttryck. Andrahandsrökning. Och då tänker jag att second hand shrapnel borde vara ett större problem. Det är ju rätt okamratligt att trampa på truppminor och skada halva sin pluton med andrahandssplitter.

Nu visar det sig dock att det rör sig om en imagegrej. Också. Man tycker att det är ett problem att rökning är så vanligt bland soldater, att soldater ser tuffa ut på film med en cigg i mungipan, och dessutom är ju rökning redan förbjudet på Pentagon (ni vet, där en massa slipsar sitter och planerar hur många av landets söner och döttrar och fiendens civila det är värt att offra för ändamålet) och därför klingar det tydligen falskt att soldaterna avnjuter ett bloss innan de blir kanonmat. Jag får huvudvärk.

Jag trodde i min enfald att armén hade större imageproblem än så. Som att man bombar civila bröllopsföljen i Afghanistan, torterar krigsfångar i Irak, bombar ambassader i Serbien, våldtar civila i vartfansomhelst… Men nej. Problemet är att soldaterna röker. Naturligtvis. Tortyroffret, eller förlåt, personen som åtnjuter privilegiet att föräras med enhanced interrogation, kan för fan få cancer av andrahandsrökningen!

Om det är bilderna som skickas hem man är orolig över, om man oroar sig för att den tuffa soldaten som har en cigg nonchalant hängande i mungipan, då finns det en enkel lösning på det. Ta av honom solbrillorna så att man ser ögonen. Eller visa lite bilder på tuffa soldater som röker utan ben. Man kan väl påstå att om man röker så tappar man benen. Ingen överdrift är för stor för antiröklobbyn, och framför allt är det viktigt att folk inte får för sig att krig är farligt.

Nej, ge gärna vapen till nittonåringar, skicka ut dem i strid, låt dem skjuta på allt som rör sig, men för allt i världen; låt dem inte lugna nerverna med ett bloss efteråt! För rökning är farligt och omoraliskt! Om det inte vore för att det röktes så förbannat vid fronten skulle krig vara en ganska trivsam företeelse. Som en betald semester, typ. Det vet ju de flesta hur irriterande det kan vara att komma iväg utomlands där alla röker, överallt. Inte konstigt att det är hög självmordsfrekvens bland soldater.

På krigskyrkogården i Arlington ligger generationer av lungcanceroffer. Bilden kommer från Andy-Beal under CC-licens.


Andra bloggar om: , , , , , , , intressant?

Published inKåseriSamhälle

22 Comments

 1. Madmax Madmax

  Otäck bild.

  Det är väldigt många gravstenar som det bara står ett nummer på, är det någon som vet varför?

 2. I amerika är image och yta det viktigaste och som alla vet, rökning dödar…

  Madison’s last blog post..Runaway…

 3. Madmax: De är statister. Krig är som film; det finns stjärnor, och sen finns det kanonmat #1, #2, och så vidare. ;)

 4. Franska Främlingslegionen har inga imageproblem! Det kan bero på att de inte tar med kameramän på sina räder. Ingen ser att de röker.

  Anaïs’s last blog post..14 Juli!

 5. Mattias S Mattias S

  Men U.S. Army borde ju istället förbjuda fientlig eldgivning mot deras soldater och om det förekommer ställa skurkarna inför rätta alternativt än värre – Skicka amerikanska skattemyndigheterna (IRS) på dem!

 6. Mattias: Absolut! Och anledningen till att Sverige inte varit i krig på tvåhundra år är att vår arbetsmiljölagstiftning aldrig skulle godkänna det. (Hmm, där finns kanske en satir att skriva…)

 7. Uttjänt uran? Vad är det? Utarmat uran brukar användas i pansarbrytande ammunition. Utarmat uran är en restprodukt vid tillverkning av kärnbränsle. Vi tillverkningen av kärnbränsle är man ute efter den aningen mer radioaktiva isotopen uran-235 men det mesta naturliga uranet är isotopen uran-238. Därför höjer man uran-235-halten i kärnbränslet. Resultatet blir att man får ett överskott av uran som är utarmat på uran-235. Detta överskott används till fartygskölar, ammunition mm där uranets tyngd är önskvärd. Eftersom uran-238 är mindre radioaktivt än uran-235 så är utarmat uran mindre radioaktivt än naturligt uran. Uran är dock en tungmetall, precis som de flesta andra tunga alternativ, och har en kemisk giftighet, precis som alternativen.

  Fritänk’s last blog post..FRA-debatten puttrar vidare hos Alliansen

 8. Utarmat uran var nog termen jag tänkte på. Tack för rättelsen.

 9. Anaïs: Har fransmännen imigeproblem med rökning. Min erfarenhet av fransmän (och jag har bott i Frankrike) är att dom blossar på rätt duktigt även om det har minskat drastiskt på senare år.

  Fritänk’s last blog post..FRA-debatten puttrar vidare hos Alliansen

 10. Fransmän är gräsliga. De fördärvar alla moraliska exempel. De röker, dricker massor med alkohol och proppar i sig feta patéer och ostar! Samtidigt är de smalast i Europa och har inte alls våra problem med fylleri. Klandervärt!

  Anaïs’s last blog post..14 Juli!

 11. Det är nog det mest omoraliska: Att de inte blir feta och alkoholiserade. (Förklaringen är visserligen enkel – fett gör oss inte feta och ett avdramatiserat förhållningssätt till alkohol där man dricker något gott för att njuta är nyttigare än att ta sig en rejäl blecka varje fredag och lördag.)

 12. Josh; ja – amerikaner är mycket moralistiska men kan samtidigt varken hålla vikten eller utföra framgångsrika militära commandoräder. (Även om just dessa två fakta inte nödvändigtvis har något samband).

  Anaïs’s last blog post..14 Juli!

 13. Ja jag hörde om den franska militärens fantastiska framgång i fildelningsoffensiven. Det unnar jag gärna ett land som retirerade sig igenom 1900-talet. ;)

 14. JET JET

  Nja, man säger second hand smoke, inte smoking, i övrigt håller jag med – som vanligt.

 15. Såklart. Second hand smoking är ju en pingvinutstyrsel som gått i arv! ;)

 16. Josh – så mycket bättre då att de kunde återfå sitt självförtroende genom att besegra en BitTorrent-server!

  Anaïs’s last blog post..Hadopi – den odöda lagen

 17. Daniel A Daniel A

  Guns don’t kill people. Smoking does. NRA’s nya slogan, kanske?

 18. Jag tror inte det rör sig om myggsilning. Jag tror att det helt enkelt rör sig om att rökning ger sämre kondition, och soldater med sämre kondition är sämre soldater, och såna vill man inte ha i Världens Bästa Armé.

 19. Jag har hört talas om den förpestade atmosfären på logement. Förbjud dem att släppa rökare! Second hand farting…

 20. Marcus Marcus

  Haha, tack för ett gott skratt!
  Påminde mig om när jag var på en anställningsintervju hos en stor svensk (nåja) vapentillverkare. När de drog sitt presentationsmaterial om hur de arbetade med att miljöanpassa sina produkter fick jag en lätt overklighetskänsla och anade ironipotential av stora mått. Overkligt för att de inte på något vis avslöjade att de såg något kluvet med att miljöanpassa något som designas för att döda så effektivt det bara går… Inte för att jag inte inser att man vill ha så bra kontroll som möjligt på påverkan i både tid och rum, naturligtvis,(och eventuellt finns kanske ett eller annat policydokument som skall följas). Men iallafall, liksom =). Försökte jag med. Åtminstone lite lustigt..? Inte det minsta, tydligen. Jag slapp den tjänsten =).

 21. Marcus: Hehe. Jag förstår ju också poängen med miljöarbete. Man vill döda folk nu – inte göra stället obeboeligt för all framtid. ;) Men jo, det blir en smula ironiskt…

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: